IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
    Това си е една добра новина !
    Старата средна беше ~1297 лв/дка, а ту се вижда нарастване общо ;-
    "През ноември са продадени 7 560 дка земеделски земи, а от началото на годината са продадени
    общо 14 099 дка при средна цена 1324 лв/дка."
    добра е

Коментар

• Това си е една добра новина !
      Старата средна беше ~1297 лв/дка, а ту се вижда нарастване общо ;-
      "През ноември са продадени 7 560 дка земеделски земи, а от началото на годината са продадени
      общо 14 099 дка при средна цена 1324 лв/дка."

Коментар

• От бюлетина за ноември:

През месеца са купени 790 дка земеделски земи при средна цена 825 лв/дка и са продадени 7 560 дка.
        11 - 12 ст. нетно дивидент е възможно и да има до сега, а декември може да донесе и още някой продаден декар като коледен подарък. Груба калкулация при 90% разпределение, а миналата година почти 100% дадоха, който има точни сметки при тези продажби, нека пише.

Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
        Last edited by k.o.; 15.12.2016, 14:26.

Коментар

• Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнение

Решението за започване на продажби на лизинг се взе точно когато имаше опит за забрана за продажба на земя от акционерни дружества. Мисля че всеки си спомня периода Изглежда това беше някакъв опит да се уталожи натиска, или поне да се отсрочи. Де да знам де, може и така да са им говорили звездите.
          Може и така да е, приблизително съвпада периода. Компанията е с доказани резултати, една от най - качествените на БФБ, с ниска степен на риск, но елемента лизинг в този вид не ми допада, други може да са доволни, нрави всякакви.

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение

Именно, сега продават на около 1300, а след 5 г. на 1200 лв/дка. Също мисля, че след 5 г. цената на земята ще е по - скъпа, в рамките на петилетка съм убеден, че би имало възможност да се продаде тази земя и лизинга излиза безсмислено отчитане на дейност и в ущърб на акционерите. Може би млади меринджеи взимат бонуси за този изгодно договорен лизинг.

Кой нормален залага, че след 5 г. земята ще е по - евтина?!

Решението за започване на продажби на лизинг се взе точно когато имаше опит за забрана за продажба на земя от акционерни дружества. Мисля че всеки си спомня периода Изглежда това беше някакъв опит да се уталожи натиска, или поне да се отсрочи. Де да знам де, може и така да са им говорили звездите.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

бизнесите на Елана и Адванса са съвсем различни
              по-добре на лизинг отколкото нищо
              при преичисмяване на цените паки два едно 1200-1250лв/декар
              Именно, сега продават на около 1300, а след 5 г. на 1200 лв/дка. Също мисля, че след 5 г. цената на земята ще е по - скъпа, в рамките на петилетка съм убеден, че би имало възможност да се продаде тази земя и лизинга излиза безсмислено отчитане на дейност и в ущърб на акционерите. Може би млади меринджеи взимат бонуси за този изгодно договорен лизинг.

Кой нормален залага, че след 5 г. земята ще е по - евтина?!

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение

Против лизинга съм, не ме впечатляват условията, напротив. Цените не са нищо особено, а през тези години се губят приходите от рента, за резултата трябва да се чака 5 г., през които си текат и таксите на дружеството, вместо всяка година да се разпределят постъпленията, както е при Елана Агрокредит.

