IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЕЛАРГ Фонд за земделска земя АДСИЦ (ELARG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
    Проблема ми е дали са гласували ликвидацията ако ли не -лошо ако ли да и маркета не реагира сме напред с едни 30 % за 2013 г.....
    По скоро да защото няма масови разпродажби ...

Ликвидацията на фонда за земя ЕЛАРГ започва
    Ликвидацията на „ЕЛАРГ фонд за земеделска земя" започва и ще продължи една година. На извънредно общо събрание вчера акционерите одобриха предложението, а причината за него беше фактът, че цената на акциите му е много по-ниска от пазарната стойност на активите, които притежава - над 200 хил. дка земеделски земи (по последни данни от септември миналата година са 250 хил., но постоянно тече продажба). Според ръкоюдството това не позволява на акционерите да получат справедливата цена за държаните от тях ценни книжа чрез борсата. Решението е било взето почти единодушно, съобщи за „Капитал Daily" акционер, присъствал на събранието.

Сделките на годината

От ликвидацията на дружеството най-много ще спечели основният акционер на компанията - „Агроменидж", който е и нейно управляващо дружество. Добра печалба би получило и "Био фарминг", което е собственост на вносителя на „Пежо" Стоян Желев, ако реши да приеме ликвидационния дял, а не предварителния договор, който предвижда даване на земи и малко кеш.
    В средата на миналото лято във фонда за земя стана смяна на най-големия акционер. Тогава „Агроменидж" придоби 49.5% от компанията в сделка с QVT Fund за 20.1 млн. лв., като реално зад нея застанаха „Индустриален холдинг България" и дружества на „Алианц", които също имат връзка помежду си. Сделката тогава беше при 0.68 лв. за брой за 29.56 млн. акции. "Агроменидж" се контролира от Веселин Данев и „ЕЛАРГ уинд" с управител Красен Подгорски, а доскоро там дял имаше и,индустриален холдинг България", който впоследствие продаде на офшорката „Агроменидж кънсълтинг" по данни от Търговския регистър. Според Веселин Данев, който е и пълномощник на изпълнителния директор на ЕЛАРГ, ликвидационната стойност на една акция на дружеството (това, което собствениците ще получат след приспадане на задълженията) по предварителни оценки към момента е приблизително 1.50 лв., а при определени условия би могла да стигне и 2 лв. Според отчета за последното тримесечие тя е 1.85 лв., а цената на акция на борсата вчера беше 1.21 лв.
    Така, ако се приеме, че това са цените, то за своя дял „Агроменидж" ще получи между 44.34 и 59.12 млн. лв., или печалбата ще му е между 24 и 40 млн. лв. И това не е всичко - като обезщетение договорът за управление предвижда 13 млн. лв за дружеството, което може да направи печалбата му над 50 млн. лв. Ако не се изплатят 13 млн. лв., има опция на дружеството да се прехвърлят земи в регулация в местността Камбаните край София. От управляващото дружество винаги са твърдели, че не са купували дела в ЕЛАРГ с цел ликвидация, макар ръководството в което е и то, го предложи и ще вземе обезщетение за това.
    Другият нов голям акционер - „Био фарминг", също ще реализира добра доходност, ако реши да получи ликвидационен дял, макар че компанията има очевиден интерес в управлението на земеделски земи. Тя има предварителен договор, според който при ликвидация ще получи 19 386 дка земеделска земя на ЕЛАРГ във Враца и Монтана заедно с уравнително плащане от 1 млн. лв. Там Стоян Желев чрез друго свое дружество вече притежава около 30 хил. дка.
    Компанията на Желев притежава 19% (11095 882) в ЕЛАРГ, които купи в края на януари срещу 11.9 млн. лв. Ако вземе максималните 2 лв. ликвидационен дял обаче, компанията ще получи над 22 млн. лв., или около 10 млн. лв. печалба от тази сделка. При ликвидационен дял от 1.5 лв. на акция печалбата би била около 5 млн лв. В отчета към края на годината като недвижими имоти за продажба при ликвидация са записани 106.6 млн. лв.

Само малко против

Решението за ликвидация мина почти единодушно вчера. Имаше и дребни акционери, които не бяха съгласни с мотивите за ликвидация, изтъквайки, че са придобили акции преди кризата на над два лева и сега ще загубят, въпреки че търпеливо са чакали да се промени конюнктурата, което според тях сега е на път да стане. На извънредното събранието имаше акционери, държащи 84.02% от капитала на дружеството, като съответно държателите на над 99% от капитала гласуваха за ликвидацията. Веселин Данев беше определен за ликвидатор, по което имаше и изразено несъгласие от част дребните акционери за сблъсък на интереси.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
      Голям цирк е било май вчера, щом до 20 ч. са оставали още 2 точки от дневния ред.
      Проблема ми е дали са гласували ликвидацията ако ли не -лошо ако ли да и маркета не реагира сме напред с едни 30 % за 2013 г.....
      По скоро да защото няма масови разпродажби ...

Коментар

• Голям цирк е било май вчера, щом до 20 ч. са оставали още 2 точки от дневния ред.

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
          Кога ще го дават дивидента и какво друго решиха....
          Както е по закон - до края на календарната година. Но ще направят всичко възможно да е по-рано. Стандартни отговори.
          Нямах възможност да присъствам до края, но смятам че всичко предложено като дневен ред се е приело и изпълнило. В ОСА участваха 82% все пак, което си е постижение.

