IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• tya - мерси за включването по същество!

Повече от съгласен съм с теб! И аз съм виждал такива чудесии по света и знам че София е още девствена за тези бизнеси. Неслучайно тези дни във форума писах че за търговските молове нямам съмнение - тях (заедно със земеделските фондове) съм ги извадил от групата на АДСИЦ-овете, за чието бъдеще се усъмнявам и питам сега.

Но нима няма АДСИЦове инвестиращи в жилищни комплекси (тук някой ми хвалеше луксозните от затворен тип квартали)? Или в хотели? Или вече управляващи подобни имоти?

За тях и за подобни се чудя на долуописания "парадокс", който срещам сред някои ентусиасти във форума.

Коментар

• Когато масовата паника по закупуването на НИ подклаждана от банки , строителни фирми , агенции , очаквания за ЕС отминат , ще има лека корекция - до най- много 20% от сегашните и задържане на пазара - те 4% мах. годишен ръст .
      Цените изпревариха май с 5-6 години.
      M da......

Коментар

• 22 ето и моето скромно мнение за АДСЦИЦ -те. Както неведнъж съм казвала, аз съм типична блондинка, а нали знаете какво обожават блондинките - Моловете. Това са едни такива сгради като ЦУМ пълни с магазини, но и с куп вълшебни места за забавления!!!!!

По света съм ги виждала много - боулинг зали, кина, сладкарници, фризьорски центрове, спортни клубове и детски площадки, кино, книжарница, дискотеки и още каквото се сетиш и такова дето се чудиш там ли му е мястото...

София изпитва хроничен недостиг за такива центрове. Само виж колко клиенти имат вече двете Арени, Софияленд и т.н. А нито един от тях не е Мол като хората. Във всеки квартал би могло да има по един и пак ще имат куп клиенти, включително и най-вече млади хора, които да ходят там вместо да висят по кръчмите, всичко това е напред според мен, защото в движение има само един такъв Мол - на Стамболийски, но ще го видим скоро какво представлява и той...

Та така...
        tya

Коментар

• Ла Коста, пак си се оплел нещо. Ама да не се караме. Аз съм широко скроен, де обаче и ти да приемаше по-лесно чуждото мнение...

Ако искрено желаеше да разбереш позицията ми из многобройните ми постинги, щеше да разбереш какво мисля за логичния растеж на имотите досега, за липсата на надцененост сега, и за това че не очаквам срив занапред... Същевременно, не един път съм повтарял че не очаквам бурен растеж занапред, а напротив някои от акциите на БФБ със сигурност ще останат по-доходни.

Така че моят скептицизъм към АДСИЦ в имоти е логичен и се учудвам, че някой в този форум не може да прави елементарни зависимости Ама явно въпрос на ниво...

Така че затова проявявам жив интерес към онези от вас, които хем не вярвят в бъдещето на имотите, хем се втурват на юруш към АДСИЦове с надеждата там да има гениални мениджъри, които да открият чудотворните ниши за растеж!!! Този парадокс на "пожелателното мислене" ми се струва занимателен.

Който обаче се плаши от въпроси, не е длъжен да коментира въобще... Боби, никога не съм си и помислял че такива спецове като теб могат да са в състояние да изложат аргументирано синтезирано сценарии за бъдеще

Коментар

• 22, в темите наоколо има доста сламки, и ако си прочел всичк и си търси насам-натам другаде, ще ти е ясно как стоят нещата. Никой няма да ти предостави синтезирано изследване и сценарии за бъдещето, просто защотто това струва доста, а и не си изложил бизнес идея, в която да се включим

Но иначе, ако сеи чешем езиците ето ти идея за един от сценариите:
            1. същнопстта на стойността на един имот е в неговото местоположение
            2. Бъклгария и градовете й нямата някаква велика инфраструктура
            3. Очакваме много инфраструктурни проекти и подобряване на инфраструктурата при влизане в ЕО.
            4. възможно е доста имоти да загубят предимство на местоположението
            5. възможно е новоизградени имоти да повишат доста цената си, защото вече ще се калкурира и инфраструктурата в цената им, какво е в белите страни
            6. доста хора ще искат да сменят поне жилишето си

мда

Коментар

• Първоначално изпратено от 22
              ... То и авторът на едноименната тема така разправяше преди 3 и повече години, виж архива, и пазарът и до днес опровергава...
              Добре де, 22, Торбалане или там както се наричаш с многобройните си никове. /Като гледам какви си ги изписал дойде време пак да сменяш ника./
              След като жилищата не ти се виждат надценени, то тогава другите видове имоти са още по-малко надценени. Давай тогава смело напред и не се притеснявай за АДСИЦ. Дори и да се окаже, че са някои от сегментите на пазара на недвижимите имоти са надценени, имаш още 3 и повече години на бурен растеж, както сам казваш се е получило при жилищата. Защо тогава се притесняваш и ни задаваш въпроси като учител на ученици пред черната дъска?

