Първоначално изпратено от zmejko
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Недвижимите имоти са свръхнадценени
Collapse
X
-
Negramoten
Първоначално изпратено от zmejkoдогодина по това време ще купуваме апартаменти на по 400 евра в Софията
Коментар
-
Те, нашите политици, не са вярване.
Ама кола без шофьор нали знаете къде отива...
Първоначално изпратено от nacheffПървоначално изпратено от AfterDarknacheff,
мисля, че нещо не си ме доразбрал, ама айде ...
най-добрите системи са саморегулиращите се, тези в които има заложен механизъм за обратна връзка ...
пазарът ... хъм ... идва ми една аналогия на ум ... това лято джитках с ветроходна яхта ... направи ми впечатление конструкцията ... колкото и да се накланя винаги се връща ... щото има тежка основа и кил ... ама понякога вятърът е толкова силен, че се обръща (на мен не ми се е случвало) ... а при катамараните това става още по-лесно ...
ти ако вярваш в политиците в световен мащаб си голям опитмист ...
От друга страна си сложил една до друга и дефлацията и инфлацията. Та пак да попитам - нали Те едновременно няма да се случат?
Опазил ме Господ да вярвам на политици. Те, обаче, имат огромен мерак да се изявяват и в ръцете им са лостове, които не са за подценяване.
Та, ако се намесят амбициозно в процесите (както и го правят), то ми се привижда един тегав сценарий, при това много-мтого дълъг.
Коментар
-
Първоначално изпратено от AfterDarknacheff,
най-добрите системи са саморегулиращите се, тези в които има заложен механизъм за обратна връзка ...
пазарът ... хъм ... идва ми една аналогия на ум ... това лято джитках с ветроходна яхта ... направи ми впечатление конструкцията ... колкото и да се накланя винаги се връща ... щото има тежка основа и кил ... ама понякога вятърът е толкова силен, че се обръща (на мен не ми се е случвало) ... а при катамараните това става още по-лесно ...
От друга страна си сложил една до друга и дефлацията и инфлацията. Та пак да попитам - нали Те едновременно няма да се случат?
Опазил ме Господ да вярвам на политици. Те, обаче, имат огромен мерак да се изявяват и в ръцете им са лостове, които не са за подценяване.
Та, ако се намесят амбициозно в процесите (както и го правят), то ми се привижда един тегав сценарий, при това много-мтого дълъг.
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от AleeНе само го гледаме, но и участваме. Според мен личния опит е най-ценен. Не случайно в Англия се търсят мениджъри преминали през кризите на 80-те и 90-те, най-малкото имат опит в такива условия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Negramoten
Като гледам лихвите, които са по-високи от тези преди 3 години и се чудя, когато 2005-та очакванията бяха за по-ниски лихви, по-висок рейтинг, икономически растеж и намаляваща безработица, то цените бяха 500 евро на квадрат, сега като лихвите са по-високи, очакванията са за още по-високи, рейтинга пада, очакваме рецесия и нарастнала безработица и цените според НСИ са 1300 евро/кв.
Само гледайте мача...“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
Negramoten
Като гледам лихвите, които са по-високи от тези преди 3 години и се чудя, когато 2005-та очакванията бяха за по-ниски лихви, по-висок рейтинг, икономически растеж и намаляваща безработица, то цените бяха 500 евро на квадрат, сега като лихвите са по-високи, очакванията са за още по-високи, рейтинга пада, очакваме рецесия и нарастнала безработица и цените според НСИ са 1300 евро/кв.
Само гледайте мача...
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от AleeПървоначално изпратено от NegramotenАфтър, не съм напълно съгласен, че потреблението така ще се свие, че направо ще изчезне, защото твоя модел предполага да се стигне точно до там. Това не е възможно, във всеки човек е заложено да се развива, а това е свързано с консумация. Трудно ми е да го изразя (беден ми е речника) и за това ще ти дам пример, ако сега се кефиш на 22" монитор и 3 GHz РС, то дали ще си свиеш потреблението и ще се върнеш на 14" монитор и 33 MHz РС?
