Първоначално изпратено от mancev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
Привет Novaka_Bull,
Признавам, че за миналата година предвиждаше по-добри резултати от мен и се оказа прав. Разбирам и "инерцията" ... може би наистина и през тази година резултата няма да е лош... но пък по отношение на тренда (т.е. очакванията за 2018 и след това), все още считам че съм по-близо до истината, при падащи лихви на кредитите, ще става все по-трудно....
Казано честно не съм фен на "теорията", така че и аз се опитвам да пречупвам анализа на даден бизнес и през реалния живот.... можеш ли да кажеш все пак какво визираш с реалния бизнес в селата ? Имам предвид, че дори и от Елана да го познават добре (факт е, който не оспорвам), когато дори някой който не разбира толкова добре бизнеса ти, дойде и ти предложи 2 пъти по-ниска лихва, не съм сигурен че бизнесмена от село ще предпочете по-високата лихва, само защото другата оферта е от някой, който по-добре му разбира бизнеса....
Иначе, с теб изглежда имаме доста сходен подход и цели в инвестициите (от това, което съм чел да пишеш в различни теми) и също добре "четеш" фирмите, така че и на мен би ми било приятно да пием по едно кафе... или по една бира ! .... Колкото до знанията ми - едва ли са толкова големи, а и със сигурност ти притежаваш доста други, които пък аз нямам.... най-добре е когато човек може да научи нещо от някой !
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
не подценявай банковите служители
и те разбират от земеделие
Коментар
-
Привет Novaka_Bull,
Признавам, че за миналата година предвиждаше по-добри резултати от мен и се оказа прав. Разбирам и "инерцията" ... може би наистина и през тази година резултата няма да е лош... но пък по отношение на тренда (т.е. очакванията за 2018 и след това), все още считам че съм по-близо до истината, при падащи лихви на кредитите, ще става все по-трудно....
Казано честно не съм фен на "теорията", така че и аз се опитвам да пречупвам анализа на даден бизнес и през реалния живот.... можеш ли да кажеш все пак какво визираш с реалния бизнес в селата ? Имам предвид, че дори и от Елана да го познават добре (факт е, който не оспорвам), когато дори някой който не разбира толкова добре бизнеса ти, дойде и ти предложи 2 пъти по-ниска лихва, не съм сигурен че бизнесмена от село ще предпочете по-високата лихва, само защото другата оферта е от някой, който по-добре му разбира бизнеса....
Иначе, с теб изглежда имаме доста сходен подход и цели в инвестициите (от това, което съм чел да пишеш в различни теми) и също добре "четеш" фирмите, така че и на мен би ми било приятно да пием по едно кафе... или по една бира ! .... Колкото до знанията ми - едва ли са толкова големи, а и със сигурност ти притежаваш доста други, които пък аз нямам.... най-добре е когато човек може да научи нещо от някой !
и те разбират от земеделие
Коментар
-
Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение
Не е много оптимистично, но малко да , виж сега два месеца не са показателни, относно охлаждането пропускаш инерционния момент (ако не знаеш какво е инерция да ти дам определение....в точните науки го използват както и сили на триене и прочие) миналата година по отношение на агрокредита бях доста по точен от теб и съм сигурен че о тази година ще бъде така..особенно касаещо се до оборотното кредитиране.... И знаеш л и защо е така защото съм запознат с РЕАЛНИЯ начин на правене на бизнес в селата......нещата в БГ не са по учебник а съобразени с реалните особенности в селата. Затова ти казвам че грешиш а аз ще бъда прав......успех ти желая кефиш ме с удоволствие бих изпил едно кафе с теб притежаваш знания които аз нямам.......
- 2 Харесвания
Коментар
-
Малко оптимистично....
Като цяло лихвените проценти вървят бързо надолу, което ще засегне и Елана... вероятно смяташ текущите дадени заеми по лихвните проценти от 2016-а, но като спаднат лихвните през 2017-а и още повече през следващите години, дивидентната доходност не е много ясна....
Относно лоста - ползват кредити на по-високи цени от колкото могат - мисля че са с поне +1 % по-високи лихви отколкото примерно кредитите на Софармите, което си е доста голяма разлика.... не знам защо е така - от незнание какво може да се договори или от неможене за договаряне....
А най-важното - мисля че ще се получи охлаждане и в новите обеми... последния бюлетин май показа доста по-ниски обеми нови лизинги - около 400 хил.лв. - сравнени с предните месеци (Февруари и Март'2016) са около 2 пъти по-ниски (те бяха по около 800-900 хил.лв), а сравнение с по-точната съпоставка - Април'2016 е още по-зле - точно преди 1 година бяха ~1100 хил.лв.....
