А някои щяха да ги продават по 20 ст. Мечти, мечти.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ЕЛАРГ Фонд за земделска земя АДСИЦ (ELARG)
Collapse
X
-
Re: въпрос за права - цена и начин на прехвълянето им
Първоначално изпратено от cccccgggggДо колко мислите ще падне цената на правата. Има ли начин за прехвърляне на права без продажба, или трябва да се оформи като сделка/продажба през БФБ.
Направо казано-става ли да ползвам своите права и да закупя акции на името на друго лице.
Май стана тъпо като нотариална врътка.
Коментар
-
въпрос за права - цена и начин на прехвълянето им
До колко мислите ще падне цената на правата. Има ли начин за прехвърляне на права без продажба, или трябва да се оформи като сделка/продажба през БФБ.
Направо казано-става ли да ползвам своите права и да закупя акции на името на друго лице.
Май стана тъпо като нотариална врътка.
Коментар
-
Moje li samo edno uto4nenie, v slu4ai, 4e ne sum razbral pravilno: ako sled 5 g. se vzeme re6enie srokut na deistvie na fonda da Ne se uduljava, kakvo se slu4va na 7-mata godina: Elana prodava zemite si na pazarna zena, prispada si razhodite, deli polu4enata suma na broq na akciite i ni gi izplashta v toq vid li - aktivi/akciq?
Коментар
-
Да, почти всички май са единодушни, че Карол са по-коректни към клиентите си. Имат и по-добре направени отчети. Но от друга страна не знам защо не управляват парите добре като Елана. Кога можем да очакваме да получим рентата от земята? Приходите от лихви са временни, докато се инвестират всички средства. После има рента + може би част от субсидиите за производителите? Не виждам засега такова перо в приходите и на двата фонда. Рентата на годишни вноски ли е? Или на месечни? Просто от начина на управление на тези неща си личи кой по-сериозно и коректно подхожда. Иначе не мисля да инвестирам само в единия фонд.
А относно акциите - изобщо никъде не вземам под внимание номиналната цена на акция. Просто изчислявам implied valuation на земята на фондовете (изведена от сегашната пазарна капитализация) първо за момента и после също ако допуснем, че инвестират привлечените свободни средства на дадена средна цена на декар. В крайна сметка счетоводна и номинална цена на акция не ме интересуват. Интересува ме какви активи стоят зад фонда, който купувам, на колко ги купувам и как това се сравнява с цените, на които бих могъл да купя земя направо.
Коментар
-
Това оскъпяване, което аз съм изчислил е цената, която плащаш, за да им дадеш парите си и те да ги инвестират в земя. Само че аз го изчислявам, че им даваш 1,25 лв на акция и те влагат 1,25, а оскъпяването е цената на правата. Ти обаче го смяташ като съотношение моментна цена на акция спрямо номинална цена на акция. Само че в цената се включват и очаквания за бъдещи печалби от продажбата на права и ред други фактори. Със сигурност земята, която ще ти купи фонда ще е по-скъпа ако си я купиш сам!
За мен присъствието на някакви офшорки във фонда не е само положително. Ликвидността по позицията на Елана беше определено по-малка, въпреки че бяха двойно по-голям фонд до сега.
Не мисля че управляват по-добре фонда си, а малко по-добрият им финансов резултат се дължи и на лихвите, които получават от банката за вложените там пари.
За хората не знам нищо съществено, но от няколко години контактувам с Карол и ми правят изключително добро впечатление. Може да им се разчита за всичко. Освен това постигат и най-добрите резултати на доверително управление и на Адванс Инвест. Преди известно време се опитах да установя контакт с Елана и още от там имам не чак толкова добри впечатления. Да не говорим, че направиха хиляди фондове, някои от които малко безсмислени /като доларовият им фонд/ само и само да съберат парите на хората, а резултатите им са по-скоро незадоволителни. Все пак обмислям дали да не се включа макар и краткосрочно, ако се предложат доста евтини права на ЕЛАРГ.
Коментар
-
Благодаря за отговора и линковете. Вече ги бях разгледал всъщност. Няма много подробности за закупената земя, но това е положението. Не знам какво имаш предвид с това оскъпяване, но за мене то не значи нещо особено. Просто виждам, че Елана и Адванс се търгуват на 250 и 220 лева на декар в момента съответно. Естествено, това е защото не са напълно инвестирани. Но ако допуснем, че инвестират останалото на 190-200 лв. на декар средна цена, значи в момента се търгуват на 205 и 210 лева на декар. Леко скъпо спрямо цените на земята в момента, но сигурно си струва в дългосрочен план.
Присъствието на чуждестранни инвеститори в Елана може само да ме радва. Щом те се доверяват на мениджмънта, съм по-спокоен. Доходността на фондовете би трябвало да следва цените на земята в България. Каквото покачване се очаква там, такова би следвало да има и при акциите. А иначе и Карол и Елана могат да направят какви ли не измами, ако пожелаят, но да се надяваме, че не искат да си увредят репутацията.
Също ми се струва, че Елана май по-добре управляват фонда си. Като финансови резултати досега, но те нямат толкова много значение. Главният риск е в мениджмънта на дружествата и намеренията му спрямо инвеститорите. Знаеш ли нещо повече за хората в Карол и Елана? С кои групировки/мафии са свързани и т.н.?
Коментар
-
Даш, и двата фонда пускат почти всеки месец информация за покупките си /все пак конкуренцията между двата фонда е не малка/. Ето едно от последните известия на инвестора:
http://www.investor.bg/?cat=0&id=37292
Същото - 90 000 дка може да го прочетеш от сайта на Терафонда, при все че не го обновяват много често:
http://www.advanceterrafund.bg/bg/pr.../agricultural/
Иначе оскъпяването не е особено голямо - скоро ще могат да се купят права и по 9-10 ст, което прави оскъпяване от 3,6% при общо 1,295-1,30 лв за акция при емисионна цена от 1,25 лв. Значително по-голямо е оскъпяването при АТЕРА, но там все пак предстои увеличение на капитала, а и, както знаем, всяко оскъпяване има своята причина! Стратегията на АТЕРА на мен /а явно не само на мен/ ми допада повече, а и съм убеден в коректността им.
Проблемът е не толкова в оскъпяването, а ако се окаже, че доходността от рентата отива не във фонда, а в джоба на някой от управляващите го. За сега няма подобни индикации за нито един от двата фонда, но присъствието на много чуждестранни инвеститори в ЕЛАРГ не ми допада особено, защото те ще бъдат доволни и ако получат една по-скромна доходност от порядъка на 10-12% годишно от едно такова нискорисково вложение. Ако все пак имаш желание да се включваш, опитът от предишни увеличения на капитала показва, че четвъртък-петък следващата седмица или най-късно 29 май ще са най-добрите дни за това. Успех!
П. С. Благодаря ти за изчерпателното мнение относно Македония.
Коментар
-
Първоначално изпратено от oginvestДаш според твоите сметки Бтк трябваше да се търгува около 8,5? Още ли държиш?
Коментар
Коментар