Коментар

• Ла Коста, укроти се малко... Научи се да приемаш спокойно мнения различни от твоите.

И аз не задавам само въпроси, ако си чел постингите ми в тази и много други теми. Не си коректен.

Но обичам обаче и да провокирам с нетрадиционни въпроси, да. (както би добавил Императорът) Факт е, че ти в последните ти постинги не успяваш да дадеш аргументиран отговор на въпроса ми за АДСИЦ. Всъщност не се и опитваш, а се връщаш на старата тема - че имотите ни били "надценени"... То и авторът на едноименната тема така разправяше преди 3 и повече години, виж архива, и пазарът и до днес опровергава...

Но не това е въпросът ми сега!!!

Коментар

• 1. Чета внимателно.

2. За разлика от някои хора в този форум, аз не задавам само въпроси /при това по няколко пъти/, а и сам си търся отговорите на тях. Погледнах не само посочените вече тук сайтове с обяви за имоти в Унгария, но и някои други. Близко е до ума, че цените, които пуснах, за имоти в Будапеща и София не претендират да обхващат всеки един, защото има имоти всякакви на всякакви цени, но обхващат около 90% от жилищата в двата града.

3. "Разбира се, че имотите ни НЕ са надценени защото има достатъчно търсене у нас, което подкрепи ръста в последните години и което още крепи търсенето." А да си чувал, че самото покачване на цените поражда търсене, което цели само да спечели от възходящия тренд? Да не се окаже, че когато се стабилизират цените реалното търсене е определено по-малко?

4. Не е много конструктивно да се правиш на готин и умен, при това само като задаваш въпроси. Просто защото няма да получиш констурктивен отговор. Много по-коректно е първо ти да си изкажеш становището по въпроса и бъди убеден, че тогава ще се включат и другите. След като казваш сме се наслушали на клишета, дай пример за неклиширано мислене.

Коментар

• Ла Коста, клишетата които споменах се отнасят за "пазарните ниши" и потенциала на нашите имоти. Чети внимателно.

Повече от съгласен съм с описанието ти на Будапеща! С изключение донякъде на цифрите - в Будапеща има и много по-скъпи жилища, в пъти, от посочение от теб диапазон. Вече в този форум се дадоха статистики от сайтове за Будапеща, потърси сам.... Разбира се, че имотите ни НЕ са надценени защото има достатъчно търсене у нас, което подкрепи ръста в последните години и което още крепи търсенето. Не се прави на по-знаещ от пазара! И стига с тези заплати. Търсенето се формира и от друго. И това сме обяснявали стотици пъти.

Но темата ми (в последните постинги) е друга, изглежда не си забелязал Играя го малко "адвокат на дявола" - ако имотите ни са надценени, и ако перспективите са така несигурни, откъде идва вярата ни в нашите АДСИЦ инвестиращи в имоти??????

Коментар

• 22, с риск да ме обвиниш отново в предъвкване на стари клишета ще си позволя да те питам след като имаш идея какво се предлага в Будапеща и на какви цени, не те ли фрапира не голямата разлика в цените на имотите спрямо София и огромната разлика в градовете като цяло?

Съвсем накратко за тези, които биха попитали "Е какво толкова представлява тази Будапеща?":
                      Будапеща е в истинския смисъл на думата голям европейски град с много красива архитектура, с много исторически забележителности, които се посещават ежедневно от много туристи. По мое мнение градът е по-красив от повечето немски и австрийски градове като изключим Виена. Единственият сериозен проблем, който се набива още от пръв поглед е са лошата поддръжка на фасадите и не малкото графити по иначе интересните от архитектурна гледна точка сгради.
                      Инфраструктурата на града въобще не може да се сравнява със софийската. Градът е много по-близък на западноевропейците - магистралата, която свързва града с Виена осигурява достъп на множество австриийци /за около 4 часа/ до Будапеща дори и само за пазаруване през уикенда. При това местните имоти се по силите не само на външното търсене, но и на вътрешното търсене, защото средната брутна заплата в Унгария е 729 евро, а в България - 232 евро. Жилищата в Будапеща струват 800-1500 евро, а в София - 550-1000 евро.

