IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Недвижимите имоти са свръхнадценени

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Citigroup: Банката сбърка с прекомерните инвестиции в имоти

..
    „Това, което се обърка, беше, че имахме огромна концентрация, в смисъл че инвестирахме много от парите си за проекти в американски имоти”, казва Пандит. „Стигнахме дотук, като отпускахме кредити и вложихме пари в пазара на имоти в САЩ в размер, който може би беше по-голям в сравнение с това, което трябваше да направим по отношение на диверсификацията.”
    ...
    И те като нашите юнаци си мислили, че "имота никога не пада ..."

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
      Кризата развенча жилището като сигурна инвестиция
      24 Ноември 2008 06:42:58

"Имотът е най - сигурната инвестиция", "жилищата никога не падат", "у нас нищо не става по - евтино" - такива аргументи слушам от една година насам при многото си спорове с приятели, познати и дори специалисти от бранша относно бъдещето на пазара на недвижими имоти у нас. Напоследък споровете спряха, а опонентите изчезнаха. Защото се оказа, че цените наистина могат да падат. По света отдавна, а отскоро и у нас.

Преди години властваше тезата, че имотите ни са много евтини и трябва да достигнат средните нива в Европа. Тези, които смятаха, че се заформя ценови балон, бяха единици. Вестник "Утро" беше един от първите, който още в първия си брой за годината от 2 януари предупреди, че имотите са много надценени спрямо доходите и спадът на цените ще бъде предвестник на големи проблеми в икономиката. За съжаление, се оказа прав.

Сега всички стоварват вината за спада върву световната финансова криза. Тя обаче само катализира процеса и към трудностите с неплатимите заеми и свиващо се строителство прибави спрените поръчки от Западна Европа, които оставят без работа вече доста фирми. Всъщност цените на имотите тръгнаха стремглаво надолу в момента, в който банките спряха да дават нови заеми - ясно доказателство, че цялото поскъпване досега се е подхранвало от надуването на кредитния балон и нарасналите задължения на населението и бизнеса към банковия сектор. Сега банките се опасяват, че много от проектите, които са финансирали, ще се окажат губещи, затова трескаво прибират вересиите си. С прости думи - всички ние като нация ядохме, пихме, строихме и се веселихме на кредит. Сега ще плащаме.

Но да се върнем на цените на имотите и да видим къде могат да отидат те без горивото на лесните заеми. Кредитният бум започна някъде към края на 2003 г. Тогава средната заплата в Русенско беше около 260 лева, а един квадратен метър жилищна площ струваше 288 лева / според данните на Националния статистически институт/. Тоест с една заплата средностатистическият русенец можеше да купи 0,9 кв. м. жилищна площ. За пет години оттогава сме се позамогнали малко и средната заплата вече е 432 лева. Цената на метър жилищна площ обаче се е извисила до 1 418 лева, така че с една заплата вече можем да купим 0,3 кв. м. - точно три пъти по - малко. Останалото сме допълвали със заеми, каквито обаче вече ни дават много трудно. Така че, за да се върнем към някогашния си стандарт, трябва или цените да паднат три пъти /до 472 лв./кв. м. или 242 евро/кв.- м./, или заплатите да скочат три пъти. В настоящата ситуация във втория вариант едва ли би повярвал и най - отчаяният оптимист. Нещо повече - доходите вероятно ще спаднат заради икономическата криза и очакваното увеличение на безработицата. така че - 240 евро на квадратен метър. Така един апартамент от 50 кв. м. би струвал 12 000 евро.

Толкова ли е фантастично ниска тази цена? В момента сигурно да, но до края на кризата е още далече. Доскоро себестойността на новото строителство излизаше 200 - 250 лева на кв. м. Сметката обаче непрекъснато се коригира надолу - металите /арматурата/ са три пъти по - евтини от миналата година, а хора от бранша говорят за стремително поевтиняване на тухлите, дограмите и др. Падат и надниците в строителството - от 50 на 30 лева, че и надолу, което си е спад на разходите за заплати с 40 %. Същата ситуация се наблюдава и в обезщетенията за парцела - от 40 % доскоро, сега се говори за максимум 20 %. Според някои оценки, себестойността на новото строителство вече отива към 200 евро на кв. м., а може да падне и още. Предприемачите, притиснати от банките да връщат кредити, вероятно ще намалят печалбите си, за да продадат по - бързо имоти, така че вече няма да изкарват двойно, а ще се задоволят с 20 % отгоре. Още повече би трябвало да паднат цените на старите панелки, които за толкова години би трябвало да се обезценят заради амортизацията на сградите, а не да стават по - скъпи. На цена около 240 евро/кв. м. жилището ще стане и добра инвестиционна възможност от гледна точка на получаваните наеми. Старо правило в бранша гласи, че наемът трябва да е 1 % от цената на имота, а средният наем в Русе в момента се върти около 2,50 евро/кв. м.

http://www.ruseinfo.net/news_51555.html
      Интересно

Коментар

• Като ми спомена за циганьорите, ме подсети за едно много хубаво парче и изпълняващите го са голи до кръста (привличам и женската аудитория )
        Ето го:
        http://www.youtube.com/watch?v=6u6l8VC6LXo

