IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наследствени земи и имоти

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Знам, че към момента нищо не може да бъде върнато.
    Искам да знам какво е имало.
    А майка ми навремето, преди 20 години не е имала възможност да се занимае. Но преди десетина години се свърза с някакви братовчеди на дядо, които й обяснявали как "още няма нищо ново" по въпроса, докато накрая й затваряли телефона. Нямам техни координати. това по въпроса за единия род.

За другия имот пък, няма документи да е бил собственсот на дядо ми, но пък бил по давност придобит от някакъв друг човек.

Аз искам да разбера какви са случаите. Че не може нищо да се вземе, не може, а и не това търся.

Яд ме е, че навремето като ми говореше майка ми, аз само проверих в ИКАР и това беше. А може да се окаже права жената, че някой за нещо я е ощетил.
    Малко вероятно, но не е невъзможно. Ако разбера нещо подобно ще търся сметка, не да ми плащат, а да го има черно на бяло, че Пенчо, Станчо неправомерно нещо й е взел.
    Тя толкова се мъчи, десетилетия наред, и ако някой някъде се е възползвал и я е ощетил - ще го гоня до дупка, ако ще да й е взел и 5 стинки и пет лева, все тая.

Искам да знам.

Коментар

• Моето мнение е, че си губиш напразно времето и усилията.
      Искаш да знаеш дали майка ти е била "обрана" - да, със сигурност някой е гепил имота на дядо ти.
      От тук нататък, възниква въпроса колко е бил този имот и какъв (щом никой от вас няма представа, значи едва ли ще да е бил много и много хубав). Средно статистически човек на времето е имал между 10 и 20 декара. По 500 лева на декар ги пиши.. 5000 - 10 000 лева.
      Възниква и въпросът, вие като 25 год. не сте се поинтересували от този имот, имате ли каквото и да било право над него (юридическо, ако щеш и морално)
      Ако смяташ, че можеш да си го върнеш, то това е невъзможно. Има това придобиване по там.. не се казва давност но все едно - 10 год. е. Дори според мен не се е стигнало до там, а е актуван като общински, врътнат с някоя заменка или продаден от общината и общо взето можеш да се снимаш.
      Дори да го намериш, да докажеш, че дядо ти е внесъл нещо в ТКЗС и че този, който го ползва не го притежава, ще трябва със свидетели да докажеш че е бил на дядо ти и някой да посочи границите. Това значи да намериш съседи, които са познавали дядо ти, пък те са измрели а ти не ги и познаваш, отделно всеки от тях най-вероятно си е придал някой метър от имота на дядо ти към своя и сега едва ли ще се юрне да свидетелства в твоя полза, дори да успееш да го издириш...
      С две думи, съсредоточи се върху нещо по-полезно

Коментар

• Знам за ИКАР, но точно защото от 92 не излиза нищо, освен ако не е минала сделка след 92 г. , не ми върши работа.
        А те са починали: - 1946,1986,1990,1991 и 1997 г.
        Тоест, интересува ме преди тези дати. А в АВ за такава информация предоставят възможността да се ровя сама в архивите им.

Да, обаче една част от тази имоти по приказки са земи, тоест най-вероятно са влезли в ТКЗС навремето, но не са излезли. И така ърся нещо дето го няма, а и да го е имало вече го няма, а възможните причини може да са няколко.

Единият имот, който не е ясно сега дворно място ли е било или е имало и постройка, за него разбрах, че е придобито по давност преди поне 20 г., но не разбрах дали въобще е било на някой от моите роднините.
        Другата седмица ще диря евентуално в архивите около 1970 +/- 2 или 3 години, дали ще открия някакъв документ за собственост на името на предполагаемия от мен дядо.
        ако успея да намеря нещо, тоест АКО въобще е имал такъв документ и собственост, ще ми се изясни адреса, и от там нататък кой как и защо го е придобил. Ай открия нещо съмнително гоня до дупка и съдя наред, ако ще и за пет кинта да е , не ми дреме. Ако няма докумен приемам че не е имал собственост и приключвам въпроса.

Другия месец експедирам вуйчо ми в другия град да проверява и ако от там нещо съмнително излезе, същата работа.

Сестра ми се е заела за третия град, където от ПК не излиза нищо, тоест нямат имоти, или поне не са си ги искали през 1991/1992 г. За да разбера дали въобще са влизали в ТКЗС - вече не знам къде да питам. То е якно, че ако са влезли в ТЗСТ-то, но не са излезли, значи вероятните земи вече са одържавени, но аз искам да знам дали е така както предполагам.
        Last edited by shusho; 09.09.2016, 14:57.

