IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Недвижимите имоти са свръхнадценени

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Веско
    Първоначално изпратено от индианеца
    За купувача:
    Ако преди година са ви искали 1200Е/м2, сега са склонни и на 800Е/м2
    За продавача:
    Ако преди година можеше да продадете лесно на 1200Е/м2, сега се продава трудно на 800Е/2.
    Много точно го каза. Ако са ни искали! Аз по принцип исках по 4000 ама нямаше много кандидати Аз и на 1200 не забелязах навалица. Това обаче не значи че моя кимизарник е поевтинял 5 пъти.
    Веско продавал ли си имот?Струва ми се че не си.Дай обява с желаната от теб цена и чакай за да разбереш.Аз продадох преди година и половина и мога да ти разкажа какво ще ти се случи.Ще ти се обадят всичките АНИ-та във Варна за да ти предложат да посредничат при продажбата.После ще видиш обявата си поне в 10 сайта и то на различна цена от исканата.За два месеца я ти се обади някой клиент я не.Като чуе че не си склонен да свалиш просто ти затваря и никога не обажда.И ти си чакаш.така минава време и разбираш че имота ти не е това което си мислиш че е.Сделките стават кагато свалиш 25-30% от мечтаната цена.Можеш да не ми вярваш но когато се опиташ да продадеш ще разбереш че казвам истината.И ти говоря за времената преди кризата когато масово се теглеха кредити и се купуваше.Така че избора е твой или продаваш и си в реалността или си живееш в измисления от теб и брокерите свят.Ти решаваш.Вчера гледах в имоти нет апартамент дето му искаха 117000 евра свален на 86000.Обявен беше ту в Лагера ту близо до Медицинска академия.Предполагам че на 65000 може и да го продадат.Да не говорим догодина какво мазало ще настане.

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца
      За купувача:
      За продавача:
      Ако преди година можеше да продадете лесно на 1200Е/м2, сега се продава трудно на 800Е/2.
      Много точно го каза. Ако са ни искали! Аз по принцип исках по 4000 ама нямаше много кандидати Аз и на 1200 не забелязах навалица. Това обаче не значи че моя кимизарник е поевтинял 5 пъти.

Коментар

• Веско, не знам какво се опитваш да докажеш, но спада в цените от преди година е факт. Факт е и че ще продължи спада и следващата година! Ако ти не си продал и си мислиш, че кимито ти държи същата цена е твой проблем, на пазара на НИ има и ще излизат нови жилища построени на по-ниска себестойност, който ще натискат цените и на такива продавачи като теб ще им става все по-тежко, но това е реалността. Аз добавих 12% към активите си тази година при 0% инфлация и 30% спад на НИ, което ме приближава все до покупка без кредит и на реална цена, а хората с кредит им стана все по-скъпо да плащат ипотеки, дори и от това което са купували в пика на скъпотията. Така че скоро няма да се появи масовия купувач с кредит, а само хора, които знаят как се вадят парите и каква е реалната цена на това което купуват.

Коментар

• Обобщение за последната година.

Жилищните имоти са с 1/3 по евтини.

За купувача:

За продавача:

Коментар

• Добро утро колеги и специални поздрави на бат Гойко и Неграмотния:

"въобще няма балон" това е цитат от преди време също

Първоначално изпратено от Negramoten
            3)Мислиш си, че твоя апартамент във Варна няма да падне на 10 000 евро и ще си стои на 50 000. Т.е. ще го продадеш и ще купиш 5 апартамента
            Сигурен съм, че миналата година по това време, ако те бях питал би ли купил Химимпорт на 2 лв, щеше да кажеш, че ипотекираш/залагаш каквото можеш (дори и левия си бъбрек) и купуваш. Точно така звучиш и сега, а след година друга песен ще пееш...
            Интересно е да погледнем какво сме писали тук преди точно година. И дали нещо ни е променило мнението

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
              Първоначално изпратено от [url
              http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=122913[/url] ]Замразяват строителни обекти заради кризата

