If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мъка, мъка, мъка, мъкааааа
Родените в тази част на България не се задоволяват с 3 дка двор. Най-добре парцела да е от 10 дка нагоре, да няма почти никакъв наклон и подпочвените води да не са много дълбоки
Абе всеки си се разпростира според възможностите. Жената има леля в Добрич. Има си къща с 400 квадрата двор. На 80 е вече и изобщо не си мисли за 2-та декара на 3 км. от града. Иначе с градското дворче - добре се оправя. За мен също ще е трудно да се оправям с такъв двор. Знам баба ми и дядо ми как по цял ден не излизаха от 1 дка двор. Не искам да му ставам роб. Аз съм мързелив човек
Тук китайци, индонезийци, индийци не пишат...та викам да минем по българските разбирания (то и те са разтегливи). Да речем голям град население >100 000 (пиша го условно)
това дали град е столица или не е без значение в случая амо може да даде определни неща на жителите си
- добро образование
- добро мед. обслужване
- администрация и ред
- култура
- магазини
- паркове
- работни места
това гарнирано с достатъчно хора (да не е опустял)
давайте по същество (темата е за настоящия момент)
Да се концентрираме по отметките на Бертрам:
- Добро образование: София има десетки университети и колежи, някои от тях без акредитация разбира се, на ниво образование не можем да се сравняваме с първите 500, но ако искаш да бъдеш успешен юрист примерно, СУ "Св. Кл. Охридски" е най-доброто място. Най-лошото - ЮЗУ- Благоевград, но така или иначе Благоевград не попада в графата големи градове. Ако искаш да станеш добър доктор, пак добър старт би ти дала разбира се Медицинска академия в София.
Добър в професията си разбира се се става с влагане и инвестиране на много усърдие в себе си, не само от това къде си завършил, но тук говорим за добър старт в придобиването на основните знания. Примерно добър икономист в БГ не може да станеш като завършиш просто УНСС или Стопанската в Свищов. И двете учебни заведения за достатъчно компрометирани. Що се отнася до хуманитарни науки наред със СУ , ВТУ ми е любимия университет. От техническите ТУ- София е безспорен лидер. Дипломите се признаваха в немскоезичните страни още в началото на 90-те. Добро аграрно образование или в областта на хранителновкусовата промишленост можеш да получиш в Пловдив.
- Добро медицинско обслужване: Тук МБАЛСМ Пирогов е безспорния лидер в страната, но известност придоби и "Токуда". От провинцията имам наблюдение от добра медициска практика във военната болница на Плевен, като софийската също е първо качество. Лошо обслужване съм имал в окръжната болница в Лом.
По броя на добрите имена в педиатрията, ортодонтията и ортопедията София е недостижима от всички останали големи градове. Чирковата болница или ІІІ-та градска за сърдечни болести и прочее.
-Администрация и ред: Само малка част от администрацията е съсредоточена извън София, що се отнася до държавната, що се отнася до общинската такава- много добри успехи има Бургас, Каварна, Смолян, като само първия е сред големите градове.
-Култура : Освен че повечето хубави кина, операта, театри, музикални зали, музеи в София, които са всеизвестни, мога да посоча пловдивския куклен театър или античния им театър, шоуто звук и светлина във Велико Търново двореца на културата във Варна, националното им училище по изкуствата, в Бургас- националния конкурс "Бургас и морето", фестивала "Спирит ъф Бургас" и прочее
-магазини- Освен, че във всички молове на големите градове има вече магазини от всички известни марки, мисля, че само Промод има магазин единствено в София. Да ме поправят хората от провинцията ако греша. Наскоро обаче бях учуден, че вносител на един вид плоскости няма магазин в София, а само във Варна
-Паркове в София има навярно най-много, но няма да забравя страхотния парк на Ямбол, морските градини на Варна и Бургас. От столичните , освен "Борисовата градина", най-ми харесват "Заимов" и Южния парк. Зад моя блок също има парк, който вече облагородиха по програма "Фар".
