IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

А на мен не ми е ясно, как така преценихте че лихвените нива ще се запазят ниски в следващите 2-3 години. Напротив, по-вероятно е да видим някакво движение нагоре. Ако не се лъжа, централната банка на САЩ вече два пъти вдига лихвения процент, което си е предпоставка за ръст. Много икономисти вече предричат и препоръчват известно вдигане на лихвените нива. Все пак колкото по-продължително е едно движение във времето, толкова по-вероятно е то рано или късно да се пречупи (промени).
    Всички банкери казаха че лихвите ще се качват след 2018-та. Причината е европейската централна банка ще спре програмата си за стимулиране на икономиката (част от която са ниските лихви) в началото на 2018-та. Съвсем скоро очаквам и ЕЦБ да почне да дига лихви също както това ще направят тази седмица ФЕД.
    http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

Привет Novaka_Bull,

Признавам, че за миналата година предвиждаше по-добри резултати от мен и се оказа прав. Разбирам и "инерцията" ... може би наистина и през тази година резултата няма да е лош... но пък по отношение на тренда (т.е. очакванията за 2018 и след това), все още считам че съм по-близо до истината, при падащи лихви на кредитите, ще става все по-трудно....

Казано честно не съм фен на "теорията", така че и аз се опитвам да пречупвам анализа на даден бизнес и през реалния живот.... можеш ли да кажеш все пак какво визираш с реалния бизнес в селата ? Имам предвид, че дори и от Елана да го познават добре (факт е, който не оспорвам), когато дори някой който не разбира толкова добре бизнеса ти, дойде и ти предложи 2 пъти по-ниска лихва, не съм сигурен че бизнесмена от село ще предпочете по-високата лихва, само защото другата оферта е от някой, който по-добре му разбира бизнеса....

Иначе, с теб изглежда имаме доста сходен подход и цели в инвестициите (от това, което съм чел да пишеш в различни теми) и също добре "четеш" фирмите, така че и на мен би ми било приятно да пием по едно кафе... или по една бира ! .... Колкото до знанията ми - едва ли са толкова големи, а и със сигурност ти притежаваш доста други, които пък аз нямам.... най-добре е когато човек може да научи нещо от някой !
      А на мен не ми е ясно, как така преценихте че лихвените нива ще се запазят ниски в следващите 2-3 години. Напротив, по-вероятно е да видим някакво движение нагоре. Ако не се лъжа, централната банка на САЩ вече два пъти вдига лихвения процент, което си е предпоставка за ръст. Много икономисти вече предричат и препоръчват известно вдигане на лихвените нива. Все пак колкото по-продължително е едно движение във времето, толкова по-вероятно е то рано или късно да се пречупи (промени).

Коментар

• Днес някакви прогнози за корекция ?
        Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение за покупко / продажба!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

не подценявай банковите служители
          и те разбират от земеделие
          аз не банков служител бре.....аз инж. в голеема компания

Коментар

Привет Novaka_Bull,

Признавам, че за миналата година предвиждаше по-добри резултати от мен и се оказа прав. Разбирам и "инерцията" ... може би наистина и през тази година резултата няма да е лош... но пък по отношение на тренда (т.е. очакванията за 2018 и след това), все още считам че съм по-близо до истината, при падащи лихви на кредитите, ще става все по-трудно....

Казано честно не съм фен на "теорията", така че и аз се опитвам да пречупвам анализа на даден бизнес и през реалния живот.... можеш ли да кажеш все пак какво визираш с реалния бизнес в селата ? Имам предвид, че дори и от Елана да го познават добре (факт е, който не оспорвам), когато дори някой който не разбира толкова добре бизнеса ти, дойде и ти предложи 2 пъти по-ниска лихва, не съм сигурен че бизнесмена от село ще предпочете по-високата лихва, само защото другата оферта е от някой, който по-добре му разбира бизнеса....

