IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поливно земеделие - царевица!!!??

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Това лято като пътувах из България, имах чувството, че освен слънчоглед нищо друго не се отглежда -- навсякъде имаше едни такива високи слънчогледи с големи пити. А където имаше царевица, беше една такава спаружена, дребна, никаква...
    nnn

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
      Приятел агроном ми е казвал, е за високи добиви трябва да е кал направо почвата. Постоянно да е мокра, не просто да се правят поливки. Пръскачките трябва да работят на денонощен режим. Ти така ли поливаше? Иначе и аз знам че зависи от сорта и трябва да се полива чрез дъждуване а не капково.
      Tвоя приятел се е пошегувал с теб.А ти просто отказваш да мислиш.Ако пръскачките работят в денонощен режим добива ще 0кг от декар зироу добив.Твоята работа е като онова циганче което като го питали яло ли е луканка и хубава ли е тя отговорило:
      Аз не съм ял ама бати приказвал с един приятел на който леля му е яла и казала че е хубава.
      Ти имаш ли представа какво ще стане с едно растение лятос при 40 градуса да го обливаш нон стоп с вода 7-8 градуса.И колко ще струва това?

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
        Да гледал съм до нивата минава голяма река и съм правил поливки.В годините с най много влага добивите стигат до тон най много.И това е рядко.Средно са по 700-800кг.За царевицата важи приказката дъжд на Гергьовден Петровден и св.Илия.Не будалкайте човека.Става въпрос за сортове които не са ГМО.И поливането си има разходи които не са малки.А пък ако те гепят че поливаш от реката ще ти спукат задника от глоби.
        Приятел агроном ми е казвал, е за високи добиви трябва да е кал направо почвата. Постоянно да е мокра, не просто да се правят поливки. Пръскачките трябва да работят на денонощен режим. Ти така ли поливаше? Иначе и аз знам че зависи от сорта и трябва да се полива чрез дъждуване а не капково.
        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
          Бате Пешо, гледал ли си царевица при поливни условия ?
          Да гледал съм до нивата минава голяма река и съм правил поливки.В годините с най много влага добивите стигат до тон най много.И това е рядко.Средно са по 700-800кг.За царевицата важи приказката дъжд на Гергьовден Петровден и св.Илия.Не будалкайте човека.Става въпрос за сортове които не са ГМО.И поливането си има разходи които не са малки.А пък ако те гепят че поливаш от реката ще ти спукат задника от глоби.

Коментар

• Бате Пешо, гледал ли си царевица при поливни условия ?
            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
              2 тона в експериментални условия и то с ГМО - по 4 мамула на растение ...
              Тото това е простотия.

Коментар

• И да помислиш какво да направиш да не залее ряката нивата при пълноводие или не дай боже наводнение

Коментар

• 2 тона в експериментални условия и то с ГМО - по 4 мамула на растение ...

Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                  Tи сам ще решиш какво да правиш.Аз се занимавам със земеделие над 15 години и ти казвам от личен опит че добиви над 800 кг са изключителна рядкост.Не вярвай на приказки на кооператори и разни хора по кръчми и седенки.А печалбата в земеделието предварително не можеш да пресметнеш.Абсурдно е.Като произведеш продадеш и преброиш парите които остават за теб ще разбереш колко ти е печалбата.Пак ти казвам бъди внимателен и вярвай само на себе си.Добиви по два тона са простотия и това могат да ти го говорят само смешници които не са виждали мамул през живота си.

Коментар

• Важно е предварително да подбереш семената - от тях много зависи колко ще рипа и ще се налива при поливане. Трябва ти хибрид дето ще смуче трупа маса.
                    Генно модифициран !

Коментар

• Първоначално изпратено от novzemedelec Разгледай мнение
                      Иначе в района на парцела от земеделската кооперация казват че вадят нормално около 1 тон без поливка - много силна почва бивше блато!! за сейтбооборот съм чувал,но има и варианти да се гледа само една култура каквато е и моята цел.Ударно само царевица поливно,за да се минимизира риска ,все пак ще поливам,какво да и поливам на пшеницата. Иначе варианта други култури не е лош просто трябва да се проучи добре!!! Доста неизвестни но пък които не е опитал той не се е опарил...
                      Tи сам ще решиш какво да правиш.Аз се занимавам със земеделие над 15 години и ти казвам от личен опит че добиви над 800 кг са изключителна рядкост.Не вярвай на приказки на кооператори и разни хора по кръчми и седенки.А печалбата в земеделието предварително не можеш да пресметнеш.Абсурдно е.Като произведеш продадеш и преброиш парите които остават за теб ще разбереш колко ти е печалбата.Пак ти казвам бъди внимателен и вярвай само на себе си.Добиви по два тона са простотия и това могат да ти го говорят само смешници които не са виждали мамул през живота си.

