IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 2012 Разгледай мнение
    информирай се какво включва санирането на сгради защото олекваш с подобни постове

жокер --->>> не е само лепене на стиропор, а има и други неща които се правят

виж в източна германия какво направиха с техните соц. панелки

Нашето саниране няма да е като това в Германия, няма начин да се прави нещо по връзките и хората да си живеят вътре.

Освен това ако правеха нещо такова като в Германия, защо на нито един блок не са проверявани/поправяни връзките, поне аз не знам за такъв, ако знаеш за някой блок на който са му поправяни връзките дай линк или снимай документ. Такова нещо никога не е правено тук. Това е правено в Германия, но там блоковете са обновявани изцяло, хора вътре не са живели по време на ремонтите... и дори там не знам дали са поправяни връзки. До колкото знам от инженери, това поправяне на връзки не е елементарна работа и никога не е било мислено подобно нещо. Самите панели са строени като временни жилища до идването на "комунизма", после са щели да строят нещо по добро, така е било по план.

Баща ми е работил по панелните блокове и знае доста за конструкциите и заварките, изобщо как си го представяш това презаваряване на връзки?! То ще трябва да се кърти в самите панели и да се наснаждат арматурите. Няма да е достатъчно просто да се направи нова заварка на мястото на старата (такова нещо изобщо е невъзможно).

За да се удължи живота на сградите (това са го правили в Германия), са разкъртили около връзките и са запълнили фугите после с по добри изолационни материали, възможно е да са къртили и в панелите и да са оправяли връзки където е било необходимо, но това няма как да стане без да се махне сегашната изолация около връзките. Без да се смени тази изолация, няма да се удължи живота на панелките, а тази изолация не може да се се смени докато живеят хората вътре, защото ще им духа през фугите... не знам дали някога си виждал панелен блок в строеж и какви фуги има между самите панели. Проблема на нашите панелни блокове е, че заради гоненето на норма и други работи в някои фуги са слагани всякакви боклуци, дори чували от торби цимент, а някои заварки изобщо не са били направени (да точно така има липсващи заварки). Това разбира се не е чак толкова голям проблем, за (примерно) 50 - 70 годишно ползване (при нормална поддръжка, поправяне на покрива и на течове)... но ако искаме да векуваме в тези панелки, ще трябва да се разкъртят всички фуги и да се изолират на ново. Друг е въпроса дали и сегашните няма да отбият номера... защото като гледам какви хора слагат изолацията, не ми се мисли за фугите какво биха направили.

Иначе нашето саниране, ще бъде всъщност като всичко друго в България, ще бъде побългарено. Лепенето на стиропори и смяната на щрангове по никакъв начин не подобряват здравината на връзките между панелите, а тук точно това ще правят.

Следващият път като даваш Германия за пример, не е зле да покажеш и тук някъде, къде е правено подобно нещо, аз съм абсолютно сигурен, че не е правено. 2-та блока които бяха санирани при предишната програма, дори не са панелни.

П.С. Между другото нещата които си написал, за това как се поправят връзки между панели, са пълни глупости. Ако все пак държиш, че са истина, може ли да дадеш линк или някакъв друг документ където да е обяснено това нещо. Аз питах няколко инженери и никой не можда да обясни как се прави това. Имам чувството, че тези неща абсолютно си ги измисляш.
    Last edited by Xman1; 31.01.2015, 05:12.

Коментар

пиши конкретно по темата

за политически ти изводи има друга тема
      Съгласен , само още няколко думи - обобщително ...
      "Най ме е страх, когато някой ми вика няма страшно" - така ми казваше старшината в казармата докато му скатавах парашута ... щото му виках няма страшно старшина - това докато ми правеше някаква забележка ...
      В този ред на мисли не е на добре всички да са на едно мнение...
      За протокола :
      "..Гласували за нейната кандидатура са 475 делегати, против и въздържали се – няма, предложението е взето с пълно мнозинство..."
      За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
        Това да, но май не ме разбра - лично аз не съм против. Задавам въпросите, които други няма да зададат или просто няма участват (и така ще отече програмата) ако не получат бързи и адекватни отговори.
        Това е най-честата грешка при политиците ... Преди да получат власт са наясно , но след това бързо забравят, че това , което е жизнено важно за тях са делата и обратната връзка с избирателя. Често второто е се оказва решаващо ...
        пиши конкретно по темата

