IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Недвижимите имоти са свръхнадценени

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от yerdna
    Първоначално изпратено от Дебнем на замаушка
    Единствените които няма от какво да се притесняват, са тия които вече са си купили имотите, оправили са си кредити, ипотеки и прочие...И да, знам, че гроздето е много кисело, ама е факт, че тия хора са в най-добра позиция.
    Пич, нали се сещаш, че тия, дето "са си купили имотите и са си оправили кредитите" са абсолютни единици. 99% са си купили имотите, но имат да ги изплащат още 20-25 години.
    Това е големият проблем при ипотеките - че срокът на изплащане в общия случай е много дълъг. Това не ти е да вземеш 5 000 лева назаем за 2 години, ако закъсаш - да ти помогне приятел или да разсрочиш за 3 години. Тука иде реч за суми от над хиляда лева ежемесечно, в продължение на 30 години! Ако не можеш да си плащаш редовно, какво - всеки месец ще ръсиш приятели и колеги с по стотачка ли? Или ще разсрочиш за 40 години, или за 50?
    Точно тия, дето се нагрухаха с ипотеки, се смятат за най-хитри - ето, взех 2006-а, вярно, 60% от дохода ми отива за вноска и ще плащам 30 години, ама заплатите ще скачат, цените на жилищата - и те, така че ако не бях взел тогава, сега съвсем пък нямаше да мога да взема! Ще го питам тоя "хитрец" утре като фирмичката, дето бачка в нея, пусне кепенците и той излезе на пазара на труда заедно с още хиляди подобни, и като няма вече заплатка да си плаща ипотеката - е тогава какво ще прави?!?!
    въпросът, който поставяш накрая не е валиден само за българските ипотекари, а стана валиден за много хора по света независимо от това с ипотека или без ...

утре е напълно възможно и ти и жена ти да останете на улицата и какво като нямате ипотека ...

четейки ти писанията и израза на злобата мога само да заключа, че най-вероятно си средна ръка мениджър/лидет в ит бизнеса срещал огромни трудности през последните години свързани с набирането на персонал и изтормозен от постоянните искания за увеличаване на заплатата ...

както се кефиш как ще ти е по-лесно да си набирате хора на по-приемливи пари, така догодина можеш да се окажеш и без проекти ... а тези, които наистина имат качества и са притиснати от ипотеките е високовероятно да не дойдат да работят при теб, а да отцепят някъде на запад или на изток ...

имай едно наум, защото в момента си преговарям спомените назад и се сещам, че колкото пъти някой в БГ е злорадствал как "ей сега се прецакаха най-накрая еди-кои-си(например комунистите)" после май него са го прецаквали ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Дебнем на замаушка
      Единствените които няма от какво да се притесняват, са тия които вече са си купили имотите, оправили са си кредити, ипотеки и прочие...И да, знам, че гроздето е много кисело, ама е факт, че тия хора са в най-добра позиция.
      Пич, нали се сещаш, че тия, дето "са си купили имотите и са си оправили кредитите" са абсолютни единици. 99% са си купили имотите, но имат да ги изплащат още 20-25 години.
      Това е големият проблем при ипотеките - че срокът на изплащане в общия случай е много дълъг. Това не ти е да вземеш 5 000 лева назаем за 2 години, ако закъсаш - да ти помогне приятел или да разсрочиш за 3 години. Тука иде реч за суми от над хиляда лева ежемесечно, в продължение на 30 години! Ако не можеш да си плащаш редовно, какво - всеки месец ще ръсиш приятели и колеги с по стотачка ли? Или ще разсрочиш за 40 години, или за 50?
      Точно тия, дето се нагрухаха с ипотеки, се смятат за най-хитри - ето, взех 2006-а, вярно, 60% от дохода ми отива за вноска и ще плащам 30 години, ама заплатите ще скачат, цените на жилищата - и те, така че ако не бях взел тогава, сега съвсем пък нямаше да мога да взема! Ще го питам тоя "хитрец" утре като фирмичката, дето бачка в нея, пусне кепенците и той излезе на пазара на труда заедно с още хиляди подобни, и като няма вече заплатка да си плаща ипотеката - е тогава какво ще прави?!?!

