IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Недвижимите имоти са свръхнадценени

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Имотите имат да падат поне още две години. Цената им е още далеч от тази която изчиства пазара.

Коментар

• Re: Бате Пешо

Първоначално изпратено от Веско
      Първоначално изпратено от master of the seven seas
      А бе ти нали продаваше. Какво ще ги правиш толкова имоти??? Няма да ти стигне цял ден да ги обиколиш с кимито,то при тия задръствания
      Аз купувам само на разходка разстояние. Туй дет беше за продаване се продаде. И сега изведнъж се оказа, че наоколо всичко е по-скъпо! И по-малко!
      Ти гледаш обяви. Опитай се като купувач. Още от началото ти казват че мож и да свалят

Коментар

Първоначално изпратено от master of the seven seas
        А бе ти нали продаваше. Какво ще ги правиш толкова имоти??? Няма да ти стигне цял ден да ги обиколиш с кимито,то при тия задръствания
        Аз купувам само на разходка разстояние. Туй дет беше за продаване се продаде. И сега изведнъж се оказа, че наоколо всичко е по-скъпо! И по-малко!

Коментар

Първоначално изпратено от Negramoten
          Сигурно е така, щом цитираш и твои познати. Паниката е лош съветник при такива решения, ама на мен ми е широко около врата. Въпроса е каква е алтернативата за тези хора, защото аз съм категорично против версията че масово ще се разпродават апартаменти на безценица.
          Веско, паниката беше породена от нереални очаквания. Масово се медиите тръбяха за вечния 20 процентов ъп. Банките пък зарибяваха с "па-па" кредити. И хората не че са глупави та не са видели, че този двустаен не става за отглеждане на деца, ами не са имали друг избор - за толкова са им стигнали парите и то не за друго, ами защото са повярвали във вечния ъп.
          Абе вечен 20 процентов ъп си е голяма партенка. Но аз съм си на мнение, че човек трябва да си има жилище. Въпроса е тези апартаменти дета са паднали на 1700, кога ще станат по 700 та да си купя и аз?
          Партенка е днес. Преди година - година и половина за голяма част от хората си беше нещо напълно нормално.

Коментар

Сигурно е така, щом цитираш и твои познати. Паниката е лош съветник при такива решения, ама на мен ми е широко около врата. Въпроса е каква е алтернативата за тези хора, защото аз съм категорично против версията че масово ще се разпродават апартаменти на безценица.
            Веско, паниката беше породена от нереални очаквания. Масово се медиите тръбяха за вечния 20 процентов ъп. Банките пък зарибяваха с "па-па" кредити. И хората не че са глупави та не са видели, че този двустаен не става за отглеждане на деца, ами не са имали друг избор - за толкова са им стигнали парите и то не за друго, ами защото са повярвали във вечния ъп.
            Абе вечен 20 процентов ъп си е голяма партенка. Но аз съм си на мнение, че човек трябва да си има жилище. Въпроса е тези апартаменти дета са паднали на 1700, кога ще станат по 700 та да си купя и аз?

Коментар

Коментар

Първоначално изпратено от yerdna
                Тука не съм много съгласен.
                През последните няколко години цените на жилищата достигнаха такива умопомрачителни нива, че общо взето единственото, което вълнуваше купувачите, беше цената. Как иначе ще изтълкуваш факта, че най-продавани са двустайните жилища, а най-голямата група купувачи са младите семейства. И тука вече мога да говоря от собствен опит - имам жена, малко дете и второ на път и доскоро живеехме в точно такова двустайно апартаментче, така че имам преки впечатления. Такъв тип жилище просто не стават за семейство. Може за сам човек или за двама възрастни с вече пораснали и напуснали дома деца, но не и за семейство с едно, камо ли с две или повче деца.
                Тъй че това с рационалното и внимателно избиране не е точно така. По-скоро схемата беше - имам едни 10 000 лева, дето тате и мама са ги пестили цял живот за мене, жената и тя има толкова, взимаме по 1000 лева заплата, дай да видим сега какъв максимален кредит ще ни дадат за максимално дълъг срок и да купуваме! И понеже при така заложените показатели максималният кредит е около 40-50 000 Евро, хората търсеха нещо в тези граници, а за толкова в разгара на балонизацията можеше да се вземе максимум двустаен панелен. За повече париците не стигаха :-).
                Алтернативата е да живеят под наем и да плащат за същия апартамент наем в размер на около 1/3 от вноската, която биха плащали, ако рекат да го купят с ипотечен кредит. Разликата могат да я спестяват, да я инвестират, да я пилеят и изобщо да правят каквото им скимне.
                Тука иде реч не толкова за паника, колкото за масова психоза. Всички се бяха вторачили в цените на имотите и непрекъснато повтаряха, че ако не купят сега, после няма да могат. Сложи и дълбоко вкорененото у българина убеждение, че собственият дом е най-важното нещо на света и трябва непременно да го имаш, независимо на каква цена. Прибави и пълната икономическа неграмотност на 99% от населението - и ето ти предпоставките за надуване на балона. А, да не забравяме и родителския натиск - понеже всички по-възрастни без изключение имат собствено жилище, приемат априори, че и децата трябва да имат такова и всячески ги насърчават.

