If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
АЗ, дискусията ми е интересна (въпреки че честно казано не виждам защо толкова държиш да докажеш че имотите растат нереално) но точно сега имам много друга работа.
Само ще коментирам това което казваш че ръстът на цените започнал заедно с ръста на ипотечните кредити. Първо, не съм убеден че има причинно следствена връзка. Това не съм го виждал доказано. Интуицията е едно, а доказателството е друго. Знам че в голяма степен съвпадат във времето, но това не доказва връзката за която говоря.
Второ (свързано с първото), мисля че цените все пак започнаха да растат преди това. Знам че е трудно да се отбележи точното начало на ръста на цените, но мисля че стана ПО-РЯЗКО от началото на 2002 година.
Банките пък отпускат ипотечни кредити отпреди това, а масовото отпускане на ипотечни кредити мисля стана факт едва миналата година. Трябва пак да проверя. Не бъркай обаче кредитната експанзия общо, вкл. тази при потребителските кредити, с ръста при жилищните кредити.
Останалото вече го писах. Хората нито купуват само с кредити, нито е необходимо да има кой знае какво търсене за да се повлияе на цената. В тоя смисъл направих аналогия с пазара на акции.
Поздрави, и доскоро.
Коментар
Умен
Булбанк:
Тъп, решението на проблема наистина е толкова елементарно! Тази юридическа вратичка може да се затвори единствено ако въведат задължителни имуществени декларации! Такива за сега няма!
Коментар
Аз
Булбанк:
За разлика от акциите на пазара на имоти не може да се участва с 50евро от баба която бере маслини в Гърция. Въпроса е че трябват много пари за да расте пазара, а аз не ги виждам. Съгласен съм че се пращат се пари от чужбина но не за готови апартаменти а по 100 200 500 евро на месец или някои се върнал от Испания с 5000 евро . Като обща сума са внишителни и ако се инвестират на БФБ оше ръст ше има но имотите са друга опера.
Зашо да е тънък пазара. Нали се твърди че много се строй и има супер търсене.
Коментар
Аз
Булбанк:
Последното беше за аргумента на ricki "те ХОРАТА ТИ РАПРАВЯТ'
Коментар
Аз
Булбанк:
Ще ти дам само ЕДИН отговор. Имотите започнаха да нарстват СЛЕД като банките стартираха кредитната експанзия а не преди това, въпреки че според теб много се купува и без кредити.
Защо пазара не се покачи тогава, КОГАТО СЕ КУПУВАШЕ само в брой. Главния двигател беше ипотечното кредитиране Отговори конкретно.
Коментар
Булбанк
Имоти: границата от 1000 ЕВРО/кв. м. е премината
АЗ, ако по-малко от 1% от българите инвестират в акции, но въпреки това има сериозен ръст в цените за две години, какво те учудва ако само 5% имат пари за имоти и търсят да купят, но цените на имотите се вдигат?
Пак повтарям и за търсенето от чужбина. Може да не е порой от инвестиции, но при един "тънък" и еластичен пазар всяко търсене влияе силно на цената.
Коментар
ricki
Булбанк:
Аз, хората ти разправят че не само с ипотечни кредити се купуват имоти, а ти въртиш и сучеш едно и също.
ne se pritesniavaite kato vlezem v EC ili shte vzimame po 1000-2000evro ili na mesec ili pak na godina . mai vtoroto e po veroiatno
Коментар
Тъп
Булбанк:
Супер всички ще казваме така и ще закрият данъчното - ура другари!
Те тия които се изпотяват да легализират парите просто казват че са от преди 6 години .Гениално и изведнъж никой в държавата няма да го гонят поради давност.
Е това е да общуваш с гении. Винаги съм знаел че съм тъп но сега вече ми го доказаха.
От утре всички със укрити доходи спират да се притесняват
Коментар
Аз
Булбанк:
Ако имаш достъп до информация сметни си по месеци съотношението кандидатствали за кредит/одобрени, но ако може да обхваща и тези които са резнати по телефона щото нямат доход. Ще се учудиш че съоптношението се увеличава т.е все по малко кандидатстващи имат доход за ИПОТЕЧНИ кредити. И то е елемнарно зашото хората с големи заплати са краен брой в БГ, като голям част вече са минали през пазара.
Огромните сиви доходи – те купуват директно палати в бояна а не 100 м2/ с идеалните части/
Прочети обзора на преминалото Имоти експо и ше видиш че само тези имоти поскъпват/ В Бояна/
Ти правил ли си сметка че един апартамент 50,000 евро вноската му е близо 800 лева на месец. Както много пъти съм казвал такива като теб живеят в друга България с много пари растяши доходи и т.н. Аз съм сигурен че 70 на сто в този форум изкарват под 2000 лева чисто на месец а само 10 % от останалите могат да го докажат документално а само 5 % имат готови пари без документи да купят ВЕДНАГА имот без банков кредит.
Коментар
Умен
Булбанк:
Просто казваш на данъчните, че преди 7 години си имал 100 000 евро нелегален доход и от тогава си държал парите в Бурканбанк! Давността за данъчни престъпления е 5 години и нищо не могат да ти направят :-)
я ми кажи получаваш 500 лв. заплата-легална( и това никак не са много хора)
купуваш имот с нерегламентирани (необявени )ДОХОДИ за околко 70 000 евро=140 00 лв.
нали не смяташ , че дълго време ще продължи бездействието на данъчните !
как ще докажеш как си намерил пари за този апартамент, и недей да разправяш че си го купил на база данъчна оценка (която както знаеш предсто да се октуализира),
просто сметките за пред данъчна полиция няма да излязат!
Коментар
Булбанк
Do SS
SS, правиш грешка като от твоя пример правиш обобщения. Помисли обаче че:
1. В България има и немалко домакинства с достатъчни доходи (легални), и именно тяхното търсене бута цените на имотите нагоре. Не е нужно 100% от БГ домакинства да са платежоспособни. Съвсем не е.
2. В България има и огромни нелегални (сиви) доходи, а както знаеш далеч не всички имоти се закупуват с банкови кредити.
3. Има и хора със спестявания, които нямат нужда от чак толкова голяма нова задлъжнялост.
4. Търсене на български имоти има и от чужденци, и от емигранти.
А както се казва и в изследването на Булбанк, задлъжнялостта на българите тепърва има потенциал да расте. Доходите - също. Процесите на реална конвергенция покрай присъединяването ни към ЕС (до и след 2007) са неизбежни.
Така че цените на имотите съвсем реално се вдигат. Много е вероятно и още да растат. Ако не друго, няма да има срив. В тоя смисъл приказките за "балон" почиват само на лични емоции.
Това че вдигането на цените не ви харесва е съвсем друга тема.
Коментар