IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Живот на село vs Живот в големия град

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от TDK Разгледай мнение
    ...

    Но си мисля напоследък, че е най-добре на село, но не в България, а в чужбина. Ето за това си мечтая след три години живот на село в България .
    След 3 год. в тамошните села в чужбинско ще се оплачеш долу горе така:
    - никой не иска да говори с мен и с всеки поздрав на съседите прозира адско лицемерие
    - те местните се смеят на други неща, а аз не виждам къде е смешното
    - ядат и пият други неща, които са ужастни и си говорят за местни неща , с които аз не съм израстнала и ми чуждеят
    - през уикенда изглежда все едно всички са умрели в петък едвременно
    - ако в магазина ми усетят чуждия акцент и отношението им към мен се промена на секундата като към втора класа човек
    - единствените хора с които мога да си говоря са българи от съседното село, с които обаче в България не бих имала нищо общо.и т.н.
    Няма живот извън София..(за вас ...според мен
    Last edited by Kosto; 15.01.2013, 08:56.

    Коментар



    • Аз като си купя село, ще гътна три-четири ягнета и ще поканя 50 човека, с дрескод минимум жип за 100К, и смятам да нямам проблеми с местния феодал

      Майтап Едва ли съществуват такива проблеми по селата

      Коментар


      • аз и сега живея в малък град, но мечтата ми е съвсем на село да отида - сериознои да дремя там по цял ден

        Коментар


        • TDK кое е това село?????На колко километра е от голям град?Какви феодали какви пет лева?

          Коментар


          • Личен опит

            Като родена, израснала и остаряла в София ми писна от навалицата и мръсния въздух и решихме с мъжа ми да живеем на село. Три години стоически издържахме, но на четвъртата се наложи да се върнем в София в мръсотията и простотията (поне за зимния период) поради долуизброените съображения:

            живот на село:
            + чист въздух - само през лятото, през зимата е по-зле от Перник и Кремиковци, особено ако съседите решат да си горят в печките всичките отпадъци, а ако се добавят към това и саждите, дима и хамалогията около собствената камина, котле и проч., които те карат да дежуриш като войник през два часа денем и нощем, за да ги зареждаш, нещата стават трагични.
            + хубава храна - само тази от градината, тази от селските магазини е с опасно за здравето качество (мухлясала, вкисната, вмирисана)
            + по-малко динамика - това да, но ако не копаш и не цепиш дърва редовно, започват проблемите със застоялия живот, щото там няма какво друго да правиш, освен да копаш, да се напиеш в кръчмата или у дома, или да гледаш ТВ. Опитите просто да се разходиш или да бягаш за здраве предизвикват истинско недоумение .
            + красива природа + красив двор - наистина ако не те мързи ежедневно да копаш и да скубеш трева + яко поливане през лятото, иначе джунглата в двора е осигурена. Алтернативата е райграс и пръскане с препарати, ама тогава сбогом на екологията и хубавата храна.

            - липса на добро образование - образованието е никакво, в нашето село последните остатъци от училището бяха закрити и всичко разграбено пред очите ни.
            - липса на работни места и съответно масово некоректни чорбаджии изедници - 90% безработица, а местните чорбаджии са си направо феодали.
            - липса на сериозна медицинска помощ (не говорим за ДЖИ ПИ, а за спешна помощ - да не се налага! - Точно така, да не ти се налага, но на нас ни се наложи и така - обратно в София. Иначе ДЖП-то ни беше по-добро от онова в София.
            - липса на места за развлечение (ако сте далеч от големия град) - това изобщо не ми е липсвало, а не мисля, че и на младежите на село им липсва особено, винаги си намират място за развлечения - дискотеки, ресторанти, молове и проч. има в изобилие в непосредствена близост, а за моя голяма изненада, най-доброто развлечение на село се оказа хорото, обичано от всички - и млади, и стари.
            - липса на държава (циганите колят и бесят по малките населени места) - не че липсва, там има държава в държавата с други правила и обичаи, ако си с местния феодал, за тебе има всичко, ако не си - направо те гони вън от вилаета си. За циганите не съм съгласна, колят и бесят местните феодали от български произход, а циганите просто си развяват байрака под протекцията на феодала с обещанието и задължението `да гласуват за него и на следващите избори.
            - липса на приятели - това, да, определено, но може и сред местните да се намерят такива.