Коментар

Коментар

През последните няколко години цените на жилищата достигнаха такива умопомрачителни нива, че общо взето единственото, което вълнуваше купувачите, беше цената. Как иначе ще изтълкуваш факта, че най-продавани са двустайните жилища, а най-голямата група купувачи са младите семейства. И тука вече мога да говоря от собствен опит - имам жена, малко дете и второ на път и доскоро живеехме в точно такова двустайно апартаментче, така че имам преки впечатления. Такъв тип жилище просто не стават за семейство. Може за сам човек или за двама възрастни с вече пораснали и напуснали дома деца, но не и за семейство с едно, камо ли с две или повче деца.
                    Тъй че това с рационалното и внимателно избиране не е точно така. По-скоро схемата беше - имам едни 10 000 лева, дето тате и мама са ги пестили цял живот за мене, жената и тя има толкова, взимаме по 1000 лева заплата, дай да видим сега какъв максимален кредит ще ни дадат за максимално дълъг срок и да купуваме! И понеже при така заложените показатели максималният кредит е около 40-50 000 Евро, хората търсеха нещо в тези граници, а за толкова в разгара на балонизацията можеше да се вземе максимум двустаен панелен. За повече париците не стигаха :-).

Коментар

Огромното мнозинство купува имот (апартамент), защото иска да живее в него. Тези купувачи не се интересуват от неща като доходност и инвестиции.
                      Както винаги си прав. Но все пак с едно уточнение. Имота е един дълготраен актив (или пасив според някои) и съм сигурен че повечето хора купуват много внимателно. Тоест не се купува най-евтиното, а това което максимално удовлетворява нуждите и най-малко ще загуби при евентуално лошо стечение на обстоятелствата. Затова тези "имоти" дето ми цитирате че паднали от 1200 на 500 съм сигурен че и на 200 трудно ще се продават.

Коментар

Първоначално изпратено от PIMP
                        ... но едва ли бих заровил една торба пари в нашите коптори. А опция за набутване винаги има. .

Ми нали това е вица. НИКОЙ от пишещите тук не е заровил торба пари в коптор. Ама всички са правили анализи и предупреждавали и т.н. Чисти теоретици. Няма нито един, който да е НАПРАВИЛ сделка последните 2-3 години и да сподели какво е станало с цената.
                        После Неграмотен ми говори за доказателства.
                        Има мнозина, направили сделки, но не с инвестиционна цел. Всичките ми колеги и познати се набълбукаха с големи ипотеки през последните 3 години. Но тях движението на цената на имота им не ги засяга - купили са го, за да го обитават, а не за да печелят от него. Сега вече могат само да гледат цените по обявите и да скърцат със зъби как са се прецакали - е, допреди година правеха същото, но се радваха как са минали тънко ;-)

Коментар

Огромното мнозинство купува имот (апартамент), защото иска да живее в него. Тези купувачи не се интересуват от неща като доходност и инвестиции.
                          Както винаги си прав. Но все пак с едно уточнение. Имота е един дълготраен актив (или пасив според някои) и съм сигурен че повечето хора купуват много внимателно. Тоест не се купува най-евтиното, а това което максимално удовлетворява нуждите и най-малко ще загуби при евентуално лошо стечение на обстоятелствата. Затова тези "имоти" дето ми цитирате че паднали от 1200 на 500 съм сигурен че и на 200 трудно ще се продават.

Коментар

• Веско

Повече е капитала събран от банките , не е достоверна тази информация и БНБ реално не ги контролира чак толкова изкъсо.Умножи ги почти по две. Банките са яко в плюс от това че са в БГ.Да не говорим че просто могат да изнесат парите и да ударят кепенци , но не го правят и щом досега не са значи имат съвсем други и не такива измамнически интереси. Съвсем сериозно го казвам , ситуацията е напълно здравословна и ако не беше такава отдавна да бяха изчезнали.Ето една причина да спрем с песимизма и прекалено критичното си отношение , не искам да изпадам в подробности за това как статистиката не лови част от парите от набрания от банките капитал.
                            D.Y.F-091066

Коментар

... но едва ли бих заровил една торба пари в нашите коптори. А опция за набутване винаги има. .

Ми нали това е вица. НИКОЙ от пишещите тук не е заровил торба пари в коптор. Ама всички са правили анализи и предупреждавали и т.н. Чисти теоретици. Няма нито един, който да е НАПРАВИЛ сделка последните 2-3 години и да сподели какво е станало с цената.
                              После Неграмотен ми говори за доказателства.

Коментар

Аха. Депозитите са 34 милиарда и се увеличават. Трябва само малко упавниците ни да покажат неувереност в банковата система и гледай какво купуване ще падне.
                                Поредната заблуда!
                                1. Банковото система е стабилна и ще бъде стабилна при това още нямаме банка, която да е завършила годината на загуба, да не говорим за проблеми с капиталовата си адекватност и ликвидност.
                                2. Ако има проблем защо ще купувам имот нито е ликвиден нито има гаранция, че ще си запази стойността
                                3. много хора вече имат не по един а по 2-3 имота и само стоят, защо им са още да им плащат данъците?
                                4. Дори и да купуват НИ то ще е земеделска земя, а не тухли и бетон.

мога да продължа, но няма смисъл едва ли ще разбереш, щом досега не си разбрал нещата!
                                Значи, две неща.
                                Първо, 34 милиарда лева изглеждат като колосална сума. Но като ги разделиш на 3 400 000 домакинства, колкото горе-долу има в България, излиза смешната сума от 10 000 лева на семейство. Какво ще правиш с тези спестявания - кола ли да си купиш, жилище ли или обзавеждане?
                                Второ, тия, дето купуват имоти като инвестиция, са абсолютни единици. Огромното мнозинство купува имот (апартамент), защото иска да живее в него. Тези купувачи не се интересуват от неща като доходност и инвестиции.

Коментар

Working...
                                X