Коментар

• Агенцията по вписванията - Ще ти покаже извършени сделки по ЕГН мисля че има инфо от 92 г., но не съм сигурен. Пробваш всички налични ЕГН-та /дядо, брат дядо майка, дядо, вуйчо/ Ако имаш съмнения за злоупотреби.
          Имотен регистър ако не се лъжа даже и по Интернет може.
          И на двата регистъра можеш да вярваш с малки ограничения имат проблеми.
          БДС- полицията, можеш да извадиш наследниците на брата на дядо ти.
          Съвет-детективска агенция, обикновено са бивши полицаи, така че може с бдс да ти помогне. Адвокат - с първите два регистъра.

Коментар

• Искам да разбера истината. Дали майка ми е била обрана или не, ако мога така да се изразя.
            Имам удостоверения за наследници на прадядо ми и прабаба ми, на дядо ми и брат му, на баба ми и на майка ми.

Нямам адреси и не знам дали наистина има някакви имоти. Имам само информация от майка ми /лека й пръст/, нейният брат/маят вуйчо/ и сестра ми за някакви земи и имоти. Знам градовете, но не и адресите, нито какви са тези имоти, ако въобще е имало такива. И точно това искам да си изясня - имало ли е както всички твърдят, и ако е имало какво се е случило с тях.
            Щуе отида другата седмица в Ав в единият от градовете. В поземлената комисия в другия град проверихме - няма земи.
            Остава още един град където вуйчо ми ще провери другия месец.
            Наследниците на баба ми и дядо ми сме трима - аз, сестра ми и вуйчо ни.
            Наследниците на прадядо ми - не знам кои са , извън нас тримата, но най-вероятно ще са над десетина.

Може ли да ми кажете какво е БДС, защото не знам?
            За една част от споменаваните незнайни имоти - наследниците сме само трима.
            Общо взето аз търся как и къде, а тримата действаме в съответните градове да си изясним за какво толкова много се ядосваше майка и дали е имала наистина причина да се ядосва и да смята, че е ощетена.

Имам тефтерче с телефони, но една част от тях са стари номера, а на другите няма имена на кого са.

Коментар

• В интерес на истината все още не мога да разбера целта на гимнастиката. Какво искаш да постигнеш като краен резултат? Също така не мога да разбера дали искаш да намериш роднините си. В предходни постове писа че имаш само телефони и не знаеш имена и т.н.
              Направи си план какво търсиш и как да действаш. т,е, не можеш да намериш имот без да знаеш имали такъв нямали такъв. Трябва да го вържеш с нещо като:
              1. Адрес /ти не знаеш дали е имало имоти/
              2. Собственик/Бивш собственик - съответно ЕГН
              ЕГН - Имаш удостоверение за наследници хващаш се за него. Имаш удостоверение за прадядо ти. Имаш ЕГН-то на брата на дядо ти.

Имаш ЕГН на брата на дядо ти - Агенцията по вписванията.

Друго Ако имаш връзки може да опиташ и БДС за други ЕГН-та

Коментар

• re

Истината е, че по провинцията понякога са големи гадини. Имах пресен случай в Агенцията по вписванията в Павликени, където една дъртачка не искаше да ми търси документ, въпреки че това й е работата. Пак ще ходя да го търся там, защото може би ще има сделка.

Просто трябва да обясниш, че търсиш имоти на дедите си, в поземлената комисия има данни, бъди настоятелна, с ходене на място и с говорене с големите шефове там.

Коментар

• Намерих още едно писмо на майка ми, където пише, че дядо ми е плащал данъка на вилно място на брат си до 1986 г. Обаждах се в съответната община по нито едно егн няма информация за имот на койт ода висят данъци. Питах ги за архив около 1986 г. за плащани данъци дали има и как и къде да проверя и отговора беше "Не знам".
                  Та тук някой има ли представа как мога да си направя справка, съответно и къде , за платен данък през период примерно 1983 - 1989 или някакъв подобен?

Също така в това същото писмо пише, че чичото на майка ми е имал застраховка, която тя не знае нищо за нея, освен че документ е имало в някаква синя папка, но е изчезнал. Има ли вариант да разбера по някакъв начин към 1997/1998 г. дали човекът е имал застраховка и кой я е получил?

Коментар

• Първоначално изпратено от shusho Разгледай мнение
                    Благодаря, а още малко помощ може ли да поискам?!
                    Как да формулирам молбата? Нещо от сорта на "Моля , ако има възможност да се провери в регистрите на ТКЗС дали са фигурирали имената на :.....?"
                    например или...нещо друго?!
                    трябват ти връзки, реално могат да те отсвирят с постановката че нямат такава информация / което е напълно възможно/. Първо разбери има ли такава информация - говори със кмета/служителите. Щом е имало ТКЗС е малко населено място /село/, отиди до там и проведи разговор с кмета. На село хората са по спокойни. Намери си роднините там. събери информация и тогава реши как ще действаш.

