IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Живот на село vs Живот в големия град

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Къде ще живее човек е преди всичко въпрос на личен избор.

    Една Руска поговорка казваше: По вкус и цвет , тавариш нет.

    Малките забравени от бога и правителството селца за които говорят повечето тук според мен ще изчезнат. Найстина не могат да предложат среда за живот подходяща за времето в което живеем.

    Не така обаче стои въпросът за малките градчета – десетина хил.души , особено ако са на разстояние 20-30 километра от по- голям град. В повечето случай при тях има спокоиствието, голямата къща с градина, достъп до детска градина, училище , здравеопазване и заведения в рамките на населеното място, чистия въздух и т.н.
    Комуникациите , инфраструктурата , ел.захранването и ВиК-то също са на ниво особено след ремонтите които се правят по програмите за развитие на селските раони на ЕС.
    Каквото все пак го няма, като кино или МОЛ например ...има го на половин час път....не смятам че и в София е кои знае колко по-близо.

    Аз лично съм направил своя избор .... купил съм си къща с повече от 200 кв.м. застроена площ , имам половин декар двор където си сея домати и други зеленчуци не защото не мога да си ги купя а защото ми е кеф да звам че аз съм си ги произвел. Радвам се на тишина и спокоиствие, на автомобила се качвам рядко най вече ако ще пътувам по работа до по голям град , детето ми по цял ден играе без да се налага постоянно да го следя да не стане нещо. С тока , водата и интернета проблеми нямам .........
    Пък ако случаино ми се прище навалица, шум , купон и кипящ живот нон стоп..... е го де е Слънчев бряг
    Last edited by markov; 29.12.2012, 16:13.
    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

    Коментар


    • Голям град (София, Варна, Пловдив...) срещу село е твърде контрастно сравнение.

      Та то вече няма села... Тези остатъци от села скоро няма и да ги има


      По-добре е да сравняваме малък срещу голям град.
      Аз съм от малък град, близо до София, и предпочитам да емигрирам пред това да живея в столицата. Причините бяха изброени по-долу от доста съфорумци.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        айде стига с моята особа

        накратко : инженер, с 2 малки деца, женен неосъждан, работно място от 1998 до днес - частна фирма с клиенти основно малки и средни фирми + няколко държавни, които окапаха по ред причини ( не са ни приоритет, нито даваме подкупи на директори)

        не съм членувал в никоя партия ако се замисля съм гласувал почти за всички по известни партии без БСП и ДПС ( СДС, Мозер, Костов, Царя, Герб) ... и все ме е било яд после.

        давайте по темата

        в последните 2 години на косъм бях да ходя да купя от ЧСИ 2 имота единия едно къще в мърчаево с хубав парцел (къщето беше развалина) и другото една по-лачена селска къща в кладница. и двата пъти ме спира отстоянието от София (към 20км) и факта, че искам децата ми да учат в добро училище.

        въпросът за мен си остава отворен и ще гледам за парцел в яката на витоша ..

        не се карайте!
        ОГРОМНО ИЗВИНЯВАЙ!

        -----------------
        От гледна точка конструкция, ще имаш следните проблеми:

        - вода ( плитко ги копаят и замръзват тръбите ).
        - мръсен канал ( т.е. на септична яма );
        - ток ( калпави парамеметри и ще трябва да правиш компромиси с ел. уредите и ще горят често) - отделно ония дружества, за да пестят мятат тока по жици надземно, които зимата замръзват и после се късат. После се гласиш със дни и седмици докато дойде някой. Т.е. генератор и 2 тона поне запас с питейна вода + храна.

        П.П. Цялата страна е леко "сбъркана" - винаги се почва от инфраструктурата, подземна и надземна, прекарват се комуникациите и чак тогава започва да се строи.

        В БГ-стан още нямате подземен кадастър, т.е. кой за какво, къде е копал и да се знае.

