IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Имотите вече почти не били надценени?
    Не разбирам как преценявате надцененост и подцененост и защо мислите че пазарът греши. Както и да е... Значи, вече реални са цените... Е, това е прогрес да се прочете в този форум.

Един страничен въпрост обаче ме мъчи напоследък. Моля за коментар, защото сигурно някъде греша... Става дума за АДСИЦовете. Ако перспективите пред пазара на имоти у нас са толкова неясни, защо се нахвърляме на АДСИЦовете (за имоти)? Не е ли парадокс? Или се надяваме че точно нашите АДСИЦ ще намерят най-добрата ниша и ще спечелят? Не е ли късно за големи печалби от имотите, нали това разправяте???

Коментар

• 22, не съм учуден. Аз всъщност казвам, че имотите вече почти не са надценени. За всяка ниша си ги има съответните равновесни цени вече.
      Сега вече чакаме да стане нещо ново интересно

Коментар

• Боби, не знам защо всички като прочетете че опитвам да обяснявам че ръстът на имотите е бил оправдан (досега), че не са надценени (сега) и че срив не очаквам (занапред), решавате че защитавам интереси на брокери на имоти или че имам личен интерес от поскъпването. Много е смешно! Научете се да приемате различното мнение, без да търсите световна конспирация. Вслушвайте се в аргументите.

Аз нямам абсолютно никакъв интерес нито от поскъпване на имотите, нито от поевтиняването им. Купип каквото ми трябваше преди няколко години. Вече съм на огромна печалба оттам, но това не значи че мисля да продавам. Имам си други занимания и доходи от други неща.

С други думи - абсолютно съм съгласен с всяка твоя дума от последния ти постинг! Не трябва това да те учудва... И да, разбира се, от определени акции на БФБ очаквам много по-голям ръст. Нормално е!

Коментар

• ръст под 10% просто означава, че недвижимите имат нормален разтеж съответен на инфлацията. В смисъл, че пазара вече е нормализиран и надеждите за външни инвестиции в имоти са си отишли.

22 не е въпроса дали имотите са надценени, въпроса е, че не са така достъпни за хората, както е в по-индустриалните страни.

но от друга страна всеки може да се пресели в по-малък град или село и да си купи къща. От тази гледна точка имотите по селата въобще не са подценени.

Какво искам да кажа - ами със това разслоение имотно в България всякакви приказки за подцененост и надцененост са безпредметни. Влакове много и най-разнокалибрени и съответно пътници за тях. Само голите амбиции понякога объркват нещата.

Но ако се говори за печалба от недвижими имоти, сори драги, но вече ти е късно за такива неща. Ако си купил нещо наскоро с таква цел си се заблудил. Трябваше 2 годинки да поизчакаш.

А на бас, че от нещата, които търгуваш на борсата предвиждаш по-голяма печалба от недвижимите ти имоти ?

Коментар

• Ръст по-малко от 10% на година за мен означава на практика спад в цената предвид инфлацията за годината. 1000лв. са равни на 1100 след 1г.

Коментар

• Василевич, и аз не бих се изненадал ако броят на сделките намалява. Но това нито значи че обемът средно на сделка е намалял, нито че има (или ще има) спад в цените като цяло. Да не говорим пък за абсурдната теза за "надцененост" на имотите ни.... Впрочем ситуацията на борсата понякога е съвсем същата, нали!
              Интервюто долу на тази от агенцията не ми се струва никак далеч от истината именно по тези аргументи.
              За липсата на информация вече коментирах някъде... Трагедия е, и обслужва интересите на слуховете и в двете посоки. Да.
              Търсенето трудно ще го хванеш - има емигрантски пари, има чужденци и чуждестранни фондове с милиони за инвестиране в БГ. И сивата икономика. Не се знае и каква точно част от общата стойност на покупките са с кредити. Имаме само догадки.
              Но пазарът говори - имотите поскъпнаха много за последните години, но все пак по-малко от акциите. А корекциа или срив все не се задават - въпреки че от години има такива които го пророкуват. Особено разбирачи в този форум

Коментар

• Бе дали е субективно мнението не знам, ама явно не е далеч от истината. Защото такива данни периодично изскачат отвсякъде. Както не са далеч от истината и (занижените) статистики на БНБ за притока на капитали към БГ, вкл емигрантски.
                22, имам позната ,която има агенция за недвижими имоти.
                Та тя ми казва , че от известно време насам сделки се сключват много
                трудно.
                Докато 2003 търсенето беше много голямо и , както тя ми казваше в София ако излезе нещо читаво на пазара веднага се продаваше , сега не е така.Цените не са вече така атрактивни за инвеститорите.
                Та какво да се очаква да говорят управителките на агенции по тези интервюта.
                По отношение на статистиката , която се дава за този отрасъл сме трагедия .Дори в доклада на Индъстри уоч има съвсем малко цифри.
                Преди време питах в форума как може да се разбере размера на кредите взети от строителните компании и никой не можа да ми каже .
                Рових се по сайтове на БНБ и НСИ , без резултат.
                И докато за обема на предлагането се знае горе- долу.
                За търсенето може само да гадаеме.
                Да се молиме стагнацията от Западна Еропа да не се прехвърли и тук ,че тогава ще видиме какво е криза при недвижимите имоти.
                прекалените страх и алчност не са добри съветници

