IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вярно ли ако някои ти обработва земята 10 г., става негова?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от msimov Разгледай мнение
    Ало земята вика NYSERookie Тоя закон за владеенето не е от вчера. Герб са обвинени в това, че разрешиха без да се пита собственика на земеделска земя да се почне тя да се обработва ей това свършиха те.

Герб ще се оправдаят, че е за да не пустее земята а истината е, че след около 10 години арендаторлите туку ще си я припишат без да им мигне окото.

Всеки който защитава ГЕРБ само вреди на България, защото за България по-лошо от ГЕРБ няма дори и чисто БСП е 3 пъти по-добре.
    не си наясно с процедурата, затова се бъркаш - арендатора може да взима неползвана чужда земя - да, но за това се ходи в общината и се оформя документално. след това ако човека се усети има право да си вземе рентата от общината. не е заграбване а просто арендиране като в общината подписват вместо собственика. по този начин не може да ползва закона за 10г/5г.
    самия факт че за този закон чувате сега говори че не се използва масово в практиката - има къде по ефективни и бързи методи за прибиране на сосни парцели (макар и не толкова легални някои от тях - но то в селското стопанство ако някой търси феър плей и закон...)

Коментар

• Има обстоятелства и действия, които прекратяват /временно или трайно/ срока на давността. Юридическата норма наистина е доста стара и има своята логика. Просто не трябва да се допуска да се злоупотребява с нея. Затова - търсете компетентна юридическа помощ, четете и мислете с главите си. И не си оставяйте магарето в калта.

Коментар

Аз лично не виждам никакъв проблем да се настаня в изоставения парцел до нас и точно след 9 години в банковата ми сметка ще има 1 милион минимум повече

"Недобросъвестно владение има и ако някой се нанесе в запустял имот или пък завземе необработвана земя. Във всички тези случаи той може да придобие имота, ако го е владял непрекъснато 10 години."

Мнението в кавичките e взето от статия.

Чл. 81. С изгубването на владението в продължение на повече от шест месеца давността се прекъсва.

На всеки 6 месеца трябва да се ходи да се наглежда имота

Както каза един потребител тук само да имаш нотариус под ръка и вероятно може да стане и с владеене по-малко от 10 години
        Мисля подготвят почвата да узаконят незаконните мангалски развъдници. Струпва си значи Мангау колибата на твоята земя и след 10 години земята става негова... няма значение, че не си съгласен, че си се оплаквал дето трябва от престъпното му деяние - просто животното е вардило ТВОЯТА земя от самият теб с брадва няколко годинки и - готово.

Пак казвам - самата идея едно незаконно действие да бъде узаконено поради давност, е юридически абсурд.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от NYSERookie Разгледай мнение
          вчера мръсните гербаджии са го направили тва , за да се облагодетелстват от бедния народец. днес вече планове кроиш как и ти да се нагушиш
          Ало земята вика NYSERookie Тоя закон за владеенето не е от вчера. Герб са обвинени в това, че разрешиха без да се пита собственика на земеделска земя да се почне тя да се обработва ей това свършиха те.

Герб ще се оправдаят, че е за да не пустее земята а истината е, че след около 10 години арендаторлите туку ще си я припишат без да им мигне окото.

Всеки който защитава ГЕРБ само вреди на България, защото за България по-лошо от ГЕРБ няма дори и чисто БСП е 3 пъти по-добре.
          Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!

Коментар

Аз лично не виждам никакъв проблем да се настаня в изоставения парцел до нас и точно след 9 години в банковата ми сметка ще има 1 милион минимум повече
            ..................................
            Както каза един потребител тук само да имаш нотариус под ръка и вероятно може да стане и с владеене по-малко от 10 години

вчера мръсните гербаджии са го направили тва , за да се облагодетелстват от бедния народец. днес вече планове кроиш как и ти да се нагушиш
            Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
              Тогава защо въобще има изоставени апетитни имоти? Нима ний туканка сме единствените тарикати, които знаят за тая абсурдна юридическа опция?
              - Имотаджийските и въобще бизнесакулите имат силни адвокати, които няма как да не им подшушнат тоя вариант - защото тогава същите досега не са оставили нито метър пустееща скъпоценна земя?

