IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Недвижимите имоти са свръхнадценени

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Negramoten
    Първоначално изпратено от Negramoten
    Първоначално изпратено от AfterDark
    Афтър, не съм напълно съгласен, че потреблението така ще се свие, че направо ще изчезне, защото твоя модел предполага да се стигне точно до там. Това не е възможно, във всеки човек е заложено да се развива, а това е свързано с консумация. Трудно ми е да го изразя (беден ми е речника) и за това ще ти дам пример, ако сега се кефиш на 22" монитор и 3 GHz РС, то дали ще си свиеш потреблението и ще се върнеш на 14" монитор и 33 MHz РС?
    много си забавен, просто ще отложа ъпгрейда ...

ама комп. производител не може да отложи заплатите ...

иначе аз не пиша, че еди-кво-си ще стане, а че има един много лош сценарий, който по-добре да не се случва, па ще гледаме да видим ...
    "Отложа" е точната дума, производителя ще съкрати част от хората, ама като дойде време да правиш нов ъпгрейд, ще се върнат на работа и то с пълна сила, защото ти напаво ще смениш всичко, а пък и заплатите им ще са по-ниски... надявам се разбираш на къде бия. Нямам как всички да спрат да се "хранят", кавичките са, защото не се храним само с храна... Разбира се и твоя черен сценарии може да се случи, но тогава ще има пълно безредие или полицейски/военнен режим.
    Забравих да добавя, че компютърния производител ще съкрати най-ненужните, а останалите ще бачкат като за 3-ма само и само да не ги бутне. При криза (война) стават най-големите открития, всички се мобилизират и дават максималното от себе си. Все едно като караш кола и стане кризисна ситуация... А за мащаба на кризата, просто тези който до някаква степен за я дирижирали и са знаели до къде ще доведе това огромно и бързо задлъжняване ще са най-спечелили, а покрай тях може и някоя дребна душичка да се закачи...
    неграмотен спирам да споря с теб защото е безмислено ще те оставя само да разсъждаваш върху нещо, което е истинска история и съм го гледал и нарисувано на картинки, защото съм спал няколко пъти в къщата на главните участници и илюстровано богато ...

в едно бутано село до един голям гръцки град имало един мелничар ... дошла втората световна и станало зле ... немците изземвали реколтата и имало голям глад и хлябът бил най-ценен ... човекът си имал запаси, въртял си къде легална къде нелегална търговия и се позамогнал още защото давал хляба в селото ...

войната свършила, започнала гражданската, той понатрупал земи ... решил, че това земята и мелниците са селска работа и е хубаво да се занимава с кораби ... започнал с един, купил още и лека по-лека си разширил флотчицата, купил си мерцедес, когато прекарали първия път до селото, с който ходил до кея да си освещава корабите (мерцедеса съм го виждал още е там) ... продължил да експандва и за да ускори експандването започнал да тегли и кредити за корабите продал и земите в селото защото от тях пара не се изкарва, а бъдещето е в корабите ... оставил корабите на сина си ... сина му също си имал мерцедес, имал си и дискотека и се радвал на живота ... в един момент дошла петролната криза и който не се усетил бързо и не си потопил корабите някъде в морето за да вземе бързо застраховката взел, че фалирал ... в момента синът му се пенсионира като капитан на кораб с 2000 евро пенсия ... а селото е квартал на въпросния град, а въпросните земи струват много-много пари ...

поуката за мен е, че превратности има всякакви и не е хубаво човек да се зарича ... и че като дойде голямото лошо наситина е лошо и дори и за тези с пари и индустрия става лошо ...

по-долу писах на начев нещо, ама той си пипа ушите/учите ... разковничето за разпада на югославия е заложено още през 60те-70те ... тогава гениалните югославски економисти решават, че ще правят експорт и на изток и на запад ... това се подкрепя много сериозно от държавата с държавни кредити, които достигат до 20млрд. долара ... в един чудесен момент идва петролния шок и никой не иска да им купува експорта, а кредитите трябва да се плащат ... следват 15г. икономическа стагнация, стачки, безработица, трудова емиграция, гражданска война и разпад ... проблемите не са били само етнически, просто на онези времена не са останали много очевидци за да ви ги разправят тия работи ... вкл. и как словенците са изтрещявали и полудявали като с тяхните пари са строени велики индустрии в македния и южна сърбия ...

ама нещо като било трейдъбъл и хай-тек и индустриално вие викате на кредитни кризи не е подложено ... а дано да е така особено в случая с корабостроителниците ... вижте и някой индекс свързан с тях да видим дали сте прави ...

