IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
    Там, където "свети" в синьо е топлоизолирано, нали?

Изненадам съм да забележа, че има площи с очевидно модерен стъклопакет, които имат значително по-ниско излъчване от ограждащи стени. Това си има някакво рационално обяснение, дори аз мога да изтъкна някакви фактори, но се изненадах при забелязването.
    Аз се изненадах и на друго - че една стара дървена дограма дограма е с по-добри параметри от алуминиева ...вероятно някакво менте, но все пак .
    Но пък фугите на старата яко засмукват топлина.
    За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение

Относно изпълнение , мога само да предполагам.... Не съм супер експерт, но имам инж. образование ...
      Скоро си поиграх с една професионална термокамера...Качвам една снимка - едно предполагаемо термо изследване
      Ясно се виждат площите, които не са санирани, както и тези с лоша топлоизолация .
      Там, където "свети" в синьо е топлоизолирано, нали?

Изненадам съм да забележа, че има площи с очевидно модерен стъклопакет, които имат значително по-ниско излъчване от ограждащи стени. Това си има някакво рационално обяснение, дори аз мога да изтъкна някакви фактори, но се изненадах при забелязването.

Коментар

С 2012 не смея да се закачам
        Шегичка! Приятелю, дано имаш чувство за хумор.

Всъщност и аз мисля, че ако заварките се подновят и в последствие защитят без компромис, това ще удължи живота на сградите.

За фанатичното изпълнение и финансовата страна на въпроса и дума не обелвам.
        Какво точно да се направи и срещу какви пари, това е друг разговор .

Относно изпълнение , мога само да предполагам.... Не съм супер експерт, но имам инж. образование ...
        Скоро си поиграх с една професионална термокамера...Качвам една снимка - едно предполагаемо термо изследване
        Ясно се виждат площите, които не са санирани, както и тези с лоша топлоизолация .
        Attached Files

Коментар

Съгласен съм с написаното от теб. Исках да кажа, че винаги е добре да се чуе и друго мнение.
          Относно дефиницията "противник" - очевидно си срещу позицията на 2012 , който защитава на амбразурата министър Павлова.
          Аз лично мисля, че тя се изказа малко неподготвена в случая ...
          "...Санирането ще удължи живота и на сградите..."
          http://www.focus-news.net/news/2014/...mlrd-leva.html
          С 2012 не смея да се закачам
          Шегичка! Приятелю, дано имаш чувство за хумор.

Всъщност и аз мисля, че ако заварките се подновят и в последствие защитят без компромис, това ще удължи живота на сградите.

За фанатичното изпълнение и финансовата страна на въпроса и дума не обелвам.
          Какво точно да се направи и срещу какви пари, това е друг разговор .

Коментар

• Първоначално изпратено от r_stoma Разгледай мнение
            PS Този милиард ще излезе от нашите джобове всъщност, защото парите не са нито от Европа, нито от Марс - от нашите данъци ще са.
            Тук спор няма.

Някога имахме много надежди, че (вече) при демокрация, капитализъм и пазарни отношения и при върховенство на закона, всеки ще е отговорен за действията си, ще има справедливост и всеки ще си плаща сметката, която пазарът е отредил. При здрава и нормална конкуренция.

Дето се вика: Да, ама не!

Не е необходимо да се връщаме на по-стари примери, реализирани в друга историческа и културна среда - нали си имаме хубавия пример с ЕС.
            Нима не се знаели какво ще последва когато събереш заедно бедни и богати, силни и слаби?!
            Според мен са знаели, при това много добре, но дори и при бегло замисляне за многовековното ентусиазирано и резултатно изколване на цели народи, бащите на Европа сигурно са си казали: неизбежно ще се наложи да отстъпваме от много принципи, да правим ужасни компромиси, но всичко е по-добро от реките човешка кръв.
            Нека го направим, все пак!
            Има тенденции, определени поселения в Европа да превърнат плащането на сметката от други в ежедневно занимание.

Не съм доволен от обстоятелството, че още някой ще се тропоса на врата на бюджета на тази страна!
            Въобще!
            Ремонтирането на частните имоти е едно принципно безумно перо за един държавен бюджет.