"Недобросъвестно владение има и ако някой се нанесе в запустял имот или пък завземе необработвана земя. Във всички тези случаи той може да придобие имота, ако го е владял непрекъснато 10 години."

Мнението в кавичките e взето от статия.

Чл. 81. С изгубването на владението в продължение на повече от шест месеца давността се прекъсва.

На всеки 6 месеца трябва да се ходи да се наглежда имота

Коментар

• може да я придобие

Коментар

• Тогава защо въобще има изоставени апетитни имоти? Нима ний туканка сме единствените тарикати, които знаят за тая абсурдна юридическа опция?
                  - Имотаджийските и въобще бизнесакулите имат силни адвокати, които няма как да не им подшушнат тоя вариант - защото тогава същите досега не са оставили нито метър пустееща скъпоценна земя?

Коментар

Симов - последното също е в немалка степен абсурдно, защото в правото физическо лице, юридическо лице и държава са равнопоставени правни субекти. Което е чисто държавна собственост, то е упоменато изрично, земеделската земя не влиза в тоя списък... тогава защо частната собственост може да бъде по абсурден начин заграбена, а държавната - не?

Ха - ти ми даде идея - пра-ба`а ми може пък да ми е казвала, че пра-дядо ми произхожда от родът на Тертеровци (напримерно), следователно аз, по чисто хералдически ред, съм законният монарх на България, следователно съм си МИСЛИЛ, че според обичайното право ЦЯЛАТА територия на страната е моя собственост...

И още нещо - какво означава, че си стопанисвал/обработвал земеделска земя? Ако си засял цялата с царевица, това определено е така. Но ако си боднал по един царевичак през 3-4 метра? А през 20 метра? Обработвал ли си земята, ако само си ги засял, без после да се интересуваш какво ще стане с тях - ще изсъхнат ли, ще ги утепа ли градушка, ако въобще не си си мръднал пръста да обереш двайсетината кочана царевица, които са оцелели? Къде е границата, къде е критерият - нека правистите в темата отговорят на този въпрос...
                    Императоре, не се и съмнявам, че това за което пишем е вече правено.

Според чл. 77 от закона за собствеността (ЗС) правото на собственост се придобива по няколко начина.

Аз лично съм си харесал един парцел от около декар на 300 метра от нас убеден съм, че не му се плащат данъците щото има една полу срутена барака на него от както се помня а той реално парцела сигурно струва милион.
                    Last edited by msimov; 19.11.2011, 13:08.

Коментар

• значи просто трябва 5г да живееш като цар и след това - към съда!

Коментар

• Симов - последното също е в немалка степен абсурдно, защото в правото физическо лице, юридическо лице и държава са равнопоставени правни субекти. Което е чисто държавна собственост, то е упоменато изрично, земеделската земя не влиза в тоя списък... тогава защо частната собственост може да бъде по абсурден начин заграбена, а държавната - не?

Ха - ти ми даде идея - пра-ба`а ми може пък да ми е казвала, че пра-дядо ми произхожда от родът на Тертеровци (напримерно), следователно аз, по чисто хералдически ред, съм законният монарх на България, следователно съм си МИСЛИЛ, че според обичайното право ЦЯЛАТА територия на страната е моя собственост...

И още нещо - какво означава, че си стопанисвал/обработвал земеделска земя? Ако си засял цялата с царевица, това определено е така. Но ако си боднал по един царевичак през 3-4 метра? А през 20 метра? Обработвал ли си земята, ако само си ги засял, без после да се интересуваш какво ще стане с тях - ще изсъхнат ли, ще ги утепа ли градушка, ако въобще не си си мръднал пръста да обереш двайсетината кочана царевица, които са оцелели? Къде е границата, къде е критерият - нека правистите в темата отговорят на този въпрос...
                        Last edited by Императорът; 19.11.2011, 12:12.