п.п. покрай първата световна война и след нея са се разигравали подобни сценки особено през 30те ...

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
      като пишеш за БГ ипотекари притиснати от лихвите си голямата работа ...

ама не можеш нещо да схванеш какво значи да им се задръстят складове с коли и машини на хората и какво ще стане като си съкратят персонала, съкратените хора също не купуват коли и компютри ...

щели да изчакат и щяли да отмине, т.е. и автодилърите така ще чакат и ретейлърите така ще чакат, то е ей така хоп и отминава ...

айде сега да обърнем нещата от бг ипотекар към хай-тек индустриално предприятие, на което складовете са му задръстени със стока, а банките го натискат да си връща кредитите за направените инвестиции и при всяко рефинансиране ако изобщо му го дадат му режат главата ... ти май си заровил глават в пясъка, я виж какво става с продажбите на нови коли в любимата ти Испания например и колко народ е уволнен от индустрията, да не мислиш, че само строителите са го закъсали ...
      Виждам това което пишеш и напълно подкрепям прогнозата ти за огромни фалити и изчистване на плявата. Просто този спад ще спре и пак ще има подем. Не сме стигнали върха на всичко. И технологично и културно ще продължим да се развиваме. Тази криза е здравословна, колкото и да е болезнена.

А аналогията за НИ в България и Мецедес е малко неправилна, защото като нещата тръгнат да се оправят, то Мерцедес ще започне да произвежда автомобили много преди ние да продължим да произвеждаме кутийки в Банско... А цялата ни икономика се крепи именно на НИ ... по един или друг начин.

Коментар

Афтър, не съм напълно съгласен, че потреблението така ще се свие, че направо ще изчезне, защото твоя модел предполага да се стигне точно до там. Това не е възможно, във всеки човек е заложено да се развива, а това е свързано с консумация. Трудно ми е да го изразя (беден ми е речника) и за това ще ти дам пример, ако сега се кефиш на 22" монитор и 3 GHz РС, то дали ще си свиеш потреблението и ще се върнеш на 14" монитор и 33 MHz РС?

иначе аз не пиша, че еди-кво-си ще стане, а че има един много лош сценарий, който по-добре да не се случва, па ще гледаме да видим ...
        "Отложа" е точната дума, производителя ще съкрати част от хората, ама като дойде време да правиш нов ъпгрейд, ще се върнат на работа и то с пълна сила, защото ти напаво ще смениш всичко, а пък и заплатите им ще са по-ниски... надявам се разбираш на къде бия. Нямам как всички да спрат да се "хранят", кавичките са, защото не се храним само с храна... Разбира се и твоя черен сценарии може да се случи, но тогава ще има пълно безредие или полицейски/военнен режим.
        Забравих да добавя, че компютърния производител ще съкрати най-ненужните, а останалите ще бачкат като за 3-ма само и само да не ги бутне. При криза (война) стават най-големите открития, всички се мобилизират и дават максималното от себе си. Все едно като караш кола и стане кризисна ситуация... А за мащаба на кризата, просто тези който до някаква степен за я дирижирали и са знаели до къде ще доведе това огромно и бързо задлъжняване ще са най-спечелили, а покрай тях може и някоя дребна душичка да се закачи...

Коментар

като пишеш за БГ ипотекари притиснати от лихвите си голямата работа ...

ама не можеш нещо да схванеш какво значи да им се задръстят складове с коли и машини на хората и какво ще стане като си съкратят персонала, съкратените хора също не купуват коли и компютри ...

щели да изчакат и щяли да отмине, т.е. и автодилърите така ще чакат и ретейлърите така ще чакат, то е ей така хоп и отминава ...

айде сега да обърнем нещата от бг ипотекар към хай-тек индустриално предприятие, на което складовете са му задръстени със стока, а банките го натискат да си връща кредитите за направените инвестиции и при всяко рефинансиране ако изобщо му го дадат му режат главата ... ти май си заровил глават в пясъка, я виж какво става с продажбите на нови коли в любимата ти Испания например и колко народ е уволнен от индустрията, да не мислиш, че само строителите са го закъсали ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев
            Джоан, я ти като статистичка, ако може да ми обясниш, на база горните данни, колко е населението на Софето и га ще станем 3 милки. Сори, че ви развалям вечеринката с моите не навременни включвания - ако дразня само дайте игнор и се отдайте на алкохолни пари и другаря Маркс
            Грую Груев, това за населението и ражданията е много добро. 13 000 новородени в София - 17% от новородените в България.