-Работни места: София- 1973 страници , Пловдив - 388страници, Варна - 290 страници, Бургас - 225 страници, Русе- 132 страници, Стара Загора - 142 страници, Шумен - 71 страници, Плевен - 88 страници, Добрич - 47 страници, Перник - 35 страници, В. Търново -110 страници, Пазарджик - 78 страници, Враца- 39 страници, Сливен - 58 страници, Кърджали - 32 страници, Хасково - 70 страници, Ямбол -66 страници, Силистра-28 страници с обяви за работа в сайта Джобс БГ. Изследването е от днес и е мое.
-хора. В Столицата , Варна и Бургас се увеличават, навсякъде другаде намаляват, може би най-малко в Стара Загора.
С радост ще чакам корекции и допълнения от ваша страна.
Е смени мениджмънта, кво се мяташ върху човешкия матрял И стига с тези кой по по най. Така де, ай кажи ми какъв съм аз. Какви са родителите ми и какъв е сина ми??? Майка ми е от Търновски села, баща ми е от Русе, аз съм роден и израснал във Варна, Жена ми е от Добрич, живяла и израстнала във Варна. Преди 17 години ме викнаха за една седмица за един бизнес в София и седмицата продължава. Синът ми е роден и израснал в София, защото не съм го давал на баби??? И кой, какъв е в крайна сметка? На мен ми е кеф навсякъде.
По темата - и село ще си купя
Мъка, мъка, мъка, мъкааааа
Родените в тази част на България не се задоволяват с 3 дка двор. Най-добре парцела да е от 10 дка нагоре, да няма почти никакъв наклон и подпочвените води да не са много дълбоки
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
накратко : инженер, с 2 малки деца, женен неосъждан, работно място от 1998 до днес - частна фирма с клиенти основно малки и средни фирми + няколко държавни, които окапаха по ред причини ( не са ни приоритет, нито даваме подкупи на директори)
не съм членувал в никоя партия ако се замисля съм гласувал почти за всички по известни партии без БСП и ДПС ( СДС, Мозер, Костов, Царя, Герб) ... и все ме е било яд после.
давайте по темата
в последните 2 години на косъм бях да ходя да купя от ЧСИ 2 имота единия едно къще в мърчаево с хубав парцел (къщето беше развалина) и другото една по-лачена селска къща в кладница. и двата пъти ме спира отстоянието от София (към 20км) и факта, че искам децата ми да учат в добро училище.
въпросът за мен си остава отворен и ще гледам за парцел в яката на витоша ..
не се карайте!
Преди години братовчед ми си купи къща с двор в едно селце на 10 км от града, в който живее родата ни. Децата му бяха малки. Всяка сутрин ги караше на училище. След обяд те отиваха в апартамента и някой от родителите им ги прибираше на село. Когато децата пораснаха и започнаха да ходят по купони, се приземяваха посред нощите с таксита
Децата вече са големи - момичето завърши икономика и е омъжено, момчето още е студент... А братовчед ме иска и да чуе да живее в града
Много от приятелите му си накупиха къщи в селото или в съседни махали. Редовно си правят другарски срещи
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
След разгорещяването на спора в темата за цените на НИ реших, че е добре да отворя една тема, в която по възможно най-културен начин (моля Ви!) всеки да се опита да представи кое за него е по-добре живот на село близо до природата и майката земя или живот в големия град с динамиката на 21 век.
Аз самият често си мечтая за къща на село въпреки, че съм кореняк софиянец (3-4то) поколение.
бих описал + и - на двата начина на живот както аз ги виждам
живот на село
+ чист въздух (ако не си в замърсен район)
+ хубава храна (ако не те мързи да копаш градина, да гледаш животни)
+ по-малко динамика - по-малко стрес
+ красива природа + красив двор (ако не те мързи да копаш)
- липса на добро образование (ако имате деца)
- липса на работни места и съответно масово некоректни чорбаджии изедници.
- липса на сериозна медицинска помощ (не говорим за ДЖИ ПИ, а за спешна помощ - да не се налага!)