Коментар

Значи:
                          1. Отивам някъде във Видинско и си харесвам стотина декара земя;
                          2. Купувам 200 кила компири и ги набоцквам тук и там - демек ОБРАБОТВАМ земята;
                          3. Давам по един Ревлю на трима мангали, за да се закълнат, че съм гледал компири на тия сто декара це-е-ели пет години;
                          4. Удрям един рев в съдът и обяснявам как съм МИСЛИЛ, че тая земя си е моя (макар никога да не съм стъпвал дори там допреди половин година).

... и стоте декара тлъста плодородна земя стават мои.

Сами виждате колко абсурдно е това... но според вас е не просто възможно, но и законно...
                          Най-много ми хареса как отиваш в съда и им обясняваш как си си мислил, че тази земя си е твоя А нека докажат, че не си си мислил, че тази земя си е твоя.

Разбира се трябва да кажеш, че от пра Баба си знаеш с 100% сигурност, че тая земя си е твоя ей от тоя връх до ей онзи връх.

И задължително трябва да знаеш, че е частна, защото за държавната давност не важала.

Коментар

• ...и още нещо ми хрумва сега - ТКЗС-тата владееха земите на хората (добросъвестно или не - това вече е отделен въпрос) не 5-10, а около 40 години... на какво основание после земите бяха врънати на предните им собственици в реални граници, след като, съобразно тия комически закони, земите вече не са били техни????

Коментар

• Значи:
                              1. Отивам някъде във Видинско и си харесвам стотина декара земя;
                              2. Купувам 200 кила компири и ги набоцквам тук и там - демек ОБРАБОТВАМ земята;
                              3. Давам по един Ревлю на трима мангали, за да се закълнат, че съм гледал компири на тия сто декара це-е-ели пет години;
                              4. Удрям един рев в съдът и обяснявам как съм МИСЛИЛ, че тая земя си е моя (макар никога да не съм стъпвал дори там допреди половин година).

... и стоте декара тлъста плодородна земя стават мои.

Сами виждате колко абсурдно е това... но според вас е не просто възможно, но и законно...

Коментар

• С най-голям интерес прочетох написаното от Симов. По същото имам някои дребни забележчици:

Първо - значи, за да заграбиш чужд имот, трябва да си купиш трима свидетели. Един мръсномургав такъв, за 100 кинта ще се закълне в каквото му кажеш.
                                2. Не земеделска земя не може да се строи, тя затова е земеделска... за да строиш на парцел в регулация - иска се съответстквие с градоустройствените планове, нали така?
                                3. Добросъвестно и недобросъвестно владение - е, туканка вече яко се смях.... Пръво - как може да си убеден, че чуждото е твое? В повечето случаи това е абсурдно, в изключенията - както е казано - Кьорав карти не играе. Второ - никой, заграбил чуждата земя, няма да се признае кто НЕдобросъвестен владелец.
                                И двата случая, цитирам:
                                Цитираното в чл. 79, ал. 1 от ЗС общо правило, че Правото на собственост по давност се придобива с непрекъснато владение в продължение на десет години, се отнася за недобросъвестния владелец. Това не е посочено изрично в закона.

Изводът се налага от чл.79, ал. 2 от ЗС, според който “ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на пет години”.

...всъщност узаконяват едно незаконно отнемане на чужд имот.

Грую - примерът със Северна Америка е просто един грабеж. Белите са ограбили индианците или са ги измамили, купувайки земите им за дрънкулки и мъниста. Това, че не сееш царевица, не означава, че земята не е твоя.

Петъре - то в римско време е имало смъртно наказание чрез разпъване на кръст - и какво от това? Вярно е, че римското право (също и наполеоновото) е в основата на съвременното, но това не означава, че римските закони механично се пренасят в съвременността. Посочената от теб разлика всъщност толерира този, който противоправно заграбва чуждата собственост и прецаква честният арендатор, който почтено плаща на собствениците (в сухо или натура), задето са му предоставили земята си.

Накратко, сигурно има такива закони, щом ги цитирате... но това не означава, че те не са абсурдни и не са правно атакуеми. Ако потърсите с Гугълът, ще намерите много по-абсурдни закони.
                                Last edited by Императорът; 19.11.2011, 01:31.

Коментар

Working...
                                X