IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как да разбера кои земи са наши?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Нямаш време - не се излагай и плати 50-100лв.на адвокат или нотариус да ти оформи законово наследството. Има придобиване на имот по давност при 10-годишно явно, необезпокоявано и непрекъснато владеене - т.е.може да се стигне до съд, особено ако не се разберете за доброволна делба с другите наследници.

Коментар

• Започни с изваждане на "Удостоверение за наследници" на човека на който са имотите!

Коментар

• Не зная как да постъпя.

Здравейте! Не зная как да постъпя и въобще трябва ли да предприема нещо. Татко почина и остави в наследство апартамент, за който в 6 месечен срок следва да подам данъчна деклараия по местонахождение.
        До тук добре, но той има на свое име възтановени ниви и гори от родното си село.Нивите са дадени под аренда, един братовчед взима рентата , за горите нищо не знам .Имам документи за въвод във владение на името на татко. Въпросът ми е какво да предприема за да прехвърля документално земята и гората на мое име. Забравих да спомена,че съм единствен наследник.Не желая да я продавам, но бих искала да я прехвърля на синовете си.
        Следва ли да подавам някаква декларация за тази земя и къде?
        И още един въпрос, който сигурно ще се окаже по- сложен.
        Майка ми почина 1987г.На нейно име също има възтановена земя . Нейни наследници сме аз, баща ми/който почина тази година/и брат ми от първия брак на майка/той почина 2006г./Докато беше жив брат ми ,казваше ,че не желае никаква земя,но документално нищо не беше оформено. През 2011 година направих опит да разрешим този проблем и да изготвим така наречената доброволна делба и полагащата се 1/3 да получат неговите наследници,1/3 на татко и 1/3 на мен.Те обаче не пожелаха ,не мога да кажа поради какви причини.
        Въпросът ми е този 1/3 дял на татко следва ли да обявявам някъде,след като е само дял и не е на негово име?
        И още нещо когато говорим за възтановена земеделска земя давността играе ли роля?

Коментар

• Едни комшии имаха подобен казус преди години. Не същата, но подобна ситуация, свързана с непрехвърлени на името на наследиците имоти от богат дядо с 6 деца. Част от тези имоти, без да са поделени, е ползвал само един от братята и никой не е имал против. Но след като е починал, част от внуците на останалите наследници решават, че искат да си потърсят тяхното и да почват си стопанисват. Имотите са различни по вид (ниви, ливада, гора) и някои от тях са били част от кооперативи, така че границите явно не са много ясни. Един конкретен участък от ливада пък е бил завещан конкретно на едно от децата и следователно не подлежи на подялба между останалите, нито пък влиза в процента от общите имоти, които се падат на всеки наследник..Помня, че едно от първите неща, които им поискаха, беше всичко да е описано в кадастъра на местността, за което общината не поемаше отговорност, а ги накараха сами да си намерят фирма и да и платят те за да се измери, опише, очертаят границите, изготвят скици и чак тогава да се заемат с издирване на наследници и уреждане на подялби..

Коментар

• Първоначално изпратено от polina Разгледай мнение
            на първо място, кой ги е давал под наем тези имоти? от къде идва твоята претенция за наема, ако не си ги дал ти?

а за подписите, те при какви обстоятелства са ги положили? някакви свидетели?
            консултирай се с адвокат, може да трябва да събереш по един представител на наследниците на отново да уредите нещата.
            никакви свидетели не помагат.освен това не е позволено частичен отказ от наследство. наследниците или се отказват от всичко или приемат наследството. може да си дарят техния дял на баба ти,ама тогава трябва да има нотариален акт за дарението

Коментар

• А има ли разлика при търсенето между земеделски земи и гори? Знаете ли какви са цените при продажба на гори и къде да проверя? Благодаря.

Коментар

• Първоначално изпратено от vessi77 Разгледай мнение
                Здравейте! От скоро ми се налага и аз да си търся имотите от моите баби и дядовци. И понеже през последните години част от имотите са давани под наем на други хора, които отглеждат животни, аз ги търся за наема. Сега вече за един имот от 5 дка имам документ от моята баба, с който нейните близки се отказват от този имот и той остава на нея, има подписи но не и печат от нотариус. В случая въпросния човек не ми признава че имота е мой. Иска ми удостоверение за наследници в което излизат над 100 имена и т.н.. В същото време ме уведомява че ако аз не му позволя да ползва имота , общината че му я дадат.
                на първо място, кой ги е давал под наем тези имоти? от къде идва твоята претенция за наема, ако не си ги дал ти?

а за подписите, те при какви обстоятелства са ги положили? някакви свидетели?
                консултирай се с адвокат, може да трябва да събереш по един представител на наследниците на отново да уредите нещата.

Коментар

• Първоначално изпратено от vessi77 Разгледай мнение
                  Здравейте! От скоро ми се налага и аз да си търся имотите от моите баби и дядовци. И понеже през последните години част от имотите са давани под наем на други хора, които отглеждат животни, аз ги търся за наема. Сега вече за един имот от 5 дка имам документ от моята баба, с който нейните близки се отказват от този имот и той остава на нея, има подписи но не и печат от нотариус. В случая въпросния човек не ми признава че имота е мой. Иска ми удостоверение за наследници в което излизат над 100 имена и т.н.. В същото време ме уведомява че ако аз не му позволя да ползва имота , общината че му я дадат.

