Първоначално изпратено от Don Archon
Разгледай мнение
В началото на кампанията по експорта нашата пшеница се котираше с 10-15 USD/тон под цената на руската пшеница и това се задържа няколко месеца.
В това време руската рубла поскъпваше и техния експрот беше затруднен значително.
Така имаше условия и време да изнесем много пшеница.
Това обаче не е стабилно положение. През 2014 – 2015г и 2015- 2016г крайните запаси от пшеница в БГ бяха доста високи – нямаше достатъчно търсене на нашата пшеница. те. не бива да приемаме положението като ежегодно.Традиционно руската пшеница е с доста по-добри показатели от нашата, но през годините това положение може да се промени.
Относно експорта на фуражи за Китай – бях чул, че китайци строят завод за фуражи някъде в Добруджа. Капацитета ме у 300 000 тона ако не греша. Вероятно това са имали предвид в статията.
Китай обаче прави реформа в земеделието и към настоящия момент не се нуждае от сериозен внос на зърно. Царевицата там доста поевтиня, изключи се голяма част от държавната подкрепа за царевицата. Като гледам обаче как бързо падат прогнозите за запасите от царевица в Китай и как реколтите спряха да растат, а даже и се понижават, мисля, че скоро страната ще започни по-активен внос. Китайците няма да се оставят със запаси от царевица под 60-65 млн. тона и отново нещо ще променят в системата.
На настоящия етап от развитието на пазарите, статията ми изглежда доста оптимистична. Трябва време зърненият пазар да се обърне. Дали обаче ще може фермерите да осигуряват все по-високи добиви и реколти? Това засега е въпроса.
Коментар