Коментар

• [www.24chasa.bg]
        Никой не пожела да наддава за евтин апартамент в Пловдив

Никой не се яви в понеделник на първия търг за покупка на апартамент в пловдивския жк Тракия. Продажбата на имота бе обявена преди месец от Международната кантора за недвижими имоти Europolis.
        Жилището в бл. 322 е 98 кв. м, а първоначално обявената цена бе доста под пазарната - 41 500 евро. Същевременно агенцията обяви апартамента и на свободна продажба, но за сумата от 46 000 евро.
        Странното е, че се обадиха десетина потенциални купувачи, а за участие в търга, където цената бе с 4500 евро по-ниска, не се записа никой, коментираха брокерите.

Коментар

• Замаушка
          Накои хора смятаха че са много хитри и като са купили 2004 на ефтинкото са хванали дядо Господ за брадата, Според теб тогава са били хитри, а сега няма такива? Така ли да те разбирам?

90% от българите си имат собствено жилище, горе-долу прилично, явно сме нация свикнали на лукс.

Наеми има по целия свят. Всеки си прави сметката кое му е по-изгодно.

Ако си мислиш че 10-15 човека в един форум пък бил той и на инвестора могат да срутят пазара на имоти, значи леко те тресе параноя вече. При това хем са жалки опити, хем шще срутят един от основните пазари в Бг, с милиарди инвестиции, някак си си противоречиш сам на себе си, не мислиш ли?

Софийските имоти вече падат. Засега повечето хора в тоя форум се държат и не са останали гладни. Има различни сценарии, дано не опираме до най-лошите.

Проста задача: Ако покупателната способност на еврото падне с 15 процента, а апартаментите паднат с 20% и човек смята да си купува апартамент, на далавера ли е да купува или е на далавера да изчака?

Под "оправяне" на ипотеки и кредити какво имаш предвид? Пълно изплащане?
          Щото ако са взели и не са я изплатили и не са си направили добре сметката - сега им е доста тясно около врата на някои такива (Лични впечатления от колеги, за съжаление).
          А хората с лично жилище, без кредити и с добра работа е ясно че са добре, за това никой не спори.

Коментар

• Първоначално изпратено от stdmv
            Първоначално изпратено от stdmv
            ....освен измамата с общите части (15-20% от цената), е налице и далавера, че не се завършват като ЕС (до под и баня) - още 20%; отделно таксите и комисионниоте по сделката са около 10%.

Ей това си направо далавера! Дотук си платил "само" 50% отгоре.
            Нещо никой не ми коментира "сметката"
            stdmv,
            Нали може и положителен коментар :-)).
            Нямам критика. Искам и аз да споделя, че е вече крайно време този "въздесъщ маркетингов трик", кайто беше използван много години от строители и "брокери" за да прави офертите малко по-фотогенични, да бъде изоставен като първа писта за ценово предлагане на имоти.
            Този подход вече никого не може да излъже за нищо и бих казал, че дори е направо обиден за потенциалните клиенти. (аз поне бих се почувствал така ако ми излязат с тоя номер.)

Сегашните брутни мІ могат да останат като елемент В една по-подробна, културно направена оферта - нека го има като някакъв вид допълнителен, справочен факт. Ама там някъде по-назад - на 3-та страница :-))) - Нещо като разчет, което би позволило да се правят някакви там сравнения в определен разрез. Имотът винаги има някакви специфични характеристики, което за мене прави почти невъзможно да се сравняват два имот в, да речем, "сходни" квартали по сегашните Е мІ

Отдавна е време да се казва действителното предложение :

Имот с Х мІ полезна (светла) жилищна площ.
            Дневна
            Кухня,
            Спални,
            Сервизни
            с данни за квадратури и размери по помещения.

Допълнително - балкони, лоджии, тераси.
            Паркомясто (или гараж).
            Складово помещение.
            Степен на завършеност - задължително подове и сервизни завършени. Сега се почва с няколкогодишно траещи довършвания, които разбиват новата сграда и инсталации.