В момента наистина ще се свие консумацията, но няма да изчезне, свивала се е при всяка криза, най-яркия пример е голямата депресия. Кой ще спечели от това, ще спечели този, който няма задължения, а по-скоро на него му дължат. Защото дълга си е вид робство което ще стане по-жестоко. В момента много хора са заробени и колкото повече се свива потреблението, то толкова по-евтино ще става то, защото предлагането ще нараства. А това ще има отрезвяващ ефект. Т.е. за 10 лв. ще ти измият по-добре колата, отколкото са ти я мили досега за 20. Труда ще стане по-евтин и по-качествен, колкото и да е невероятно да в момента да се повярва. Също и при стоките ще е така. Цялата тази криза ще се отрази и благоприятно, защото ще спре деградацията на обществото. Цялото това задлъжняване ще отсее плявата. Наистина това става по трудния начин, но друг няма.
Всяка външна намеса, просто ще увеличи задлъжняването и ще спре този оздравителен процес. Единственото което трябва да се направи е да се стигне до почти нулеви лихви на ЦБ и да се чака. След като се отсее плявата ще се стигне до нов подем, който в началото ще е по-здрав, а като тръгне да се влошава ще дойде следващата криза...
Причината за появата, както и резултата на всички кризи е еднакъв въпреки че привидно са различни.
Неграмотен, потреблението ще се свие още и сега дори вече е почнало. Ако някои мои познати преди купуваха монитори на EIZO и IIYAMA, сега вече си взимат Самсунг, разликата в цените и качеството е поразителна. Ако допреди 6 месеца вярваха в светлото бъдеще, то сега вече спряха и не мислят да сменят колите си на всеки 3 години. За туризма и къде ще се ходи на почивка вече дори не ми се говори.
За качествения ниско квалифициран труд дори не ми се говори, но да се надяваме, че като се върнат още хора от Америка, Италия, Гърция и Испания и тази ниша ще се пооправи.
Това дето някои индустрии ще са защитени от кризата и няма да уволняват хора не го вярвам, ама дори и факта че вече не назначават хора вече е пак показателен. Лошото тепърва идва, възможностите за правене на пари също.
Какво ще направи един работник с дълг и без работа? Ще си търси друга, ще прави всякакви неща, за да си покрие дълга, защото е страшно като дължиш повече отколкото струва обезпечението. А за да го прави това, той ще трябва да взима пари от вече натрупаните, които са нарастнали заедно с кредитирането, защото няма как да вземе още кредити.
Хайде още един пример ще дам. Света е две смейства, като едното взима заеми от банка (ЦБ) а другото му ги взима и ги спестява. Накрая се оказва, че първото семейство е взело толкова кредити, че вече няма с какво да обезпечи нови такива, и започва да връща кредитите като взима парите на второто семейство. Когато първото семейство е теглило кредити, то е докарало инфлация, която още повече го е карала да тегли кредитите, когато започва да ги връща, като взима парите на второто семейство, то пък идва дефлация, която пък ги го кара по-трудно да ги дава. И така нещата се въртят, като по някое време някое от семействата пак ще започне да тегли кредити...
Всичко това е много болезнено, но няма друг начин. В крайна сметка след този етап отново изгрява слънце. Това е едно пречистване на всичко, ако по време да кредитната експанзия всеки бизнес е бил печеливш, защото кредита е бил по-евтин от инфлацията, и така всеки, колкото и да не е ставал за бизнес е успявал, то сега става обратното, ще оцелеят само тези които са най-гъвкави и най-вече, тези който нямат задължения.
За финал пак ще напиша, че съм съгласен, че има криза и че тя удря всичко и че консумацията, а от там и производството ще се свият и т.н. Просто не съм съглсен, че това ще доведе до края на света. По някое време пак ще се стигне до нови кредити, все пак парите трябва да нарастват, защото всичко отпуснато от ЦБ има лихва, а тази лихва означава, че няма как да се върнат парите, освен чрез взимане на нови. В момента просто са раздали повече пари и започва неприятния процес по събирането им, все пак всеки се кефи като вземе пари, а никой когато трябва да ги връща...