за политически ти изводи има друга тема

Коментар

Споко, нямам повече въпроси
          Много по-разумно щеше да бъде този млрд. да го усвоят отделни домакинства отговарящи на определени условия... Едва ли ще повярваш (защото очевидно си предубеден) , но така щяха да се санират много повече жилища и да има много по-голям ефект - включително социален....
          Но има един основен недостатък - парите вероятно ще се усвоят по-бавно.... което в случая е ключов елемент от програмата ... ако ме разбираш
          Но КОЙ го еня за малкия човек - програмите са важни и разни други неща....
          ти си нямаш на представа какво включва санирането, но си мислиш, че повече разбираш от министърката на регионалното развитие и отгоре на всичко (ако зависеше от теб) щеше да дадеш парите на отделни домакинства, нали

ти дори не си даваш сметка, че трябва да се изследва цялата сграда и нещата не стават само като се дадат пари на бедната баба пена от 5 етаж да си оправи катакомбата защото на втория етаж ако е компрометирана сградата и не се реши проблема на богатия чичко паричко , накрая при едно земетресение си заминава целия блок

не случайно искат да се правят цели блокове, а не отделни входове защото, ако при един блок от три входа се санира само средния вход и при инцидент двата странични несанирани входа ще съборят санирания среден вдод

почваш ли да вдяваш, че не е само лепенето на изолация, а, че се цели УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКОВЕТЕ НА ГОДНОСТ НА СГРАДИТЕ ---- наблягам на сградите, а не на отделни входове или отделни домакинства както ти си мислиш, че било справедливо

Коментар

Почти всички панелки строени по време на социализЪма са в края на своята експлоатационната годност. Не случайно доста често се откъртват тераси и дори цели стени-панели. Не се знае едно по-сериозно земетресение какви поражения може да донесе при тези компрометирани сгради. Повечето си мислят, че ще се лепи само изолация по стените, а не си дават сметка, че подобна операция ще спаси хиляди човешки животи.

Но българина е скъп на триците и евтин на брашното.Освен всичко друго предпочита не той да е добре, а на Вуте да му е зле.

Корозията на металните връзки е основен проблем за панелните сгради. С времето тези връзки започват да ръждясват, ако не са добре покрити с бетон. Те задължително трябва да бъдат изследвани при изтичането на експлоатационната годност на блока. Приема се, че тя е 50 години. Но и при сгради на по 30 години има силно дефектирали метални връзки. Т.е. – всички панели трябва да бъдат проверени. Без снимка на „скелета” и ремонт (ако се налага) всичко друго е без смисъл и е хвърляне пари на вятъра.
            Съществуват модерни апарати за дефектоскопия на металните връзки, базирани на радиочестотно заснемане. Те „виждат” корозията и разкъсванията на металните “дюбели”. На снимка са показани характерни особености на нарушена метална връзка. В червено излиза зоната, в която са настъпили опасни корозионни процеси. По характерните цветни нюанси може да се определят и местата с прекъснати връзки - не се налага никакво къртене за да се открият. За да бъде постигнат добър резултат с радара, е необходим само пряк достъп до местата на всички връзки между панелите - т.е. проход между стена и мебелировка с широчина 80-90 сантиметра. Когато се установят дефекти, трябва ремонт - разкриване, почистване, снаждане, заваряване, грундиране и замонолитване с усилен специален бетон. Това гарантира пълно възстановяване на стабилността на връзките и удължава живота на конструкцията. Новите материали, с които се извършват подобни ремонти, позволяват удължаване на сроковете на годност дори със 100 години.
            Това да, но май не ме разбра - лично аз не съм против. Задавам въпросите, които други няма да зададат или просто няма участват (и така ще отече програмата) ако не получат бързи и адекватни отговори.
            Това е най-честата грешка при политиците ... Преди да получат власт са наясно , но след това бързо забравят, че това , което е жизнено важно за тях са делата и обратната връзка с избирателя. Често второто е се оказва решаващо ...

Коментар

ти сериозно ли задаваш този въпрос или си нямаш друга работа и се забавляваш?
              Споко, нямам повече въпроси
              Много по-разумно щеше да бъде този млрд. да го усвоят отделни домакинства отговарящи на определени условия... Едва ли ще повярваш (защото очевидно си предубеден) , но така щяха да се санират много повече жилища и да има много по-голям ефект - включително социален....
              Но има един основен недостатък - парите вероятно ще се усвоят по-бавно.... което в случая е ключов елемент от програмата ... ако ме разбираш
              Но КОЙ го еня за малкия човек - програмите са важни и разни други неща....

Коментар

• Почти всички панелки строени по време на социализЪма са в края на своята експлоатационната годност. Не случайно доста често се откъртват тераси и дори цели стени-панели. Не се знае едно по-сериозно земетресение какви поражения може да донесе при тези компрометирани сгради. Повечето си мислят, че ще се лепи само изолация по стените, а не си дават сметка, че подобна операция ще спаси хиляди човешки животи.