- липса на места за развлечение (ако сте далеч от големия град)
- липса на държава (циганите колят и бесят по малките населени места)
- липса на приятели (освен ако не ви кефи да се напивате в хоремага или компанията на пенсионери, които обичат да обсъждат турски сериали и болежките си)
--------------------------------------------------------------------
живот в големия град
+ динамика
+ сравнително лесен достъп до добро образование (ако искате и можете)
+ спешна мед. помощ (и не само ) на прилично ниво (ако имате пари на съвсем прилично)
+ много места за забавление (ресторанти, театри, кина, молове...колкото и тривиално да звучи)
+ много приятели (ако не сте някой темерут)
+ много възмжности за работа без знчение от професия и образование
- мръсен въздух
- шанс да имате съседи събрани от кол и въже и заклети фенове на чалгата и ракията
- натоварен трафик
- ако нямате пари - ядете боклуци от лидъл ( на село поне можете да си отгледате хубава храна...ако не ви мързи)
- висока цена на жилищата
- висока цена на живота (хубавите заведения, храна, образование и мед помощ изискват хубави харчове)
За мен лично градът е моят избор (имам къде да живея, имам бизнес и най-важното имам 2 малки деца, които тепърва ще ходят на училище, университет и тн)
хайде да коментираме без да се плюем, защото ако гражданите седнем да плюем по селяните - реално плюем по предците си, а селяните като плюят по гражданите..най-вероятно плюят децата и внуците си.
поздрави!
Като добавим пространството - няколко декара двор на смешна цена 2000-3000 лв/дк и близост до голям град, в който да работя, селото е идеален избор според мен. Дали ще губя половин час за път до работа през града, или за да стигна до там от село, в крайна сметка е все едно. Когато има културно събитие, дори с такси 10-20 км не са проблем. Да не говорим за тишината (липсата на градски шумове). Проблемите са най-вече с охраната на имота, почистването на пътя през зимата и поддръжката на площите
Нещо мениджъментът ви е смотан от 130 години насам. Т'ва е
Е смени мениджмънта, кво се мяташ върху човешкия матрял И стига с тези кой по по най. Така де, ай кажи ми какъв съм аз. Какви са родителите ми и какъв е сина ми??? Майка ми е от Търновски села, баща ми е от Русе, аз съм роден и израснал във Варна, Жена ми е от Добрич, живяла и израстнала във Варна. Преди 17 години ме викнаха за една седмица за един бизнес в София и седмицата продължава. Синът ми е роден и израснал в София, защото не съм го давал на баби??? И кой, какъв е в крайна сметка? На мен ми е кеф навсякъде.
По темата - и село ще си купя
Ако малоумниците ви - не могат да управляват селата - как очакваш да управляват градовете и Столицата ви?
П.П. Ако, Бертрам не е партийна хранилка - ще му се извиня публично. Т.е. не е членувал и не членува в партия. Работното му място не зависи от партия и т.н.
Наистина ще се извиня - не се нахвърлям върху него. Вижте си Историята кои сте били някога. Същите сте и днес като народ!!
Нещо мениджъментът ви е смотан от 130 години насам. Т'ва е
айде стига с моята особа
накратко : инженер, с 2 малки деца, женен неосъждан, работно място от 1998 до днес - частна фирма с клиенти основно малки и средни фирми + няколко държавни, които окапаха по ред причини ( не са ни приоритет, нито даваме подкупи на директори)
не съм членувал в никоя партия ако се замисля съм гласувал почти за всички по известни партии без БСП и ДПС ( СДС, Мозер, Костов, Царя, Герб) ... и все ме е било яд после.
давайте по темата
в последните 2 години на косъм бях да ходя да купя от ЧСИ 2 имота единия едно къще в мърчаево с хубав парцел (къщето беше развалина) и другото една по-лачена селска къща в кладница. и двата пъти ме спира отстоянието от София (към 20км) и факта, че искам децата ми да учат в добро училище.
въпросът за мен си остава отворен и ще гледам за парцел в яката на витоша ..
не се карайте!