Коментар
-
AfterDark
Първоначално изпратено от nacheffПървоначално изпратено от AfterDark
виждам, че на теб са ти просветнали някой работи, скоро ще ти просветне и за централните банки и бъдещата/очаквана инфлация/дефлация и икономическия растеж ...
Би ли пояснил още малко тезата си. Не мога да схвана еднозначно, какво си имал за идея.
Кой ще решава проблемите ? Пазарът или политиците ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от NegramotenАфтър, не съм напълно съгласен, че потреблението така ще се свие, че направо ще изчезне, защото твоя модел предполага да се стигне точно до там. Това не е възможно, във всеки човек е заложено да се развива, а това е свързано с консумация. Трудно ми е да го изразя (беден ми е речника) и за това ще ти дам пример, ако сега се кефиш на 22" монитор и 3 GHz РС, то дали ще си свиеш потреблението и ще се върнеш на 14" монитор и 33 MHz РС?
В момента наистина ще се свие консумацията, но няма да изчезне, свивала се е при всяка криза, най-яркия пример е голямата депресия. Кой ще спечели от това, ще спечели този, който няма задължения, а по-скоро на него му дължат. Защото дълга си е вид робство което ще стане по-жестоко. В момента много хора са заробени и колкото повече се свива потреблението, то толкова по-евтино ще става то, защото предлагането ще нараства. А това ще има отрезвяващ ефект. Т.е. за 10 лв. ще ти измият по-добре колата, отколкото са ти я мили досега за 20. Труда ще стане по-евтин и по-качествен, колкото и да е невероятно да в момента да се повярва. Също и при стоките ще е така. Цялата тази криза ще се отрази и благоприятно, защото ще спре деградацията на обществото. Цялото това задлъжняване ще отсее плявата. Наистина това става по трудния начин, но друг няма.
Всяка външна намеса, просто ще увеличи задлъжняването и ще спре този оздравителен процес. Единственото което трябва да се направи е да се стигне до почти нулеви лихви на ЦБ и да се чака. След като се отсее плявата ще се стигне до нов подем, който в началото ще е по-здрав, а като тръгне да се влошава ще дойде следващата криза...
Причината за появата, както и резултата на всички кризи е еднакъв въпреки че привидно са различни.
Неграмотен, потреблението ще се свие още и сега дори вече е почнало. Ако някои мои познати преди купуваха монитори на EIZO и IIYAMA, сега вече си взимат Самсунг, разликата в цените и качеството е поразителна. Ако допреди 6 месеца вярваха в светлото бъдеще, то сега вече спряха и не мислят да сменят колите си на всеки 3 години. За туризма и къде ще се ходи на почивка вече дори не ми се говори.
За качествения ниско квалифициран труд дори не ми се говори, но да се надяваме, че като се върнат още хора от Америка, Италия, Гърция и Испания и тази ниша ще се пооправи.
Това дето някои индустрии ще са защитени от кризата и няма да уволняват хора не го вярвам, ама дори и факта че вече не назначават хора вече е пак показателен. Лошото тепърва идва, възможностите за правене на пари също.“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
Negramoten
Афтър, понеже нещо не се разбираме и говорим за различни неща, ще повторя.
Съгласен съм с виждането ти за фалити при производството. Просто аз се мъча да гледам малко по-на далеч.
Каква е тази криза? Какво става с безработните, те как живеят? Как се връщат кредитите?
Моите отговори са прости, ЦБ са раздали много пари, сега вече никой не иска да взима пари на заем. Всеки се мъчи да вземе от вече натрупаните пари, за да може да си погаси задължанията. Това кара всеки да е по-продуктивен, по-хитър, ако ще и да краде, но това е нормално.
Не съм съгласен с твоята черна прогноза, защото тя вещае край на света, а до там няма да се стигне, в един момент пак ще започне да се кредитира (просто финансовата система е такава, че парите трябва да нарастват, защото ЦБ имат лихви, за щастие и населението нараства... и така инфлацията е по-малка). В момента има доста бързо нарастнали пари, ама тази криза ще ги свие... само гледай мача и се моли да не пострадаш от всичко това. При криза всеки се спасява както може...