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
          Първоначално изпратено от anon6706
          negramoten, ама и ти си един....
          Прочетох и ми стана кофти. Седя си и усещам как подът под мен започва да се обезценява..... Добре, че поне БГ икономиката е untouchable за световните процеси - добри или лоши.
          Сериозно: За София - според мен ще има един моментен спад до около 250 евро за кв.метър на добра локация и тогава ще трябва да се понакупят квадратни метри. Това ми е най-оптимистичният вариант като купувач.
          За какво ще купуваш? Единствено ако няма къде да живееш и си решил да се устройваш в София. В противен случай преспективите не изглеждат никак добри, най-вече поради демографската криза. А след време, ако ти се наложи да продаваш може да се окаже, че циганите не са много платежоспособни...
          Не, нямам проблем с жилището си. Говоря като инвестиция. 250 евро на метър ми се струват дъно на този етап. Би бил лош ход само, ако светът отиде на вариант тежка депресия. Все пак прогнозирам за момента.

Не ми се мисли утре какви ще ми ги изсипят home owners.

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706
            negramoten, ама и ти си един....
            Прочетох и ми стана кофти. Седя си и усещам как подът под мен започва да се обезценява..... Добре, че поне БГ икономиката е untouchable за световните процеси - добри или лоши.
            Сериозно: За София - според мен ще има един моментен спад до около 250 евро за кв.метър на добра локация и тогава ще трябва да се понакупят квадратни метри. Това ми е най-оптимистичният вариант като купувач.
            За какво ще купуваш? Единствено ако няма къде да живееш и си решил да се устройваш в София. В противен случай преспективите не изглеждат никак добри, най-вече поради демографската криза. А след време, ако ти се наложи да продаваш може да се окаже, че циганите не са много платежоспособни...

Коментар

• Re: .

Първоначално изпратено от zlak
              anon thanksgiving e ко още щъкаш. Да не вземеш да опънеш очите като джапанките какво дебнеш в момента.
              Цената сега започва "да расте", както досега само че за куповачите
              На моменти ми става гадно дано не стане като със Софикс.

Не е препоръка нямам имоти, надали ще имам скоро.
              Скоро мисля да се върна в играта на дълго и късо. дотогава ги разръчкай Anon и освободи едно място за мен pls . Обещавам че няма да досаждам дълго време
              успех анон.
              Аз уважавам само Великден и Коледа. А и идват дни с ниска ликвидност и по мое мнение - мишоците ще се разлудуват, докато котките спят.
              Азиатските сесии са ми хоби. Трезвата преценка идва от тях.
              Поздрави и хубави празници.

Коментар

• .

anon thanksgiving e ко още щъкаш. Да не вземеш да опънеш очите като джапанките какво дебнеш в момента.
                Колкото до имотите цената сега започва "да расте", както досега само че за куповачите този път Същото е само гледната точка се сменя
                На моменти ми става гадно дано не стане като със Софикс.

Не е препоръка нямам имоти, надали ще имам скоро.
                Скоро мисля да се върна в играта на дълго и късо. дотогава ги разръчкай Anon и освободи едно място и за мен pls . Обещавам че няма да досаждам дълго време
                успех анон.
                Не е препоръка за покупко-продажба на акции

Коментар

• negramoten, ама и ти си един....

Коментар

• Кризата развенча жилището като сигурна инвестиция
                    24 Ноември 2008 06:42:58

"Имотът е най - сигурната инвестиция", "жилищата никога не падат", "у нас нищо не става по - евтино" - такива аргументи слушам от една година насам при многото си спорове с приятели, познати и дори специалисти от бранша относно бъдещето на пазара на недвижими имоти у нас. Напоследък споровете спряха, а опонентите изчезнаха. Защото се оказа, че цените наистина могат да падат. По света отдавна, а отскоро и у нас.

Преди години властваше тезата, че имотите ни са много евтини и трябва да достигнат средните нива в Европа. Тези, които смятаха, че се заформя ценови балон, бяха единици. Вестник "Утро" беше един от първите, който още в първия си брой за годината от 2 януари предупреди, че имотите са много надценени спрямо доходите и спадът на цените ще бъде предвестник на големи проблеми в икономиката. За съжаление, се оказа прав.

Сега всички стоварват вината за спада върву световната финансова криза. Тя обаче само катализира процеса и към трудностите с неплатимите заеми и свиващо се строителство прибави спрените поръчки от Западна Европа, които оставят без работа вече доста фирми. Всъщност цените на имотите тръгнаха стремглаво надолу в момента, в който банките спряха да дават нови заеми - ясно доказателство, че цялото поскъпване досега се е подхранвало от надуването на кредитния балон и нарасналите задължения на населението и бизнеса към банковия сектор. Сега банките се опасяват, че много от проектите, които са финансирали, ще се окажат губещи, затова трескаво прибират вересиите си. С прости думи - всички ние като нация ядохме, пихме, строихме и се веселихме на кредит. Сега ще плащаме.

