IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение на основните показатели за 2015 на най-търгуваните АДСИЦ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• "Ами те там са и изходящите потоци за кредита"
    и какво като са там?

"ако няма постъпление от емитирани акции Няма да има такава печалба, няма и да има и дивидент -"

постъпленията от емитирани акции не са приходи следователно няма как да се отразят на печалбата, можеш да ги видиш в паричните потоци и баланса. Правиш ли изобщо разлика между баланс, опр и парични потоци? още малко и ще кажеш, че инвестициите са разходи

малко цифри за 2015 за сфи:
    -оперативна печалба 7.3 млн
    -фин разходи 1.2 млн
    -изплатени дивиденти 4.6 млн
    -намаление на банковите заеми 7.6 млн
    -емитирани акции за 4.5млн

"схемата" е, че използват оперативната печалба за да намаляват големия според теб заем. какво става, когато този заем бъде изплатен след по-малко от 6 години?
    destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
      всъщност постъпленията от емисиите на акции са част от паричните потоци от финансова дейност

което ме кара сериозно да се съмнявам дали разбираш нещо от счетоводни отчети
      Ами те там са и изходящите потоци за кредита Какво става ако няма постъпление от емитирани акции Няма да има такава печалба, няма и да има и дивидент - да те светна на схемата
      Bulls on BSE

Коментар

• Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
        точно така - паричните потоци в които влиза и парите набрани от емитирането на нови акции Схемата е класика и моля на наричай СФИ АДСИЦ
        всъщност постъпленията от емисиите на акции са част от паричните потоци от финансова дейност

което ме кара сериозно да се съмнявам дали разбираш нещо от счетоводни отчети
        destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
          всъщност, три от тези адсиц съм ги сложил в моя топ 10 за 2016 в интервюто ми в инвестора

относно дълговете на СФИ, нетните парични потоци от оперативна дейност за 2015 г са 6,289 хил лв, което е предостатъчно да покрие дивидент от 5,398 хил лв
          точно така - паричните потоци в които влиза и парите набрани от емитирането на нови акции Схемата е класика и моля на наричай СФИ АДСИЦ
          Bulls on BSE

Коментар

• Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
            нищо поучително, иска да ви набута пристрастното си мнение за СФИ, но не споменава, че СФИ има огромни банкови кредити и че изплаща дивиденти благодарение на увеличенията на на броя акции това не е АДСИЦ а инвестиционна схема на групата Софарма и няма място в тази таблица
            всъщност, три от тези адсиц съм ги сложил в моя топ 10 за 2016 в интервюто ми в инвестора

относно дълговете на СФИ, нетните парични потоци от оперативна дейност за 2015 г са 6,289 хил лв, което е предостатъчно да покрие дивидент от 5,398 хил лв

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
              Аферим, драги.

Поучително един вид.
              нищо поучително, иска да ви набута пристрастното си мнение за СФИ, но не споменава, че СФИ има огромни банкови кредити и че изплаща дивиденти благодарение на увеличенията на на броя акции това не е АДСИЦ а инвестиционна схема на групата Софарма и няма място в тази таблица
              Bulls on BSE

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                Искрени поздравления за старанието !

Но....

В частта дивидент, при ATERA няма как да го калкулираш от печалбата в ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ отчет... просто дивидента ще излезе след прекалкулиране с действителните стойности на придобиване на продадените земи... Накратко, не можеш да смяташ дивидента на АТЕРА, както този при чисто наемните АДСИЦ-а.

Как калкулираш NAV ?
                По-специално ме интересува за Адванса (за другите не са ми толкова задълбочени позначнията).
                знам, че за АТЕРА няма как да го калкулирам, затова съм заложил 90% от печалбата. след прекалкулирането мога да ъпдейтна таблицата. То и за другите АДСИЦ ще има промени след одитирането на годишните отчети, така че всички дивиденти в таблицата са приблизителни

също, понеже pipbel повдигна въпроса в темата за АТЕРА, тази таблица не трябва да се използва за директно сравнение. въпреки че всички са адсиц, има много съществени разлики помежду им. например за атера мисля, че най-важният показател е NAV защото разчитат основно на продажба на земя, не на ренти. За СФИ, важни са FFO и дивидента, защото приходите им са почти само от наеми. БРЕФ, ами май не трябва да се гледа никой показател. защото ключовото е на каква цена ще бъде предстоящото увеличение на капитала