При тези значителни разлики между двата града, не може ли да се каже, че имотите в София са относително надценени?

Коментар

• Боби, клишетата за пазарните ниши ги предъвкваме от много време - и аз (който вярвам че имотите ни не са надценени), и други тук (които смятат че са)... Но са съжаление и ти не навлизаш в дълбочина, а повтаряш същото "пожелателно мислене", което имах предвид долу...

От десетина години редовно прекарвам известно време в Будапеща и много добре знам какво има там. Знам и че тук го няма още. Затова говорих за моловете... Но и празните неотдадени под наем офис сгради в София също виждам с очите си.

Най-смешно ми стана като заговори за луксозните затворени квартали! Не разбирам как в една тема може да се твърди че предлагането вече надхвърля търсенето на жилища, че който купил купил - а сега да се хвърляме на АДСИЦ които със същото закъснение се включват на "вече изчерпалия потенциал" за растеж пазар на имоти!?

Ето затова става дума, да го кажа просто... Въпросът ми остава да виси - защо ни е толкова силна вярата, че именно "нашите" фондове ще намерят малкото останали ниши на пазара на имоти?????

Коментар

• 22, не правя анализи. Просто навсякъде по света се смята, че когато ръстът на имотите се доближи до ръста на инфлация, то сме в развновесно положение.

Аз ти говорех за пазарните ниши на недвижимите имоти доста маркетингово, но благодаря на Ла Коста, че ти го е казал "право куме в очите"

Ако си се разхождал наскоро в Чехия и Унгария например ще забележиш огромния брой търговски и офис площи и осоебно огромните ритейл згради. Оставяме настрана земеделската земя, както предпочиташ, но освен изброеното има и затворени жилищни комплекси от луксозен тип )

Иначе казано луксозното винаги е скъпо, а по всяко време ина някой, който иска нещо по-луксозно, каквото и да става.

Затова има смисъл не само в ATERA, ELARG, но и в ERGC, PARK и т.н.

Коментар

• Хайде и аз да захапя темата за земеделската земя:
                            http://www.standartnews.com/archive/2006/02/20/europe/

"След влизането в ЕС цената на качествения земеделски парцел скочи 10 пъти "

т.е. купувай народе!

Обаче, какво значи това 10 пъти:
                            "Ако преди 1 хектар добра земя е струвал 100 евро, в момента е около 1000 евро. Причината е, че стойността на земеделската земя се изравнява с тази в "старите" от ЕС. А там обработваемите парцели са скъпи. "
                            Тъй като ми е по понятно да работим в декари, а ако не се лъжа 1хектар=10декара мога да цитирам следното:
                            "Ако преди 1 декар добра земя е струвал 10 евро, в момента е около 100 евро. Причината е, че стойността на земеделската земя се изравнява с тази в "старите" от ЕС. А там обработваемите парцели са скъпи. "
                            Това вече не изглежда много

Коментар

• Е много обичам такива всезнайковци дето ми казват какво да чета!
                              Аз като прочета някой анализ и го пейстна, не ви харесва - освен ако там не се пророкува срив на имотите, разбира се. А когато и аз обяснявам че имотният пазар е много разнороден, това се пропуска...

Забелязвам типичното "пожелателно мислене" - имотите не са особено перспективни, но пък имало сегменти вътре, които са, и точно "нашите" АДСИЦ са вътре!!! Айде малко по-разумни да бъдем, а?

Че нима няма АДСИЦ инвестирали в хотели и жилищни комплекси? И нима няма свръхпредлагане на хотели и жилища? И няма ли и свръхпредлагане на офис площи - колко бизнесцентрове се построиха и се отдават под наем вече в София?

Така че въпросът ми си остава валиден. Моля за конкретика.

П.С. За земеделските АДСИЦ не питам. Не питам и за тези които инвестират в търговски молове (кои бяха такива на борсата? )

Коментар

• 22, вместо да питаш постоянно, по-добре вземи и прочети някой анализ за състоянието и перспективите пред недвижимите имоти. Този пазар не е еднороден и различните сегменти си имат своите специфики и различни перспективи. Накратко казано, докато при жилищните имоти ще получаваме по-добро качество срещу същите пари /а дори и срещу малко по-малко пари/, то при офис, търговските площи и индустриалните имоти търсенето от скоро нараства и има потенциал за растеж на цените. Пазарът на земеделска земя едва сега се създава и там перспективите са най-големи, тъй като земята е доста подценен актив за сега.

Коментар

Working...
                                X