Но българина е скъп на триците и евтин на брашното.Освен всичко друго предпочита не той да е добре, а на Вуте да му е зле.

Корозията на металните връзки е основен проблем за панелните сгради. С времето тези връзки започват да ръждясват, ако не са добре покрити с бетон. Те задължително трябва да бъдат изследвани при изтичането на експлоатационната годност на блока. Приема се, че тя е 50 години. Но и при сгради на по 30 години има силно дефектирали метални връзки. Т.е. – всички панели трябва да бъдат проверени. Без снимка на „скелета” и ремонт (ако се налага) всичко друго е без смисъл и е хвърляне пари на вятъра.
                Съществуват модерни апарати за дефектоскопия на металните връзки, базирани на радиочестотно заснемане. Те „виждат” корозията и разкъсванията на металните “дюбели”. На снимка са показани характерни особености на нарушена метална връзка. В червено излиза зоната, в която са настъпили опасни корозионни процеси. По характерните цветни нюанси може да се определят и местата с прекъснати връзки - не се налага никакво къртене за да се открият. За да бъде постигнат добър резултат с радара, е необходим само пряк достъп до местата на всички връзки между панелите - т.е. проход между стена и мебелировка с широчина 80-90 сантиметра. Когато се установят дефекти, трябва ремонт - разкриване, почистване, снаждане, заваряване, грундиране и замонолитване с усилен специален бетон. Това гарантира пълно възстановяване на стабилността на връзките и удължава живота на конструкцията. Новите материали, с които се извършват подобни ремонти, позволяват удължаване на сроковете на годност дори със 100 години.

Коментар

И след проверка на свръзките какво ще стане "ако решат, че е необходимо" да се правят наново ? Колко ли ще са щастливи собствениците - особено тези, които скоро са правили ремонт на жилищата ? Или кой ще ги пита - вече няма да могат да се откажат
                  ти сериозно ли задаваш този въпрос или си нямаш друга работа и се забавляваш?

Коментар

напротив преди да се започне с изброените от теб дейности се прави проверка на всички свръзки на панелите
                    И след проверка на свръзките какво ще стане "ако решат, че е необходимо" да се правят наново ? Колко ли ще са щастливи собствениците - особено тези, които скоро са правили ремонт на жилищата ? Или кой ще ги пита - вече няма да могат да се откажат

Коментар

Добре де - топлоизобация , подмяна на щрангове и ел. инсталации (общи части), хидроизолации, дограми и т.н. .. но нищо по конструкцията - а ти забеляза ли
                      напротив преди да се започне с изброените от теб дейности се прави проверка на всички свръзки на панелите

Коментар

• Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
                        Така междувременно........ ще променят Закона за енергетика, и ще накарат сдруженията /ЮЛ/ да подпишат договори с топлофикация, после енергото, после и т.н. . Нали знаеш всяко нещо в България е предпоследно.
                        кой ще те накара, бе, момко???

могат да накарат да направят нещо само нискоинтелигентните хора които имат обща партида с още 72 апартамента за ВиК ....................... ти в казарма ли живееш? в някоя циганска махала ли си???

всеки нормален човек който притежава нотариален акт за собственост отива във ВиК и Енергоснабдително дружество за да подпише индивидуален договор

кой те би теб по главата да имаш още 72 ортака, че да им плащаш общите сметки и да се сърдиш?

Коментар

информирай се какво включва санирането на сгради защото олекваш с подобни постове

жокер --->>> не е само лепене на стиропор, а има и други нещакоито се правят
                          Добре де - топлоизобация , подмяна на щрангове и ел. инсталации (общи части), хидроизолации, дограми и т.н. .. но нищо по конструкцията - а ти забеляза ли

Коментар

"..ще бъде удължен неговият срок на годност.."
                            Странно е да го чуя от министър на регионалното развитие ....
                            Кое ще удължи живота на панелката , залепената изолация ?
                            Мъка, мъка....

жокер --->>> не е само лепене на стиропор, а има и други неща които се правят

виж в източна германия какво направиха с техните соц. панелки

Коментар

• Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
                              Така междувременно........ ще променят Закона за енергетика, и ще накарат сдруженията /ЮЛ/ да подпишат договори с топлофикация, после енергото, после и т.н. . Нали знаеш всяко нещо в България е предпоследно.
                              Добре, значи мога примерно да се съглася да се санират съседите , които са в сдружението, но аз няма да съм. Ще подпиша декларация за съгласие (за санирането), но няма да съм в сдружението.
                              Тогава как точно Енергото ще ме гони за чужди сметки ?

Коментар

Тука малко не съм съгласен.
                                Какви претенции могат да имат Енергото или Топлофикация в случай, че нямат сключен договор със съдружието ?

Коментар

Working...
                                X