IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Живот на село vs Живот в големия град

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
    Мъка, мъка, мъка, мъкааааа
    Родените в тази част на България не се задоволяват с 3 дка двор. Най-добре парцела да е от 10 дка нагоре, да няма почти никакъв наклон и подпочвените води да не са много дълбоки
    Абе всеки си се разпростира според възможностите. Жената има леля в Добрич. Има си къща с 400 квадрата двор. На 80 е вече и изобщо не си мисли за 2-та декара на 3 км. от града. Иначе с градското дворче - добре се оправя. За мен също ще е трудно да се оправям с такъв двор. Знам баба ми и дядо ми как по цял ден не излизаха от 1 дка двор. Не искам да му ставам роб. Аз съм мързелив човек

    Коментар


    • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
      Тук китайци, индонезийци, индийци не пишат...та викам да минем по българските разбирания (то и те са разтегливи). Да речем голям град население >100 000 (пиша го условно)

      това дали град е столица или не е без значение в случая амо може да даде определни неща на жителите си

      - добро образование
      - добро мед. обслужване
      - администрация и ред
      - култура
      - магазини
      - паркове
      - работни места

      това гарнирано с достатъчно хора (да не е опустял)

      давайте по същество (темата е за настоящия момент)
      Да се концентрираме по отметките на Бертрам:
      - Добро образование: София има десетки университети и колежи, някои от тях без акредитация разбира се, на ниво образование не можем да се сравняваме с първите 500, но ако искаш да бъдеш успешен юрист примерно, СУ "Св. Кл. Охридски" е най-доброто място. Най-лошото - ЮЗУ- Благоевград, но така или иначе Благоевград не попада в графата големи градове. Ако искаш да станеш добър доктор, пак добър старт би ти дала разбира се Медицинска академия в София.
      Добър в професията си разбира се се става с влагане и инвестиране на много усърдие в себе си, не само от това къде си завършил, но тук говорим за добър старт в придобиването на основните знания. Примерно добър икономист в БГ не може да станеш като завършиш просто УНСС или Стопанската в Свищов. И двете учебни заведения за достатъчно компрометирани. Що се отнася до хуманитарни науки наред със СУ , ВТУ ми е любимия университет. От техническите ТУ- София е безспорен лидер. Дипломите се признаваха в немскоезичните страни още в началото на 90-те. Добро аграрно образование или в областта на хранителновкусовата промишленост можеш да получиш в Пловдив.
      - Добро медицинско обслужване: Тук МБАЛСМ Пирогов е безспорния лидер в страната, но известност придоби и "Токуда". От провинцията имам наблюдение от добра медициска практика във военната болница на Плевен, като софийската също е първо качество. Лошо обслужване съм имал в окръжната болница в Лом.
      По броя на добрите имена в педиатрията, ортодонтията и ортопедията София е недостижима от всички останали големи градове. Чирковата болница или ІІІ-та градска за сърдечни болести и прочее.
      -Администрация и ред: Само малка част от администрацията е съсредоточена извън София, що се отнася до държавната, що се отнася до общинската такава- много добри успехи има Бургас, Каварна, Смолян, като само първия е сред големите градове.
      -Култура : Освен че повечето хубави кина, операта, театри, музикални зали, музеи в София, които са всеизвестни, мога да посоча пловдивския куклен театър или античния им театър, шоуто звук и светлина във Велико Търново двореца на културата във Варна, националното им училище по изкуствата, в Бургас- националния конкурс "Бургас и морето", фестивала "Спирит ъф Бургас" и прочее
      -магазини- Освен, че във всички молове на големите градове има вече магазини от всички известни марки, мисля, че само Промод има магазин единствено в София. Да ме поправят хората от провинцията ако греша. Наскоро обаче бях учуден, че вносител на един вид плоскости няма магазин в София, а само във Варна
      -Паркове в София има навярно най-много, но няма да забравя страхотния парк на Ямбол, морските градини на Варна и Бургас. От столичните , освен "Борисовата градина", най-ми харесват "Заимов" и Южния парк. Зад моя блок също има парк, който вече облагородиха по програма "Фар".
      -Работни места: София- 1973 страници , Пловдив - 388страници, Варна - 290 страници, Бургас - 225 страници, Русе- 132 страници, Стара Загора - 142 страници, Шумен - 71 страници, Плевен - 88 страници, Добрич - 47 страници, Перник - 35 страници, В. Търново -110 страници, Пазарджик - 78 страници, Враца- 39 страници, Сливен - 58 страници, Кърджали - 32 страници, Хасково - 70 страници, Ямбол -66 страници, Силистра-28 страници с обяви за работа в сайта Джобс БГ. Изследването е от днес и е мое.
      -хора. В Столицата , Варна и Бургас се увеличават, навсякъде другаде намаляват, може би най-малко в Стара Загора.
      С радост ще чакам корекции и допълнения от ваша страна.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
        Е смени мениджмънта, кво се мяташ върху човешкия матрял И стига с тези кой по по най. Така де, ай кажи ми какъв съм аз. Какви са родителите ми и какъв е сина ми??? Майка ми е от Търновски села, баща ми е от Русе, аз съм роден и израснал във Варна, Жена ми е от Добрич, живяла и израстнала във Варна. Преди 17 години ме викнаха за една седмица за един бизнес в София и седмицата продължава. Синът ми е роден и израснал в София, защото не съм го давал на баби??? И кой, какъв е в крайна сметка? На мен ми е кеф навсякъде.
        По темата - и село ще си купя
        Мъка, мъка, мъка, мъкааааа
        Родените в тази част на България не се задоволяват с 3 дка двор. Най-добре парцела да е от 10 дка нагоре, да няма почти никакъв наклон и подпочвените води да не са много дълбоки
        Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
        Мечо