Ама, дотам сме я докарали! Видяхме какво се случва при далеч по-незначителни поводи.
            Прав си напълно, кой носи отговорността, грижата и масрфа. Не би ми минало и през ум да застъпвам принципно други тези!

Обаче, в този случай заставам снижено пред жизнения си опит и пред човешката хуманност и етика и се питам: Кой би следвало и кой реално може да реши този въпрос? А това е и въпрос на национална сигурност.

Коментар

Ние сме държавата на инакомислещите (и нерационално действащите), но конкретно тук в темата на кого съм "противник"?
              Сори, но прочетох една страница, ентусиазмът ми се изпари и ми е по-лесно да те питам
              Съгласен съм с написаното от теб. Исках да кажа, че винаги е добре да се чуе и друго мнение.
              Относно дефиницията "противник" - очевидно си срещу позицията на 2012 , който защитава на амбразурата министър Павлова.
              Аз лично мисля, че тя се изказа малко неподготвена в случая ...
              "...Санирането ще удължи живота и на сградите..."
              http://www.focus-news.net/news/2014/...mlrd-leva.html

Коментар

• Първоначално изпратено от r_stoma Разгледай мнение
                nacheff , не мисля че управляващите ги е страх от рухване на сграда - все пак частната собственост си е частна и собственика си е отговорен за собственоста. Просто кризата в строителния бранш продължи доста дълго и големите фирми ( с лобита при всяка власт) са ГЛАДНИ. Простички са нещата - гладни са и 1 милиард ще им дойде добре.
                Напълно приемам мнението ти, резонно е! Дори изхождайки от кройката и мащаба на патрона и отбора, това е най-вероятно основната причина.
                Просто ти даваш приоритет на един ред от фактори и причини, аз опитвам да погледна от различен ъгъл. Е, тук във форума те имат много агенти, нека докладват, пък може някой да прочете, може да се замисли.

Коментар

• PS Този милиард ще излезе от нашите джобове всъщност, защото парите не са нито от Европа, нито от Марс - от нашите данъци ще са.

Коментар

• nacheff , не мисля че управляващите ги е страх от рухване на сграда - все пак частната собственост си е частна и собственика си е отговорен за собственоста. Просто кризата в строителния бранш продължи доста дълго и големите фирми ( с лобита при всяка власт) са ГЛАДНИ. Простички са нещата - гладни са и 1 милиард ще им дойде добре.

Коментар

Започва да лъха на оптимизъм - появиха се инакомислещи ...
                      Ние сме държавата на инакомислещите (и нерационално действащите), но конкретно тук в темата на кого съм "противник"?
                      Сори, но прочетох една страница, ентусиазмът ми се изпари и ми е по-лесно да те питам

Коментар

И аз си мисля, че генерален ремонт при живеещи вътре хора, ще е едно замитане на пода с опашката на лисицата. В духа на повествованието - това би значело да опитаме да подпрем рискови конструктивно сгради с платна от стиропор. Вероятно зорлем ще призоваваме и принуждаваме към мърлящина, половинчатост и безсмислие, корупция и кражби.

Като познавам манталитета и културата ни, изпълнен съм със съмнения.
                        Започва да лъха на оптимизъм - появиха се инакомислещи ...

Коментар

• 2012, архитект съм с 30 години непрекъснат стаж. За съжаление не съм оптимист за тази програма. Бъди сигурен, че конструкцията няма да се пипа - то няма и как, при положение че не изселят хората заедно с багажа им. От 10 години се спряга проблема в професионалните гилдии на инженери и архитекти и няма решение. В Германия санираните блокове са изселени - общината осигурява квартири на хората за периода на реконструкцията. Тук неможеш да накараш никого да се изсели от жилището си за 1.5 години например. По лесно е да се налепи стиропорче, та наши фирми да вземат добри пари, да се смени дограмата , та други наши фирми да вземат още пари, ще захлебят и фирми занимаващи се със инсталации и толкова. Блокове с видими конструктивни проблеми, просто няма да бъдат одобрени за саниране, а такива в които не са видни проблемите, ще се замажат и готово. Ще получим най-лошото възможно качество на най-високата цена - двойна или тройна. Така било е, така е и пак така ще бъде от Тошово време до сега, независимо кой е на власт. А Топлофикация отдавна напира за обща сметка и да не се разправя с отделните апартаменти - даже дава 5% отстъпка от сметката ако Етажната собственост е съгласна на обща сметка. И сега им даваме наново да се пробват - ще кажат че щом сме Юридическо лице и имаме общ топломер, то и сметката трябва да е обща. Пък колко му е в парламента да гласуват някоя поправчица в закона и готово. После пак ще излизате на протести пред Народно Събрание, Ама то е така, като хората не мислят какво вършат.......... Инак не е лошо да ти направи някой подарък, ама да не ти излезе прекалено скъпо.