бизнесите на Елана и Адванса са съвсем различни
                по-добре на лизинг отколкото нищо
                при преичисмяване на цените паки два едно 1200-1250лв/декар

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

точно продажбите на лизинг ми промениха мнението за компанията
                  Против лизинга съм, не ме впечатляват условията, напротив. Цените не са нищо особено, а през тези години се губят приходите от рента, за резултата трябва да се чака 5 г., през които си текат и таксите на дружеството, вместо всяка година да се разпределят постъпленията, както е при Елана Агрокредит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                    Относно субсидиите за площ - няма опасност същите да изчезнат.... просто логиката на предоставянето им е такава....
                    Някой интересувал ли се е защо изобщо има субсидии за земеделците в Западна Европа (които пък взехме да получаваме тук) ?
                    Преди много години са преценили, че селското стопанство е кофти сектор (мръсен, с много труд, никой не иска да е в калта и лай^ата, има много рискове несвързани с производството - например атмосферни условия, болести и т.н.) и ако го оставят на пазара (търсене vs. предлагане), продукцията която излиза ще е скъпа и оттам ще се оскъпят в последствие всички храни, които така или иначе консумираме.... Затова за да се подпомогнат цените на храните за всички ни е прието да се субсидира входа.... Така част от постъпленията (прихода) на земеделеца са осигурени извън самата стока и това позволява да се продава на по-ниска цена.
                    В тази връзка - не очаквам тази политика да се промени. Просто това вече е вградено в Европа.... може да има промени в инвестиционните програми (дали ще се дават пари за нови трактори, комбайни и т.н.), но субсидирането за площ няма да се махне.

Колкото за цената на акцията - просто хората свикнаха с дивиденти по 17 % и сега са разочаровани при 5 %... .

В голяма степен миналата (най-вече) и тази година не бяха добри за дружеството, което пък не е антилогично - всеки бизнес си има цикли, а както всички коментираме тук 2015 и 2016 г. не бяха добри за платежоспособността и риск-апетита на земеделците.... но при първите подобрени продажби, ще видите какво ще стане с цената.

А и не забравяйте, че в момента никой не брои продажбите на лизинг, а те вече не са никак малко.... И скоро ще (трябва) да почнат да се отразяват в цената, защото дивидента за тях предстои....
                    точно продажбите на лизинг ми промениха мнението за компанията

Коментар

• Относно субсидиите за площ - няма опасност същите да изчезнат.... просто логиката на предоставянето им е такава....
                      Някой интересувал ли се е защо изобщо има субсидии за земеделците в Западна Европа (които пък взехме да получаваме тук) ?
                      Преди много години са преценили, че селското стопанство е кофти сектор (мръсен, с много труд, никой не иска да е в калта и лай^ата, има много рискове несвързани с производството - например атмосферни условия, болести и т.н.) и ако го оставят на пазара (търсене vs. предлагане), продукцията която излиза ще е скъпа и оттам ще се оскъпят в последствие всички храни, които така или иначе консумираме.... Затова за да се подпомогнат цените на храните за всички ни е прието да се субсидира входа.... Така част от постъпленията (прихода) на земеделеца са осигурени извън самата стока и това позволява да се продава на по-ниска цена.
                      В тази връзка - не очаквам тази политика да се промени. Просто това вече е вградено в Европа.... може да има промени в инвестиционните програми (дали ще се дават пари за нови трактори, комбайни и т.н.), но субсидирането за площ няма да се махне.

Колкото за цената на акцията - просто хората свикнаха с дивиденти по 17 % и сега са разочаровани при 5 %... .

В голяма степен миналата (най-вече) и тази година не бяха добри за дружеството, което пък не е антилогично - всеки бизнес си има цикли, а както всички коментираме тук 2015 и 2016 г. не бяха добри за платежоспособността и риск-апетита на земеделците.... но при първите подобрени продажби, ще видите какво ще стане с цената.

А и не забравяйте, че в момента никой не брои продажбите на лизинг, а те вече не са никак малко.... И скоро ще (трябва) да почнат да се отразяват в цената, защото дивидента за тях предстои....

Коментар

• Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнение
                        Цените на пшеницата и царевицата през последните 2 год. на борсите в Чикаго и Будапеща са с 12 - 15 % по ниски. За да си избиеш разходите трябва да вадиш по 450 - 500 кг. пшеница от дка. За такъв добив трябва (1) да сееш със семена внос от Франция или Австрия, а не от Генерал Тошево и (2) да подхранваш януари - февруари с азотни и комбинирани торове. Какво излиза - противоречие с правилата на ОСП, 30 % от размера на преките плащания на декар обработвана земя да зависят от спазването на екологичните изисквания.