Но да се върнем на цените на имотите и да видим къде могат да отидат те без горивото на лесните заеми. Кредитният бум започна някъде към края на 2003 г. Тогава средната заплата в Русенско беше около 260 лева, а един квадратен метър жилищна площ струваше 288 лева / според данните на Националния статистически институт/. Тоест с една заплата средностатистическият русенец можеше да купи 0,9 кв. м. жилищна площ. За пет години оттогава сме се позамогнали малко и средната заплата вече е 432 лева. Цената на метър жилищна площ обаче се е извисила до 1 418 лева, така че с една заплата вече можем да купим 0,3 кв. м. - точно три пъти по - малко. Останалото сме допълвали със заеми, каквито обаче вече ни дават много трудно. Така че, за да се върнем към някогашния си стандарт, трябва или цените да паднат три пъти /до 472 лв./кв. м. или 242 евро/кв.- м./, или заплатите да скочат три пъти. В настоящата ситуация във втория вариант едва ли би повярвал и най - отчаяният оптимист. Нещо повече - доходите вероятно ще спаднат заради икономическата криза и очакваното увеличение на безработицата. така че - 240 евро на квадратен метър. Така един апартамент от 50 кв. м. би струвал 12 000 евро.

Толкова ли е фантастично ниска тази цена? В момента сигурно да, но до края на кризата е още далече. Доскоро себестойността на новото строителство излизаше 200 - 250 лева на кв. м. Сметката обаче непрекъснато се коригира надолу - металите /арматурата/ са три пъти по - евтини от миналата година, а хора от бранша говорят за стремително поевтиняване на тухлите, дограмите и др. Падат и надниците в строителството - от 50 на 30 лева, че и надолу, което си е спад на разходите за заплати с 40 %. Същата ситуация се наблюдава и в обезщетенията за парцела - от 40 % доскоро, сега се говори за максимум 20 %. Според някои оценки, себестойността на новото строителство вече отива към 200 евро на кв. м., а може да падне и още. Предприемачите, притиснати от банките да връщат кредити, вероятно ще намалят печалбите си, за да продадат по - бързо имоти, така че вече няма да изкарват двойно, а ще се задоволят с 20 % отгоре. Още повече би трябвало да паднат цените на старите панелки, които за толкова години би трябвало да се обезценят заради амортизацията на сградите, а не да стават по - скъпи. На цена около 240 евро/кв. м. жилището ще стане и добра инвестиционна възможност от гледна точка на получаваните наеми. Старо правило в бранша гласи, че наемът трябва да е 1 % от цената на имота, а средният наем в Русе в момента се върти около 2,50 евро/кв. м.

http://www.ruseinfo.net/news_51555.html

Коментар

• Първоначално изпратено от Петър Караивaнoв
                      Утре на гости ще е г-жа Барбукова с която ще дискутираме проблемите пред сектора на строителството и цените на жилищата и имотите в близките 6-9 месеца.

Въпроси може да задавате в ефир на тел : 97 63 465
                      питане към г-жа Барбукова - как мисли сте се отрази цената на НИ, при просрочванв на ипотеките - по -скоро в какви прогнозни % смята,
                      или по друг начин, как сте продуцират банките/визирам че нямат интерес от падане на цените - ще стане лавина / при просрочване на ипотеки, които са въпрос на време. Или с други думи, според нея има ли начин за омекотяване на удара?

Коментар

Утре на гости ще е г-жа Барбукова с която ще дискутираме проблемите пред сектора на строителството и цените на жилищата и имотите в близките 6-9 месеца.

Е, аз имам въпрос:
                        "Абе Пешка, щом не си нормален, как така в телевизия те пускат"?!

Нищо чудно Пешката да е агент-провокатор като другите журналяги.

Коментар

Е какво ще дискутирате г-жата ще каже ,че ни очаква плавно покачване на цените с по 20-25 % на година, това е ясно

Коментар

• Утре на гости ще е г-жа Барбукова с която ще дискутираме проблемите пред сектора на строителството и цените на жилищата и имотите в близките 6-9 месеца.

Коментар

• Голямата грешка на съвременната финансова система е, че превърна жилищата и в измерител на стойността. За не училите икономика ще поясня, че това е една от функциите на парите. Т.е. жилището освен средство за натрупване на богатство прие и тази нова функция. А жилищата дори не са ограничен ресурс, каквито би следвало да са парите. Върху жилищата се закрепи цялата финансова пирамида. Така с времето се стигна и до девалвация - типична особеност на парите, при увеличаване на количеството им (печатане) и логично намаляване на тяхната покупателна стойност...и настъпи криза
                              Истината е винаги някъде по средата

Коментар

• Първоначално изпратено от be_google
                                По въпроса за подпочвените води - преди няколко години мой приятел си купи жилище на зелено на Сточна Гара -улица Янтра, на етап "дупка" се оказало че има плитки подпочвени води и сега имат денонощно работеща помпа, която праща водата - безценен ресурс директно в канала....
                                Кажи на твоя приятел да си монтира една термопомпа

Коментар

Working...
                                X