Нямаш време - не се излагай и плати 50-100лв.на адвокат или нотариус да ти оформи законово наследството. Има придобиване на имот по давност при 10-годишно явно, необезпокоявано и непрекъснато владеене - т.е.може да се стигне до съд, особено ако не се разберете за доброволна делба с другите наследници.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как да разбера кои земи са наши?
Collapse
X
-
Не зная как да постъпя.
Здравейте! Не зная как да постъпя и въобще трябва ли да предприема нещо. Татко почина и остави в наследство апартамент, за който в 6 месечен срок следва да подам данъчна деклараия по местонахождение.
До тук добре, но той има на свое име възтановени ниви и гори от родното си село.Нивите са дадени под аренда, един братовчед взима рентата , за горите нищо не знам .Имам документи за въвод във владение на името на татко. Въпросът ми е какво да предприема за да прехвърля документално земята и гората на мое име. Забравих да спомена,че съм единствен наследник.Не желая да я продавам, но бих искала да я прехвърля на синовете си.
Следва ли да подавам някаква декларация за тази земя и къде?
И още един въпрос, който сигурно ще се окаже по- сложен.
Майка ми почина 1987г.На нейно име също има възтановена земя . Нейни наследници сме аз, баща ми/който почина тази година/и брат ми от първия брак на майка/той почина 2006г./Докато беше жив брат ми ,казваше ,че не желае никаква земя,но документално нищо не беше оформено. През 2011 година направих опит да разрешим този проблем и да изготвим така наречената доброволна делба и полагащата се 1/3 да получат неговите наследници,1/3 на татко и 1/3 на мен.Те обаче не пожелаха ,не мога да кажа поради какви причини.
Въпросът ми е този 1/3 дял на татко следва ли да обявявам някъде,след като е само дял и не е на негово име?
И още нещо когато говорим за възтановена земеделска земя давността играе ли роля?
Коментар
-
Едни комшии имаха подобен казус преди години. Не същата, но подобна ситуация, свързана с непрехвърлени на името на наследиците имоти от богат дядо с 6 деца. Част от тези имоти, без да са поделени, е ползвал само един от братята и никой не е имал против. Но след като е починал, част от внуците на останалите наследници решават, че искат да си потърсят тяхното и да почват си стопанисват. Имотите са различни по вид (ниви, ливада, гора) и някои от тях са били част от кооперативи, така че границите явно не са много ясни. Един конкретен участък от ливада пък е бил завещан конкретно на едно от децата и следователно не подлежи на подялба между останалите, нито пък влиза в процента от общите имоти, които се падат на всеки наследник..Помня, че едно от първите неща, които им поискаха, беше всичко да е описано в кадастъра на местността, за което общината не поемаше отговорност, а ги накараха сами да си намерят фирма и да и платят те за да се измери, опише, очертаят границите, изготвят скици и чак тогава да се заемат с издирване на наследници и уреждане на подялби..
Коментар
-
Първоначално изпратено от polina Разгледай мнениена първо място, кой ги е давал под наем тези имоти? от къде идва твоята претенция за наема, ако не си ги дал ти?
а за подписите, те при какви обстоятелства са ги положили? някакви свидетели?
консултирай се с адвокат, може да трябва да събереш по един представител на наследниците на отново да уредите нещата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vessi77 Разгледай мнениеЗдравейте! От скоро ми се налага и аз да си търся имотите от моите баби и дядовци. И понеже през последните години част от имотите са давани под наем на други хора, които отглеждат животни, аз ги търся за наема. Сега вече за един имот от 5 дка имам документ от моята баба, с който нейните близки се отказват от този имот и той остава на нея, има подписи но не и печат от нотариус. В случая въпросния човек не ми признава че имота е мой. Иска ми удостоверение за наследници в което излизат над 100 имена и т.н.. В същото време ме уведомява че ако аз не му позволя да ползва имота , общината че му я дадат.
а за подписите, те при какви обстоятелства са ги положили? някакви свидетели?
консултирай се с адвокат, може да трябва да събереш по един представител на наследниците на отново да уредите нещата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vessi77 Разгледай мнениеЗдравейте! От скоро ми се налага и аз да си търся имотите от моите баби и дядовци. И понеже през последните години част от имотите са давани под наем на други хора, които отглеждат животни, аз ги търся за наема. Сега вече за един имот от 5 дка имам документ от моята баба, с който нейните близки се отказват от този имот и той остава на нея, има подписи но не и печат от нотариус. В случая въпросния човек не ми признава че имота е мой. Иска ми удостоверение за наследници в което излизат над 100 имена и т.н.. В същото време ме уведомява че ако аз не му позволя да ползва имота , общината че му я дадат.