Иначе, с теб изглежда имаме доста сходен подход и цели в инвестициите (от това, което съм чел да пишеш в различни теми) и също добре "четеш" фирмите, така че и на мен би ми било приятно да пием по едно кафе... или по една бира ! .... Колкото до знанията ми - едва ли са толкова големи, а и със сигурност ти притежаваш доста други, които пък аз нямам.... най-добре е когато човек може да научи нещо от някой !
            не подценявай банковите служители
            и те разбират от земеделие

Коментар

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение

Не е много оптимистично, но малко да , виж сега два месеца не са показателни, относно охлаждането пропускаш инерционния момент (ако не знаеш какво е инерция да ти дам определение....в точните науки го използват както и сили на триене и прочие) миналата година по отношение на агрокредита бях доста по точен от теб и съм сигурен че о тази година ще бъде така..особенно касаещо се до оборотното кредитиране.... И знаеш л и защо е така защото съм запознат с РЕАЛНИЯ начин на правене на бизнес в селата......нещата в БГ не са по учебник а съобразени с реалните особенности в селата. Затова ти казвам че грешиш а аз ще бъда прав......успех ти желая кефиш ме с удоволствие бих изпил едно кафе с теб притежаваш знания които аз нямам.......
              Привет Novaka_Bull,

Коментар

Малко оптимистично....

Като цяло лихвените проценти вървят бързо надолу, което ще засегне и Елана... вероятно смяташ текущите дадени заеми по лихвните проценти от 2016-а, но като спаднат лихвните през 2017-а и още повече през следващите години, дивидентната доходност не е много ясна....

Относно лоста - ползват кредити на по-високи цени от колкото могат - мисля че са с поне +1 % по-високи лихви отколкото примерно кредитите на Софармите, което си е доста голяма разлика.... не знам защо е така - от незнание какво може да се договори или от неможене за договаряне....

А най-важното - мисля че ще се получи охлаждане и в новите обеми... последния бюлетин май показа доста по-ниски обеми нови лизинги - около 400 хил.лв. - сравнени с предните месеци (Февруари и Март'2016) са около 2 пъти по-ниски (те бяха по около 800-900 хил.лв), а сравнение с по-точната съпоставка - Април'2016 е още по-зле - точно преди 1 година бяха ~1100 хил.лв.....

Това охлаждане в новите обеми няма как да не се отрази в дивидентите в бъдеще.... Септември ще им погасят 4-5 млн.лв. вноски по действащите лизинги... ако дават по 400 хил.лв нови на месец, горе-долу ще успеят само да компенсират погашенията, но при по-ниски цени по новите лизинги....

В твоя подкрепа ще отбележа , не първо предсрочно преключване на расрочен лизингов д-р при "Атера" по задатъчна макс. цена по изпълнение!
                Това за мен си е сигнал от дето и да го гледам!
                -"Ще правим лизингови сделки , но и ще си ги приключваме - щом ни е по сгодно !!!" - това е мой
                прочит на случващото се с клиетите !

Коментар

Малко оптимистично....

Като цяло лихвените проценти вървят бързо надолу, което ще засегне и Елана... вероятно смяташ текущите дадени заеми по лихвните проценти от 2016-а, но като спаднат лихвните през 2017-а и още повече през следващите години, дивидентната доходност не е много ясна....

Относно лоста - ползват кредити на по-високи цени от колкото могат - мисля че са с поне +1 % по-високи лихви отколкото примерно кредитите на Софармите, което си е доста голяма разлика.... не знам защо е така - от незнание какво може да се договори или от неможене за договаряне....

А най-важното - мисля че ще се получи охлаждане и в новите обеми... последния бюлетин май показа доста по-ниски обеми нови лизинги - около 400 хил.лв. - сравнени с предните месеци (Февруари и Март'2016) са около 2 пъти по-ниски (те бяха по около 800-900 хил.лв), а сравнение с по-точната съпоставка - Април'2016 е още по-зле - точно преди 1 година бяха ~1100 хил.лв.....

Това охлаждане в новите обеми няма как да не се отрази в дивидентите в бъдеще.... Септември ще им погасят 4-5 млн.лв. вноски по действащите лизинги... ако дават по 400 хил.лв нови на месец, горе-долу ще успеят само да компенсират погашенията, но при по-ниски цени по новите лизинги....
                  Не е много оптимистично, но малко да , виж сега два месеца не са показателни, относно охлаждането пропускаш инерционния момент (ако не знаеш какво е инерция да ти дам определение....в точните науки го използват както и сили на триене и прочие) миналата година по отношение на агрокредита бях доста по точен от теб и съм сигурен че о тази година ще бъде така..особенно касаещо се до оборотното кредитиране.... И знаеш л и защо е така защото съм запознат с РЕАЛНИЯ начин на правене на бизнес в селата......нещата в БГ не са по учебник а съобразени с реалните особенности в селата. Затова ти казвам че грешиш а аз ще бъда прав......успех ти желая кефиш ме с удоволствие бих изпил едно кафе с теб притежаваш знания които аз нямам.......