        Коментар


        • По темата
          За какво да гледаме като си купуваме село.
          1. Вода, вода, вода
          2
          3

          Коментар


          • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
            айде стига с моята особа

            накратко : инженер, с 2 малки деца, женен неосъждан, работно място от 1998 до днес - частна фирма с клиенти основно малки и средни фирми + няколко държавни, които окапаха по ред причини ( не са ни приоритет, нито даваме подкупи на директори)

            не съм членувал в никоя партия ако се замисля съм гласувал почти за всички по известни партии без БСП и ДПС ( СДС, Мозер, Костов, Царя, Герб) ... и все ме е било яд после.

            давайте по темата

            в последните 2 години на косъм бях да ходя да купя от ЧСИ 2 имота единия едно къще в мърчаево с хубав парцел (къщето беше развалина) и другото една по-лачена селска къща в кладница. и двата пъти ме спира отстоянието от София (към 20км) и факта, че искам децата ми да учат в добро училище.

            въпросът за мен си остава отворен и ще гледам за парцел в яката на витоша ..

            не се карайте!
            Преди години братовчед ми си купи къща с двор в едно селце на 10 км от града, в който живее родата ни. Децата му бяха малки. Всяка сутрин ги караше на училище. След обяд те отиваха в апартамента и някой от родителите им ги прибираше на село. Когато децата пораснаха и започнаха да ходят по купони, се приземяваха посред нощите с таксита
            Децата вече са големи - момичето завърши икономика и е омъжено, момчето още е студент... А братовчед ме иска и да чуе да живее в града
            Много от приятелите му си накупиха къщи в селото или в съседни махали. Редовно си правят другарски срещи
            Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
            Мечо

            Коментар


            • с две добавки, селото е по-добро

              Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
              След разгорещяването на спора в темата за цените на НИ реших, че е добре да отворя една тема, в която по възможно най-културен начин (моля Ви!) всеки да се опита да представи кое за него е по-добре живот на село близо до природата и майката земя или живот в големия град с динамиката на 21 век.

              Аз самият често си мечтая за къща на село въпреки, че съм кореняк софиянец (3-4то) поколение.

              бих описал + и - на двата начина на живот както аз ги виждам

              живот на село
              + чист въздух (ако не си в замърсен район)
              + хубава храна (ако не те мързи да копаш градина, да гледаш животни)
              + по-малко динамика - по-малко стрес
              + красива природа + красив двор (ако не те мързи да копаш)

              - липса на добро образование (ако имате деца)
              - липса на работни места и съответно масово некоректни чорбаджии изедници.
              - липса на сериозна медицинска помощ (не говорим за ДЖИ ПИ, а за спешна помощ - да не се налага!)
              - липса на места за развлечение (ако сте далеч от големия град)
              - липса на държава (циганите колят и бесят по малките населени места)
              - липса на приятели (освен ако не ви кефи да се напивате в хоремага или компанията на пенсионери, които обичат да обсъждат турски сериали и болежките си)