        П.П.П. Моето мнение съм го писал в една статия, че Държава, която не защитава живота и здравето на поданиците си, а също така и да пази собствеността им е обречена.

        Ти си прецени към днешна дата как са нещата. Останалото, което изреждате е поправимо, но го няма фундамента засега, защото сте подложени на тотален геноцид за всичко, без никаква алтернатива за всичко - дори и през монополистите.

        Поздрави!
        Last edited by marandi; 29.12.2012, 15:52.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

          Така е.Това е в Дания.
          Изглежда абсолютно отвратително! Оруелски кошмар!
          Custodite sortem vestram

          Коментар


          • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
            Спазвайте добрия тон. Обърнете внимание, че темата както я пуснах никъде не определя София като единствен голям град. А тук стана разправията София vs останалите. В момента се сещам поне за 5-6 големи града, които могат да се определят като голям град (по българските стандарти). Обръщам внимание и на варненската група (готини са, но не обичат шопите) - варна е също голям град.

            По линия на обвиненията на Маранди - прочети първото мнение от темата. Представи си, че си човек, който може да си позволи да иде да живее на 20-30 км и обича зеленото, а после почни да си правиш сметки - къде ще учат децата, ако се разболеят къде ще ги водиш на доктор, къде ще ходиш за едно капучино и лаф с приятели и тн и тн.

            идеята ми е да се види през различни гледни точки + и - на живота на село и в големия град.

            По линия на обидите - Маранди излагаш се!

            Поздрави и успех.

            ПП моля Лорда, Грую, Джей и Бат Пешо да не се палят много .. всички те са с интересни мнения докато не се нервират...тогава става грозно.
            Има села и села.Десет километровата зона около големите градове е едно а село на 50-60км от голям град друго.Не може всички да сме на едно мнение.Варианти много.Според мен най добре е къща в близко село и апартамент в града.Ако човек има и родители пенсионери още по добреЛятото на село зимата в града.Докато човек е млад лети в облаците и крои големи планове но с възрастта нещата се променят.А кога децата отлетят от гнездото става съвсем друго.Къщата има едни проблеми и предимства апартамента други.Няма смисъл да се опитвам да си налагам мнението.На мен ми харесва да живея на село което е на 10км от голям град и така си живея.Имам и апартаменти в два големи града но не ме кефят.Когато реша преспивам но да живея постоянно не ме кефи.На който му харесва града негова воля.Всеки си има съдба.На едни децата заминават и остават сами на други са при тях и са нагъчкани в 50 квадрата 10 човека.Живота е такъв какъвто всеки си го направи.Важното е да си в мир и покой с душата си.На Лорда искам да кажа че образованието е вътрешен процес а не външен.Имам колеги завършили в Габрово и не смятам че тамошния ТУ е по лош от Софийския.Пак казвам всеки има съдба.Понякога тя така подрежда нещата че да не можеш да учиш в София.Това не означава че човека е тъп или второ качество

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
              Хубава снимка, но тук на половината от тия зелени площи щеше да има паркинг, а през останалата половина да има коловози от коли във всички посоки върху зелените площи, направени от индивиди които не искат да обикалят, а ще минават напряко през тревата или ще си паркират колите не по-средата, а пред входа на къщата.

              Така е.Това е в Дания.
              Life won't wait for you.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                Хубава снимка, но тук на половината от тия зелени площи щеше да има паркинг, а през останалата половина да има коловози от коли във всички посоки върху зелените площи, направени от индивиди които не искат да обикалят, а ще минават напряко през тревата или ще си паркират колите не по-средата, а пред входа на къщата.
                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                Коментар