Само в София заради кризата са замразени строителни обекти на стойност един милиард и двеста хиляди лева. Това са проекти с разрешително за строеж и дори осигурено финансиране, но инвеститорите им преосмислят решенията си. В момента много строителни предприемачи по света спират работа и чакат по-добри времена. Тенденцията за това неизбежно идва и при нас. От Камарата на строителите в България проучват ситуацията.
              ...
              Eeeeee как може точно мислех да си купя на зелено

Коментар

• Първоначално изпратено от [url
                http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=122913[/url] ]Замразяват строителни обекти заради кризата

Само в София заради кризата са замразени строителни обекти на стойност един милиард и двеста хиляди лева. Това са проекти с разрешително за строеж и дори осигурено финансиране, но инвеститорите им преосмислят решенията си. В момента много строителни предприемачи по света спират работа и чакат по-добри времена. Тенденцията за това неизбежно идва и при нас. От Камарата на строителите в България проучват ситуацията.
                ...

Коментар

Първоначално изпратено от Negramoten
                  Е не се слагай към неграмотните, пишеш почти без правописни грешки, наистина доста глупости пишеш, но това няма общо с грамотността, а просто с мисленето...

Сега те разбрах за 2-те хиляди евра, чудно ми е само, как ще купиш 5-6 двустайни по 10 000 евра, ако нещата отидат на там, че цената падне до толкова. Сещам се три варианта:
                  1) Поради кризата оставаш без работа, явно не си бил много спестовен (то не че е лесно с 2000 евро/година от наеми във Варна докато плащаш повече в София...) и в крайна сметка нямаш дори и 10 000 евро, а какво да говорим за 50-60 000.... и започваш да бачкаш където и каквото намериш, за да не гладуваш...
                  2) Не оставаш без работа, но с по-малка заплата, печелиш от лотарията и 20 000 евро, но някак си виждаш как всеки ден НИ поевтиняват и не се решаваш да рискуваш, като постепенно изхарчваш спестеното...
                  3)Мислиш си, че твоя апартамент във Варна няма да падне на 10 000 евро и ще си стои на 50 000. Т.е. ще го продадеш и ще купиш 5 апартамента Smile

Както виждаш и при трите варианта не купуваш 5-6 апартамента. Ти дори сега когато кризата тъкмо започва да се отразява не купуваш акции при Р/Е 3-4 и Р/В под 0,5.
                  Сигурен съм, че миналата година по това време, ако те бях питал би ли купил Химимпорт на 2 лв, щеше да кажеш, че ипотекираш/залагаш каквото можеш (дори и левия си бъбрек) и купуваш. Точно така звучиш и сега, а след година друга песен ще пееш...
                  наистина доста глупости пишеш, но това няма общо с грамотността, а просто с мисленето...Позволи ми да те цитирам директно като един класик. Явно като много други по форумите се кефиш да драскаш, каквото и да е, вместо да четеш.
                  Темата е за балона в НИ и се състои в червената думичка сред твойте излияния. Аз казвам, че няма да се стигне до петкратно намаление. Някъде бях обяснил какво е за мен стойностен имот и няма да се повтарям, просто, ако пък стане твойта, значи съм сбъркал и ще си купя още. Също така съм споменавал, че не съм икономист а инженер, тоест първо няма да остана без работа и второ не си харча парите, както пише в съмнителните читанки. Принципа си за диверсификация също го споделих някъде. Не купувам нищо което не ми е нужно или извън предвидения бюджет.Така че тезата ти за бъбрека е абсолютно безпочвена. Иначе да, вече ти казах ще си купя още акции, все пак и работя.
                  Много си уверен, че инженерите няма да ги бутнат... особено тези бачкащи в строителството... Ако това ще те зарадва и аз съм инженер, ама не пиша как с наем от 2000 евро/година ще купя 5-6 двустайни. То интересното е колко ще падне наема. Ако се върнем към сравнението на P/E и Р/В на компанията, то всичко изглежда добре, все пак като купуваш при Р/В < 1 би трябвало да си спокоен, но нали се сещаш че и Е и В може да отидат надолу. Същото е и със себестойнстта на строителство и наема, може да се окаже, че няма кой да ти дава 2000 Е/година за едно жилище във Варна... Както и че може да се продава под себестойност на която някой е строил преди година, защото работната ръка, материалите и обезщетението за заемята са паднали в пъти.... Така че погледни пак трите варианта и разбери, че няма как да купуваш по 5-6 двустайни, защото с 2000 евро/година+заплата трудно ще събереш 60 000 евро, особено като си решил да започнеш да спестяваш по време на криза (несигурен доход от заплата и наем).