              --------------------------------------------------------------------
              живот в големия град
              + динамика
              + сравнително лесен достъп до добро образование (ако искате и можете)
              + спешна мед. помощ (и не само ) на прилично ниво (ако имате пари на съвсем прилично)
              + много места за забавление (ресторанти, театри, кина, молове...колкото и тривиално да звучи)
              + много приятели (ако не сте някой темерут)
              + много възмжности за работа без знчение от професия и образование

              - мръсен въздух
              - шанс да имате съседи събрани от кол и въже и заклети фенове на чалгата и ракията
              - натоварен трафик
              - ако нямате пари - ядете боклуци от лидъл ( на село поне можете да си отгледате хубава храна...ако не ви мързи)
              - висока цена на жилищата
              - висока цена на живота (хубавите заведения, храна, образование и мед помощ изискват хубави харчове)

              --------------------------------------------------------

              За мен лично градът е моят избор (имам къде да живея, имам бизнес и най-важното имам 2 малки деца, които тепърва ще ходят на училище, университет и тн)

              хайде да коментираме без да се плюем, защото ако гражданите седнем да плюем по селяните - реално плюем по предците си, а селяните като плюят по гражданите..най-вероятно плюят децата и внуците си.

              поздрави!
              Като добавим пространството - няколко декара двор на смешна цена 2000-3000 лв/дк и близост до голям град, в който да работя, селото е идеален избор според мен. Дали ще губя половин час за път до работа през града, или за да стигна до там от село, в крайна сметка е все едно. Когато има културно събитие, дори с такси 10-20 км не са проблем. Да не говорим за тишината (липсата на градски шумове). Проблемите са най-вече с охраната на имота, почистването на пътя през зимата и поддръжката на площите
              Насила хубост - наужким лудост !

              Коментар


              • АЙЙЙЙЙДЕЕЕЕЕ....юююююю....бряяяяяяяяяяяяя....!!!!

                На кого е по-дълъг....

                Марандич, ерекция се получава не само като пишеш дълги постове и се дърляш по темите....

                Коментар


                • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                  Нещо мениджъментът ви е смотан от 130 години насам. Т'ва е
                  Е смени мениджмънта, кво се мяташ върху човешкия матрял И стига с тези кой по по най. Така де, ай кажи ми какъв съм аз. Какви са родителите ми и какъв е сина ми??? Майка ми е от Търновски села, баща ми е от Русе, аз съм роден и израснал във Варна, Жена ми е от Добрич, живяла и израстнала във Варна. Преди 17 години ме викнаха за една седмица за един бизнес в София и седмицата продължава. Синът ми е роден и израснал в София, защото не съм го давал на баби??? И кой, какъв е в крайна сметка? На мен ми е кеф навсякъде.
                  По темата - и село ще си купя

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                    Ако малоумниците ви - не могат да управляват селата - как очакваш да управляват градовете и Столицата ви?

                    П.П. Ако, Бертрам не е партийна хранилка - ще му се извиня публично. Т.е. не е членувал и не членува в партия. Работното му място не зависи от партия и т.н.

                    Наистина ще се извиня - не се нахвърлям върху него. Вижте си Историята кои сте били някога. Същите сте и днес като народ!!

                    Нещо мениджъментът ви е смотан от 130 години насам. Т'ва е
                    айде стига с моята особа

                    накратко : инженер, с 2 малки деца, женен неосъждан, работно място от 1998 до днес - частна фирма с клиенти основно малки и средни фирми + няколко държавни, които окапаха по ред причини ( не са ни приоритет, нито даваме подкупи на директори)

                    не съм членувал в никоя партия ако се замисля съм гласувал почти за всички по известни партии без БСП и ДПС ( СДС, Мозер, Костов, Царя, Герб) ... и все ме е било яд после.

                    давайте по темата

                    в последните 2 години на косъм бях да ходя да купя от ЧСИ 2 имота единия едно къще в мърчаево с хубав парцел (къщето беше развалина) и другото една по-лачена селска къща в кладница. и двата пъти ме спира отстоянието от София (към 20км) и факта, че искам децата ми да учат в добро училище.

                    въпросът за мен си остава отворен и ще гледам за парцел в яката на витоша ..

                    не се карайте!
                    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                      Ти си знаеш за краставицата и това си е. Не мога да разбера защо се нахвърли върху Бертрам??? Темата е чисто техническа село vs град. Не става въпрос за софиянци срещу нови софиянци, нито селяни срещу граждани.