без ноариална заверка гориш
Коментар
-
Здравейте! От скоро ми се налага и аз да си търся имотите от моите баби и дядовци. И понеже през последните години част от имотите са давани под наем на други хора, които отглеждат животни, аз ги търся за наема. Сега вече за един имот от 5 дка имам документ от моята баба, с който нейните близки се отказват от този имот и той остава на нея, има подписи но не и печат от нотариус. В случая въпросния човек не ми признава че имота е мой. Иска ми удостоверение за наследници в което излизат над 100 имена и т.н.. В същото време ме уведомява че ако аз не му позволя да ползва имота , общината че му я дадат.
Коментар
-
Здравейте , имам подобен проблем , изчетох всичко което си казахте , но не ми стана ясно как да разбера земите ( които съм сигурна ,че ги има,защото приживе бабата и дядото взимаха олио,брашно и т.н. ) къде са . Починаха и майка ми и баща ми и тези няма вариант да разбера нито къде са , нито кой взима нещата сега , нито как са се казвали техните родители ( ако предположим ,че те самите са наследници на някого ) . Моля ви ориентирайте ме как да постъпя ,защото в агенция по вписвания ще излязат неща на територията на София,или поне само декларирани имоти ,а повечето може да са из страната и на името на пра-дядо ми примерно ! Много благодаря !eli2311
Коментар
-
Напоследък всички тези въпроси са много актуални.Земите поскъпнаха значително, рентите се увеличиха, който обработва земята взема значителни субсидии.Отговаряйки на преждепитащия отговарям и на всички с подобен казус.В агенция по вписвания излиза инфо само ако след решение на поземлена комисия, лицата на които е възстановена земя извършат сделка с нея или просто си изкарат нотариален акт за красота, което поначало е безсмислено.Решението за възстановяване на поземлена комисия е акта който легитимира собственика и е напълно достатъчен за продажба, отдаване под наем и т.н.С нотариален акт се легитимира собственика, който е купил имота след като вече е била възстановена земята на продавача и той я е отчуждил.Актовете за доброволна делба също се вписват, така че ако наследници са си поделили земята също ще излезе от агенция по вписвания.
Но ако лицето на което е възстановена земята още е собственик при смъртта си, инфо само в служба по земеделие и гори.По телефона информация не дават, така че справка на място, носейки си акт за смърт и удостоверение за наследници.По изключение ако е дал земите под аренда и кооперация в вписала договора за наем, също може ще излезе в агенция по вписвания и така ще разберете че още е бил собственик.
Най-добър вариант директна продажба на парцела от всички наследници.Едва ли ще стане заради най-различните мераци на 25 човека.Но и да се съгласите всички пак се вади скица, евтино и елементарно с една молбичка.Ако ще го делите варианти много.Дали ще е доброволно или съдебно, ще има замерване, вещи лица, ако ще е съд, теглене на жребие и т.н.Тази процедура стигне ли си ви трябва адвокат, тъй като след всеки отговор на ваш въпрос, ще изникват нови 5 въпроса.
Така че успех.
Коментар
-
Здравейте! Моят казус е подобен но мисля че е по-заплетен и ще бъда много благодарен ако ми дадете насоки как да постъпя.
Вюйчото на баба ми е притежавал около 400 декара гора(един парцел) в землището на с.Дорково(Пазарджик) близо до язовир Батак.
Вюйчото умира без преки наследници и сега сме около 25 наследника
Единствените данни които мога да намеря за покойника ще са евентуално егн и три имена.
Въпросите ми са:
1-Каква е процедурата да разбера сегашният статут на земята (продадена ли е ,кой е собственика)и към коя служба трябва да се обърна, понеже имам съмнения че един от наследниците може да я е присвоил.?
2-Понеже аз съм от Стара Загора възможно ли е да получа дистанционно информацията за парцела?
3-Каква е процедурата по разделяне на парцела или може да се продаде окрупнен ако всичките наследници се съгласят и се избегнат скици и т.н.?
Предварително балагодаря за инфото и весело посрещане на новата 2014
Коментар
-
Първоначално изпратено от jordanzdr Разгледай мнение...лелелееееее стана много сложно
Коментар
-
Първоначално изпратено от blagobg Разгледай мнениеПо отношение на ниви и гори единствено ще ти дадат инфо в поземлената комисия по место на ниви и гори с негово ЕГН, ако приживе е задействал процедура за признаване, ако нищо не е правил няма да има информация,ако баща ти ги е търсил и е бил заявител на имотите на дядо ти ще излязат......ще ти търсят удостоверение за наследниците.......
Коментар
-
По отношение на ниви и гори единствено ще ти дадат инфо в поземлената комисия по место на ниви и гори с негово ЕГН, ако приживе е задействал процедура за признаване, ако нищо не е правил няма да има информация,ако баща ти ги е търсил и е бил заявител на имотите на дядо ти ще излязат......ще ти търсят удостоверение за наследниците.......
Коментар
Коментар