Коментар

• Не успях да изчета темата, сори, може да повторя нещо.
                            Обичайният експлоатационен срок на този вид строителство е 50 до максимум 60 г.
                            Отдавна се повдига въпрос по темата, но особено след примерно 2005 г. нещата започват да стават акутни. Към този момент вече е изминал 50 год. период на първите панелки в Бг.

Настоятелно съм предлагал на мои роднини и приятели, които обитават или притежават такива имоти, да се разделят с тях. Резултат няма. Упорито съм се интересувал, каква е вероятността съответната сграда да направи пълна рехабилитация за своя сметка и по своя инициатива. Отговорът е: 0 %.

При тези дадености, какви биха били политическите, икономическите, човешките, пък ако щете и социално-културните последици при първата паднала сграда!?
                            А В подобни постройки в Бг има порядъково 700 000 имота и около 2 000 000 човека.
                            И какво се случва на следващия ден?!

От моята камбанария нещата изглеждат доста необнадеждаващи на фона на една такава хипотеза (подчертавам хипотеза). Никоя власт не би издържала и три дни след една подобна потенциално възможна трагедия. А загубата на властта би била последният проблем на определени политици и чиновници. Страната ни и така е обременена с ужасяващи проблеми и е крайно неподходящо да държим подобна бомба в основите на обществото. Един трагичен инцидент може да има непредвидими последици, дори гражданска война.
                            Попресолвам манджата, но мнения са разрешени всякакви.
                            На този фон намесата на държавата е наложителна и неизбежна. В краен случай дори с нарочно законодателство. Това не ми харесва, още по-малко харесвам плащането на едни за сметка на други, пък настоящата водеща партия и лидера им въобще, но не виждам смислена алтернатива. Угрозата е драматична.
                            Затова - с донорство, фондове, програми, бюджет, самоучастие, последващо значително увеличаване на данъци и други инструмента, трябва да се стартира с най-неотложните случай. Вече сме на прага на недопустимото закъснение.

Забелязах, говорите и спорите за технология и материали. В днешни дни няма технологичен проблем. Въпросът е предимно организационно-правен и финансов.
                            Съпоставката с Германия е неподходяща. В ГДР тези жилища бяха почти изцяло държавни, но стопанисвани от общините. Там, при спазване на закона, с предизвестие опразваха съответната сграда, рехабилитира я пълно и после изцяло на пазарен принцип си я отдаваха под наем отново, продаваха я на заинтересовани инвеститори и т.н..

Ето Ви идея, която изскача непосредствено от германския опит. От този 1 млрд. - нека се построят бързо примерно 10 нови , макар и семпли (но отговарящи на съвременни изисквания и представи) сгради, които са близки или идентични като квадратури и разпредерение на рисковия контингент. Определете бързо примерно 30 сгради, подлежащи на неотложна рехабилитация и дайте възможност на собствениците като се състезават помежду си, да идат на новото място, срещу замяна. Старото се опразва и рехабилитира из основи и така би се завъртяла машината.

И аз си мисля, че генерален ремонт при живеещи вътре хора, ще е едно замитане на пода с опашката на лисицата. В духа на повествованието - това би значело да опитаме да подпрем рискови конструктивно сгради с платна от стиропор. Вероятно зорлем ще призоваваме и принуждаваме към мърлящина, половинчатост и безсмислие, корупция и кражби.