                      А иначе, от мен да знаеш... Нещата ще тръгнат да се оправят, когато хората спрат да се интересуват кой е в парламента.
                      Ако малоумниците ви - не могат да управляват селата - как очакваш да управляват градовете и Столицата ви?

                      П.П. Ако, Бертрам не е партийна хранилка - ще му се извиня публично. Т.е. не е членувал и не членува в партия. Работното му място не зависи от партия и т.н.

                      Наистина ще се извиня - не се нахвърлям върху него. Вижте си Историята кои сте били някога. Същите сте и днес като народ!!

                      Нещо мениджъментът ви е смотан от 130 години насам и отказвам да приема, че било нормално БГ-столицата да е последна дупка на кавала. Ъъъ ... и било "нормално" да е така. Т'ва е
                      Last edited by marandi; 29.12.2012, 09:20.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                        А иначе, от мен да знаеш... Нещата ще тръгнат да се оправят, когато хората спрат да се интересуват кой е в парламента.
                        Значи се движим в правилна посока. Аз отдавна не се интересувам от амбициозни, посредствени и глупави хора.
                        Не-заслужил инвеститор

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                          В Китай наричат "село" ( населено място до 1.5 мил. души ).

                          Кой според теб изтребва населението ни методично от над 20 години и ти поставяш аршин за "малък" и "голям" ( населено място )?

                          П.П. Ако хипотетично пренесем София в Китай - почти ще попадне в графата "село".

                          Не обиждам - просто ви казвам да се стегнете малко, че ви трепят в момента.

                          П.П.П. Някой ден ще ти дам исторически извори какво се е случвало в България, ако случайно оберат на търговец стоката в даден регион на Българска Империя.

                          Веднага областният управител му я е заплащал и той си е гонил престъпниците и разбойниците. Още не съм ги изчел данъчните закони докрай през феодализма, че са към 100 страници и бавно се чете като материя да го ева ... ( но това е накратко ).

                          Кат' събираш местни данъци и такси - охраняваш хората и стоката!!! Ако стане сакатлък, поемаш отговорност и плащаш, щот' е станало на твоя територия.

                          П.П.П. В момента в какво превърнахте България? В посмешище сякаш? Аз ли да дойда да ги питам тия неща у Парламенто, щот' на вас ви е "далеч", а па сте го правили от стотици години преди това? Ърммм ...?

                          При болярите винаги гониш номер 1 като престиж и място - няма такива глупости - 20 години да ти се обяснява, че си последна дупка на кавала и било "нормално"?

                          И как да стане, че не мо'а се сетя нещо?
                          Ти си знаеш за краставицата и това си е. Не мога да разбера защо се нахвърли върху Бертрам??? Темата е чисто техническа село vs град. Не става въпрос за софиянци срещу нови софиянци, нито селяни срещу граждани.

                          А иначе, от мен да знаеш... Нещата ще тръгнат да се оправят, когато хората спрат да се интересуват кой е в парламента.

                          Коментар


                          • Тук китайци, индонезийци, индийци не пишат...та викам да минем по българските разбирания (то и те са разтегливи). Да речем голям град население >100 000 (пиша го условно)

                            това дали град е столица или не е без значение в случая амо може да даде определни неща на жителите си

                            - добро образование
                            - добро мед. обслужване
                            - администрация и ред
                            - култура
                            - магазини
                            - паркове
                            - работни места

                            това гарнирано с достатъчно хора (да не е опустял)

                            давайте по същество (темата е за настоящия момент)
                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                              Партийната подлога, наречена "Бертрам" е ясна

                              Тоя само изпълнява поръчки да разделя и дели ( ъъ ... и да отклонява вниманието, че сте най-смотаните в Европа ), както го направи в темата за пушачите.

                              Дано някой ден Господ му прости на такъв, който за 2 сребърника си продава целия народ.

                              П.П. Понятието Столица-Провинция го има само в измислените БГ-стански кофи и руски такива - никъде другаде от 200 държави по света.

                              П.П.П. Не е лошо да се чете Александра Рипли ( Отнесени от вихъра, Сбогуване с Чарстън и т.н. ) - където сега всичко се прехласва по "аристократичния" Юг, който те сами си съсипаха някога.

                              Затова и в УСА да носиш маратонки, бели чорапи, дънки и сако е вид "протест" срещу аристокрацията. Да си изтребиш коренното население тоже?

                              Ся "фолклора" им е индиански - демек тия, които те самите затриха до преди няма и 200 години.