една мъдра мисъл, която обобщава какво имам предвид:

"Investing is like baseball. If you want to score runs, don’t study the scoreboard, study the playing field"

-Warren E. Buffett

Иначе NAV го калкулирам според определението в наръчника на reit.com:
                "NAV equals the estimated market value of a REIT’s total assets (mostly real property) minus the value of all liabilities"
                https://www.reit.com/sites/default/f...ideToREITs.pdf

FFO го калкулирам по формулата от същия гайд:
                "FFO, the industry’s supplemental performance measure, differs mainly from net income by excluding depreciation and amortization of real estate assets and gains and losses from most property sales."
                Last edited by Black and white cat-foot; 02.02.2016, 12:18.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                  Поздрави на автора! Много ми е приятно да чета подобни смислени теми! Продължавай все така и успех!
                  +1

Коментар

• Искрени поздравления за старанието !

Но....

В частта дивидент, при ATERA няма как да го калкулираш от печалбата в ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ отчет... просто дивидента ще излезе след прекалкулиране с действителните стойности на придобиване на продадените земи... Накратко, не можеш да смяташ дивидента на АТЕРА, както този при чисто наемните АДСИЦ-а.

Как калкулираш NAV ?
                    По-специално ме интересува за Адванса (за другите не са ми толкова задълбочени позначнията).

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                      Поздрави на автора! Много ми е приятно да чета подобни смислени теми! Продължавай все така и успех!
                      благодаря кажи, ако ти имаш някой други идеи за анализ на адсиц сектора

Коментар

• Поздрави на автора! Много ми е приятно да чета подобни смислени теми! Продължавай все така и успех!
                        Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
                          Браво за старанието !
                          Но все пак погледни дали в печалбите не си взел в предвид и преоценките на дружествата.
                          Примерно за БРЕФ печалбата трябва да е около 1580 -1590 х.лв ( според отчета са предвидили за дивидент 90 % от печалбата ,както е по закон).
                          за бреф конкретно го взех от мсс статията Провизия за дължими дивиденти.

http://x3news.com/download/?id=302119

на страница 2 в Краткосрочни пасиви

Коментар

• Браво за старанието !
                            Но все пак погледни дали в печалбите не си взел в предвид и преоценките на дружествата.
                            Примерно за БРЕФ печалбата трябва да е около 1580 -1590 х.лв ( според отчета са предвидили за дивидент 90 % от печалбата ,както е по закон).
                            Last edited by vale1; 31.01.2016, 17:16.

Коментар

• Аферим, драги.

Поучително един вид.
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Сравнение на основните показатели за 2015 на най-търгуваните АДСИЦ

Направих таблица на най-търгуваните АДСИЦ през 2015 (по брой сделки). Не съм включил Феърплей (няма ясна разбивка за приходи от наеми) и Фонд имоти (мнооого неясно какво ще става там). Изчислих основните показатели за един REIT, т.е. P/NAV, P/FFO и dividend yield. Няколко уточнения:

-сумите са в хиляди лева
                                -дивидентите са брутни, не нетни. Сумите за СФИ и БРЕФ ги взех от счетоводните отчети за Q4, за АТЕРА и ЛАНД заложих да са равни на 90% от печалбата
                                -печалбата на ЛАНД е след преоценки за лихвен суап
                                -инфото за NAV и FFO в САЩ е от доклад на Лазард към 31 декември 2015 (http://www.lazardnet.com/docs/sp0/49...ort_201403.pdf), div yield е взет като FTSE NAREIT All Equity REITs към 30 ноември 2015 от доклат на NAREIT (https://www.reit.com/sites/default/f...tch/RW1512.pdf)
                                -възможно е да съм допуснал грешки при изчисленията
                                -не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа
                                -имам акции в СФИ и следя активно АТЕРА и БРЕФ
                                -надявам се да ви е полезна таблицата, лека и доходна
                              Working...
                              X