Като познавам манталитета и културата ни, изпълнен съм със съмнения.

Коментар

• Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
                              Увеличават данъка на санираните сгради
                              Как да не, 30 % ръст на данъка, на 200 лв са ти 60, за 10 г. - 600 кинта разлика само от данъка. Замазваха нещо, че 3-5 г. няма да има данък районните, но ни министър, ни указания навяват натам.

Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                              Тука малко не съм съгласен.
                              Какви претенции могат да имат Енергото или Топлофикация в случай, че нямат сключен договор със съдружието ?
                              Те си имат договор с етажната, в нея съм аз, аз вися с 5 бона, а аз вече съм съдружник в сдружение. Респективно като нищо ще ми цъфнат.

Добре, значи мога примерно да се съглася да се санират съседите , които са в сдружението, но аз няма да съм. Ще подпиша декларация за съгласие (за санирането), но няма да съм в сдружението.
                              Тогава как точно Енергото ще ме гони за чужди сметки ?
                              Енергото не ти е проблема, там директно откачат, Топлото чака с лихвите и става едно трупане...И аз се замислих каква е уловката за тия, които не са сдружени. Освен при гърмеж на проекта в някоя фаза да платят ремонта, както и всички други собственици.

Добре де - топлоизобация , подмяна на щрангове и ел. инсталации (общи части), хидроизолации, дограми и т.н. .. но нищо по конструкцията - а ти забеляза ли
                              Досега при конструктивни проблеми не почва проект, сега влизат в проекта, но едва ли не на око ще преценяват има ли проблем, това заварки - кучетата ги яли. В Германия все се дискутира, че били държавни имоти, не съм на 100 % наясно.

Първоначално изпратено от 2012 Разгледай мнение
                              кой ще те накара, бе, момко???могат да накарат да направят нещо само нискоинтелигентните хора които имат обща партида с още 72 апартамента за ВиК ...всеки нормален човек който притежава нотариален акт за собственост отива във ВиК и Енергоснабдително дружество за да подпише индивидуален договор
                              кой те би теб по главата да имаш още 72 ортака, че да им плащаш общите сметки и да се сърдиш?

Вероятно не обитаваш общо местонаселение. Там като имаш на общия водомер 100 кубика, а сбора индивидуални е 90, останалите 10 ги разхвърлят, нищо че имаш водомер и показва 2, те ти пишат 3, щото това е общото потребление, кражба и т.н.
                              В неговия случай вероятно акт 16 е липсвал и греда за друго освен общ водомер...

Отвъд океана, плащаш 400 единици, при заплата от 1500-1600 да речем, като в нея е и общи части, и ток, парно на 28 градуса, което не се спира и отваряш джама да не се изпариш, всяка година почва едно кърти, чисти, извозва по 2 месеца лятос и пей сърце. Тук плащаш 5 лв на човек в добрия случай, 200 примерно ток и парно, при заплата 800 в добрия случай, както и данък 200 лв. и нямаш еУементарно улично осветление. Накрая идват и ти казват - подаряваме 1 млрд. лв.

Не се тревожете работата много няма да я бъде, помислете колко имота има в блока на ЮЛ и ще ги накарате ли да си платят. Както и колко са топлоизолирани, остъклени и накрая ще дойдат и тръбите да им сменят за парно от вратата. 100 % съгласие в друг живот.
                              Тези са се активизирали по темата:

http://www.capital.bg/politika_i_iko..._s_mnogo_pari/

http://www.capital.bg/politika_i_iko...?ref=cheteno24

http://www.capital.bg/politika_i_iko..._za_detailite/

http://www.capital.bg/politika_i_iko...anukoplatcite/

http://www.capital.bg/politika_i_iko...ia_saniraneto/

http://www.capital.bg/politika_i_iko..._za_bezplatno/

Коментар

• Важното е че нещо се тика в правилната посока..... Дано резултатно се получи,.... Скептиците не моЙш ги надприказва, няма и заКво.... Да си дрънкат..!
                                Раздвижи ли се процеса, доволните ще са в пъти повече!

Коментар

Working...
                                X