Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
някои от нас - и ти ли си от тях????
Мале-е-е-е, тука съвсем започнаха да ни бият като копелета - защо ни бият?
Вълчане - кураж, брат....
Цялата БФБ днес я бият - и Трейдингчето падна - Форти, абе да не би да си започнал да се изнизваш кат` тако`а? Ще диверсифицираш най-после ли?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
А наистина ще се радвам, ако някой сподели собстения си анализ на числата от годишните отчети - трябва да има нещо, което пропускам !
Вероятно си обърнал внимание как се формира дивидента тук - освен ренти, които носят между 4.5 и 5.5 ст., другото се заработва от продажби и малко лихви. От 2013, когато за пръв път продаваха над 1000лв., 1ст. дивидент се заработва от 1400 - 1300дка продадени.За 2017 бяха нужни 1700дка за ст. дивидент - вероятно микса е включвал и скорозакупени земи, старите се пообраха
От горното следва, че разсрочените продажби не са включени в дивидентите.Може да ги приемеш като преоценки.
Освен това имат продажби на разср. и тази година:
31 декември имат 17 148дка,
30 юни са 19 157дка с договор
фин.лизинг е без промяна , по 2 980дка
Предсрочно погасени, по опцията за 19 - 48месец, са под 1000дка по мои сметки.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
Понеже наистина се изненадах с тези отчетени приходи от разсрочено в междинния отчет, се хванах отново да прегледам данните от одитираните ГФО 2016 и 2017. Когато излезе отчета за 2017 го анализирах подробно, но бях запомнил само изводите (за себе си), а не и точните числа, та затова пак ги прегледах втори и трети път.
И понеже наистина нямам обяснение за приходите от разсрочено за полугодието, посочвам "сухите" числа от Годишните отчети, пък всеки да си прави преценката:
1.) Приходите от продажби на разсрочено плащане за 2017 г. са 8 249 000 лв. (бележка 5.1. към ГФО).
В Годишния доклад за дейността за 2017 г. (стр.3) са посочили, че на разсрочено плащане са продадени 7160 дка. Това прави цена от ~ 1152 лв./дка, което е горе-долу цената на която продават.
2.) Приходите от продажби на разсрочено плащане за 2016 г. (след промяната на счетоводната политика) са 12 102 000 лв. (отново в бележка 5.1. към ГФО).
В Годишния доклад за дейността (стр.3) за 2016 г. (стр.3) са посочили, че на разсрочено плащане са продадени 12066 дка. Това прави цена от ~ 1003 лв./дка, което в интерес на истината изглежда малко ниско (обикновено продават на 1200-1300 лв.)....
Или обобщено за двете години (2016+2017) на разсрочено плащане трябва да са продадени общо 19226 дка, като са отчели в Приходите общо 20 351 000 лв.
Осреднено на декар за 2016-17, идва 1058 лв./дка, което наистина изглежда малко по-ниско от нивата, на които се води, че продават,но не е нещо трърде ниско като средна цена.... НО като цяло, тези 20,350 млн.лв. за двете години, не изглеждат да са ~40 % от стойността на продадената земя (ако приемем за валиден алтернативния вариант - да се отчитат 1/5 или 20 % годишно за всяка от 5-те години).
Вече нищо не твърдя (след като както Мариян посочи, за полугодието има 1,6 млн. приходи от разсрочено, без да са правили такова през годината ..... едно време анализирах отчетите и равнях до левче, сега не знам какво направиха от "Адванса", но вече с милиони не мога да ги равня ), но предвид изричния Коментар за променената счетоводна политика посочена в Бележка 2.4. от ГФО'2017, съществените корекции със задна дата за 2016 г. описани на стр.23, тези Приходи от 20,3 млн. за 19'226 дка., за мен (не искам да ангажирам никого с мнението си) все още по-скоро ми приличат на изцяло отчетени в годината на продажбата, отколкото да са 40 % (две години по 1/5 от продажната стойност) от стойността на продадените земи.
Нека всеки сам си анализира нещата и прави изводите за себе си.
А наистина ще се радвам, ако някой сподели собстения си анализ на числата от годишните отчети - трябва да има нещо, което пропускам !
Прав си за всичко, но и никой не може да хване крайните годишни резултати и да ги разбие по пера- ЗАЩОТО ;
през 2016г. също имаше предсрочно платени(приключени) лизингови договори -мах ги записани , но и аз вече не се отказах да ги следя!
-през миналата 17г. също имаха доста ~ 5хил. дка. (на посоки ги хвърлям вече) изплатени (предварително) със съответните отбивки от "договорната-разсрочена" цена ...
така че, не знам и как им одитират одиторите, а и като прибавим онези ~2 184дка. сключени предварителни д-ри за продажба на активи от миналата година и намалели до ~1780дка в 1/2годишен до сега- КАШАТА Е ВРЯЛА!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
Първо в полугодишния отчет има приходи за 1,64 млн. лв. от разсрочените, така че има
Второ от АТЕРА ми потвърдиха че има и т.н.