Коментар

• Боби, не си спомняш значи. И аз тогава купувах, затова забелязвах. Винаги е имало хора, които пееха тази песен. Правеха сметки, сравняваха. Междувременно имотите растяха.
                  Добре че има интернет сега.... Като начало виж темата в този форум за "надценеността" на имотите от кога датира, виж и първите постинги и цифри там

Коментар

• 22 не се сещам преди 3-5 години да се е коментирало, че имотите са надценени.
                    тогава купувах и би трябвало да съм забелязал, ако се е говорело такова нещо. Още повече, че тогава един апартамент все още не беше много по-скъп от хубава кола.

Коментар

• проблема с .ком е че купуваш въздушни кули, тук си взимаш тухлички, т.е. не можеш 100% да загубиш.

Коментар

• абе то пазара показваше че и доткомите са да се е.... майката и кво стана?

Коментар

• Имотко, малко пресилваш краските. Има си роля и за външното търсене, и за търсенето с кредити от нашите банки. Те са важни. Колко важни - трудно е да се каже. Няма точна статистика.
                          Но и не са те единствените.
                          Виж нещата в развитие последните години, и се опитай да обясниш кое доведе до поскъпването. Все пак пазарът не знае ли най-добре?? В този смисъл ми е смешно когато някой говори за надцененост - а още по-смешното е че това се говореше преди 3-5 години, когато цените бяха мизерни. Нима вярваме, че ще се върнем на онези нива?? Разбира се обаче, не може да се вярва и че ще има вечно поскъпване. На БФБ е същото.
                          Анализът на Инд. Уоч ми хареса, макар и те да повтарят нашите общи разсъждения. Някъде го имаше виж го... Виж и долу от агенцията за недвижимите имоти и Божидар Данев какво разправят.
                          Последно - търсенето/предлагането може да се изменят с различна еластичност спрямо цената. Не пропускай и това. Има и информационни асиметрии и т.н.

Коментар

• 22, предлагането се увеличава защото новопостроените блокове са повече от падналите.
                            Търсенето ако беше главно от емигранти се получава нещо интересно - две години имотите се вдигат, а емигрантите събрали парите спят. Ако сега има търсене то преди две години трябва да е било диво търсене. Всяка една стока като се увеличи достатъчно търсенето пада. В другата тема писах за разликата между продажна/покупна цена. Ами ако 2/3 от сделките са с кредит? Тогава падането на лихвите увеличава търсенето, оттам и цените се качват. Никой не може да ме убеди че колкото са по-високи цените толкова е по-изгодно и емигрантите чакат да стане по-скъпо за да си купят.
                            Тези които смятат че ще поскъпва са убедени че търсенето е огромно и отвън т.е. ще се покачва докато стигне нивата на Лондон - смешки.
                            Другите които смята че ще поевтинее смятат съотношения доходи/цени и са убедени че сега е надуто. А ако всъщност цената на кредита си е почти същата? Тогава ще си има вътрешно търсене.

Коментар

• Бе дали е субективно мнението не знам, ама явно не е далеч от истината. Защото такива данни периодично изскачат отвсякъде. Както не са далеч от истината и (занижените) статистики на БНБ за притока на капитали към БГ, вкл емигрантски.
                              От години някои пеят песента, че търсенето на имоти спадало а предлагането растяло, и от години вече имотите все си растат. Явно пазарът отново си казва думата.
                              Ако някой каже че това е балон - нека да прочете края на анализа на Индъстри Уоч, където се намеква за по-големия балон...
                              Който има мозък, да мисли. Емоциите настрана.

Коментар

• Мнението е на представител на агенция за недвижими имоти - доста субективно, но да го приемем за отправна точка:
                                1. Земеделски земи - предполагам няма такива в Лозенец ;-)
                                2. Вилни имоти - пак не са в София. Особено частта която търси "по-евтини".
                                3. Наем - отново не го взимат да живеят в жилището - т.е. увеличават предлагането на наеми, което все пак е място за живеене. Ако вземем едно жилище в Младост - 50000Е, от банка взимам 2500 - сигурни или 200Е на месец, толкова е и наема. От една страна наемите ще се увеличават, но пък и колко хора директно ще имат 50000Е да изсипят в жилище.
                                Ако могат - значи това са хора за които не е проблем да заделят 1000Е на месец, но тогава за какво да се мъчиш 5години и накрая да взимаш по 200Е? Вярно може да се продаде, но това означава че човека излиза от пазара, пък и ако ти потрябват бързо доста пари е по-лесно да ги изтеглиш от банка. И пак остава въпроса човека като е имал тия пари защо не си е купил докато е било евтино?
                                А да теглиш кредит за да даваш жилище под наем е меко казано странно.
                                По-скоро си купуват хора за лични нужди, но това госпожата не се е сетила да спомене.

Коментар

Working...
                                X