А това, което си почервенил, показва, че не е сигурно какво ще се случи. Може и до 200 евро/мІ да отидат, може и под 200 може и над 200. Сигурното за сега е че цените падат, а до колко ще стигнат, само времето ще покаже. Ако погледнем аналогията с цената на някоя компания листната на БФБ излизат 200 евро/мІ за София.

A твоите думи, че паднат ли цените до толкова, ще извадиш от сейфа едни 60 000 евро и ще купуваш, са толкова верни, колкото и на тези разправящи, че ще изкупят целия фрии флот на някоя компания, ако цената падне с 80%. Първо нямаш 60 000 евро спестени, второ дори и да имаш, е доста вероятно да не ги похарчиш за обезценяващи се НИ, в който най-вероятно няма да има кой да живее, поради демографската криза...

Хайде успех и се поитересувай до колко ти е сигурна длъжността, защото доста инженери излязоха в принудителен отпуск, а други направо ги съкратиха, виж например Стомана Перник...

Коментар

• Първоначално изпратено от alexa_blue
                    Веско, много ми се иска да гледам как го правиш тоя хипоталамус.
                    Добре де, сбъркал съм. Сигурно съм имал предвид да си направя меркаптан. И то много боли.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she
                      Първоначално изпратено от Веско
                      Първоначално изпратено от Оран Гутан
                      Също така съм споменавал, че не съм икономист а инженер, тоест първо няма да остана без работа и второ не си харча парите, както пише в съмнителните читанки.
                      Е, безработни инженери не си ли срещал?! Аз си спомням един период, когато това беше масово явление сред инженерите (началото на 90-те).
                      Уф, прав си, изхвърлих се. Ще си направя публичен хипоталамус. Ама го изкара от контекста на разговора. Имах предвид, че аз лично няма да остана без работа през следващите 2-3 години.
                      Да чукам на дърво все пак.
                      Хипоталамуса е нещо под черепната кутия, чиито хормони ни карат да правим това или онова.
                      Пък може и нещо друго да е....
                      Точно такова е. В малкия мозък, до хипофизата. Май усвояваше хормоните от хипфизата, но хич не съм наясно с тази тема...

Коментар

Първоначално изпратено от Оран Гутан
                        Също така съм споменавал, че не съм икономист а инженер, тоест първо няма да остана без работа и второ не си харча парите, както пише в съмнителните читанки.
                        Е, безработни инженери не си ли срещал?! Аз си спомням един период, когато това беше масово явление сред инженерите (началото на 90-те).
                        Уф, прав си, изхвърлих се. Ще си направя публичен хипоталамус. Ама го изкара от контекста на разговора. Имах предвид, че аз лично няма да остана без работа през следващите 2-3 години.
                        Хипоталамуса е нещо под черепната кутия, чиито хормони ни карат да правим това или онова.
                        Пък може и нещо друго да е....

Коментар

• Веско, много ми се иска да гледам как го правиш тоя хипоталамус.

Коментар

• Първоначално изпратено от Оран Гутан

Коментар

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца
                                Имаше едни "експертни" изкавания миналата година, които бяха подети от разни ъпери по форумите.
                                Помните ли : "Балони има само в цирка."
                                Е, цирк наистина имаше и ще става още по-голям.
                                + 88 , Цирка наистина предстои !

През ноември и декември пощенските ни кутии се заливат с предложения
                                колко е изгодно да си купим офиси и жилища сега !

+ 88 , ЦИРКА ПРЕДСТОИ !!!!!!
                                Tova e BFB , zasega e taka !

Коментар

Working...
                                X