Коментар

Парцела е до река и може да се полива със помпи или да се изкопат плитки кладенци в близост,защото подпочвените води са на 2-3 метра. Поливането ще стане със маркучи за капково напояване,найстина доста данни сочат 2 тона добив,но на мен самия не ми се вярват. Мен повече ме притесняват неизвестните,а те май са доста!!!
                        По-добре е напояването да става дъждовална техника, защото по време на цъфтежа царевицата се нуждае от определена атмосферна влажност. Беше нещо свързано с изсъхване на цветния прашец и формирането на семената
                        Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                        Мечо

Коментар

• Иначе в района на парцела от земеделската кооперация казват че вадят нормално около 1 тон без поливка - много силна почва бивше блато!! за сейтбооборот съм чувал,но има и варианти да се гледа само една култура каквато е и моята цел.Ударно само царевица поливно,за да се минимизира риска ,все пак ще поливам,какво да и поливам на пшеницата. Иначе варианта други култури не е лош просто трябва да се проучи добре!!! Доста неизвестни но пък които не е опитал той не се е опарил...

Коментар

• Парцела е до река и може да се полива със помпи или да се изкопат плитки кладенци в близост,защото подпочвените води са на 2-3 метра. Поливането ще стане със маркучи за капково напояване,найстина доста данни сочат 2 тона добив,но на мен самия не ми се вярват. Мен повече ме притесняват неизвестните,а те май са доста!!!

Коментар

• Човека не е казал че всяка година ще гледа царевица ,какъв сеитбооборот ...
                              Според мен трябва да направиш макар и по-опростен бизнесплан да се пресметнат разходи ,евентуални приходи и със сигурност да намериш някой консултант по агрономските въпросии /обработка на почвата ,сортове ,торене ,поливане ,борба с неприятелите и.т.н/
                              И най- вече тр .да започнеш от пазара защото 1000 -1200 тона си е прилично количество ,със сигурност при жътва няма да хванеш най- добра цена ,а всеки производител това цели нали ...
                              Диверсификация на културите също може ,но пак тр да започнеш от пазара ,Може би с някой фуражен завод можеш да влезеш във връзка
                              А най-важното трябва и почвата да е подходяща , с което трябваше да започнем ,ама най- вероятно това си го проучил ...
                              Стискам ти палци защото на таз държава производители и трябват

Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                              Ако си решил точно това шанса ти да затънеш е огромен.А догодина какво ще засееш?За сеитбооборот чувал ли си?Добива с тоновете го забрави.Не се надявай на повече от 800кг от декар.До пролетта имаш много време.Най добре е да засадиш няколко култури и да се научиш на същото място какво не бива да сееш следващата година.И след колко години можеш на това място да засееш същата култура.Щом земята ти е поливна опитай с грах,сладка царевица зеленчуци.свържи се с консервна фабрика сключи договори.От зеленчуци се печели най много.

Коментар

Имам възможност да работя 1000 дка поливна земя и съм решил да се пробвам като за начало с царевица.
                                Как мислите,какви са ми шансовете да затъна още на първата година или има и вариант да изкарам някой лев?
                                Имам пари за инвестицията:аренда,маркучи,торове и обработка без да закупувам собствена техника ще ползвам наемна такава!
                                Ако си решил точно това шанса ти да затънеш е огромен.А догодина какво ще засееш?За сеитбооборот чувал ли си?Добива с тоновете го забрави.Не се надявай на повече от 800кг от декар.До пролетта имаш много време.Най добре е да засадиш няколко култури и да се научиш на същото място какво не бива да сееш следващата година.И след колко години можеш на това място да засееш същата култура.Щом земята ти е поливна опитай с грах,сладка царевица зеленчуци.свържи се с консервна фабрика сключи договори.От зеленчуци се печели най много.

Коментар

Working...
                                X