            живот в големия град
            + динамика - потискаща и влудяваща
            + сравнително лесен достъп до добро образование (ако искате и можете) - така е, особено за хората с малки деца няма алтернатива
            + спешна мед. помощ (и не само ) на прилично ниво (ако имате пари на съвсем прилично) - определено без алтернатива
            + много места за забавление (ресторанти, театри, кина, молове...колкото и тривиално да звучи) - това не е точно така, защото във всеки по-голям град (в близост до което и да е село) ги има абсолютно същите неща, в това число и моловете.
            + много приятели (ако не сте някой темерут) - ако човек не е темерут, навсякъде ще си намери приятели. Аз на село си ги имам и сега, но отдалечеността от старите приятели е неприятното при преместването на село.
            + много възмжности за работа без знчение от професия и образование - без алтернатива, защото на село дори собствен бизнес не ти се дава да развиваш, ако местният феодал не е съгласен.

            - мръсен въздух - определено
            - шанс да имате съседи събрани от кол и въже и заклети фенове на чалгата и ракията - страшна мъка, но и на село не си ги избираш и могат трайно да ти вгорчат и вкиселят живота.
            - натоварен трафик - непоносим, нещото, което най-малко ми е липсвало на село е софийският градски транспорт (и досега не мога да се начудя как може човек сам и доброволно да си причини този ужас) и задръстванията.
            - ако нямате пари - ядете боклуци от лидъл ( на село поне можете да си отгледате хубава храна...ако не ви мързи) - селските домати са без алтернатива, но бедата е, че на село не всичко расте и не всичко може човек сам да си произведе. А трябва ли да го купи на село, по-добре да иде до най-близкия Лидъл, Кауфланд и проч.
            - висока цена на жилищата - на село и без пари можеш да си вземеш жилище, освен ако например 3-4-5 хиляди лева човек ги има за пари. Но качеството на тези жилища е трагично, така че по-добре да си построи ново. Най-сериозният проблем на село е канализацията, освен ако жената и децата не са съгласни на минус 30 зимата или в дъжд и пек да тичат на другия край на двора денем и нощем . Иначе собственият двор с построената от тебе къща по твой вкус и според твоите потребности е най-хубавото нещо, което може да си пожелае човек. Това в града почти няма как да се случи.
            - висока цена на живота (хубавите заведения, храна, образование и мед помощ изискват хубави харчове) - това е относително, защото храната в селските магазини със сигурност е по-скъпа от тази в софийските магазини. Онази храна от двора е относително евтина, но и за нея си има харчове - вода, фуражи и проч. Промишлените стоки на село са евтини, но не защото си заслужава да се купят, а защото на село няма кой да купи нещо скъпо и затова там се предлагат само китайски и проч. боклуци. Освен това трябва да се има предвид, че на село разходите за гориво и транспорт са сериозни, защото тичането до града за образование, медицинска помощ и хубави стоки и развлечения е неизбежно. А разходите за дърва и въглища са по-сериозни отколкото изцепките на Топлофикациите.

            С две думи - на село в България само след като пораснат децата, завършат училище и университет и се задомят, защото дори в крайните квартали на София се налага вече да ги прибира тате вечер с колата и докато са малки, и през пубертета, особено ако са момичета, а пък за село да не говорим, и само след пенсиониране (освен ако е натрупал достатъчно в предпенсионна възраст, че да не се налага да работи), но само ако пенсионерът е достатъчно здрав и не се налага често да ходи на лекар, ако намери алтернатива на дървата и кюмюра, тоест пелети, ток и обезателно пасивна къща или поне с перфектна изолация, ако е някъде в центъра на селото, иначе няма спасение от бандитите и още много ако...

            Но си мисля напоследък, че е най-добре на село, но не в България, а в чужбина. Ето за това си мечтая след три години живот на село в България .

