Първоначално изпратено от Веско
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Недвижимите имоти са свръхнадценени
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от индианецаЗа купувача:
Ако преди година са ви искали 1200Е/м2, сега са склонни и на 800Е/м2
За продавача:
Ако преди година можеше да продадете лесно на 1200Е/м2, сега се продава трудно на 800Е/2.Аз и на 1200 не забелязах навалица. Това обаче не значи че моя кимизарник е поевтинял 5 пъти.
Коментар
-
Веско, не знам какво се опитваш да докажеш, но спада в цените от преди година е факт. Факт е и че ще продължи спада и следващата година! Ако ти не си продал и си мислиш, че кимито ти държи същата цена е твой проблем, на пазара на НИ има и ще излизат нови жилища построени на по-ниска себестойност, който ще натискат цените и на такива продавачи като теб ще им става все по-тежко, но това е реалността. Аз добавих 12% към активите си тази година при 0% инфлация и 30% спад на НИ, което ме приближава все до покупка без кредит и на реална цена, а хората с кредит им стана все по-скъпо да плащат ипотеки, дори и от това което са купували в пика на скъпотията. Така че скоро няма да се появи масовия купувач с кредит, а само хора, които знаят как се вадят парите и каква е реалната цена на това което купуват.
Коментар
-
Добро утро колеги и специални поздрави на бат Гойко и Неграмотния:
"въобще няма балон" това е цитат от преди време също
Първоначално изпратено от Negramoten3)Мислиш си, че твоя апартамент във Варна няма да падне на 10 000 евро и ще си стои на 50 000. Т.е. ще го продадеш и ще купиш 5 апартамента
Сигурен съм, че миналата година по това време, ако те бях питал би ли купил Химимпорт на 2 лв, щеше да кажеш, че ипотекираш/залагаш каквото можеш (дори и левия си бъбрек) и купуваш. Точно така звучиш и сега, а след година друга песен ще пееш...
Коментар
-
Първоначално изпратено от NegramotenПървоначално изпратено от [urlhttp://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=122913[/url] ]Замразяват строителни обекти заради кризата
Само в София заради кризата са замразени строителни обекти на стойност един милиард и двеста хиляди лева. Това са проекти с разрешително за строеж и дори осигурено финансиране, но инвеститорите им преосмислят решенията си. В момента много строителни предприемачи по света спират работа и чакат по-добри времена. Тенденцията за това неизбежно идва и при нас. От Камарата на строителите в България проучват ситуацията.
...
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от [urlhttp://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=122913[/url] ]Замразяват строителни обекти заради кризата
Само в София заради кризата са замразени строителни обекти на стойност един милиард и двеста хиляди лева. Това са проекти с разрешително за строеж и дори осигурено финансиране, но инвеститорите им преосмислят решенията си. В момента много строителни предприемачи по света спират работа и чакат по-добри времена. Тенденцията за това неизбежно идва и при нас. От Камарата на строителите в България проучват ситуацията.
...
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от ВескоПървоначално изпратено от NegramotenЕ не се слагай към неграмотните, пишеш почти без правописни грешки, наистина доста глупости пишеш, но това няма общо с грамотността, а просто с мисленето...
Сега те разбрах за 2-те хиляди евра, чудно ми е само, как ще купиш 5-6 двустайни по 10 000 евра, ако нещата отидат на там, че цената падне до толкова. Сещам се три варианта:
1) Поради кризата оставаш без работа, явно не си бил много спестовен (то не че е лесно с 2000 евро/година от наеми във Варна докато плащаш повече в София...) и в крайна сметка нямаш дори и 10 000 евро, а какво да говорим за 50-60 000.... и започваш да бачкаш където и каквото намериш, за да не гладуваш...
2) Не оставаш без работа, но с по-малка заплата, печелиш от лотарията и 20 000 евро, но някак си виждаш как всеки ден НИ поевтиняват и не се решаваш да рискуваш, като постепенно изхарчваш спестеното...