без ноариална заверка гориш

Коментар

• Здравейте! От скоро ми се налага и аз да си търся имотите от моите баби и дядовци. И понеже през последните години част от имотите са давани под наем на други хора, които отглеждат животни, аз ги търся за наема. Сега вече за един имот от 5 дка имам документ от моята баба, с който нейните близки се отказват от този имот и той остава на нея, има подписи но не и печат от нотариус. В случая въпросния човек не ми признава че имота е мой. Иска ми удостоверение за наследници в което излизат над 100 имена и т.н.. В същото време ме уведомява че ако аз не му позволя да ползва имота , общината че му я дадат.

Коментар

• Здравейте , имам подобен проблем , изчетох всичко което си казахте , но не ми стана ясно как да разбера земите ( които съм сигурна ,че ги има,защото приживе бабата и дядото взимаха олио,брашно и т.н. ) къде са . Починаха и майка ми и баща ми и тези няма вариант да разбера нито къде са , нито кой взима нещата сега , нито как са се казвали техните родители ( ако предположим ,че те самите са наследници на някого ) . Моля ви ориентирайте ме как да постъпя ,защото в агенция по вписвания ще излязат неща на територията на София,или поне само декларирани имоти ,а повечето може да са из страната и на името на пра-дядо ми примерно ! Много благодаря !
                      eli2311

Коментар

• Напоследък всички тези въпроси са много актуални.Земите поскъпнаха значително, рентите се увеличиха, който обработва земята взема значителни субсидии.Отговаряйки на преждепитащия отговарям и на всички с подобен казус.В агенция по вписвания излиза инфо само ако след решение на поземлена комисия, лицата на които е възстановена земя извършат сделка с нея или просто си изкарат нотариален акт за красота, което поначало е безсмислено.Решението за възстановяване на поземлена комисия е акта който легитимира собственика и е напълно достатъчен за продажба, отдаване под наем и т.н.С нотариален акт се легитимира собственика, който е купил имота след като вече е била възстановена земята на продавача и той я е отчуждил.Актовете за доброволна делба също се вписват, така че ако наследници са си поделили земята също ще излезе от агенция по вписвания.
                        Но ако лицето на което е възстановена земята още е собственик при смъртта си, инфо само в служба по земеделие и гори.По телефона информация не дават, така че справка на място, носейки си акт за смърт и удостоверение за наследници.По изключение ако е дал земите под аренда и кооперация в вписала договора за наем, също може ще излезе в агенция по вписвания и така ще разберете че още е бил собственик.
                        Най-добър вариант директна продажба на парцела от всички наследници.Едва ли ще стане заради най-различните мераци на 25 човека.Но и да се съгласите всички пак се вади скица, евтино и елементарно с една молбичка.Ако ще го делите варианти много.Дали ще е доброволно или съдебно, ще има замерване, вещи лица, ако ще е съд, теглене на жребие и т.н.Тази процедура стигне ли си ви трябва адвокат, тъй като след всеки отговор на ваш въпрос, ще изникват нови 5 въпроса.
                        Така че успех.

Коментар

• Здравейте! Моят казус е подобен но мисля че е по-заплетен и ще бъда много благодарен ако ми дадете насоки как да постъпя.
                          Вюйчото на баба ми е притежавал около 400 декара гора(един парцел) в землището на с.Дорково(Пазарджик) близо до язовир Батак.
                          Вюйчото умира без преки наследници и сега сме около 25 наследника
                          Единствените данни които мога да намеря за покойника ще са евентуално егн и три имена.
                          Въпросите ми са:
                          1-Каква е процедурата да разбера сегашният статут на земята (продадена ли е ,кой е собственика)и към коя служба трябва да се обърна, понеже имам съмнения че един от наследниците може да я е присвоил.?
                          2-Понеже аз съм от Стара Загора възможно ли е да получа дистанционно информацията за парцела?
                          3-Каква е процедурата по разделяне на парцела или може да се продаде окрупнен ако всичките наследници се съгласят и се избегнат скици и т.н.?
                          Предварително балагодаря за инфото и весело посрещане на новата 2014

Коментар

• Първоначално изпратено от jordanzdr Разгледай мнение
                            ...лелелееееее стана много сложно
                            Не е чак толкова сложно, отивай и действай,защото може би някой си взима паричките/субсидия/ вместо теб....

Коментар

• Първоначално изпратено от blagobg Разгледай мнение
                              По отношение на ниви и гори единствено ще ти дадат инфо в поземлената комисия по место на ниви и гори с негово ЕГН, ако приживе е задействал процедура за признаване, ако нищо не е правил няма да има информация,ако баща ти ги е търсил и е бил заявител на имотите на дядо ти ще излязат......ще ти търсят удостоверение за наследниците.......
                              ...лелелееееее стана много сложно

Коментар

• По отношение на ниви и гори единствено ще ти дадат инфо в поземлената комисия по место на ниви и гори с негово ЕГН, ако приживе е задействал процедура за признаване, ако нищо не е правил няма да има информация,ако баща ти ги е търсил и е бил заявител на имотите на дядо ти ще излязат......ще ти търсят удостоверение за наследниците.......

Коментар

Working...
                                X