            Коментар


            • Първоначално изпратено от MarginCall Разгледай мнение
              Ти си живото доказателство.
              Това от позицията на първо поколение соfiанец ли го шпрехаш?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                С повечето пари идват и повечето възможности, друже.
                Хвани един милионер примерно от Кнежа. Той там си е свикнал, всичко си му е ОК, кланят му се, поздравяват го по улиците и го гледат със страхопочитание и завист. Обикновено това му е достатъчно. И изобщо не си прав, че на тези хора не им пука за принципа (по-добре пръв на село, отколкото втори в Рим". Пука им, и то много! Но виж, на децата им не им пука и бейският живот в Кнежа не им е достатъчен. Те си искат друг тип среда - други такива милионерски отрочета, с които заедно да кръстосват лъскави кръчми, клубове и дискотеки, да пилеят пари за парцалки и джаджи в моловете, да сърбат фрешове, шотове и коктейли в най-модните барове. Това може да стане само в големия град - София и с някои уговорки Пловдив и Варна.
                Toва не важи за всички.Има хора които не обичат да ходят по молове и модни кръчми.Обичат да ходят на училище и да се образоват.Какво да дирят по модните заведения и кого ще срещнат там?Аз съм ходил два пъти през живота си в дискотека и не смятам че нещо съм загубил.Не ме кефят наркотрафиканти проститутки чалгаджиики футболисти и разни простаци смятащи се за елит.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                  С повечето пари идват и повечето възможности, друже.
                  Хвани един милионер примерно от Кнежа. Той там си е свикнал, всичко си му е ОК, кланят му се, поздравяват го по улиците и го гледат със страхопочитание и завист. Обикновено това му е достатъчно. И изобщо не си прав, че на тези хора не им пука за принципа (по-добре пръв на село, отколкото втори в Рим". Пука им, и то много! Но виж, на децата им не им пука и бейският живот в Кнежа не им е достатъчен. Те си искат друг тип среда - други такива милионерски отрочета, с които заедно да кръстосват лъскави кръчми, клубове и дискотеки, да пилеят пари за парцалки и джаджи в моловете, да сърбат фрешове, шотове и коктейли в най-модните барове. Това може да стане само в големия град - София и с някои уговорки Пловдив и Варна.
                  Добре, а тези деца имат ли намерение да свършат нещо през живота си или ще са обикновени помияри зависими от милостта на родителите си с основна цел да са близо до някой бар? Това престижно ли е, приятно ли е? За мен не е, даже няма и да ме кефи. Хайде да вземем единия пример дето споменах:
                  30000 дка, зърнобаза, един от големите птицекомплекси в БГ, транспортн фирма етс,етс. Милиони в малък град. И много работа. Работи и произвежда а не чака за работа в града. Какво по-добро за България от това? 70 км от Варна/летище.
                  Ясно, че и приятелите му са хора с възможности. вкл. почивки, коли, къщи ....и контакти. Повярвай ми, ако нещо зависи от теб или си много добър в нещо, ще се имаш с когото трябва без значение от километрите. Какво мислиш че той не може да си позволи, а средностатистичекия софиянец или варненец може..(освен да си губи времето по баровете, щото време бол...)?
                  Или какво неговите деца няма да могат да си позволят? Ако искат много баща им ще им купи бар в София
                  Не се излагайте бе хора, много ме разочаровате...малко въображение проявете...И после България се циганизирала, централизирала..ами заслужено с тези приоритети..
                  Last edited by Kosto; 14.01.2013, 18:37.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение
                    Начи селяците са малко по-тъпички така ли?
                    Ти си живото доказателство.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                      да кажем ако примерно си в китно селце около ботевград (има ли такива??)
                      Има, ама много мангасарян

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                        да мислил съм си, че реално един от семейството трябва да стане личен шофьор на децата. докато са малки децата иди дойди , но като ги тресне пубертета не може да им кажеш след училище да ме чакаш да те взема с колата, ами ако ходят на спорт, на танци, на втори език... то в София не можеш да се оправиш, а какво да кажем ако примерно си в китно селце около ботевград (има ли такива??)
                        И аз съм го мислил и още съвсем първоначалните сметки показаха, че просто не си заслужава - помисли какво коства поддръжката и осигуряване на сигурността на имот на село, логистични разходи, време за пътуване всеки ден и пр. и пр. За БГ това все още не е вариант, освен за най-богатите, но дори и те неслучайно предпочитат Бояна, Драгалевци и пр. (дето се вика, ако се наложи винаги може да прибереш с такси, линейка може да дойде сравнително бързо и така...).

