Първоначално изпратено от Веско
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Недвижимите имоти са свръхнадценени
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от NegramotenПървоначално изпратено от Вескоп.с. Забравих да питам, в "Изток" с колко горе -долу са свръхнадценени имотите?
Или както казва Kosto, падащ нож не се хваща, ама ако не си купил когато са поевтинявали, няма да имаш когато поскъпват
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от Вескоп.с. Забравих да питам, в "Изток" с колко горе -долу са свръхнадценени имотите?
Или както казва Kosto, падащ нож не се хваща, ама ако не си купил когато са поевтинявали, няма да имаш когато поскъпват
Коментар
-
Мда, живял съм там и смятам, че е един от най-добрите избори за София за момента.
Първоначално изпратено от NegramotenПървоначално изпратено от ВескоNacheff, а ти би ли казал кой е твоят квартал фаворит? Може и на лични естественоНавремето Joan ми даде акъл за "Лозенец" и "Иван вазов", сега и Младост 1 покрай метрото е атрактивно, но всяко друго впечатление е добре дошло
Коментар
-
Първоначално изпратено от NegramotenПървоначално изпратено от ВескоNacheff, а ти би ли казал кой е твоят квартал фаворит? Може и на лични естественоНавремето Joan ми даде акъл за "Лозенец" и "Иван вазов", сега и Младост 1 покрай метрото е атрактивно, но всяко друго впечатление е добре дошло
п.с. Забравих да питам, в "Изток" с колко горе -долу са свръхнадценени имотите?
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от ВескоNacheff, а ти би ли казал кой е твоят квартал фаворит? Може и на лични естественоНавремето Joan ми даде акъл за "Лозенец" и "Иван вазов", сега и Младост 1 покрай метрото е атрактивно, но всяко друго впечатление е добре дошло
Коментар
-
Първоначално изпратено от nacheffПоздравявам те, колега !
Делово, спокойно, смислено, ясно и подредено изказване. Радост за очите и душата. Иска ми се да има повече такива.
Отдавам го на лични пристрастия, но съм си внушил, че живея на най-доброто място в София. Като слушам и други колеги, оставам с впечатление, че най-добрите места в София са поне 10. :-))
Интересно ми е да чувам мнения в тази посока.
Моля те да споделиш (на лични) за кой квартал става дума.
Поздрави !Навремето Joan ми даде акъл за "Лозенец" и "Иван вазов", сега и Младост 1 покрай метрото е атрактивно, но всяко друго впечатление е добре дошло
Коментар
-
Първоначално изпратено от asenВеско не знам за твойте наблюдения но мога да споделя своя опит по отношение ценовата динамика на НИ в един конкретен район на София.
От около две години имам наблюдения за този район по отношение на продажбените нива на кв. метър. Признавам си от цяла София харесвам само това място и именно това е причината да следя цените на имотите в този район.
.........
Поздрави и успехи на всички
Делово, спокойно, смислено, ясно и подредено изказване. Радост за очите и душата. Иска ми се да има повече такива.
Отдавам го на лични пристрастия, но съм си внушил, че живея на най-доброто място в София. Като слушам и други колеги, оставам с впечатление, че най-добрите места в София са поне 10. :-))
Интересно ми е да чувам мнения в тази посока.
Моля те да споделиш (на лични) за кой квартал става дума.
Поздрави !
Коментар
-
Първоначално изпратено от asenВеско не знам за твойте наблюдения но мога да споделя своя опит по отношение ценовата динамика на НИ в един конкретен район на София.
От около две години имам наблюдения за този район по отношение на продажбените нива на кв. метър. Признавам си от цяла София харесвам само това място и именно това е причината да следя цените на имотите в този район.
Мога да ти кажа че сделки реално за продажба в конкретния район само до преди 1 година се сключваха на нива 1200 - 1300 евро за метър. при обявени нива първоначално над 1400 евро.
Година по късно масово обявите са за около 900 - 1000 евро а самите сделки минават на нива 850-900 евро за квадрат. Има и няколко продавачи който са обявили цени над 1300 евро но реално те не са участници на пазара. По същия начин участник не съм и аз понеже съм направил калкулация че мога да се включа едва от нива 650 - 670 евро за квадрат.
Аз не съм от хората който очакват нива от 300 евро - според мен в наблюдавания от мен район цените едва ли ще слязат чак до тези нива, но определено мисля че има възможност през следващите две години цените да слязат до мойте нива от 650 евро.
Нека споделя малко и за наемните нива в същия този район. Само до преди година те бяха на нива 360-380 евро за 65кв. жилище, като от няколко месеца аз живея там на наем от 300 евро а от този месец наемните нива са с оферти между 270 и 290 евра за съшото жилище. Предполагам че през 2010 цените ще са около 230 - 250 евро не за друг ами заради пускането в експлоатация на още два затворени комплеска в същия район.
Моето мнение за пазара в София за следващите две години е да има оферти в доста широки граници 400 - 800 евро в зависимост от имота - разположение, изпълнение и инфраструктура. За мен в тези ценови нива ще има реални сделки, като изключвам луксозните имоти - тип дизнайнерски мебели и други глезотийки.
Не виждам как при намаляващи доходи на масовия потребител и растяща безработица цените на имотите ще могат да пълзят в посока нагоре - това в хоризонт 2-3 години от сега.
Коментар
-
Re: Бате Пешо
Първоначално изпратено от ВескоПървоначално изпратено от yerdnaТука не съм много съгласен.
