Първоначално изпратено от 2012
Разгледай мнение
Нашето саниране няма да е като това в Германия, няма начин да се прави нещо по връзките и хората да си живеят вътре.
Освен това ако правеха нещо такова като в Германия, защо на нито един блок не са проверявани/поправяни връзките, поне аз не знам за такъв, ако знаеш за някой блок на който са му поправяни връзките дай линк или снимай документ. Такова нещо никога не е правено тук. Това е правено в Германия, но там блоковете са обновявани изцяло, хора вътре не са живели по време на ремонтите... и дори там не знам дали са поправяни връзки. До колкото знам от инженери, това поправяне на връзки не е елементарна работа и никога не е било мислено подобно нещо. Самите панели са строени като временни жилища до идването на "комунизма", после са щели да строят нещо по добро, така е било по план.
Баща ми е работил по панелните блокове и знае доста за конструкциите и заварките, изобщо как си го представяш това презаваряване на връзки?! То ще трябва да се кърти в самите панели и да се наснаждат арматурите. Няма да е достатъчно просто да се направи нова заварка на мястото на старата (такова нещо изобщо е невъзможно).
За да се удължи живота на сградите (това са го правили в Германия), са разкъртили около връзките и са запълнили фугите после с по добри изолационни материали, възможно е да са къртили и в панелите и да са оправяли връзки където е било необходимо, но това няма как да стане без да се махне сегашната изолация около връзките. Без да се смени тази изолация, няма да се удължи живота на панелките, а тази изолация не може да се се смени докато живеят хората вътре, защото ще им духа през фугите... не знам дали някога си виждал панелен блок в строеж и какви фуги има между самите панели. Проблема на нашите панелни блокове е, че заради гоненето на норма и други работи в някои фуги са слагани всякакви боклуци, дори чували от торби цимент, а някои заварки изобщо не са били направени (да точно така има липсващи заварки). Това разбира се не е чак толкова голям проблем, за (примерно) 50 - 70 годишно ползване (при нормална поддръжка, поправяне на покрива и на течове)... но ако искаме да векуваме в тези панелки, ще трябва да се разкъртят всички фуги и да се изолират на ново. Друг е въпроса дали и сегашните няма да отбият номера... защото като гледам какви хора слагат изолацията, не ми се мисли за фугите какво биха направили.
Иначе нашето саниране, ще бъде всъщност като всичко друго в България, ще бъде побългарено. Лепенето на стиропори и смяната на щрангове по никакъв начин не подобряват здравината на връзките между панелите, а тук точно това ще правят.
Следващият път като даваш Германия за пример, не е зле да покажеш и тук някъде, къде е правено подобно нещо, аз съм абсолютно сигурен, че не е правено. 2-та блока които бяха санирани при предишната програма, дори не са панелни.
П.С. Между другото нещата които си написал, за това как се поправят връзки между панели, са пълни глупости. Ако все пак държиш, че са истина, може ли да дадеш линк или някакъв друг документ където да е обяснено това нещо. Аз питах няколко инженери и никой не можда да обясни как се прави това. Имам чувството, че тези неща абсолютно си ги измисляш.
Коментар