Първоначално изпратено от supertrader
Разгледай мнение
За да влезем в този разговор, обаче, трябва да се върнем доста назад и да започнем "препитване" един-друг, кой какво точно разбира при използването на дадено понятие, че може да възникне шум.
Давам ти най-семпъл пример. Под една или друга форма и двамата употребихме понятието "инфлация".
Аз разбирам под това един процес на обезценка на парите (понижаване на покупателната им способност), в резултат на (относително) увеличеното предлагане на пари, което резултира в повишаване на общото ниво на цените. Ето, сега набързо спретнах една дефиниция и съм готов да поема всички последици от това

Важно ! Не всяко увеличение на цените е инфлация.
Буквално навсякъде, дори и тук във форума, се слага знак на равенство между едното и другото. То не е лесно да се изчисли коректно, каква част от покачването на цените се дължи на инфл. фактор и каква част на други причини.
В общия случай, ако легнем на класическата постановка, че
MV = PQ
тоест количеството на парите по скорост на обращаемост трябва да е равно на
цените по количеството произведени стоки, услуги, права и др. в рамките на определен период, то инфлация ще има при :
- увеличаване на количеството пари в системата при равни други условия,
- при увел. на велоситити при равни други условия,
- при намалено предлагане на стоки, услуги.
Доколкото пазарът "работи" в посока да "възстановява" уравнението, при реализиране на горните хипотези се стига да растеж на цените.
Сега в кризисния период, викат, кризата е унищожила доверието и по тази причина велоситито е паднало драстично, а това предизвиква недостиг на пари в системата и налага да се увеличи паричното предлагате, което било и причината за вливанията от типа QE. Ерго, намалената обращаемост се компенсира с увеличено количество ресурс. Аз лично ще повярвам на това,но ако видя един ден и обратния процес, който би изглеждал по следния примерен начин. Чичо Бен натиска клавиша делл на главния компютър

Добре де, а защо продължават да мерят инфлацията чрез разните видове CPI
Аз не го възприемам.
По този въпрос има огромни различия. Аз не възнамерявам да започвам такъв разговор. Той е много дълъг и сложен. Става дума да се преразгледа вероятно обща теория за парите, характерът им, отделни важни понятия и т.-н. Така или иначе всяка школа си има свои виждания.
Само за справка, има един симпатичен чичко

Ние мерим инфлацията погрешно. Като свърша поста ще опитам да намеря.
Ти викаш „за” хиперинфлацията. Не я обичам тази дума, че ми лъхва на неопределеност от нея. След като няма единно виждане за числово изражение, що е то?
После, има и друга много популярна теза. Увеличеното парично предлагане (ефектът му) не можело да се „просмуче” при цените на търговските стоки и услуги, тъй като то засягало отношенията на емисионната и търговските (плюс инвестиционни банки,където ги има) и целяло оправяне на техните баланси. Това са приказки за „лека нощ” за пораснали деца, ако ме питаш мен, но всеки е в правото си да вярва, или не. С тези приказки се цели да ни накарат да вярваме, че няма няма опасност от инфлация.
Изказваш предположение, че банките са болни и ще се налагат спасителни операции. Трябва да се внесат някакви уточнения. В Щатите доста безкомпромисно изрязаха инфектираното месо. Ликвидност има. Потреблението е силно. Безработицата – поносима. Засягаш енергетиката, но там (независимо от дългосрочните ефекти) са на път да си решат проблемите, че и големи износители на енергоносители да станат.
Обемът на дълга е огромен, но като % не е от най-страшните. Може би по-скоро е въпрос на воля, че да започнат да изплуват.
Европа ми е леко в мъгла. Липсва ми важна информация за банките. Какви скелети има в балансите им, особено при тези деривативи. Индиректно може да се съди само дори от това, че още няма практически фалирали банки, което е крайно съмнително, а от друга страна ето ти последните LTRO са вече за три години.
Както казах, някакво решение може да се „търси” в посока „инфлация” , но защо трябва да е неконтролируема, след като и една контролирано увеличена инфлация би постигнала удовлетворителни резултати при достатъчен хоризонт.
За струпване на негативните последици към периферията на Европа нямаме разлики. То има и защо.
Коментар