Ако смятаме от 7 милиона (колкото е максималното населени на България без емигрантите) излиза че в София има 1,2 млн души.

Ако се сметне при среден брой деца на майка - 1,4 , излиза че майките са 10 000. Ако вземем тези 20 000 души (които са на възраст на детеродната възраст на майките т.е. 17-35 или именно тези който най-лесно мигрират) при средна продължителност 73 години имаме 1,46 млн.

Т.е. спрямо раждаемостта преселилите се в София не са толкова много, а по-скоро има гурбетчии. Които при задаващата се криза са много гъвкави и мобилни. Интересно кой ще живее в новопостроените милиони кв. м.

Коментар

Коментар

• Афтър, не съм напълно съгласен, че потреблението така ще се свие, че направо ще изчезне, защото твоя модел предполага да се стигне точно до там. Това не е възможно, във всеки човек е заложено да се развива, а това е свързано с консумация. Трудно ми е да го изразя (беден ми е речника) и за това ще ти дам пример, ако сега се кефиш на 22" монитор и 3 GHz РС, то дали ще си свиеш потреблението и ще се върнеш на 14" монитор и 33 MHz РС?

Коментар

• Афтър, не съм напълно съгласен, че потреблението така ще се свие, че направо ще изчезне, защото твоя модел предполага да се стигне точно до там. Това не е възможно, във всеки човек е заложено да се развива, а това е свързано с консумация. Трудно ми е да го изразя (беден ми е речника) и за това ще ти дам пример, ако сега се кефиш на 22" монитор и 3 GHz РС, то дали ще си свиеш потреблението и ще се върнеш на 14" монитор и 33 MHz РС?

В момента наистина ще се свие консумацията, но няма да изчезне, свивала се е при всяка криза, най-яркия пример е голямата депресия. Кой ще спечели от това, ще спечели този, който няма задължения, а по-скоро на него му дължат. Защото дълга си е вид робство което ще стане по-жестоко. В момента много хора са заробени и колкото повече се свива потреблението, то толкова по-евтино ще става то, защото предлагането ще нараства. А това ще има отрезвяващ ефект. Т.е. за 10 лв. ще ти измият по-добре колата, отколкото са ти я мили досега за 20. Труда ще стане по-евтин и по-качествен, колкото и да е невероятно да в момента да се повярва. Също и при стоките ще е така. Цялата тази криза ще се отрази и благоприятно, защото ще спре деградацията на обществото. Цялото това задлъжняване ще отсее плявата. Наистина това става по трудния начин, но друг няма.

Всяка външна намеса, просто ще увеличи задлъжняването и ще спре този оздравителен процес. Единственото което трябва да се направи е да се стигне до почти нулеви лихви на ЦБ и да се чака. След като се отсее плявата ще се стигне до нов подем, който в началото ще е по-здрав, а като тръгне да се влошава ще дойде следващата криза...

Причината за появата, както и резултата на всички кризи е еднакъв въпреки че привидно са различни.

Коментар

• поздрав за всички чакащи голямия спад

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев
                      Първоначално изпратено от Negramoten

Интересно, населението на София от 2000 до 2008-ма е нарастнало с 22-33%, а жилищната площ е нарастнала с 18%, явно има недостиг на жилищна площ, но ако се добави площта която е в строеж процента нараства до 42%, а ако вземем и площта, която е в проект ръста става 51%.