                              Кой е селянинът в тия "сториъс"? ( риторично ).
                              --------------------------------------------

                              Бертрам ( малоумника ), който ви дели постоянно умишлено, а като измрете утре пръв ще си докара легенда за произхода, че е "древен" провинциален род от Долно Уйново Молдовско да речем.

                              За такива мишки кат' него не ми е жал - кармата ги удря много здраво - даже вече не е през поколение, не е в поколение, а директно.

                              В скобки ( пълен педалчик ). Ако го питам колко столици има България дали знае, че са 27 досега за днешна България?

                              Другите "столици" какво трябва да кажат за днешната? Щот' Търнов град е наричан Цариград ( т.е. сравняван с Рим и Константинопол ), а тоя мухляк в момента е най-смотаната столица на Европа и тръгнал да се дуе?

                              Пред кого се дуеш, ве мой? Че си последна дупка на кавала в Европа ли? И пред собствения ти народ ли се надуваш, че няма по-смотан от теб в момента? ( риторично ).
                              -----------------------------------------------------------------
                              Научете си Историята кои сте били някога и какви сте били !!!!! България като независима Империя никога не е имала по-смотана столица ( изостанала ), спрямо всички останли в Европа, а дори напротив - винаги е била в топ 3 на Европа.

                              Че Русото издивява да се пърчи някой колко е смотан "навънка", а в БГ-стан да ми "борчее" пред народа си.

                              Демек 26 столици си трайкат, а най-смотаната някого в Историята ни се "пърчи" - пред кого, бре? Алоууу ...?
                              Леле какви изводи за Бертрама само. За протокола - МНОГО СИ ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА ЮНАКО! Ама дървена кратуна - можеш ли я убеди.
                              Не-заслужил инвеститор

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                                Спазвайте добрия тон. Обърнете внимание, че темата както я пуснах никъде не определя София като единствен голям град. А тук стана разправията София vs останалите. В момента се сещам поне за 5-6 големи града, които могат да се определят като голям град (по българските стандарти). Обръщам внимание и на варненската група (готини са, но не обичат шопите) - варна е също голям град.

                                По линия на обвиненията на Маранди - прочети първото мнение от темата. Представи си, че си човек, който може да си позволи да иде да живее на 20-30 км и обича зеленото, а после почни да си правиш сметки - къде ще учат децата, ако се разболеят къде ще ги водиш на доктор, къде ще ходиш за едно капучино и лаф с приятели и тн и тн.

                                идеята ми е да се види през различни гледни точки + и - на живота на село и в големия град.

                                По линия на обидите - Маранди излагаш се!

                                Поздрави и успех.

                                ПП моля Лорда, Грую, Джей и Бат Пешо да не се палят много .. всички те са с интересни мнения докато не се нервират...тогава става грозно.
                                В Китай наричат "село" ( населено място до 1.5 мил. души ).

                                Кой според теб изтребва населението ни методично от над 20 години и ти поставяш аршин за "малък" и "голям" ( населено място )? Някога замислял ли си се, че както в момента трепят "провинцията" - утре ще почнат да трепят и вас? ( ритотично ).

                                П.П. Ако хипотетично пренесем София в Китай - почти ще попадне в графата "село".

                                Не обиждам - просто ви казвам да се стегнете малко, че ви трепят в момента.

                                П.П.П. Някой ден ще ти дам исторически извори какво се е случвало в България, ако случайно оберат на търговец стоката в даден регион на Българска Империя.

                                Веднага областният управител му я е заплащал и той си е гонил престъпниците и разбойниците. Още не съм ги изчел данъчните закони докрай през феодализма, че са към 100 страници и бавно се чете като материя да го ева ... ( но това е накратко ).

                                Кат' събираш местни данъци и такси - охраняваш хората и стоката!!! Ако стане сакатлък, поемаш отговорност и плащаш, щот' е станало на твоя територия.

                                П.П.П. В момента в какво превърнахте България? В посмешище сякаш? Аз ли да дойда да ги питам тия неща у Парламенто, щот' на вас ви е "далеч", а па сте го правили от стотици години преди това? Ърммм ...?

                                При болярите винаги гониш номер 1 като престиж и място - няма такива глупости - 20 години да ти се обяснява, че си последна дупка на кавала и било "нормално"?

                                И как да стане, че не мо'а се сетя нещо?
                                Last edited by marandi; 29.12.2012, 09:11.

                                Коментар

                                Working...
                                X