IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение на основните показатели за 2015 на най-търгуваните АДСИЦ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• полезна тема, благодаря!

Коментар

• ок адванс заделят дивидент 7826 хил, печалба 33.75 млн или съответно 0.09 лв и 0.40лв на акция

Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

Направих таблица на най-търгуваните АДСИЦ през 2015 (по брой сделки). Не съм включил Феърплей (няма ясна разбивка за приходи от наеми) и Фонд имоти (мнооого неясно какво ще става там). Изчислих основните показатели за един REIT, т.е. P/NAV, P/FFO и dividend yield. Няколко уточнения:

-сумите са в хиляди лева
      -дивидентите са брутни, не нетни. Сумите за СФИ и БРЕФ ги взех от счетоводните отчети за Q4, за АТЕРА и ЛАНД заложих да са равни на 90% от печалбата
      -печалбата на ЛАНД е след преоценки за лихвен суап
      -инфото за NAV и FFO в САЩ е от доклад на Лазард към 31 декември 2015 (http://www.lazardnet.com/docs/sp0/49...ort_201403.pdf), div yield е взет като FTSE NAREIT All Equity REITs към 30 ноември 2015 от доклат на NAREIT (https://www.reit.com/sites/default/f...tch/RW1512.pdf)
      -възможно е да съм допуснал грешки при изчисленията
      -не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа
      -имам акции в СФИ и следя активно АТЕРА и БРЕФ
      -надявам се да ви е полезна таблицата, лека и доходна
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• може да съм леко оф-топик, ама защо депозити? спестовните влогове не дават ли по-добра лихва?

а за да не съм съвсем офф- супер е таблицата, бреф и атерки и сфи for the win почвам да попълвам

Коментар

• Има още стари депозити на по 6% така че който разчита на депозити ще е в тях поне до края на 2017 има на нива от по 4%

Коментар

• прегледах сега депозитите и най-добрият има невероятната ефективна лихва от 1.84%

http://www.moitepari.bg/Depoziti/Dep...SBW8TI8A%3d%3d

изведнъж даже ЛАНД ми изглеждат добре
            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
              взимам балансовата, мисля че са коректно оценени:

към 31 декември 2015 се пада по 733 лв на декар, сравнено със средна цена на нивите от 708 лв според НСИ в края на 2014. не мога да приема като елана една кръгла цена от 1,000 на декар, нито мога да приема, че цената на последните продажби за средна за целия портфейл
              Fair enough....

Но в такъв случай, според мен е добре да отразиш това допускане изрично под изходната таблица, защото е много съществено.
              (При наемните АДСИЦ-а стойността на активите не е от такова значение, колкото приходите от наем, но специално за АТЕРА, при която активите са на практика стока, това е изключително важно....).

Иначе по отношение на цената от 733 лв., таблицата си е твоя и допусканията също... но за мен в момента тази стойност да се брои за "Market value" е повече от несириозно....

За последно при такива цени са продавали през 2011 г.... а миналата са продавали на двойна спрямо тази.... Колкото и рестриктивни допускания да правиш, такава цена няма в момента.... но естествено, пак казвам табличката си е твоя....

Коментар

• Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                Не лежи на тая кълка Тези дет оги бълнуваш, не издържат математически. АДСИЦите са балонни вече, понеже доста време бяха акции "спасение" Януари тази година не е показателен за нищо, понеже оборотите са смешни
                Това е твоята гледна точка. Моята е, че не са "балонни"... или поне не всички. ATERA и BREF например си се сурнаха много здраво миналата година (при същите смешни обороти), и това което наблюдаваме от декември насам е малка компенсация за натиска на който бяха подложени през цялата 2015 г. Който купил тогава купил. Лично аз не бих продал днес.
                Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                  Да, с BGREIT сякаш е по-добре да се сравняват. Този ръст за мен е логичен. Все пак от поне половин година се очаква (се говори за) ръст в цените на БГ имотите. Първо на нежилищните, по-късно и на жилищните... Депозитите е ясно, че няма да се юрнат към БФБ. Донякъде този данък "уикенд" удря прът в спиците на това колело, но това няма да е съществено според мен. При тази умряла борса всеки започва да играе "на сигурно". АДСИЦ-овете като предимно дивидентни дружества могат само да спечелят от това. Ще видим...
                  Не лежи на тая кълка Тези дет оги бълнуваш, не издържат математически. АДСИЦите са балонни вече, понеже доста време бяха акции "спасение" Януари тази година не е показателен за нищо, понеже оборотите са смешни
                  Bulls on BSE

Коментар

бтв интересно, е че софикс пада с 2.6% от началото на годината, а всички адсици от таблицата се вдигат:

АТЕРА +3.38%
                    СФИ +5.52%
                    БРЕФ +8.48%
                    ЛАНД +0.21%

т.е. средно +4.4% за четирите и бият софикс с едни 7% за малко повече от месец

бият и bgreit, който се качва с 2.65%
                    Да, с BGREIT сякаш е по-добре да се сравняват. Този ръст за мен е логичен. Все пак от поне половин година се очаква (се говори за) ръст в цените на БГ имотите. Първо на нежилищните, по-късно и на жилищните... Депозитите е ясно, че няма да се юрнат към БФБ. Донякъде този данък "уикенд" удря прът в спиците на това колело, но това няма да е съществено според мен. При тази умряла борса всеки започва да играе "на сигурно". АДСИЦ-овете като предимно дивидентни дружества могат само да спечелят от това. Ще видим...
                    Vanitas vanitatum...

Коментар

• бтв интересно, е че софикс пада с 2.6% от началото на годината, а всички адсици от таблицата се вдигат:

АТЕРА +3.38%
                      СФИ +5.52%
                      БРЕФ +8.48%
                      ЛАНД +0.21%

т.е. средно +4.4% за четирите и бият софикс с едни 7% за малко повече от месец

бият и bgreit, който се качва с 2.65%

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                        хе-хе, то определението е ясно....

Имах предвид какво реално залагаш - дали не вземаш просто "Land" стойността в счетоводния отчет ?

Защото Market value е друга... в отчета земите се водят на около 650 лв по памет... докато явно се продават на +1300....

Не казвам, че трябва да се вземе точно 1300... но определено смятам за некоректно да се вземат на 650...

Иначе за притежаваните УПИ-та, тъй като няма друг надеждан измерител на пазарна цена е ОК да все вземе стойността от Баланса (има я в разшифровките), но конкретно за земеделската земя балансовата стойност не е коректен измерител...

Та въпроса ми беше по-точно - как са сметнати притежаваните земи (като Market value) ?
                        взимам балансовата, мисля че са коректно оценени:

към 31 декември 2015 се пада по 733 лв на декар, сравнено със средна цена на нивите от 708 лв според НСИ в края на 2014. не мога да приема като елана една кръгла цена от 1,000 на декар, нито мога да приема, че цената на последните продажби за средна за целия портфейл

Коментар

Иначе NAV го калкулирам според определението в наръчника на reit.com:
                          "NAV equals the estimated market value of a REIT’s total assets (mostly real property) minus the value of all liabilities"
                          https://www.reit.com/sites/default/f...ideToREITs.pdf
                          хе-хе, то определението е ясно....

Имах предвид какво реално залагаш - дали не вземаш просто "Land" стойността в счетоводния отчет ?

Защото Market value е друга... в отчета земите се водят на около 650 лв по памет... докато явно се продават на +1300....

Не казвам, че трябва да се вземе точно 1300... но определено смятам за некоректно да се вземат на 650...

Иначе за притежаваните УПИ-та, тъй като няма друг надеждан измерител на пазарна цена е ОК да все вземе стойността от Баланса (има я в разшифровките), но конкретно за земеделската земя балансовата стойност не е коректен измерител...

Та въпроса ми беше по-точно - как са сметнати притежаваните земи (като Market value) ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

Единствено ме притеснява значителния дял на продажбите към свързани лица в групата Софарма ? (ако някой ги е гледал като процент, ще съм благодарен да сподели, че все не ми остава време да потърся).

Ако утре, Оги Донев реши да премести пари от единия си джоб в другия и да намали наемите на Софарма, Трейдинга и т.н. на символични нива, какво става....
                            споко, пандите четат всичко

за наемите, мислил съм за тази възможност, но се съмнявам

към 31.12.2015, донев+Донев Инвестмънтс+Телекомплект прави 53.4% дял в СФИ, Донев инвестмънтс+Тeлекомплект прави 44.8% дял в софарма, т.е. би трябвало чисто от икономическа гледна точка да има по-голям интерес от високи наеми

Коментар

• Схема (в негативния смисъл) няма !

Резултатите са добри - спор няма.

Единствено ме притеснява значителния дял на продажбите към свързани лица в групата Софарма ? (ако някой ги е гледал като процент, ще съм благодарен да сподели, че все не ми остава време да потърся).

Ако утре, Оги Донев реши да премести пари от единия си джоб в другия и да намали наемите на Софарма, Трейдинга и т.н. на символични нива, какво става....

Коментар

"схемата" е, че използват оперативната печалба за да намаляват големия според теб заем. какво става, когато този заем бъде изплатен след по-малко от 6 години?
                                Точно на този въпрос се търси отговорът. Варианти има много

Коментар

Working...
                                X