IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Белите не могат да смятат

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
    Лорде,

правилно си постъпил и много умно, бих казал.
    Но ти си имал вероятно излишни кинти и си ги вложил, имайки предвид, че стойността на НИ в дългосрочен план винаги расте. В дългосрочен план, повтарям и ще потретя, ако се наложи.

Ти си ударил джакпота, защото си хванал точно най-голямото поскъпване.
    Но тук има няколко периода:

2000-2008
    2009-2013
    2014-досега

Можеш ли да споделиш във форума как се променяше капиталовата част от печалбата ти от инвестицията в тези апартаменти, които си купил през 2002 г. в цитираните от мен периоди?

Например

2002-2008: +600%
    2009-2013: ???%
    2014-досега: ???%

Аз, а предполагам и другите, ще ти бъдем благодарни.
    С този от 2002г. за половината имот /щото е съсобствен/ мога да дам цена по съобщенията от един от най-големите сайтове като винаги ги смятам занижени с 10% от офертната:
    Актуалната цена на Вашият имот е 128 591 Евро.
    *Цената е актуална към 03.05.2016.
    Актуалната цена на Вашият имот е 107 836 Евро.
    *Цената е актуална към 18.03.2014.
    Актуалната цена на Вашият имот е 120 921 Евро.
    *Цената е актуална към 20.03.2012.
    Така се движи поне според калкулатора на този сайт.
    Тази 1/2 от имота към февруари 2002г. е закупена за $17000

Коментар

• Лорде,

правилно си постъпил и много умно, бих казал.
      Но ти си имал вероятно излишни кинти и си ги вложил, имайки предвид, че стойността на НИ в дългосрочен план винаги расте. В дългосрочен план, повтарям и ще потретя, ако се наложи.

Ти си ударил джакпота, защото си хванал точно най-голямото поскъпване.
      Но тук има няколко периода:

2000-2008
      2009-2013
      2014-досега

Можеш ли да споделиш във форума как се променяше капиталовата част от печалбата ти от инвестицията в тези апартаменти, които си купил през 2002 г. в цитираните от мен периоди?

Например

2002-2008: +600%
      2009-2013: ???%
      2014-досега: ???%

Аз, а предполагам и другите, ще ти бъдем благодарни.
      Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
      ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

Лорде,

или както там ти е уж титлата, виж формулата, дето съм ви я дал, направи си сметките и тогава давай мнения, моля.

P.S. Че даже и с главна буква написах Landlord, да не се сърдиш.
        Капиталовата доходност от поскъпването не може да се предвиди с някаква формула. Аз ако знаех, че даден мой имот закупен през 2002-ра ще му нарастне цената 10 пъти за 6 години, щях да купя още три такива с ипотека. Ако знаех, че на друг мой имот ще му падне цената с 30% от 2009-та когато го закупих до 2012г., едва ли щях да го купувам изобщо, без да гледам никакви формули. Тези формули са толкова полезни за закупуването на имот, колкото и ходене на врачка.

Коментар

• До т.нар. Беден Landlord

Лорде,

или както там ти е уж титлата, виж формулата, дето съм ви я дал, направи си сметките и тогава давай мнения, моля.

P.S. Че даже и с главна буква написах Landlord, да не се сърдиш.

Коментар

Съни,

ти започна да се заяждаш с мен, мила... да не цитирам кво си писала по мой адрес...
            сърди се на себе си, моля.

А недвижимите имоти си заслужават инвестицията само и единствено ако сами изплатят сумата, дадена за тях, в разумен период от време.
            Разберете го всички това веднъж завинаги.

Затова, ако си купиш апартамент да живееш в него, и то с кредит, формулата, която ви дадох за нетната сегашна стойност на инвестицията, ще изплюе ужасяващи резултати, ако си направите труда да вкарате всички разходи по любимия ви апартамент/къща/имение/хасиенда или в каквото там живеете.

Ако купиш земеделска земя, пак смятай по същата формула, вкарай всички разходи, субсидии, аренди и т.н., виж какво се получава и дискутирай.

Омръзна ми да повтарям едно и също.
            Абе не ни навирай тука оправданието пред жена ти защо не купуваш собствено жилище.
            Появява се някой нов като теб тука и почва да се прави на най-големия умник, окупира форума и пише от последна инстанция. За разлика от теб съм инвестирал в недвижимости в твърде дълъг хоризонт и много добре знам дали си заслужава или не. Твоите са гадания.

Коментар

• А даването под наем на апартаментчето, дето си го купила, като решиш да отидеш другаде да работиш, пак не е особено удачен вариант.

Няма да описвам съпътстващите простотии и подводни камъни, които те очакват. Не всички наематели са като мен, да нямаш никакви проблеми с тях, ако ме разбираш правилно. И перфектният договор за отдаване под наем няма да ти помогне особено - дори да постигнеш своето, то ще е с известни, по-големи или по-малки главоболия.
              Не си заслужава нервите цялата тая история с отдаването под наем на нещо в милата ни Родина.