Това което визираш ти може би е че ги признават като ПРИХОД но може би за бъдещи периоди, което е друго. Може да се види в графите и ще се разпознае, но за мен темата се изчерпа и съм в отпуск
Така че който иска да види в баланса и за се порови
То и ако разсрочените към 20 000 дка ги бяха отчели през 2017 дивидентът щеше да е плюс 20 ст. нали?
Поздрави
Понеже наистина се изненадах с тези отчетени приходи от разсрочено в междинния отчет, се хванах отново да прегледам данните от одитираните ГФО 2016 и 2017. Когато излезе отчета за 2017 го анализирах подробно, но бях запомнил само изводите (за себе си), а не и точните числа, та затова пак ги прегледах втори и трети път.
И понеже наистина нямам обяснение за приходите от разсрочено за полугодието, посочвам "сухите" числа от Годишните отчети, пък всеки да си прави преценката:
1.) Приходите от продажби на разсрочено плащане за 2017 г. са 8 249 000 лв. (бележка 5.1. към ГФО).
В Годишния доклад за дейността за 2017 г. (стр.3) са посочили, че на разсрочено плащане са продадени 7160 дка. Това прави цена от ~ 1152 лв./дка, което е горе-долу цената на която продават.
2.) Приходите от продажби на разсрочено плащане за 2016 г. (след промяната на счетоводната политика) са 12 102 000 лв. (отново в бележка 5.1. към ГФО).
В Годишния доклад за дейността (стр.3) за 2016 г. (стр.3) са посочили, че на разсрочено плащане са продадени 12066 дка. Това прави цена от ~ 1003 лв./дка, което в интерес на истината изглежда малко ниско (обикновено продават на 1200-1300 лв.)....
Или обобщено за двете години (2016+2017) на разсрочено плащане трябва да са продадени общо 19226 дка, като са отчели в Приходите общо 20 351 000 лв.
Осреднено на декар за 2016-17, идва 1058 лв./дка, което наистина изглежда малко по-ниско от нивата, на които се води, че продават,но не е нещо трърде ниско като средна цена.... НО като цяло, тези 20,350 млн.лв. за двете години, не изглеждат да са ~40 % от стойността на продадената земя (ако приемем за валиден алтернативния вариант - да се отчитат 1/5 или 20 % годишно за всяка от 5-те години).
Вече нищо не твърдя (след като както Мариян посочи, за полугодието има 1,6 млн. приходи от разсрочено, без да са правили такова през годината ..... едно време анализирах отчетите и равнях до левче, сега не знам какво направиха от "Адванса", но вече с милиони не мога да ги равня ), но предвид изричния Коментар за променената счетоводна политика посочена в Бележка 2.4. от ГФО'2017, съществените корекции със задна дата за 2016 г. описани на стр.23, тези Приходи от 20,3 млн. за 19'226 дка., за мен (не искам да ангажирам никого с мнението си) все още по-скоро ми приличат на изцяло отчетени в годината на продажбата, отколкото да са 40 % (две години по 1/5 от продажната стойност) от стойността на продадените земи.
Нека всеки сам си анализира нещата и прави изводите за себе си.
Last edited by Van Basten; 22.08.2018, 17:11.
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2
Това са изявленията ти точно преди 2 месеца ...Ако те обижда ,че те наричам Спекулант ,се извинявам -вече ще те наричам "Велики инвеститоре" или "Мистър 3000 %"
Знаеш ли какво означава "спекулант" ? провери в гугъл ,вече е лесно
И после ми отговори как ще спекулирам като съм написал "Времевия ми период е минимум 5г ,максимум няма.Може да си я оставя и на децата."
Това означава ДЪЛГОСРОЧНА инвестиция базирана на фундаментален анализ.И няма нищо общо със спекулата.
Оня ден в поста си пък казах ,че "мога да държа акцията и десетилетия" .
Е,къде намираш разлика в двете изказвания ?
И защо толкова те вълнува къде си вкарвам парите ? Г
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеПреди дивидента беше спекулантИН ,а сега стана ЯКО дългосрочен инвеститор ….Имаш развитие
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Ами като продава-продава на ниско.
Някои от нас тука - ако решат да излизат от дадени позиции - направо не ми се мисли какво може да причинят
- 1 like
Коментар
-
Някои от нас тука - ако решат да излизат от дадени позиции - направо не ми се мисли какво може да причинят
- 2 Харесвания
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнениеКак може един човек да държи една акция на ниско -- ще забрани на всички останали да я купуват на ask-a ли?
Някои от нас тука - ако решат да излизат от дадени позиции - направо не ми се мисли какво може да причинятМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар