IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Живот на село vs Живот в големия град

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Лордееее, Лорде! У СУ се обучават по схеми от 19 век- взаимоучителна метода, и то баш по теС нАуки дето чакаш да направят Софийското поле Силициево. Студенти от 2 курс ИТ водят упражненията на тези от 1 курс.

    Коментар


    • Lorda ти си бил голям симпатяга и шегаджия.Софийската срещу Силициевата долина и ТУ СУ УАСГ И ХТУ срещу Станфорд и Бъркли.Но все пак не подценявай младите българи.Аз имам двама такива и са страхотни.И не са само те.Мога да кажа че почти 90% от децата на роднини колеги и приятели са такива.А предполагам че има доста много такъв чудесен материа.Може би не ги разбираме но проблема си е наш а не техен.Нашите университети не са толко лоши.Само трябва да престанат да се интересуват от преподавателите и да започната да се интересуват от студентите.Да вземе да препишат програмите и лекциите на водещите световни университети и да ги въведат тук.А това че бай еди кой си дето чете ненужни лекции по термодинамика на компютърни специалисти няма да има работа си е негов проблем.Истинските проблеми да няма инвестиции в нашата страна са законите правосъдието и МВР.Както и огромната корупция и алчност.Когато натикаме крадците и тарикатите където им е мястото и на ръководни постове поставим млади почтени и образовани хора ще дойде това което всички искаме.

      Коментар


      • sillicon valley за Бате Пешо, да прочете и помни

        Може ли Софийската долина да стане Силициева?
        Семената, нужни за покълването на Силициева долина в България, са университетите!

        Напоследък често се споменава, че София има потенциал и би могла да се превърне в еквивалент на Силициевата долина (Silicon Valley). Наличието на млади и талантливи технологични специалисти, сравнително ниските разходи за заплати и осигуровки, както и голямото желание за развитие са добри предпоставки София да се превърне в технологичен център на Европа, а защо не и на целия свят. Но дали тези предимства на Софийската долина са достатъчни, за да се конкурира със Силициевата долина?

        Това е първа част от серията “Софийската срещу Силициевата долина“. В следващите постове ще разгледаме в детайли характеристиките на едната и другата долина, но за целта нека щриховаме някои от основните точки.
        Силициевата долина (Silicon Valley)

        Още позната като Силиконовата долина.

        Силициевата долина е обширен район в близост до Сан Франциско, Калифорния, САЩ. Известен е с огромната концентрация на високотехнологични фирми, които там са стартирали своя бизнес, и фирми, които са се релокирали в долината. Там се зараждат почти всички гиганти в ИТ света като Apple, HP, Oracle, Google, Dell, Intel, NVidia и т.н. Днес там функционира най-голямата екосистема от стартиращи ИТ компании в цял свят. Там е концентрирано огромно количество от талантливи инженери и предприемачи, финансови институции и бизнес ангели. Като добавим към този списък и най-добрите университети в света (Stanford и Berkeley), заедно със слънчевото време и прекрасната инфраструктура, получаваме “Рая за стартиращия бизнес“. Но за да е успешен един стартиращ бизнес, разбира се, са необходими и клиенти – а какво по-добро от най-голямата икономика в света, с най-силната средна класа и 300 – милионното население на САЩ.
        Софийската долина

        Софийската долина (на пръв поглед доста прилича на Силициевата), от своя страна, също притежава ИТ чар. Някои от силните страни на София са наличието на млади и талантливи специалисти, сравнително ниски разходи за заплати, осигуровки и наеми, както и голямото желание за развитие на младежта. Но! Това е една прекалено малка част от необходимите съставки София да се превърне в еквивалент на Силициевата долина. Ето и някои от най-важните предпоставки:

        Добри университети и високо образование
        Наличие на талантливи млади хора от различни области
        Предприемчивост
        Рисково финансиране
        Добра локация (хубав за живот град)
        Знание и култура за стартиране на високотехнологични компании (добри ментори и известни и успели предприемачи)
        Силна икономика и средна класа

        Нека разгледаме дали София притежава тези съставки.
        Университетът и младите таланти

        Най-силната притегателна сила за талантливи млади хора е университетът. Мотивираните и умни хора обичат да са обградени от други мотивирани и талантливи хора. А къде се концентрират най-талантливите млади хора? В най-добрите университети! Университетът е мястото, където се случва магията на знанието, където се срещат най-умните “мозъци”, обменят идеи, опит и знание. Най-добрите и иновативни идеи и компании тръгват винаги от университети – Facebook, Microsoft, Google, Apple… Списъкът е безкраен.
        В София няма добри университети или поне на достатъчно високо ниво, за да задържат поне по-голямата част от талантливите българи. Изобщо не може и дума да става за привличане на млади и талантливи хора от други страни. Дори се наблюдава обратната “тъжна” тенденция на напускане на младите и талантливи кадри в посока чужбина (например към Силициевата долина). За разлика от София, в района на Силициевата долина се намират два от най-добрите високотехнологични университета в цял свят – Станфорд и Бъркли, които привличат таланти от цял свят.
        Предприемчивост

        Предприемчивостта е способността на човек да материализира иновативни идеи, като резултатът най-често е създаването на нови компании и нови работни места. Предприемачите променят света и обществото, в което живеят. Това са хората, които “създават”, поддържат и развиват Силициевата долина. Предприемчивостта не е от най-силните български качества. Например каква е първата ни мисъл, когато завършим университет? Най-често мисълта, която ни вълнува, е как да си намерим хубава, добре платена работа в областта, в която сме учили и сме специалисти. А има ли друга опция? Има, да, например може да си зададем въпроса как мога да създам нещо, което да направи света по-добро място за живот! Как мога да променя света! Как да стартирам бизнес, който да промени света! Как да дам работа на себе си и на други хора! За съжаление тези въпроси биват рядко задавани от българските младежи.
        Рисково финансиране

        Много важна съставка за почти всеки стартиращ бизнес е достъпът до ранно финансиране. Това е високо рисково финансиране без почти никаква сигурност във възвращаемостта на инвестицията. За съжаление рисковото финансиране не е особено популярно в София, България, а и в Европа като цяло. В тази сфера дори не може да се говори за нещо общо със Силициевата долина, където концентрацията на Venture капиталисти и Бизнес ангели е просто зашеметяваща.
        Добра локация. Място за живот. Инфраструктура

        Младите и талантливи хора обичат да живеят на хубаво място. Място с хубава природа, приятно време и добра инфраструктура. На колко от хората, живеещи в София, им допада животът тук? Според мен – не много. Но защо? Мисля, че всеки е напълно наясно защо, но нека споменем някои от по-важните „предимства“ на София.

        Имотите в София не струват. Имотите са прескъпи, а за качеството и дума не може да става.
        Инфраструктурата в София не струва. Пътищата ни са ужасни, дори си мисля, че по-лоши няма как да са. Точка.
        Списъкът е безкраен, затова няма да се спираме на други от недостатъците на София.

        Известни и успели предприемачи

        Успелите вече предприемачи са двигателят на младите предприемачи. Те са техният пример, техните ментори и дори техните инвеститори. В София и България като цяло няма (или са доста малко) известните и успели бизнесмени и предприемачи. За съжаление единствените известни хора са музикални “изпълнители”, “политици”, “спортисти” и съмнителни „бизнесмени“. Липсва този тип умни и успели в бизнеса хора, които да служат за пример на обществото. Към които младежта да се стреми и да си казва “искам да стана като тях, искам да съм един от тях”. Например Марк Зукерберг, Лари Пейдж и Сергей Брин, Бил Гейтс, Майкъл Дел и разбира се, Стив Джобс. Това са хора, които са променили света драстично. Всеки един от тях е имал или има своята мисия и цел в живота. Те служат като невероятен двигател за младите студенти, които искат да променят света чрез своите открития, стартиращ бизнес и новаторски идеи. В интерес на истината има такива хора в София. Аз лично познавам няколко, но те не са интересни на медиите, не са интересни на обществото и по този начин не са интересни и на младежта.
        Силна икономика и средна класа

        Когато стартираш бизнес, може би най-важното нещо е какво ще правиш и за кого го правиш. На кого ще продаваш своя продукт? Кои ще са твоите клиенти? Когато икономиката на страната е слаба, е много трудно да намериш пазар за своя продукт особено ако той е високотехнологичен. Икономиката на България е страшно слаба. Следователно ако искаш твоя бизнес да просъществува, е необходимо да търсиш пазар извън рамките на страната. А когато става дума за високотехнологични продукти, то най-често потенциалният ти пазар би бил САЩ или Европа. Но тогава ти излизаш в пряка конкуренция например с американските фирми. А кой познава по-добре американския пазар (потребител) – ти или американският ти конкурент? В тази точка отново Силициевата долина печели убедително.

        София има да извърви много много дълъг път до това да се превърне в еквивалент на Силициевата долина. Лошото е, че може би не сме на прав път! Най-важните “семена” на Силициевата долина са университетите и младите хора. Вместо да подкрепяме и развиваме своите университети и младежта, ние вървим срещу тях!

        Може би е крайно време да започнем да работим за своите университети!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение

          Ето един градски фермер като тебе:
          http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=880784
          http://vbox7.com/play:b154074c ..................

          Коментар


          • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
            Аз не вярвам

            Абе хора, какво е това нещо?? Опънете се малко, не е възможно селски михлюзин да ви тормози
            Наивник, точно тези типажи пречат да дръпнем напред. Във Варна, София, Пловдив са по- невидими, но са съществен фактор за неслучване на определени неща.

            Във Велинград, Дупница и т.н. са по-видими и.. какво от това. Ще кажа само фидел беев. То и фамилията, която си е лепнал сама говори за себе си.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение

              Ето един градски фермер като тебе:
              http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=880784
              Абе то тва е ясно. Забранено е, но нямам идея с какъв закон или наредба. И защо има дискриминация спрямо селото Още повече, при мен няма живеещи

              Коментар


              • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                Седя си и си мисля...... Какво ще ми направят, ако паркирам 100-200 кокошки и 10-15 агнета в Софето??? Някой знае ли да има забрана Така де... и без това глад се задава

                Ето един градски фермер като тебе:
                http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=880784

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Батко Пешо Разгледай мнение
                  Ми глад мори столичаните така че внимавай да не ти откраднат стоката оти не се чува лесно
                  Ееее, имам въоръжена охрана

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                    Седя си и си мисля...... Какво ще ми направят, ако паркирам 100-200 кокошки и 10-15 агнета в Софето??? Някой знае ли да има забрана Така де... и без това глад се задава
                    Ми глад мори столичаните така че внимавай да не ти откраднат стоката оти не се чува лесно

                    Коментар


                    • Седя си и си мисля...... Какво ще ми направят, ако паркирам 100-200 кокошки и 10-15 агнета в Софето??? Някой знае ли да има забрана Така де... и без това глад се задава

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от TDK Разгледай мнение
                        Бат Пешо, при нас земята е плодородна (смолница дори в двора ни и като завали, ботушите ти остават в лехата) и там, където не се плеви, тревата стига до над 2 метра. Вярно, че и доматите стават над два метра, поне колците са ни толкова дълги. А счупените фрези може да дойдеш да ги видиш .

                        А адвокатите и професорите не че са се разтреперили, но са малцинство и по тази причина безправно . Защото аз ти говоря все пак за държава в държавата с други правила и обичаи, не закони. Не че изобщо в държавата някой се е претрепал да спазва законите, но поне живеем с илюзиите, че ги има.
                        А защо не се плеви или коси?Аз обработвам всичко до последния квадратен милиметър и няма бурени.Не търпя щир паламида балур троскот и съвлак.Дори и да нямаш райграс след няколко години косене местата които не ореш се затревяват с местни сортове треви и стават по хубави от райграса.Иска се косене само.Ти си жена и при това страхлива.Не се бой толкова.Щом си ербап да напуснеш София значи може да се оправиш и със зам кмета.Гледането на градина и животни не иска благословията на местната власт.Виж с айдуците е малко по трудно.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                          понякога си мисля, че си ШОП докарваш го без грешка

                          иначе ТДК е написала много верни неща. Имай предвид, че е жена, а те както знаем обикновено леко пресилват нещата. Това с феодалите си го има.. и с мързеливите полицаи ... и с циганите.... и с кражбите..... не викай на черното бяло, защото с очите си съм виждал хора заложници на животните си да казват " ако излезем някъде и оставим къщата празна за 1 ден .. като се върнем прасетата/кокощките/ кравата няма да ги има...
                          Не знам какво мислиш.Майка ми е софиянка от преди девети септември.Ако софиянците са шопи наполовина съм такъв.Дори имам роднини и в Перник и околията щото нейния баща е от Пернишко.Баща ми няма нищо общо с този край на България.Та какъв съм и откъде съм не знам.Много ми е трудно да кажа откъде съм.Това с феодалите е оправдание приятелю.За кражбите си прав има ги и наистина се крадат животни.Но не от организирана престъпност и феодали.Живота на село не е за всеки.Владая Мърчаево Драгичево Студена Кралев дол са села.Там има ли местни феодали и да не би зам кмета на София или Перник да е местен феодал?Намалете сериалите и жълтата преса както и гледането на босфор и доган тв.Щото от там ви набиват в главите небивалици.В село най големия арендатор от 10 години през лятото има охрана на всичките земи.Пиле не мое прехвръкне.Първата година пребиха циганите нарязаха им амунициите и гумите на каруците и проблеми няма никакви.Дори не си и помислят да ходят по къра щото после много боли а и нямат здравни застраховки.Аз съм виждал как 150кила охранител удря мангал 60кила.Гледката е точно като по анимационните филми....Дори не може да си представиш гледката.Мангалите са основно в държавните и общинските гори там крадат.Хем ни снабдяват с евтини дърва хем си изкарват пари.А са влезнали у нас а е станало мазало.Ако евентуално кучетата не се оправят просто ще ги гръмна без да си поплювам и накрая на село има един трап там изхвърлят умрелите животни..

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                            понякога си мисля, че си ШОП докарваш го без грешка

                            иначе ТДК е написала много верни неща. Имай предвид, че е жена, а те както знаем обикновено леко пресилват нещата. Това с феодалите си го има.. и с мързеливите полицаи ... и с циганите.... и с кражбите..... не викай на черното бяло, защото с очите си съм виждал хора заложници на животните си да казват " ако излезем някъде и оставим къщата празна за 1 ден .. като се върнем прасетата/кокощките/ кравата няма да ги има...
                            Полицаите не са мързеливи, те просто са купени или държани в подчинение по някакъв друг начин.

                            Това за заложниците е вярно, щото освен всичко друго, животните са хранят по три пъти на ден . То при нас животните ги отмъкват не само апашите, ами и лисици и чакали, има дори и орли, дето крадат пилците. Истинска романтика !

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Батко Пешо Разгледай мнение
                              Няма как да повярвам и думичка на написаното от теб.Ти на село не си ходила камо ли да си живяла.Това с бурените направо ме разсмива?Този бурен за два часа ли става колкото дърво та чак "чупел" мотофрезата?????!!!!!!!!!!!!!!!!!Ако ти наистина живееше на село бурена няма как да стане толко голям.Аз си минавам междуредията на доматите и краставиците веднъж на три седмици,бурен няма.Покрай дуварите кося пролетно време веднъж седмично а през лятотото веднъж месечно че и по рядко в зависимост от валежите.В двора ми бурени нямам.Майка ми дори се ядосва че не и оставям нищо за копане и нямало какво да прави по цял ден.Картофите и лука ги вадя след Петровден по стар стил и после минавам с мотофрезата.Бурени няма.Това с феодалите е някаква фантасмагория приказки под шипковия храст.Аз твърдя че местни феодали няма никъде ти твърдиш че има напиши къде е и ще видиш че проблема ще се реши.Адвокати професори и инженери се разтреперали от един кмет айде не ме баламосвай.
                              Бат Пешо, при нас земята е плодородна (смолница дори в двора ни и като завали, ботушите ти остават в лехата) и там, където не се плеви, тревата стига до над 2 метра. Вярно, че и доматите стават над два метра, поне колците са ни толкова дълги. А счупените фрези може да дойдеш да ги видиш .

                              А адвокатите и професорите не че са се разтреперили, но са малцинство и по тази причина безправно . Защото аз ти говоря все пак за държава в държавата с други правила и обичаи, не закони. Не че изобщо в държавата някой се е претрепал да спазва законите, но поне живеем с илюзиите, че ги има.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                                понякога си мисля, че си ШОП докарваш го без грешка

                                иначе ТДК е написала много верни неща. Имай предвид, че е жена, а те както знаем обикновено леко пресилват нещата. Това с феодалите си го има.. и с мързеливите полицаи ... и с циганите.... и с кражбите..... не викай на черното бяло, защото с очите си съм виждал хора заложници на животните си да казват " ако излезем някъде и оставим къщата празна за 1 ден .. като се върнем прасетата/кокощките/ кравата няма да ги има...
                                Ееее, за целта никакви животни Кокошки мое Дреме ли ти, че ще ти откраднат 10 кокошки по 2 кинта? А иначе другите жуотни си длъжен да си там не щото ще ги откраднат

                                Коментар

                                Working...
                                X