IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вярно ли ако някои ти обработва земята 10 г., става негова?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от jikev Разгледай мнение
    Не можеш да си я върнеш, защото не е била твоя! Ако развалиш сделката, което е доста трудно, ще я върнеш на съсобствениците и наследниците му.
    Ако сделката е само продажба, което се съмнявам, може да се преразгледа и дават един месец аз да платя земята.
    Ако не я платя, остава си на арендатора.
    Но само ако е само продажба, което е повече от съмнително.

Опитах се на моя адвокат да му подхвърля системата, той се прави на .... а, айде от мен да мине, иначе свястно момче.

Коментар

• Страхотно благодаря за отговорите и на лични ми отговориха, което много ми помогна.

Понеже не съм в населеното място, където са земите, оставих нещата в ръцете на родата.
      Уж щях аз да купувам, пратих на един от тях парите, а те зад гърба ми, храс и айде, 1/3 от имота замина в арендатора.

Оказа се, че човекът на когото имах най-голямо доверие и пратих парите да осъществи сделката вместо мен е подлял водата, прекъснал с другите роднини връзката и един от тях си дал земята на арендатора. не го обвинявам, идва края на годината, някои документи са за календарна година, понятно е, че всеки иска да си реши нещата.

И тоя дето ми подля водата, добре е че си прибрах парите все пак, сега не иска да ми прехвърли дяла си, а щял на арендатора да го дава!

Питам защо, е, няма отговор,

Иначе за адвоката.....значи, съученик, но дали е много натоварен, дали аз не обяснявам какво трябва, но не сме на една вълна.
      Питах го за хонорара, добре, ще се плаща, ама да ми искаш ЕГН, при положение че знае че аз един документ нямам в ръцете си, поне да даде съвет, какво да правя.

А защо нямам, ами всичко е в родата, ..... да се гръмна ми иде!

Нещата имат развитие, на лични една колежка се отзова, направо страхотно, ред по ред, ................, е, и аз веднъж келепир от Инвестора!

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение
        Game Over си човек
        ако са го направили както трябва
        а вярвам, че са го направили както трябва
        не е трудно
        но е гадно

Глупости!
        Решението е да си разделят имотите на реални части, ако са делими!
        Сега арендатора има право да работи и стопанисва всичко като съсобственик на идеална част.
        Като ги разделите РЕАЛНО, ще си работи само неговото и няма да има права над вашето. Добре е да стане доброволно (пак през Съд), чрез съда е скъпо и продължително...
        А добре е да знаеш, че всеки съсобственик, може да сключи договор за аренда дългосрочен - 10год. А тия договори са непоклатими. Сигурно имота е и с такъв.
        Сделката могат да опитат да развалят, само наследниците на дарителя и то само за дарената част. В такива случай се дарява първо 1/100(или 1/1000) от имота. Вече новия съсобственик става пълноправен както всички останали съсобственици и има право да купува.

Коментар

• Първоначално изпратено от Сините камъни Разгледай мнение
          Ако един от съсобствениците "подари", но вземе пари от арендатора на идеална част от наследствена земеделска земя, може ли да си я върнеш и как?

Понеже ние не искахме да продаваме, но един от съсобствениците я е продал/ подарил, без да ни я предложи на нас първо, как да си я върнем?

Ако е продадена има срок за два месеца да се обжалва.
          Но адвокатът иска ЕГН на осъществилия сделката, а аз откъде да го намеря!

Дали по скиците на имота, не мога да стигна до сделката, а оттам и до ЕГН-то?

Искам да срявня това, което аз знам, с някой, минал по тоя път.
          Game Over си човек
          ако са го направили както трябва
          а вярвам, че са го направили както трябва
          не е трудно
          но е гадно

Коментар

• Ако един от съсобствениците "подари", но вземе пари от арендатора на идеална част от наследствена земеделска земя, може ли да си я върнеш и как?
            Не можеш да си я върнеш, защото не е била твоя! Ако развалиш сделката, което е доста трудно, ще я върнеш на съсобствениците и наследниците му.

Да ти пикая на адвоката!
            Срещу номера на имота във всеки кадастър ще ти кажат всички собственици с ЕГН-та.
            Може и онлаин да се прави срещу заплащане ot всеки - http://kais.cadastre.bg/servicesAndR...Ref&cid=718391

Това да имаш ЕГН обаче е лесното, трудното е да намериш адреса на лицето!
            Last edited by jikev; 25.11.2015, 11:34.

Коментар

• Ако един от съсобствениците "подари", но вземе пари от арендатора на идеална част от наследствена земеделска земя, може ли да си я върнеш и как?

Понеже ние не искахме да продаваме, но един от съсобствениците я е продал/ подарил, без да ни я предложи на нас първо, как да си я върнем?

Ако е продадена има срок за два месеца да се обжалва.

Дали по скиците на имота, не мога да стигна до сделката, а оттам и до ЕГН-то?

Искам да срявня това, което аз знам, с някой, минал по тоя път.

Коментар

• Първоначално изпратено от skeptika Разгледай мнение
                доказването е лесно :

ако си се сетил да плащаш данъците на имота - добре , ако не-плаща се на админа на съотв общита и той те "въвежда " като съвестен данъкоплатец за последните 10 год.

това е за недвижима собственост-апартамент ,къща ,пром. сграда и пр
                (за земеделската земя май Няма дънъци)

водиш три поемни лица / свидетели при нотариус , прави се "проверка на обстоятелствата".......т.е. Заверяват се показанията на тримата , че си ползвал и си се грижир Добросъвестно за имота през посл 10 год...
                и се издава НА (нотариален акт) по обстоятелствена проверка..
                ........
                след това само Господ може да атакува НА (нот. акт) .....
                няма данни някой да е успял да обори Акт по обст. проверка

един приятел скоро обори 1 такъв констативен нот.акт за 100дка земеделска земя. спечели без проблем делото.