Това охлаждане в новите обеми няма как да не се отрази в дивидентите в бъдеще.... Септември ще им погасят 4-5 млн.лв. вноски по действащите лизинги... ако дават по 400 хил.лв нови на месец, горе-долу ще успеят само да компенсират погашенията, но при по-ниски цени по новите лизинги....
В твоя подкрепа ще отбележа , не първо предсрочно преключване на расрочен лизингов д-р при "Атера" по задатъчна макс. цена по изпълнение!
Това за мен си е сигнал от дето и да го гледам!
-"Ще правим лизингови сделки , но и ще си ги приключваме - щом ни е по сгодно !!!" - това е мой
прочит на случващото се с клиетите !
Коментар
-
Малко оптимистично....
Като цяло лихвените проценти вървят бързо надолу, което ще засегне и Елана... вероятно смяташ текущите дадени заеми по лихвните проценти от 2016-а, но като спаднат лихвните през 2017-а и още повече през следващите години, дивидентната доходност не е много ясна....
Относно лоста - ползват кредити на по-високи цени от колкото могат - мисля че са с поне +1 % по-високи лихви отколкото примерно кредитите на Софармите, което си е доста голяма разлика.... не знам защо е така - от незнание какво може да се договори или от неможене за договаряне....
А най-важното - мисля че ще се получи охлаждане и в новите обеми... последния бюлетин май показа доста по-ниски обеми нови лизинги - около 400 хил.лв. - сравнени с предните месеци (Февруари и Март'2016) са около 2 пъти по-ниски (те бяха по около 800-900 хил.лв), а сравнение с по-точната съпоставка - Април'2016 е още по-зле - точно преди 1 година бяха ~1100 хил.лв.....
Това охлаждане в новите обеми няма как да не се отрази в дивидентите в бъдеще.... Септември ще им погасят 4-5 млн.лв. вноски по действащите лизинги... ако дават по 400 хил.лв нови на месец, горе-долу ще успеят само да компенсират погашенията, но при по-ниски цени по новите лизинги....
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение
И аз мислех че много бързо порасна акцията на Елана агрокредит, но не отчетох факта че вече 2 г. Подред дивидента им нараства с по около 50%.....вие какво очаквате да се случи а?..... За следващата година очаквам отново ръст в дивидента от около 35% минимум......до края на годината смятам да нахакам минимум още около 10к на тези нива......считам че при тези лихви и максимално изполване на лост чрез кредитиране могат да постигнат доходност от около 15 ст. На акция.....вие решете дали 1.4 лв на акция е много
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнениеАз лично съм съгласен, че Елана са напълно незаслужено на плюс 40...но това е лично мнение. Предпочитам Атера и заради Карол като УД. За мен Елана са скръб , а като видиш резултатите на фондовете им може да се изненадаш, че има още и такива дето са им клиенти. Слушах един експерт който коментира, че влизането в еврозоната ще свали драстично лихвите поне до около 2% и това ми се вижда реално.Да не забравяме, че преди 2-3 години лихви от 12-14% бяха изгодни за кредитите, а днес са само по кредитните карти. Така, че даването на заем на средства ще става все по трудно и ще има по-голяма конкуренция. Лично мнение и затова предпочитам Атера, струва ми се подценена и с переспектива.Надявам се да позная поне за 3-5 години переспектива.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
сигурно си прав - не ги следя отдавна. И все пак компания финансираща покупка на земя с марж 5% или притежаваща 200К дка лапаща и ренти и продаваща когато може на печалба? Май второто е по-добра инвестиция, други мнения?destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 1 like
Коментар
-
И най оптимистичните прогнози са ,че в Еврозоната няма да се влезе по рано от 5-7 г...И за мен 1,40 е много , но пазара решава, а и дадоха 7ст. дивидент- догодина ще е 8-9ст..Лошото е, че няма много качествени компании на БФБ..Last edited by Kiro; 11.06.2017, 00:11.
Коментар
-
Аз лично съм съгласен, че Елана са напълно незаслужено на плюс 40...но това е лично мнение. Предпочитам Атера и заради Карол като УД. За мен Елана са скръб , а като видиш резултатите на фондовете им може да се изненадаш, че има още и такива дето са им клиенти. Слушах един експерт който коментира, че влизането в еврозоната ще свали драстично лихвите поне до около 2% и това ми се вижда реално.Да не забравяме, че преди 2-3 години лихви от 12-14% бяха изгодни за кредитите, а днес са само по кредитните карти. Така, че даването на заем на средства ще става все по трудно и ще има по-голяма конкуренция. Лично мнение и затова предпочитам Атера, струва ми се подценена и с переспектива.Надявам се да позная поне за 3-5 години переспектива.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеЕдва ли ще фалира..Този бизнес си върви..Крият печалби- изучиха се и те..
Коментар
Коментар