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение
                          + 1
                          Ако си достатъчно състоятелен и имаш наличен шофьор, домашна помощница, градинар и пр., животът на село до около 30 км. от града е перфектен вариант. Но ако се грижиш за децата, имота и логистиката сам с жена си, животът в града няма алтернатива.
                          да мислил съм си, че реално един от семейството трябва да стане личен шофьор на децата. докато са малки децата иди дойди , но като ги тресне пубертета не може да им кажеш след училище да ме чакаш да те взема с колата, ами ако ходят на спорт, на танци, на втори език... то в София не можеш да се оправиш, а какво да кажем ако примерно си в китно селце около ботевград (има ли такива??)
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kosto Разгледай мнение
                            Грую, аз разбирам какво искаш да кажеш, но-о-о с 1 млн. от София може да си купиш същите неща каквито ще ти купят 1 млн. изкарани на друго място. Примерите са истински, но има и средно положение. С по-малко от милион и не са дерибеи феодали етс, което също е клише вече. Къде бяха централите на мутрите? Да не би да са на село? Диваци има и в София и на село с различни специфики на диващината. Добрите обноски не значат ум и разум...но много хора бъркат понятията
                            Хората за които става дума си стоят по местата, защото там възможност да правят това, което правят и защото са изградили вече нещо смислено което носи добри пари. А не на принципа първи/последен в Рим етс. .( Това не интересува никого с пари, защото може за един ден да си уреди живота в София, или където и да е по света...)
                            Как ще събереш в София 60000 дка земя? Ами няма как.
                            Как в София ще пуснеш яхта на море или да станеш шеф на пристанище? Ами няма как.
                            Как ще направиш хотел на море? Как да си в София и да си на главен път Букурещ - Истанбул, на КПП Русе или Свиленград например? Няма как. Както за някои неща трябва да си в София, така за други си длъжен да НЕ си там.
                            Произвеждаш нещо например и го изнасяш в чужбина. И кво те интересува София?
                            Да вземем собственика на Хепи. Какво му пречи да е във Варна но да печели и в София? Както много софиянци обратното?
                            Разширете си кръгозора и не мислете, че всеки иска на всяка цена да ходи в София! Човек може да си губи времето навсякъде, както и да прави смислени неща.
                            С повечето пари идват и повечето възможности, друже.
                            Хвани един милионер примерно от Кнежа. Той там си е свикнал, всичко си му е ОК, кланят му се, поздравяват го по улиците и го гледат със страхопочитание и завист. Обикновено това му е достатъчно. И изобщо не си прав, че на тези хора не им пука за принципа (по-добре пръв на село, отколкото втори в Рим". Пука им, и то много! Но виж, на децата им не им пука и бейският живот в Кнежа не им е достатъчен. Те си искат друг тип среда - други такива милионерски отрочета, с които заедно да кръстосват лъскави кръчми, клубове и дискотеки, да пилеят пари за парцалки и джаджи в моловете, да сърбат фрешове, шотове и коктейли в най-модните барове. Това може да стане само в големия град - София и с някои уговорки Пловдив и Варна.
                            Never underestimate the predictability of stupidity

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                              Не трябва да се гледа само в плоскостта доходи и възможни работни места. По тази логика един редови военен в Карловското поделение в момента е по-добре от масата софийски чиновници, защото няма техните разходи, а заплатата му е над средната за софия + не е блъскал 5 години за 'вишу'

                              С развитието на технологиите реално местожителството няма значение. Докато се дърляме тук, можем да търгуваме във Франкфурт или Ню Йорк, а накрая да се окаже, че единият е в София, друг в Перник, трети в Лондон и тн.

                              За мен на този етап големият град натежава, защото няма как да дойде доктор по интернет и няма как децата ми да ходят на градина и училище по интернет (за селкското училище може да се отвори нова тема, то и за крайните соф. квартали е същото...да не кажете нещо)

                              Като ми пораснат децата може би ще се замисля за къща близо до голям град (не повече от 20-30км)

                              поздрави
                              + 1
                              Ако си достатъчно състоятелен и имаш наличен шофьор, домашна помощница, градинар и пр., животът на село до около 30 км. от града е перфектен вариант. Но ако се грижиш за децата, имота и логистиката сам с жена си, животът в града няма алтернатива.

                              Коментар


                              • На село определено си е по-яко... за ппенсионери
                                Мнението не е препоръка за сделки!

                                Коментар

                                Working...
                                X