                • Първоначално изпратено от DIDO- Разгледай мнение
                  ... модел който работи много добре в Австрия, Германия и т.н. Качеството на живот в провинциална къща с двор е много по-добро от това в един централно градски апартамент - както за децата, така и за родителите им. Затова и навсякъде на запад това е предпочитаният начин за живот, а в апартаментите в централната градска част живеят по-ниските прослойки и имигранти....
                  Тук обаче не сме нито Германия, нито Австрия, а централизацията е по-голяма дори от социализма. За най-малкия документ пали кола и ходи до големия град. В селата няма детски градини, няма училища. А зимата? Когато падне сняг, ще чакате да ловят снежинките във въздуха или все някой ден ще стоите блокирани? Колко лева на месец ще ви отиват само за транспорт? Каква кола и за колко пари трябва да карате ако имате къща на село? Не отричам живота на село - 1/3 от детството си съм изкарал в такова - всяка ваканция бях, а първите ми пари заработени някога са били от работа в ТКЗС още в детските ми години, но е добре наистина човек да си дава сметката за реалностите, плюсовете и минусите. Знае ли например някой от вас средната продължителност на живота в София и тази по селата? Статистика която нито един вестник няма да отпечата. Разликата е почти 10 г. в полза на мръсния въздух в София, поради липса на спешна и лекарска помощ на село. Престъпност - Както знаем тя е динамична и ако само преди 10 г. в някой села нямаше циганска такава, тя се появява. Първо идват 1-2 семейства, но след тях задължително идват още, още и само за няколко години и тоя регион опищява, а след десет е опоскан и разграбен. Центъра - Не знам защо в нашенецът битува противно на историята, парите и логиката, че богатите живеят в покрайнините. Напротив във всеки град в света най-скъпите жилища на м2 са точно на пъпа. Защото има всички удобства и блага на цивилизацията. Няма град в света в който в предградията да е по-скъпо от центъра му. И тук причината е и финансова. Богатия може да си позволи апартамент в центъра и да спести следващите 30 г. от транспорт, бедния не може. Сметнете само колко пари годишно ще са ви нужни, ако живеете на 30 км. от центъра. За гориво, поддръжка на колата или джипа (за село по-добре джип - има и зима), времето нужно всеки ден за придвижване, ставането сутрин с 1-2 часа по-рано за да заведеш детето на училище, времето за да го прибереш. Отиването в автосервиз, или просто в магазин. И двете си имат както плюсове, така и минуси и за мен дали пъпа на града или на село е въпрос на личен избор.
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                  Коментар


                  • Life won't wait for you.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от skorpio Разгледай мнение
                      Аз бих си взел имот в селото дето шамариха френските парапланеристи - командоси
                      Там едва ли има останали мангали,които да крадат чушките от градината ми
                      Не няма да си вземеш.И там се краде яко нищо че няма мангали а с.Мечка е само на няколко километра

                      Коментар


                      • Аз бих си взел имот в селото дето шамариха френските парапланеристи - командоси
                        Там едва ли има останали мангали,които да крадат чушките от градината ми
                        Не спори с ГЛУПАК! Ще те свали на нивото си и ще те бие с опит.
                        私は最高のトレーダーだ

                        Коментар


                        • Интересна тема сте подхванали,
                          аз бих казал яе съм против концентрацишта на население, дейности и бизнес на едно или две по-големи места - визирам конкретно ситуацията в България.
                          Много по-правилен модел е развитието на всички региони и проактивни действия против концентрацията - модел който работи много добре в Австрия, Германия и т.н.
                          Качеството на живот в провинциална къща с двор е много по-добро от това в един централно градски апартамент - както за децата, така и за родителите им. Затова и навсякъде на запад това е предпочитаният начин за живот, а в апартаментите в централната градска част живеят по-ниските прослойки и имигранти.
                          Относно коментара на Грую не съм съгласен с повечето аргументи:
                          - лекарската помощ - по-скоро това е резултат на политиката на концентрация, която се провежда в България, а също така и организация на МЗ
                          - хората с които си общуваш си избираш сам - като не ти харесват тези, който са около теб (съседи) не си общуваш. И никакъв не ти е проблема да посетиш приятели или те да посетят теб
                          - социални дейности - не мисля яе трябва да има кино или театър - освен ако те не са от местни ентусиати. Дори и в някой от градовете го няма това, но ако ти се гледа филм качваш се на колата и за 30 минути си в града и можев да гледаш филм. Тук по-скоро пак проблема идва от огранияеното мислене на българите за пътуване пространство и т.н.
                          - децата ти ще се чувстват много по добре в една по-свободна среда, каквато има в провинциална къща - игра, разходка, домавни любимци и т.н. А относно обидите на селшнин, отново идва от комплексарщината на българина, който се мисли за невероятен и постигнал нещо само защото живее в центъра на София. Но, ако не са мама и тати и помощите, които те му изпращат от село, в повеяето случаи парите няма да му стигат и за храна.
                          - комуникациите - отново въпрос на организаци на държавно ниво
                          - тишината - е козичките и овцете са яаст от идилията, поне на мен не ми пречат да блеят, звънят и някой да подвиква подир тях :-) . Но ако сравним този шум с шума на трафика по улицата на която аз живея в града, то разликата е огромна.
                          Всичко е възможно,само желание да има!
                          Делян Костов ;-)