Коментар

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение

И аз мислех че много бързо порасна акцията на Елана агрокредит, но не отчетох факта че вече 2 г. Подред дивидента им нараства с по около 50%.....вие какво очаквате да се случи а?..... За следващата година очаквам отново ръст в дивидента от около 35% минимум......до края на годината смятам да нахакам минимум още около 10к на тези нива......считам че при тези лихви и максимално изполване на лост чрез кредитиране могат да постигнат доходност от около 15 ст. На акция.....вие решете дали 1.4 лв на акция е много
                    Малко оптимистично....

Коментар

• Първоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнение
                      Аз лично съм съгласен, че Елана са напълно незаслужено на плюс 40...но това е лично мнение. Предпочитам Атера и заради Карол като УД. За мен Елана са скръб , а като видиш резултатите на фондовете им може да се изненадаш, че има още и такива дето са им клиенти. Слушах един експерт който коментира, че влизането в еврозоната ще свали драстично лихвите поне до около 2% и това ми се вижда реално.Да не забравяме, че преди 2-3 години лихви от 12-14% бяха изгодни за кредитите, а днес са само по кредитните карти. Така, че даването на заем на средства ще става все по трудно и ще има по-голяма конкуренция. Лично мнение и затова предпочитам Атера, струва ми се подценена и с переспектива.Надявам се да позная поне за 3-5 години переспектива.
                      И аз мислех че много бързо порасна акцията на Елана агрокредит, но не отчетох факта че вече 2 г. Подред дивидента им нараства с по около 50%.....вие какво очаквате да се случи а?..... За следващата година очаквам отново ръст в дивидента от около 35% минимум......до края на годината смятам да нахакам минимум още около 10к на тези нива......считам че при тези лихви и максимално изполване на лост чрез кредитиране могат да постигнат доходност от около 15 ст. На акция.....вие решете дали 1.4 лв на акция е много

Коментар

• Аз пък имам почти равни тегла и от двете
                        Събитията не винаги отговарят на очакванията!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

сигурно си прав - не ги следя отдавна. И все пак компания финансираща покупка на земя с марж 5% или притежаваща 200К дка лапаща и ренти и продаваща когато може на печалба? Май второто е по-добра инвестиция, други мнения?
                          едното дава заеми за земя, другото препродава земя - не може да се сравняват. аз лично не очаквам чудеса и супер доходност от атера - държа ги като алтернатива на депозит и защото искам експозиция към земя без да трябва да се занимавам лично. доходност от над 5% на година ме устройва. агрокредита има супер резултати, но досега не е имал случай да трябва да обезценява вземания или да начислява провизии
                          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• И най оптимистичните прогнози са ,че в Еврозоната няма да се влезе по рано от 5-7 г...И за мен 1,40 е много , но пазара решава, а и дадоха 7ст. дивидент- догодина ще е 8-9ст..Лошото е, че няма много качествени компании на БФБ..
                            Last edited by Kiro; 11.06.2017, 00:11.

Коментар

• Аз лично съм съгласен, че Елана са напълно незаслужено на плюс 40...но това е лично мнение. Предпочитам Атера и заради Карол като УД. За мен Елана са скръб , а като видиш резултатите на фондовете им може да се изненадаш, че има още и такива дето са им клиенти. Слушах един експерт който коментира, че влизането в еврозоната ще свали драстично лихвите поне до около 2% и това ми се вижда реално.Да не забравяме, че преди 2-3 години лихви от 12-14% бяха изгодни за кредитите, а днес са само по кредитните карти. Така, че даването на заем на средства ще става все по трудно и ще има по-голяма конкуренция. Лично мнение и затова предпочитам Атера, струва ми се подценена и с переспектива.Надявам се да позная поне за 3-5 години переспектива.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Едва ли ще фалира..Този бизнес си върви..Крият печалби- изучиха се и те..
                                сигурно си прав - не ги следя отдавна. И все пак компания финансираща покупка на земя с марж 5% или притежаваща 200К дка лапаща и ренти и продаваща когато може на печалба? Май второто е по-добра инвестиция, други мнения?

Коментар

Working...
                                X