И този имот струва - ХХХХХ лева.
            Имотът струва тези пари!!! Това ви се предлага. Вижте и помислете дали този вид и обем ви устройва .

Към горното написано от тебе нека само да добавим, че не само ти оферират общи части, но и застроени. Та да изглеждат Е мІ малко по-добре оптично.

Коментар

• Първоначално изпратено от stdmv
              ....освен измамата с общите части (15-20% от цената), е налице и далавера, че не се завършват като ЕС (до под и баня) - още 20%; отделно таксите и комисионниоте по сделката са около 10%.

Нещо никой не ми коментира "сметката"

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо
                Тук има някакъв си замаушка дето май е брокерче и хич не му е приятно че ще отиде в бюрото по труда.Няма кой да ви дава толкова пари колкото искате а като нямате продажби една година къде ще ходите нали ще трябват пари за ядене топло светло.Ще продавате и ще се молите ама тези дето имаме пари ще ви гледаме сеира.Шоуто едва сега започва.Не си мисли че някой умира и припада за София.Не си мисли че само там се правят пари.Момче просто си търси работа това с имотите и бамките приключи.
                Ох, да бе - аз съм брокер на недвижими имоти, отделно можеш да си направиш извод по изказванията ми в темите за БФБ, че съм също примерно и инвестиционен посредник. В тоя форум е най-сериозната концентрация на параноя във вселената.

Нищо не продавам, ако щете купувайте, ако щете не купувайте - все ми е тая. Но не си мислете, че някой ще може лесно да набара мечтаното жилище на безценица, щото видиш ли, е много хитър. И сега (при тези цени) и утре и след 20 години - да имаш хубаво собствено жилище е било и ще бъде лукс... За останалите има наеми...щом ги кефи - да ги плащат.

Тия теми тука ми миришат на някакви жалки опити да се срива пазара на НИ...и да - може би ще сринете цената на някое голф игрище на майната си...но почнат ли да падат софийските имоти, тогава последният ви проблем ще бъде това - първо ще трябва да измислите как да се нахраните.

А с това сплескващо се Евро, защо си въобразявате, че ще запазите НЯКАКВА покупателна стойност след време?!

Коментар

• Тук има някакъв си замаушка дето май е брокерче и хич не му е приятно че ще отиде в бюрото по труда.Няма кой да ви дава толкова пари колкото искате а като нямате продажби една година къде ще ходите нали ще трябват пари за ядене топло светло.Ще продавате и ще се молите ама тези дето имаме пари ще ви гледаме сеира.Шоуто едва сега започва.Не си мисли че някой умира и припада за София.Не си мисли че само там се правят пари.Момче просто си търси работа това с имотите и бамките приключи.

Коментар

• Първоначално изпратено от alexa_blue
                    Първоначално изпратено от Negramoten
                    Първоначално изпратено от zmejko
                    догодина по това време ще купуваме апартаменти на по 400 евра в Софията
                    И с какво ще ги купуваш?
                    +1 :-) :-) :-)
                    ++1

Коментар

Първоначално изпратено от alexa_blue
                      И с какво ще ги купуваш?
                      +1

Изумително е колко бастуни от форума си въобразяват, че ако цените на квадрат станат 400 евро, те ще имат кинтите да си ги позволят. Не си помисляйте за такива цени, защото тогава ще измираме от глад, последната ни мисъл ще са НИ, а 400 евро ще ви се види бая повече от сегашните 1500.

А и да запитам за пореден път - като си мислите, че е толкова лесно да се строи и че всичко е свръхнадценено. Що не вземете с голите си задници да купите по едно място, па да си го построите - хем ще ви излезе евтино, хем ако искате може да го продадете с "незнам-си-колко-хиляди-процента" печалба?
                      Съгласна съм, че на 400Е няма да купуват, както не купуваха и на 200$ 2000-2001г., но ако сме искали посока НАДОЛУпреди една година, то е поради факта, че голяма част от инфлацията в БГ дойда точно от НИ.
                      Ако през последните 2 години този сектор не се фаворизираше толкова, кризата, която се задава нямаше да бъде чак такъв проблем. Като цяло ипотеките немисля, че са толкова много в БГ, поради сложилите се традиции и липсата на култура в кредитирането. Проблема е, че се изляха милярди в никому ненужни проекти- молове, спа центрове, селища от затворен тип в горно нанадолнище, голф игрища , офис билдинги (какъв бизнес има тук, че да му строим офиси?!).
                      Има си схема за набалончване на развиващи се пазари и тя перфектно си сработи и у нас.