                          Коментар


                          • пичове, ама наистина кефите понякога, особено в романтичните ви възгледи са селото. Хайде да ви дам и малко минуси, ама от тези реалните, а не на ангро, че да не ме обвинят пак в профанизъм:

                            - липса на каквато и да е адекватна (не, дори не е адекватна, липса на елементарна) лекарска помощ - на село се лекуват само с дедо Боже, щото лекарчето (обикновено джи пи, обслужващо 7-8 села) се вясва веднъж-дваж седмично и ги лекува с аспирин и/или най-скъпите възможни лекарства покривани от здравната каса (за което съответния вносител му заплаща). Ако "пациентът" оцелее - ами лекарчето е най-добрия, почват се едни курбани, ведни пилета, яйца, агнета, баници и т.н., ако не оцелее - ами той/тя и без това е стар/а. дошло му/й е времето да се срещне с първосъздателя. Реален случай по въпроса - преди няколко години почина мой много близък родственик (много ги уважаваш тези хора - уникални, велики българи, разказвал съм историята на този дядо, който отказа да съди България /царски офицер/, въпреки че е репресиран от комунистите със затвор и отнемане на гражданските му права, защото "аз тази държава съм се клел да я браня, а не да я съдя"), та когато почина въпросния човек, бях в региона и съответно издирих телефона на гп-то, за да му кажа да дойде и да констатира смъртта (беше събота), на което той най-нагло ми отговори: Ама сигурен ли сте, че е умрял, че да не се разкарвам излишно!!!!!. Щях да го убия този боклук Та това ви е "здравеопазването" на село - естествено за зъболекар и дума не може да става, а подобни неща като бременност и раждане са тема табу.

                            - липса на каквито и да е нормални хора (ако изобщо има хора), с които да комуникираш - под комуникиращш нямам предвид да обсъждате Толстой или Джак Керуак, а нещо различно от това "мръляли" ли са се оФцете (бате пешо може да ви преведе какво значи), дека е най-убавата паша и как онаа уроспия на свако Генади малката щерка одила у градо с къса пола - мани, мани, срам и резил, баба й, ако я види, ще се обърне в гроба.....

                            - липсата на каквито и да е социално-културни дейности - естествено не се очаква да има театър във всяко село, но то и читалища вече няма (реално иначе сградите си стърчат абсолютно ненужни като шестох.йника на ндк-ту на културата), пък където още мимикрират, не са получавали книги от 25 години, пък за просФетна дейност да не говорим.... А едно време (преди 25 години) във всяко село имаше работещо кино, но да не отплесвам в тази насока

                            - децата, ах, децата и тяхното бъдеще - и тук не говорим само за образУванието, което е повече от ясно, че селското школо няма как да даде (ако не е закрито междувременно). Да речем, че е близо до град и ще учи там. Ами с кого ще дружи това дете, как ще се развива - в среда от имбецили и мангали ли? Или няма да има приятели - караш го сутрин в 7.30, вземаш го веднага след училище и в затвора на село. Тук ори няма да отварям тема колко разбита ще бъде психиката му/й, като му/й лепнат етикета "селянин/ка", при това напълно заслужено.....