Коментар

• Най-честият случай, когато се придобива даден имот по давност е придобиване нанаследствен имот без нотариален акт.

Лично имах такъв случай и се сблъсках с факта, че имотите придобити преди 1990-та година, на които е загубен нотариалния акт реално много трудно се доказват по нормален път, че са твои или ти си им наследник.

При имоти придобите след 1990-та година отиваш в Агенцията по вписванията, казваш ЕГН-то на предполагаемия собственик и ти издават веднага копие от нотариалния акт. При имот придобит преди 1990-та година не може да търсиш нито по ЕГН, нито по име, нито по адрес! Дават ти едни дебели книги и първо те питат кога е придобит имота! Ако не знаше годината годината може направо да забравиш за нотариания акт. Аз знаех само преполагаемото десетилетие и ми дадоха едни книги с пожълтели листа писани на ръка с всички сделки в София за дадено десетилетие, като търсенето в дадена година не е дори по фамилия, а по малко име! Дори да я има сдлеката шансът да я намериш е доста малък, заради подгизналите листа и грозно написания текст. Да не говорим за времето нужно да пелистиш всички тези книги!

Коментар

• Първоначално изпратено от marto76 Разгледай мнение
                    А как ще докаже, че я е обработвал именно той и то в продължение на цели 10 години?
                    доказването е лесно :

ако си се сетил да плащаш данъците на имота - добре , ако не-плаща се на админа на съотв общита и той те "въвежда " като съвестен данъкоплатец за последните 10 год.

това е за недвижима собственост-апартамент ,къща ,пром. сграда и пр
                    (за земеделската земя май Няма дънъци)

водиш три поемни лица / свидетели при нотариус , прави се "проверка на обстоятелствата".......т.е. Заверяват се показанията на тримата , че си ползвал и си се грижир Добросъвестно за имота през посл 10 год...
                    и се издава НА (нотариален акт) по обстоятелствена проверка..
                    ........
                    след това само Господ може да атакува НА (нот. акт) .....
                    няма данни някой да е успял да обори Акт по обст. проверка
                    .
                    .
                    .

Коментар

• Първоначално изпратено от polina Разгледай мнение
                      май така беше.поне аз си спомням за подобен случай,но по отношение на жилищен имот.
                      А как ще докаже, че я е обработвал именно той и то в продължение на цели 10 години?

Коментар

• май така беше.поне аз си спомням за подобен случай,но по отношение на жилищен имот.

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
                          да, точно така става на практика, но не защото арендаторите са супер подковани юридически а защото в селското стопанство все още живеят дебеловрати индивиди тип 1995 година. ... но това е друга тема.
                          инак пак казвам - ако арендатора не е някой супер мутрафон или с голям гръб зад себе си просто проверяваш в общината дали това че ти обработват земята не е напълно законно - в такъв случай можеш да си вземеш рентата от общината и за предни години - няма проблем. ако пък е незаконно и имаш ТОПКИ, то може да си подадеш жалба - при положение че арендатора е декларирал твоя парцел към неговия масив незаконно то при жалба няма да получи полагащата се субсидия за целия масив. а субсидията е МНОГО голямо перо в печалбата на арендатора.

НО, няма просто смисъл да се прави това незаконно, защото има съвсем легални начини да си вземеш общинска земя за обработка горе долу на цената на годишната субсидия, че и по-малко, да не говорим пък за частната която все още на много места в БГ се арендира за няколко бутилки олио на година.

иначе това със закона съм попадал на случаи на завземане на имот в малък град - в софия е почти неприложимо защото говорим за много пари, но в малкия град за 5г може да се докаже че си владял без противопоставяне от страна на собственика и с един адвокат за 1000-2000 лева си готов. (колко софиянци нехаят за на тати къщата в провинцията, че даже и не ходят на място да си платят данъка...) а колкото и да е евтин един градски имот си струва 25-50,000 на декар.но не е масова практика.
                          Ако си го декларирал имота в данъчната служба на общината могат да те хванат за долуподписния

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                            Мисля подготвят почвата да узаконят незаконните мангалски развъдници. Струпва си значи Мангау колибата на твоята земя и след 10 години земята става негова... няма значение, че не си съгласен, че си се оплаквал дето трябва от престъпното му деяние - просто животното е вардило ТВОЯТА земя от самият теб с брадва няколко годинки и - готово.

Пак казвам - самата идея едно незаконно действие да бъде узаконено поради давност, е юридически абсурд.
                            Няма никакъв абсурд в придобиването на собственост по давност, а напротив! Собствеността освен право е и задължение за грижа като добър стопанин!

Ако някой на 10 години поне веднъж не предяви някакво желание да бъде собственик, какъв собственик е той! Достатъчно е на 10 години веднъж да напишеш едно писмо с обратна разписка на ползвателя на земята, че имаш претенции за да започне да се брои от начало давността.

Коментар

• Вярно ли ако някои ти обработва земята 10 г., става негова?

съдебни решения - владение по давност:
                              http://www.rs-plovdiv.com/reshenia/0...3/27831014.htm

http://www.os-plovdiv.com/resheni/g_2012_484.HTM

Коментар

• Трайчо разписва с шеврон, новина от вчера.Като ти я "фракнат"отровят става ничия земя.
                                Простак съм Азъ - Непобедим !!!

Коментар

Working...
                                X