Коментар

• Първоначално изпратено от stanis Разгледай мнение
                      Да - кметството на населеното място

Благодаря, а още малко помощ може ли да поискам?!
                      Как да формулирам молбата? Нещо от сорта на "Моля , ако има възможност да се провери в регистрите на ТКЗС дали са фигурирали имената на :.....?"
                      например или...нещо друго?!

Коментар

• Първоначално изпратено от shusho Разгледай мнение
                        Извинявайте, че отново дотягам. На сестра ми са казали, че нищо не са открили в ПК.
                        Има ли институция и коя е тя, която да може да ми каже, дали някой от моите предци е влизал в ТКЗС-то със земя.
                        Знам, че търся под вола теле. Искам за себе си да го изясня. Разбира се, не това ще кажа в институцията, ако има такава. Но искам да изровя колкото се може по-надълбоко, та поне малко да си изчистя съвестта, че късно, но поне качествено съм проверила.
                        Да - кметството на населеното място

Коментар

• Извинявайте, че отново дотягам. На сестра ми са казали, че нищо не са открили в ПК.
                          Има ли институция и коя е тя, която да може да ми каже, дали някой от моите предци е влизал в ТКЗС-то със земя.
                          Знам, че търся под вола теле. Искам за себе си да го изясня. Разбира се, не това ще кажа в институцията, ако има такава. Но искам да изровя колкото се може по-надълбоко, та поне малко да си изчистя съвестта, че късно, но поне качествено съм проверила.

Коментар

• А и още нещо, опитай се да намериш имотът в които е живял прадядо ти, ако се обитава още сигурно обитателя знае нещо, ако не се обитава можеш да намериш собствениците /евентуално твои роднини/ и от тях да получиш информация.
                            Друго можеш да се закачиш от първото ЕГН по наследствена линя от удостоверението за наследници /прадядо ти предполагам е нямал/ но част от неговите наследници е имала /не по твоя линия/
                            Last edited by stanis; 31.08.2016, 15:45.

Коментар

• Доколкото разбирам след няколко пояснения - имоти е имало /роднините може би са ги взели, не ги познаваш или не сте в добри отношения/, Не сте потърсили имотите /Вие поне/ до сега.
                              Имотите ако са върнати и все още са на скица /т.е. не е имало никакво действие с тях/ би трябвало да се водят на човекът от които са взети по времето на национализацията. Тогава решението ти е поземлената комисия търсиш имоти собственост на наследниците на ..............
                              Относно кмета винаги можеш да излезеш с постановка /примерно организирам родова среща и поради факта че родът ми е от тук ще може ли ................малко координати, или живея в чужбина вече 30 години и дойдох да видя от къде е тръгнал родът ми има някои мой братовчеди, чичовци и т.н../. Имай предвид че вече тези имоти могат да са си сменили собствеността 3-4 пъти и всичко е загубено освен парите които ще дадеш на адвокат.
                              А и още нещо, традиция по нашите земи е било имотите се наследяват от мъжете, а за жените -зестра. Така че ако попадаш в този случай и някои наследник има и документ че е му прехвърлена собствеността / особено след толкова години/ може да пиеш студена вода.
                              Last edited by stanis; 31.08.2016, 15:29.

Коментар

• Благодаря за съвета за национализацията. Връзка с кмета - не, но сестра ми познава служителка в общината и тя ще й помогне през Поземлената комисия, ако може нещо да се намери. Иначе мога да пиша на мейла на кмета, но не знам точно какво да поискам като справка. За ЕСГРАОН писах и човека помогна.

Иначе братовчеди има, даже на дядо ми има живи братовчеди, които най-вероятно са наясно за какво и къде иде реч. Техни координати обаче нямам. Само имам черновите на майка ми, където пише, че се е интересувала от земите, но са й казвали, че "все още няма нищо", а накрая й затваряли телефона. Тя може би затова мислеше, че са я обрали в това отношение. Но си мисля, че по-скоро им е писнало да се занимават.

В тефтера на майка с телефони не виждам техни номера, а половината са отпреди 20 години, от по пет шест чифри.Защото аз запазих всичките й документи, некролози, записки, стихотворения, книги, снимки, трудови книжки и въобще всичко свързано с нея, даже част от дрехите и вещите й - просто не мога да се примиря, че почина. Все още като че ли е жива. Освен да звъня наред на мобилните, които има написани, въпреки че на повечето няма имена.

Ще видим познатата на сестра ми дали ще успее да съдейства да ни обърнат внимание, белкем от някъде някаква информация се открие.

Коментар

Working...
                                X