Така че купувача ще става все по-голям цар в света на търговията с НИ в София, не само поради намаленото търсене (поради по-скъпи кредити и несигурност при доходите), ами поради огромното предлагане, защото следващите 1-2 години ще бъдат построени 1,4 пъти повече жилища отколкото са построени за последните 8 години...
                      Хе-хе, пак стигнахме до момента - колкое населението на Софето? А Неграмотен, ти забеляза ли, че пише "по настоящ адрес", а не по постоянен адрес и предполагам знаеш каква е разликата? Айде сега отбележи и няколко факта:
                      1. всичкото селтик дето идва да учи в София е задължено да се регистрира по настоящ адрес, щот иначе няма да им дадат кимизарничето в Студентски
                      2. сравни с официалната статистика на НСИ по постоянен адрес - 1 183 364
                      3. отблежи прираста - -2 230, както и % на живородените в София спрямо живородените в странта - около 17% и тук отчети факта, че селтика дошъл в Софето и намерил си мома и решил дасъздава семейство гаранция ще роди в сф, а не на село, най-малкото щото в паспорта на детето му ще пише - роден в Сф, а и медицинското обслужване тук и в страната е несравнимо, та мислълта ми тук е, (че стана малко дълго) - дори и сега, при ражданията имаме само 17% родени в Сф ( а тук са основно млади хора, налЕ или поне такава е основната теза), т.е. Сф не е повече от 17% от общото население на БГ, а и тенденцията е да не се повияи, поне това ни показват раждничта за миналата година, та за Сф в момента - 1,3 милки, ама хайде по ББ-ски, да го закръглим на 1,5 милки
                      4. Отбележи, че в Сф идват основно млади хора и тогава пак да си говорим, че София е 2-3-4 милиона - малко сметките са по поварникарски направени и ако ББ си има оправдание, то тук се стремим да сме горе-долу точни, поне доколкото можем, нали?
                      Сега ако искаш питай кака Жужи, може тч да извади статистика, че Сф е поне 5 милки Та така, хапартаменти ще има завсички от сърце, виж за финансиране - не знам, но пък доста хора ще си останат с картинките на фотошопа и мечтата да ги наричат Пешо Шопа, както си идат на село
                      Джоан, я ти като статистичка, ако може да ми обясниш, на база горните данни, колко е населението на Софето и га ще станем 3 милки. Сори, че ви развалям вечеринката с моите не навременни включвания - ако дразня само дайте игнор и се отдайте на алкохолни пари и другаря Маркс
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• чшшш, ало, нещо туй винце ви е размътило съзнанието, я малко по-сериозно - осъзнавате ли, че ако всички се усетят че имат едни хартийки в ръцете си, необезпечени с нищо, това ще е краят на света, такъв, какъвто го познаваме и ще се върнем с поне 100 години назад. Изобщо някой ще има ли полза?
                        Ч малко по-ведро и тъй като темата е за имтите-в БГ те никога няма да паднат. Цитат от една от най-големите в бранша, събирателен образ на всички "бизнесмени" в бранша - нагла, тъпа, безочлива, арогатна и въпреки всичко на върха - ние си ги обичаме такива:

В момента клиентите в София изчакват и се ослуш*ват, но не са променили на*меренията си да купуват. Сега ги спъват неяснотата доколко ще ни удари криза*та и намаленото банково кредитиране. Постепенно ще започнат да се връщат на пазара, казва и Весела Барбукова, шеф на строително-инвестиционна фирма "Ас*пекти". Нейните прогнози показват, че дъното на кри*зата е било през октомври, но тепърва ще се виждат по*следиците.

Не само че няма отлив, но дори се изтеглят средства от банкови депозити, които се насочват за покупка на имоти, казва Барбукова. Тя ци*тира и проучване за нагла*сите на българите - 90% от анкетираните посочили имота като предпочитан ва*риант за инвестиция при криза.

Обърнете внимание на болда - първото е мега глупостта й, а второто - показателно за мега глупостта на българина.
                        Наздраве и от мен...
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

ти си вярвай в пазара, ама паричният пазар не е свободен, а се регулира от регулаторите, които после пишат, че за всичко била виновна липсата на регулации ...
                          Афтър, на мен ми се струва, че причината е в драйвинг форса, а не е в системата на прилагане - тоест и с, и без регулации, двигателят, целта някак ми се вижда порочна....

Ама май не съм във форма да формулирам свестни тези вече

Приятна вечер!

Коментар

• Колега, абе струва ми се, че има какво да си кажем за това какво става, защо става и какво трябва да стане, ама айде да е друг път

Наздраве, Колега! И хубава вечер!

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff
                              Първоначално изпратено от Joan

А аз, и аз

Ама не си прав - ние отдавна си го хортуваме това тука с Афтъра....

Колега, абе ти нали си учил Маркс - я ти да вземеш да ни образоваш малко
                              Поправка !
                              Да се чете : "И Джоан"

Учил съм! И в оригинал съм го чел :-))) Тежко и досадно за смилане.
                              В момента не е много актуален, но взеха да си спомнят за него. Рано е още да го оценяват за действителната му роля !
                              Нека светът изкласи от тази криза, първо.
                              На този етам не виждам нищо, което би могло да бъде алтернатива на свободния пазар.
                              Аз искам да вярвам в пазара !
                              Пък нека си говорят Афтър, Д. Сорос . ...... И Джоан. :-))))
                              ти си вярвай в пазара, ама паричният пазар не е свободен, а се регулира от регулаторите, които после пишат, че за всичко била виновна липсата на регулации ...

Коментар

• Наздраве ! И лека на всички !
                                И аз съм на мерло.

Коментар

Working...
                                X