Коментар

• е той може тепърва да си увеличи позицията човека
            “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от cccccggggg Разгледай мнение
              Беше голям купон и вероятно е станало едно от най-дългите ОСА въобще. Много малки миноритари с големи претенции, объркали инвестициите в АДСИЦ с обикновено земеделие, направиха мазало. Отделно председателтващата събранието обърка 1 десетичен знак, и колкото и да ми се искаше дивидентът вместо 70, остана 7 стотинки. Не издържах и след 2 часа си тръгнах.
              ПП Необяснимо ми е какво прави на ОСА инвестиор със 7 /седем/ акции?! Нищо не си записа през цялото време, а не приличаше на човек от ДАНС, нито на журналист.
              Много ти благодаря. Само това ли, може ли малко повече инфо може и на лични. За дивидента знам7,2 стотинки бруто, но нещо дати за изплащане да знаеш, ако може малко повече инфо, а пък за тия с по 7 акции к'во да ти кажа нямам думи аз където съм с няколко хиляди пъти повече пи се досвидя да бия 1000 км в двете посоки....карай явно е бил ентусиаст. Благодаря предварително

Коментар

• Първоначално изпратено от cccccggggg Разгледай мнение
                Беше голям купон и вероятно е станало едно от най-дългите ОСА въобще. Много малки миноритари с големи претенции, объркали инвестициите в АДСИЦ с обикновено земеделие, направиха мазало. Отделно председателтващата събранието обърка 1 десетичен знак, и колкото и да ми се искаше дивидентът вместо 70, остана 7 стотинки. Не издържах и след 2 часа си тръгнах.
                ПП Необяснимо ми е какво прави на ОСА инвестиор със 7 /седем/ акции?! Нищо не си записа през цялото време, а не приличаше на човек от ДАНС, нито на журналист.
                Кога ще го дават дивидента и какво друго решиха....

Коментар

• Първоначално изпратено от VINS Разгледай мнение
                  Някой ходил ли е на ОСА за да каже нещо интересно, че на мен 500 км ми се видяха много и не можах. Казвайте ако сте ако има някаква информация.

Коментар

• Някой ходил ли е на ОСА за да каже нещо интересно, че на мен 500 км ми се видяха много и не можах. Казвайте ако сте ако има някаква информация.

Коментар

• Преди малко гледах на ЕЛАРГ одитирания консолидиран отчет. За мен оценката на активите за продаване е откровено песимистична. Но да речем, че това е хубаво нещо, да не храним фалшиви надежди.

Та, ако вярваме на отчета на 100% + още малко песимизъм от нас цифрите би трябвало да са горе-долу такива:
                      Реализируема стойност на земя за продажба: 106 652 000 лв
                      Кеш: 710 000 лв

Останалите текущи активи не ги смятам. Я съберат някои вземания, я не. Финансовите активи и те не ми вдъхват особено доверие, но да сложим грубо още
                      4 000 000 лв – половината от стойността им според отчета.

До тук имаме 111 362 000 лв за разпределяне. Имаме и 15 308 000 лв текущи пасиви – основна част от тях са облигации на стойност почти 14 милиона.

Като извадим текущите пасиви и за собствениците на капитал остават 96 054 000 лв за разпределяне. Делено на 59 715 885 бр акции прави очакван кеш от грубо 1,608 лв на акция. Ако добавим и щипка оптимизъм на око може и да стигнем до 1,80 на акция. На този етап това обяснява липсата на големия юруш към тия акции, за който се изказваха предположения.

И все пак – в отчета лицензирания оценител е дал средна стойност от 395 лв за декар земеделска земя. Според мен може и още

Айде и аз за първи път гордо да заявя – не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от kashoooo Разгледай мнение
                        Ей аман от такива по форумите, които само търсят с кой да се заядат. Питам като човек, той ми отговаря като .... Айде бек офф, ходи си гледай минусите.
                        А ти сега ли разбра,че повечето тук са такива?Никой няма да ти каже точна цифра порови се малко и ще видиш различни прогнози.Ако вървят така нещата и цените не паднат на земята(аз имам цени от 450-до 680 лева за декар)ще се облажим доста,ама ако не.....Никой нищо не може да предвиди в тая объркана държава,пълна с толкова п*тки,както ти каза.
                        Last edited by X_Y; 29.02.2012, 14:28.

Коментар

• Ей аман от такиваИ по форумите, които само търсят с кой да се заядат. Питам като човек, той ми отговаря като .... Айде бек офф, ходи си гледай минусите.
                          Last edited by X_Y; 29.02.2012, 14:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от kashoooo Разгледай мнение
                            Какъв кешфлоу на акция очаквате от ликвидацията?
                            1.24 лева, тъй че си сложи ордерчето продава на 1.23 и ще направиш едни бързи 3 стотинки няма смисъл да чакаш

Коментар

• Какъв кешфлоу на акция очаквате от ликвидацията?

Коментар

• Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение
                                Допълних още малко,пък да става квото ще.(Не препоръка да си купувате акци на БФБ все пак.)

По принцип е още рано за мнение ,но гледайки продавачите който се изтеглиха нагоре или свалиха поръчките продава .......

Коментар

Working...
                                X