Коментар

И с какво ще ги купуваш?
                        +1

Изумително е колко бастуни от форума си въобразяват, че ако цените на квадрат станат 400 евро, те ще имат кинтите да си ги позволят. Не си помисляйте за такива цени, защото тогава ще измираме от глад, последната ни мисъл ще са НИ, а 400 евро ще ви се види бая повече от сегашните 1500.

А и да запитам за пореден път - като си мислите, че е толкова лесно да се строи и че всичко е свръхнадценено. Що не вземете с голите си задници да купите по едно място, па да си го построите - хем ще ви излезе евтино, хем ако искате може да го продадете с "незнам-си-колко-хиляди-процента" печалба?
                        .

Ще купуват тези със спестени 50-100 000 евра ама и те може да пропуснат "промоцията" от 400 евро/кв.м. и да изчакат следващата от 300.

Дебнем на замаушка, не е толкова далече времето когато жилищата бяха по 400 евро - 2004-та година, а тогава не измирахме от глад, също тогава нямаше дълг от 35 млрд. евро, а жилищата в София бяха близо два пъти по-малко... така че ако се замислиш и на теб ще ти светне лампичката...

Който се надява след 2 години да изтегли евтин кредит и да купува евтино, може да остане изненадан, защото може кредита да не е евтин, а и никой да не иска да му даде...

Коментар

• Ама разбира се. 400 > 1500.

За по-изгодно да го направим на 10000. Поне ще се смята на ум. И наред с общи части, да включим и "други" части. +50%

Като имам предвид, че освен измамата с общите части (15-20% от цената), е налице и далавера, че не се завършват като ЕС (до под и баня) - още 20%; отделно таксите и комисионниоте по сделката са около 10%.

Първоначално изпратено от Дебнем на замаушка
                          И с какво ще ги купуваш?
                          +1

Коментар

• Първоначално изпратено от alexa_blue
                            И с какво ще ги купуваш?
                            +1

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff
                              Първоначално изпратено от AfterDark
                              nacheff,

мисля, че нещо не си ме доразбрал, ама айде ...

най-добрите системи са саморегулиращите се, тези в които има заложен механизъм за обратна връзка ...

пазарът ... хъм ... идва ми една аналогия на ум ... това лято джитках с ветроходна яхта ... направи ми впечатление конструкцията ... колкото и да се накланя винаги се връща ... щото има тежка основа и кил ... ама понякога вятърът е толкова силен, че се обръща (на мен не ми се е случвало) ... а при катамараните това става още по-лесно ...

ти ако вярваш в политиците в световен мащаб си голям опитмист ...
                              За недоразбирането си прав.
                              От друга страна си сложил една до друга и дефлацията и инфлацията. Та пак да попитам - нали Те едновременно няма да се случат?

Опазил ме Господ да вярвам на политици. Те, обаче, имат огромен мерак да се изявяват и в ръцете им са лостове, които не са за подценяване.
                              Та, ако се намесят амбициозно в процесите (както и го правят), то ми се привижда един тегав сценарий, при това много-мтого дълъг.
                              nacheff,

конструкцията на яхтите ги изправя дори и при много силен порив на вятъра, защото когато платното хоризонтира натиска върху него отслабва ... при катамараните това обаче не е така поради високия център на тежестта ... при буря обаче добрата конструкция не е достатъчна трябва ти и капитан ...

всеки трябва да реши за себе си дали е на катамаран или яхта и кой е капитана ...

8)

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                                И с какво ще ги купуваш?

Коментар

Working...
                                X