Изходът е: или да намалиш разходите за производство под 100 - 105 лв./дка или да чакаш добрите цени от 2011 - 2013 г. За първото - не е лесно да го постигнеш, изикват се масиви (ниви) с размер поне 50 - 60 дка, ефективна техника и т.н.

P.S. Тони, извинявай, но това очакване за 2,40 лв. на Атерата е прекалено оптиистично! Според мен, към март - април при излизане на одитирания отчет с очакаван дивидент 12 стотинки/акция, цената би била с толкова над сегашната, т.е. 2,12 - 2,15 лв. Твоята хипотеза МОЖЕ БИ излиза, ако ЕXPAT повдига и/или има интерес от SEE Link платформата, но аз не вярвам

Не е препоръка за продажба / покупка на акции, а само за ЧЕТЕНЕ И МИСЛЕНЕ.

Професорът
                        целта е над 600, продаваш на поне 28ст
                        при рента 45лв и разходи с амортизацията около 125лв да ти останат едни 30лв от декар
                        нещо такова е за Северна България без Добруджа

Коментар

• Първоначално изпратено от kc_3011 Разгледай мнение
                          Благодаря, Професоре! Едно много разумно представено мнение. Имам от тези акции и естествено предпочитам Тони да се окаже прав
                          Професорът си е професор. Смятам, че е истински такъв, не само прякор. Много кадърно написано мнение.
                          Дребен коментар - Доходността от дивиденти рязко падна през последните години. Беше на неистово високо ниво преди 2-3 години, ама вече не е така. И нормално цената да върви надолу. Няма как при доходност от близо 20% и цена 2.40, цената сега да е пак 2.40 при доходност от 5%...

Селска, тъпа логика.
                          Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Благодаря за мнението, мойто са само очаквания за цената на базата на исторически движения. Не разбирам и не търгувам със земя, за това си имам съветник - Фортис . Поздрави и успех на всички!

Коментар

• Благодаря, Професоре! Едно много разумно представено мнение. Имам от тези акции и естествено предпочитам Тони да се окаже прав
                              Last edited by kc_3011; 04.12.2016, 21:33.

Коментар

• Цените на пшеницата и царевицата през последните 2 год. на борсите в Чикаго и Будапеща са с 12 - 15 % по ниски. За да си избиеш разходите трябва да вадиш по 450 - 500 кг. пшеница от дка. За такъв добив трябва (1) да сееш със семена внос от Франция или Австрия, а не от Генерал Тошево и (2) да подхранваш януари - февруари с азотни и комбинирани торове. Какво излиза - противоречие с правилата на ОСП, 30 % от размера на преките плащания на декар обработвана земя да зависят от спазването на екологичните изисквания.

Изходът е: или да намалиш разходите за производство под 100 - 105 лв./дка или да чакаш добрите цени от 2011 - 2013 г. За първото - не е лесно да го постигнеш, изикват се масиви (ниви) с размер поне 50 - 60 дка, ефективна техника и т.н.

P.S. Тони, извинявай, но това очакване за 2,40 лв. на Атерата е прекалено оптиистично! Според мен, към март - април при излизане на одитирания отчет с очакаван дивидент 12 стотинки/акция, цената би била с толкова над сегашната, т.е. 2,12 - 2,15 лв. Твоята хипотеза МОЖЕ БИ излиза, ако ЕXPAT повдига и/или има интерес от SEE Link платформата, но аз не вярвам

Не е препоръка за продажба / покупка на акции, а само за ЧЕТЕНЕ И МИСЛЕНЕ.

Професорът
                                Last edited by Professor; 04.12.2016, 19:38.

Коментар

Working...
                                X