Предполагам някой от Вас последните години се е опитвал да си купи реално земя. Аз съм един от тези. За обща информация всички фондове от време на време продават пакети земя в землища които не са им интересни или в които не могат да вземат добра рента. Фондовете продават земята винаги на пакет, в това число са и тези 10-на процента които обикновено са бурени и камъни. Но това е част от играта. Всеки инвеститор знае и се съобразява с това. Последни сделки пакети земя са на около 1250-1300 в Северозападна Б-я, Тракия 1400-1700, до 2000-2200 лв земя в Добруджа
Калкулирах земята на дружеството по 1400 лв / с включени в тоя пакет и онези коментирани от Вас буренища/ . Не отчетох кеша нарочно , нека предположим, че ще покрие следващите години разходите, макар че това е доста над реалното. Според мен ако имахме реален работещ фондов пазар то днес цената на Atera би трябвало да е над 3,50 . Но на нашата фондова борса с 1-2 млн оборот - толкова ... За разлика от другите дружества със сложен бизнес , тук нещата са доста простички - земя - рента - разходи на фонда - дивидент .
Аз си правя така изводите- Вие както желаете.
Моля не приемайте това за препоръка или каквото и да е друго. Просто споделих с Вас някои числа.
Калкулирах земята на дружеството по 1400 лв / с включени в тоя пакет и онези коментирани от Вас буренища/ . Не отчетох кеша нарочно , нека предположим, че ще покрие следващите години разходите, макар че това е доста над реалното. Според мен ако имахме реален работещ фондов пазар то днес цената на Atera би трябвало да е над 3,50 . Но на нашата фондова борса с 1-2 млн оборот - толкова ... За разлика от другите дружества със сложен бизнес , тук нещата са доста простички - земя - рента - разходи на фонда - дивидент .
Аз си правя така изводите- Вие както желаете.
Моля не приемайте това за препоръка или каквото и да е друго. Просто споделих с Вас някои числа.
Коментар