През последните няколко години цените на жилищата достигнаха такива умопомрачителни нива, че общо взето единственото, което вълнуваше купувачите, беше цената. Как иначе ще изтълкуваш факта, че най-продавани са двустайните жилища, а най-голямата група купувачи са младите семейства. И тука вече мога да говоря от собствен опит - имам жена, малко дете и второ на път и доскоро живеехме в точно такова двустайно апартаментче, така че имам преки впечатления. Такъв тип жилище просто не стават за семейство. Може за сам човек или за двама възрастни с вече пораснали и напуснали дома деца, но не и за семейство с едно, камо ли с две или повче деца.
Тъй че това с рационалното и внимателно избиране не е точно така. По-скоро схемата беше - имам едни 10 000 лева, дето тате и мама са ги пестили цял живот за мене, жената и тя има толкова, взимаме по 1000 лева заплата, дай да видим сега какъв максимален кредит ще ни дадат за максимално дълъг срок и да купуваме! И понеже при така заложените показатели максималният кредит е около 40-50 000 Евро, хората търсеха нещо в тези граници, а за толкова в разгара на балонизацията можеше да се вземе максимум двустаен панелен. За повече париците не стигаха :-).Паниката е лош съветник при такива решения, ама на мен ми е широко около врата. Въпроса е каква е алтернативата за тези хора, защото аз съм категорично против версията че масово ще се разпродават апартаменти на безценица.
Коментар
-
Веско не знам за твойте наблюдения но мога да споделя своя опит по отношение ценовата динамика на НИ в един конкретен район на София.
Мога да ти кажа че сделки реално за продажба в конкретния район само до преди 1 година се сключваха на нива 1200 - 1300 евро за метър. при обявени нива първоначално над 1400 евро.
Година по късно масово обявите са за около 900 - 1000 евро а самите сделки минават на нива 850-900 евро за квадрат. Има и няколко продавачи който са обявили цени над 1300 евро но реално те не са участници на пазара. По същия начин участник не съм и аз понеже съм направил калкулация че мога да се включа едва от нива 650 - 670 евро за квадрат.
Аз не съм от хората който очакват нива от 300 евро - според мен в наблюдавания от мен район цените едва ли ще слязат чак до тези нива, но определено мисля че има възможност през следващите две години цените да слязат до мойте нива от 650 евро.
Нека споделя малко и за наемните нива в същия този район. Само до преди година те бяха на нива 360-380 евро за 65кв. жилище, като от няколко месеца аз живея там на наем от 300 евро а от този месец наемните нива са с оферти между 270 и 290 евра за съшото жилище. Предполагам че през 2010 цените ще са около 230 - 250 евро не за друг ами заради пускането в експлоатация на още два затворени комплеска в същия район.
Моето мнение за пазара в София за следващите две години е да има оферти в доста широки граници 400 - 800 евро в зависимост от имота - разположение, изпълнение и инфраструктура. За мен в тези ценови нива ще има реални сделки, като изключвам луксозните имоти - тип дизнайнерски мебели и други глезотийки.
Не виждам как при намаляващи доходи на масовия потребител и растяща безработица цените на имотите ще могат да пълзят в посока нагоре - това в хоризонт 2-3 години от сега.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ВескоПървоначално изпратено от master of the seven seasПървоначално изпратено от ВескоПървоначално изпратено от master of the seven seasА бе ти нали продаваше. Какво ще ги правиш толкова имоти??? Няма да ти стигне цял ден да ги обиколиш с кимито,то при тия задръствания
Абе точно като купувач гледам. нали имам познати в бранша. Като питаш някой да намали и ти казва: оди си търси у Сунгурларе по-евтин. А и хората дето гледаха моя, да не би щото ги затрупват с оферти да са дошли. Ти кажи, намери ли петстаен в центъра и колко ти смъкнаха?
Коментар
-
ravnovesie
Не мога да разбера тази загриженост за цената на имотите , повече би трябвало да ви тревожат доходите. Дори и тези които са със стабилни доходи да кажем от чужбина пак ги бърка ако живеят в страна в която доходите са ниски а положението несигурно ..почва се с престъпност и всякакви простотии моментално а в България си беше доста добре особенно по време на управлението на НДСВ си бяха много добри и спокойни времена. А този оптимизъм че нещата могат да се жбъркат само за поне още две години го нямам , то може да са 20. А след 20 години търсенето на имоти може и да тръгне от към съвсем друг тип жилища , направени по други технологии с може би собствени енергиини източници и т.н.т. , пък тези имоти които сега се ползват - жилищата да са нежелани и то до такава степен че хората да ги изоставят. След голяма криза обикновенно се случват и големи промени , възможно е и 40 години да откъртят тези обстоятелства до излизане от века на петрола да кажем. Китай почти е станал 2 милиарда , явно на това общество там като му се подаде енергия и се нахрани та се въди бясно , епидемично..само за последните 7 години са нарастнали с една четвърт.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от master of the seven seasПървоначално изпратено от ВескоПървоначално изпратено от master of the seven seasА бе ти нали продаваше. Какво ще ги правиш толкова имоти??? Няма да ти стигне цял ден да ги обиколиш с кимито,то при тия задръствания
Абе точно като купувач гледам. нали имам познати в бранша. Като питаш някой да намали и ти казва: оди си търси у Сунгурларе по-евтин. А и хората дето гледаха моя, да не би щото ги затрупват с оферти да са дошли. Ти кажи, намери ли петстаен в центъра и колко ти смъкнаха?
Коментар
Коментар