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Ти си знаеш за краставицата и това си е. Не мога да разбера защо се нахвърли върху Бертрам??? Темата е чисто техническа село vs град. Не става въпрос за софиянци срещу нови софиянци, нито селяни срещу граждани.
А иначе, от мен да знаеш... Нещата ще тръгнат да се оправят, когато хората спрат да се интересуват кой е в парламента.
Ако малоумниците ви - не могат да управляват селата - как очакваш да управляват градовете и Столицата ви?
П.П. Ако, Бертрам не е партийна хранилка - ще му се извиня публично. Т.е. не е членувал и не членува в партия. Работното му място не зависи от партия и т.н.
Наистина ще се извиня - не се нахвърлям върху него. Вижте си Историята кои сте били някога. Същите сте и днес като народ!!
Нещо мениджъментът ви е смотан от 130 години насам и отказвам да приема, че било нормално БГ-столицата да е последна дупка на кавала. Ъъъ ... и било "нормално" да е така. Т'ва е
В Китай наричат "село" ( населено място до 1.5 мил. души ).
Кой според теб изтребва населението ни методично от над 20 години и ти поставяш аршин за "малък" и "голям" ( населено място )?
П.П. Ако хипотетично пренесем София в Китай - почти ще попадне в графата "село".
Не обиждам - просто ви казвам да се стегнете малко, че ви трепят в момента.
П.П.П. Някой ден ще ти дам исторически извори какво се е случвало в България, ако случайно оберат на търговец стоката в даден регион на Българска Империя.
Веднага областният управител му я е заплащал и той си е гонил престъпниците и разбойниците. Още не съм ги изчел данъчните закони докрай през феодализма, че са към 100 страници и бавно се чете като материя да го ева ... ( но това е накратко ).
Кат' събираш местни данъци и такси - охраняваш хората и стоката!!! Ако стане сакатлък, поемаш отговорност и плащаш, щот' е станало на твоя територия.
П.П.П. В момента в какво превърнахте България? В посмешище сякаш? Аз ли да дойда да ги питам тия неща у Парламенто, щот' на вас ви е "далеч", а па сте го правили от стотици години преди това? Ърммм ...?
При болярите винаги гониш номер 1 като престиж и място - няма такива глупости - 20 години да ти се обяснява, че си последна дупка на кавала и било "нормално"?
И как да стане, че не мо'а се сетя нещо?
Ти си знаеш за краставицата и това си е. Не мога да разбера защо се нахвърли върху Бертрам??? Темата е чисто техническа село vs град. Не става въпрос за софиянци срещу нови софиянци, нито селяни срещу граждани.
А иначе, от мен да знаеш... Нещата ще тръгнат да се оправят, когато хората спрат да се интересуват кой е в парламента.
Тук китайци, индонезийци, индийци не пишат...та викам да минем по българските разбирания (то и те са разтегливи). Да речем голям град население >100 000 (пиша го условно)
това дали град е столица или не е без значение в случая амо може да даде определни неща на жителите си
- добро образование
- добро мед. обслужване
- администрация и ред
- култура
- магазини
- паркове
- работни места
това гарнирано с достатъчно хора (да не е опустял)
давайте по същество (темата е за настоящия момент)
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Тоя само изпълнява поръчки да разделя и дели ( ъъ ... и да отклонява вниманието, че сте най-смотаните в Европа ), както го направи в темата за пушачите.
Дано някой ден Господ му прости на такъв, който за 2 сребърника си продава целия народ.
П.П. Понятието Столица-Провинция го има само в измислените БГ-стански кофи и руски такива - никъде другаде от 200 държави по света.
П.П.П. Не е лошо да се чете Александра Рипли ( Отнесени от вихъра, Сбогуване с Чарстън и т.н. ) - където сега всичко се прехласва по "аристократичния" Юг, който те сами си съсипаха някога.
Затова и в УСА да носиш маратонки, бели чорапи, дънки и сако е вид "протест" срещу аристокрацията. Да си изтребиш коренното население тоже?
Ся "фолклора" им е индиански - демек тия, които те самите затриха до преди няма и 200 години.
Кой е селянинът в тия "сториъс"? ( риторично ).