3)Мислиш си, че твоя апартамент във Варна няма да падне на 10 000 евро и ще си стои на 50 000. Т.е. ще го продадеш и ще купиш 5 апартамента Smile
Както виждаш и при трите варианта не купуваш 5-6 апартамента. Ти дори сега когато кризата тъкмо започва да се отразява не купуваш акции при Р/Е 3-4 и Р/В под 0,5.
Сигурен съм, че миналата година по това време, ако те бях питал би ли купил Химимпорт на 2 лв, щеше да кажеш, че ипотекираш/залагаш каквото можеш (дори и левия си бъбрек) и купуваш. Точно така звучиш и сега, а след година друга песен ще пееш...
Темата е за балона в НИ и се състои в червената думичка сред твойте излияния. Аз казвам, че няма да се стигне до петкратно намаление. Някъде бях обяснил какво е за мен стойностен имот и няма да се повтарям, просто, ако пък стане твойта, значи съм сбъркал и ще си купя още. Също така съм споменавал, че не съм икономист а инженер, тоест първо няма да остана без работа и второ не си харча парите, както пише в съмнителните читанки. Принципа си за диверсификация също го споделих някъде. Не купувам нищо което не ми е нужно или извън предвидения бюджет.Така че тезата ти за бъбрека е абсолютно безпочвена. Иначе да, вече ти казах ще си купя още акции, все пак и работя.
А това, което си почервенил, показва, че не е сигурно какво ще се случи. Може и до 200 евро/мІ да отидат, може и под 200 може и над 200. Сигурното за сега е че цените падат, а до колко ще стигнат, само времето ще покаже. Ако погледнем аналогията с цената на някоя компания листната на БФБ излизат 200 евро/мІ за София.
A твоите думи, че паднат ли цените до толкова, ще извадиш от сейфа едни 60 000 евро и ще купуваш, са толкова верни, колкото и на тези разправящи, че ще изкупят целия фрии флот на някоя компания, ако цената падне с 80%.Първо нямаш 60 000 евро спестени, второ дори и да имаш, е доста вероятно да не ги похарчиш за обезценяващи се НИ, в който най-вероятно няма да има кой да живее, поради демографската криза...
Хайде успех и се поитересувай до колко ти е сигурна длъжността, защото доста инженери излязоха в принудителен отпуск, а други направо ги съкратиха, виж например Стомана Перник...
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/sheПървоначално изпратено от ВескоПървоначално изпратено от Оран ГутанПървоначално изпратено от ВескоСъщо така съм споменавал, че не съм икономист а инженер, тоест първо няма да остана без работа и второ не си харча парите, както пише в съмнителните читанки.
Да чукам на дърво все пак.
Пък може и нещо друго да е....
Коментар
-
Първоначално изпратено от ВескоПървоначално изпратено от Оран ГутанПървоначално изпратено от ВескоСъщо така съм споменавал, че не съм икономист а инженер, тоест първо няма да остана без работа и второ не си харча парите, както пише в съмнителните читанки.
Пък може и нещо друго да е....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Оран ГутанПървоначално изпратено от ВескоСъщо така съм споменавал, че не съм икономист а инженер, тоест първо няма да остана без работа и второ не си харча парите, както пише в съмнителните читанки.
Коментар
-
Оран Гутан
Първоначално изпратено от ВескоСъщо така съм споменавал, че не съм икономист а инженер, тоест първо няма да остана без работа и второ не си харча парите, както пише в съмнителните читанки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от индианецаИмаше едни "експертни" изкавания миналата година, които бяха подети от разни ъпери по форумите.
Помните ли : "Балони има само в цирка."
Е, цирк наистина имаше и ще става още по-голям.
През ноември и декември пощенските ни кутии се заливат с предложения
колко е изгодно да си купим офиси и жилища сега !
+ 88 , ЦИРКА ПРЕДСТОИ !!!!!!Tova e BFB , zasega e taka !
Коментар
Коментар