                            - обикновените битовизми, тип комунални услуги, за които у градО не се замисляме и са ни дифолт - това да сереш вънка на минус 15 едва ли е особен кеф, ама знам ли, сигурнои има и търсачи на силни усешания А режим на тока, щото мангалите откраднали кабелите и това станала в петък вечер, пък енергото не бачка през почивните дни? А режим на водата, щото това не е София, да черпи от 7-8 язовира? А липса на каквото и да е сметозивозване? А липса на Хасфалт и непроходимост на пътищата, горе-долу като при немското настъпление към Москава през 1941?

                            - тишината, ах, тази мантра тишината - каква тишина, какви 5 лева бре, уважаеми съфорумци - ами като се почне с изкарването ан животинките в 6-7 часа и безкрайното подвикване на местния козар/ивчар/кравар или всички заедно и сатва една дивна какафония. Ами местните селски беци с гоУфовете (при това единички, че двойките още са прекален ъпгрейд за село)., дето ни закон ги лови, ни нищо, та като решат да си правяр гонки посред нощ, за да се доказват пред шаврантиите от съседната ма'ала - ами те гонките по околовръстното около Бояна са по-тихички и возилата по-малко изпилени. Пък недай си Боже някой селски бек да има рожден ден или да е заклал свинята и да има кас'тУфон - малиии, каква тишина настава - в Люлин 11 на парти на София Запад е по-тихо...


                            Мога да продължа и още, но да не стане дълго, че няма да го четете, уважаеми кандидат-селяни На село можеш да идеш ей-така, на виличката, да разпуснеш за ден-два, да си купиш ракийка от бай-генчо и доматки от стрина гицка, да си донесеш мръвка от София, да си направиш барбекю и т.н., но да живееш за постоянно, ако не си пенсионер или "творческа" натура тип художник, на който му трябва тишина, самовглъбение и съзерцание на пъпа му, за да открие божественото проникновени за поредната мацаница - ами трябва да си психично болен, но всеки знае себе си, както казваше един познат.

                            Успех с покупките и опазването на селското имущество
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                              Спазвайте добрия тон. Обърнете внимание, че темата както я пуснах никъде не определя София като единствен голям град. А тук стана разправията София vs останалите. В момента се сещам поне за 5-6 големи града, които могат да се определят като голям град (по българските стандарти). Обръщам внимание и на варненската група (готини са, но не обичат шопите) - варна е също голям град.

                              По линия на обвиненията на Маранди - прочети първото мнение от темата. Представи си, че си човек, който може да си позволи да иде да живее на 20-30 км и обича зеленото, а после почни да си правиш сметки - къде ще учат децата, ако се разболеят къде ще ги водиш на доктор, къде ще ходиш за едно капучино и лаф с приятели и тн и тн.

                              идеята ми е да се види през различни гледни точки + и - на живота на село и в големия град.

                              По линия на обидите - Маранди излагаш се!

                              Поздрави и успех.

                              ПП моля Лорда, Грую, Джей и Бат Пешо да не се палят много .. всички те са с интересни мнения докато не се нервират...тогава става грозно.

                              Спред мене това не е Маранди, или поне няма нищо общо със сладура отпреди няколко години.
                              Най-вероятно някой трол му е хакнал акаунта

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                                Мъка, мъка, мъка, мъкааааа
                                Родените в тази част на България не се задоволяват с 3 дка двор. Най-добре парцела да е от 10 дка нагоре, да няма почти никакъв наклон и подпочвените води да не са много дълбоки

                                Що не писа преди 30г......
                                Щях да търся от тази част на България а не от зала " България "....

                                Коментар

                                Working...
                                X