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от AfterDarkПървоначално изпратено от NegramotenПървоначално изпратено от AfterDarkпо-долу писах на начев нещо, ама той си пипа ушите/учите ... разковничето за разпада на югославия е заложено още през 60те-70те ... тогава гениалните югославски економисти решават, че ще правят експорт и на изток и на запад ... това се подкрепя много сериозно от държавата с държавни кредити, които достигат до 20млрд. долара ... в един чудесен момент идва петролния шок и никой не иска да им купува експорта, а кредитите трябва да се плащат ... следват 15г. икономическа стагнация, стачки, безработица, трудова емиграция, гражданска война и разпад ... проблемите не са били само етнически, просто на онези времена не са останали много очевидци за да ви ги разправят тия работи ... вкл. и как словенците са изтрещявали и полудявали като с тяхните пари са строени велики индустрии в македния и южна сърбия ...
А като говориш за кризи и имоти, то виж кое страда най-много, при петролна криза страдат свързаните с петрола, а при имотна криза, кой ще го отнесе най-силно. И случайно у нас цялата икономика не се ли крепи на НИ и парите които идваха от запад именно към НИ.Дори и кризата няма как да промени това, защото хората си плащат интернета и телефона и в криза, няма как да изхвърлят тези удобства, като в латинска америка е, нямат хладилник, ама имат ТВ за да гледат сапунки
И кризата започна от имотите и се прехвърли във финансовата система. Така че имотите ще са най-пострадали и то е логично, защото балона при тях беше огромен. След спукването на този балон, ще трябва доста време НИ отново да спечелят доверие. И именно от там ние ще сме много по-засегнати отколкото някой автопроизводител.
Коментар
-
AfterDark
Първоначално изпратено от NegramotenПървоначално изпратено от AfterDarkпо-долу писах на начев нещо, ама той си пипа ушите/учите ... разковничето за разпада на югославия е заложено още през 60те-70те ... тогава гениалните югославски економисти решават, че ще правят експорт и на изток и на запад ... това се подкрепя много сериозно от държавата с държавни кредити, които достигат до 20млрд. долара ... в един чудесен момент идва петролния шок и никой не иска да им купува експорта, а кредитите трябва да се плащат ... следват 15г. икономическа стагнация, стачки, безработица, трудова емиграция, гражданска война и разпад ... проблемите не са били само етнически, просто на онези времена не са останали много очевидци за да ви ги разправят тия работи ... вкл. и как словенците са изтрещявали и полудявали като с тяхните пари са строени велики индустрии в македния и южна сърбия ...
А като говориш за кризи и имоти, то виж кое страда най-много, при петролна криза страдат свързаните с петрола, а при имотна криза, кой ще го отнесе най-силно. И случайно у нас цялата икономика не се ли крепи на НИ и парите които идваха от запад именно към НИ.
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от AfterDarkпо-долу писах на начев нещо, ама той си пипа ушите/учите ... разковничето за разпада на югославия е заложено още през 60те-70те ... тогава гениалните югославски економисти решават, че ще правят експорт и на изток и на запад ... това се подкрепя много сериозно от държавата с държавни кредити, които достигат до 20млрд. долара ... в един чудесен момент идва петролния шок и никой не иска да им купува експорта, а кредитите трябва да се плащат ... следват 15г. икономическа стагнация, стачки, безработица, трудова емиграция, гражданска война и разпад ... проблемите не са били само етнически, просто на онези времена не са останали много очевидци за да ви ги разправят тия работи ... вкл. и как словенците са изтрещявали и полудявали като с тяхните пари са строени велики индустрии в македния и южна сърбия ...
А като говориш за кризи и имоти, то виж кое страда най-много, при петролна криза страдат свързаните с петрола, а при имотна криза, кой ще го отнесе най-силно. И случайно у нас цялата икономика не се ли крепи на НИ и парите които идваха от запад именно към НИ.
Коментар
Коментар