Имоти има бол, пък читавите наематели намаляват поради разбираеми причини.
              Та, при така описаната картинка, дерзай с отдаването под наем на нещо.

Коментар

• Съни,

ти започна да се заяждаш с мен, мила... да не цитирам кво си писала по мой адрес...
                сърди се на себе си, моля.

А недвижимите имоти си заслужават инвестицията само и единствено ако сами изплатят сумата, дадена за тях, в разумен период от време.
                Разберете го всички това веднъж завинаги.

Затова, ако си купиш апартамент да живееш в него, и то с кредит, формулата, която ви дадох за нетната сегашна стойност на инвестицията, ще изплюе ужасяващи резултати, ако си направите труда да вкарате всички разходи по любимия ви апартамент/къща/имение/хасиенда или в каквото там живеете.

Ако купиш земеделска земя, пак смятай по същата формула, вкарай всички разходи, субсидии, аренди и т.н., виж какво се получава и дискутирай.

Омръзна ми да повтарям едно и също.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                  за рисков бизнес и в Европа ще ти предложат повече от 5%....освен ако не си крупен длъжник като Шел, например, тогава лихвата може и отрицателна да бъде
                  ами то селското стопанство е много рисков защото ако се прецака нещо със субидиите гориш

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
                    за рисков бизнес никой няма да ти даде на 5%. на толкоз може ипотечен за закупуване на жилище ако си първокласен длъжник.
                    за рисков бизнес и в Европа ще ти предложат повече от 5%....освен ако не си крупен длъжник като Шел, например, тогава лихвата може и отрицателна да бъде

Коментар

Не само не гледам реклами, а почти престанах и телевизия да гледам
                      Писах, че в сравнението, нашите лихви на банките като цяло остават по-високи.

Нивата от 5 -5,9% ГПР, не просто надбавка за лихвата, вече не е екзотика в Бг, доколкото познавам пазара.
                      Има нещо друго - базата е Euribor rate. При днешните нулеви нива, всеки един скок, веднага ще увеличи и тук цената. Малко са кредитите с фиксирана лихва.
                      за рисков бизнес никой няма да ти даде на 5%. на толкоз може ипотечен за закупуване на жилище ако си първокласен длъжник.

Коментар

къде в Европа са по високи.аз не се сещам. там са 2-3%.5% лихва не е 5% ГПР. а не всеки взема на 5%. 5% е за първокласни длъжници. май много реклами гледаш
                        Не само не гледам реклами, а почти престанах и телевизия да гледам
                        Писах, че в сравнението, нашите лихви на банките като цяло остават по-високи.

Нивата от 5 -5,9% ГПР, не просто надбавка за лихвата, вече не е екзотика в Бг, доколкото познавам пазара.
                        Има нещо друго - базата е Euribor rate. При днешните нулеви нива, всеки един скок, веднага ще увеличи и тук цената. Малко са кредитите с фиксирана лихва.

Коментар

за ипотечен - има банки с 5 - 5,9 ГПР, извън по-специални и под тези
                          В сравнение с доста европейски страни, остават по-високи, но еднозначно сравнение е трудно да се прави
                          къде в Европа са по високи.аз не се сещам. там са 2-3%.5% лихва не е 5% ГПР. а не всеки взема на 5%. 5% е за първокласни длъжници. май много реклами гледаш

Коментар

да много са "добри" нивата. ГПР от 7 нагоре.
                            за ипотечен - има банки с 5 - 5,9 ГПР, извън по-специални и под тези
                            В сравнение с доста европейски страни, остават по-високи, но еднозначно сравнение е трудно да се прави

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
                              Зависи от състоянието на въпросния пазар на старото и новото място. Ако като цяло е зле - няма и кой да наеме.
                              така е
                              Но, ако двете места са с различен стандарт, то това е отразено не само в цените на наемите, но и в заплащането.
                              Ако оставяш апартамент, например в Каспичан и намериш наемател на средната за пазара цена и отиваш в Лондон при многократно по-висок наем, разликата в заплащането на труда ти е отчела и този разход.
                              А, ако на старото е толкова зле, че няма и кой да наеме, то изводът е ясен - нямаш работа там Продължаваш напред

Коментар

зависи от нормата на печалба, ако е инвестиция, зависи и от кредитните условия
                                И за лично ползване на имот/апартамент при добър подбор на място и лихви, ползите и вредите могат да са съпоставими с наемането им.
                                При форсмажорни обстоятелства - все го губиш имота- било то, защото не можеш да платиш кредита или ... пък наема.
                                При нас остава все още утежняващ фактор, обаче, липсата на Закон за "фалит" на физически лица.
                                Иначе, за лихвите,много банки подобриха условията и нивата.
                                да много са "добри" нивата. ГПР от 7 нагоре.

Коментар

Working...
                                X