--------------------------------------------
Бертрам ( малоумника ), който ви дели постоянно умишлено, а като измрете утре пръв ще си докара легенда за произхода, че е "древен" провинциален род от Долно Уйново Молдовско да речем.
За такива мишки кат' него не ми е жал - кармата ги удря много здраво - даже вече не е през поколение, не е в поколение, а директно.
В скобки ( пълен педалчик ). Ако го питам колко столици има България дали знае, че са 27 досега за днешна България?
Другите "столици" какво трябва да кажат за днешната? Щот' Търнов град е наричан Цариград ( т.е. сравняван с Рим и Константинопол ), а тоя мухляк в момента е най-смотаната столица на Европа и тръгнал да се дуе?
Пред кого се дуеш, ве мой? Че си последна дупка на кавала в Европа ли? И пред собствения ти народ ли се надуваш, че няма по-смотан от теб в момента? ( риторично ).
-----------------------------------------------------------------
Научете си Историята кои сте били някога и какви сте били !!!!! България като независима Империя никога не е имала по-смотана столица ( изостанала ), спрямо всички останли в Европа, а дори напротив - винаги е била в топ 3 на Европа.
Че Русото издивява да се пърчи някой колко е смотан "навънка", а в БГ-стан да ми "борчее" пред народа си.
Демек 26 столици си трайкат, а най-смотаната някого в Историята ни се "пърчи" - пред кого, бре? Алоууу ...?
Леле какви изводи за Бертрама само. За протокола - МНОГО СИ ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА ЮНАКО! Ама дървена кратуна - можеш ли я убеди.
Спазвайте добрия тон. Обърнете внимание, че темата както я пуснах никъде не определя София като единствен голям град. А тук стана разправията София vs останалите. В момента се сещам поне за 5-6 големи града, които могат да се определят като голям град (по българските стандарти). Обръщам внимание и на варненската група (готини са, но не обичат шопите) - варна е също голям град.
По линия на обвиненията на Маранди - прочети първото мнение от темата. Представи си, че си човек, който може да си позволи да иде да живее на 20-30 км и обича зеленото, а после почни да си правиш сметки - къде ще учат децата, ако се разболеят къде ще ги водиш на доктор, къде ще ходиш за едно капучино и лаф с приятели и тн и тн.
идеята ми е да се види през различни гледни точки + и - на живота на село и в големия град.
По линия на обидите - Маранди излагаш се!
Поздрави и успех.
ПП моля Лорда, Грую, Джей и Бат Пешо да не се палят много .. всички те са с интересни мнения докато не се нервират...тогава става грозно.
В Китай наричат "село" ( населено място до 1.5 мил. души ).
Кой според теб изтребва населението ни методично от над 20 години и ти поставяш аршин за "малък" и "голям" ( населено място )? Някога замислял ли си се, че както в момента трепят "провинцията" - утре ще почнат да трепят и вас? ( ритотично ).
П.П. Ако хипотетично пренесем София в Китай - почти ще попадне в графата "село".
Не обиждам - просто ви казвам да се стегнете малко, че ви трепят в момента.
П.П.П. Някой ден ще ти дам исторически извори какво се е случвало в България, ако случайно оберат на търговец стоката в даден регион на Българска Империя.
Веднага областният управител му я е заплащал и той си е гонил престъпниците и разбойниците. Още не съм ги изчел данъчните закони докрай през феодализма, че са към 100 страници и бавно се чете като материя да го ева ... ( но това е накратко ).
Кат' събираш местни данъци и такси - охраняваш хората и стоката!!! Ако стане сакатлък, поемаш отговорност и плащаш, щот' е станало на твоя територия.
П.П.П. В момента в какво превърнахте България? В посмешище сякаш? Аз ли да дойда да ги питам тия неща у Парламенто, щот' на вас ви е "далеч", а па сте го правили от стотици години преди това? Ърммм ...?
При болярите винаги гониш номер 1 като престиж и място - няма такива глупости - 20 години да ти се обяснява, че си последна дупка на кавала и било "нормално"?
Коментар