If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Реално нищо не може да ти направи брокера.......... НО...... това което ти си направил е некоректно. В крайна сметка той ти е намерил имота, това че е на твой познат е чиста случайност и не е оправдание.
Брокера ти е свършил работа......... а ти правиш бай Ганьовска работа, опитваш се да го заобиколиш.
Знам че в България всички са тарикати.......... но някой не си ли задава въпроса, че именно това е причината да сме на тоя хал ?!
Утре брокера ще прецени, че не е нужно вече да е коректен и ще почне да цака клиентите......... кръгът се затваря и няма излизане. Някой трябва да разкъса порочния кръг и да бъде коректен.
Netware-а го е обяснил съвсвем изчерпателно и вярно. Устните договорки не конституират никакво задължение. Въпреки това е въпрос на коректност, ако страна по сделката е потърсила услугите на АНИ и АНИ и намерила имота, комисионна да бъде платена. А иначе в смитката винаги има графа "ако мине"...
сега аз не говоря за генерални правила и изводи ..Имаме задачка със следните параметри..Въпросния пич е дал УСТНА задача на агенция да му търси имот , Агенцията го води на оглед на имот , тарикатски той се е свързал със собственика и зад гърба на агенцията си купува имота и после се сърди ,че му искали комисионна защото видиш ли той нямал писмен договор .. кого да псуваме в случая ...пак казвам затова ни е лепнато прозвището Тъмни Балкански Субекти.....
Точно тук е проблема - не аз, собственика ме намира. Значи собственика, който е клиент на друга атенция идва и ми предлага имота, а аз трябва да кажа - Не, аз ще си платя процента на моята........
...Да кажем някой продава имот през агенция, а ти го намериш сам без посредничество... Просто си го купуваш какъв ти е проблема... Това, че продавача го е обявил за продажбда през брокер не те бърка... Просто викаш адвокат изготвяте документите и го купуваш. Точка. Какво общо има брокер на купувача с теб и за какво ще му се обаждаш на тоя брокер .
Когато търсих апартаменти точно това беше проблема, брокера на продавача моментално иска да стане и мои брокер и да вземе комисионна и от подавача и от мен. А аз се обаждам на брокера защото обявата е пусната от него, няма как завладели са над 90% от пазара. Направих поне 50 огледа защото търсих няколко апартамента и при всичките ми казваха че трябва да ми станат брокери и на мен за да станело сделка разбира се за да вземат и от двете страни комисионни. Точно това е проблема. Никъде по света няма такова нещо един човек да представлява две срещуположни страни и да получава и от двете страни комисионна за това. А тук е масова практика.
В конкретния случай може да се приеме, че купувачът е постъпил некоректно, доколкото е възложил устно на АНИ да му търси имот. Но по отношение на принципите на работа, колегата ivoo е прав. Нормалната логика изисква да се спазват следните правила:
1. Купувачът(наемателят) дължи комисионна САМО ако е сключил договор с АНИ да му ТЪРСИ имот.
2. Продавачът (наемодателят) дължи комисионна САМО ако е сключил договор с АНИ да му НАМЕРИ купувач(наемател).
3. Обаждането по обява, пусната от АНИ НЕ ПРАВИ обадилият се клиент на агенцията, респективно НЕ ДЪЛЖИ комисионна.
4. Обаждането от страна на АНИ по обява, пусната от частно лице, НЕ ПРАВИ това лице клиент на агенцията, респективно НЕ ДЪЛЖИ комисионна.
Всичко останало е гнусна непочтена практика на родните АНИ.
сега аз не говоря за генерални правила и изводи ..Имаме задачка със следните параметри..Въпросния пич е дал УСТНА задача на агенция да му търси имот , Агенцията го води на оглед на имот , тарикатски той се е свързал със собственика и зад гърба на агенцията си купува имота и после се сърди ,че му искали комисионна защото видиш ли той нямал писмен договор .. кого да псуваме в случая ...пак казвам затова ни е лепнато прозвището Тъмни Балкански Субекти.....
Аз не казвам, че няма нужда от АНИ или от брокери, проблема е че няма как да си купиш жилище без да попаднеш на брокер, който моментално те прави свой клиент и трябва да му платиш комисионна искаш или не. Това е проблема, че просто купувача не може да избира иска ли брокер или не, защото над 90% от обявите са на брокитата, а като им се обадиш вече моментално ставаш техен клиент. Първо питат колега ли сте и след това ти обясняват за имота да не говориме че повечето от тях вообще не са го виждали и ти обясняват някакви заучени фрази, но това е друга тема.
Ти явно не си се занимавал с брокита... Ако не си ходил лично при агенция и не си подписвал нищо за да ти търси имот какъв ти е проблема...
Да кажем някой продава имот през агенция, а ти го намериш сам без посредничество... Просто си го купуваш какъв ти е проблема... Това, че продавача го е обявил за продажбда през брокер не те бърка... Просто викаш адвокат изготвяте документите и го купуваш. Точка. Какво общо има брокер на купувача с теб и за какво ще му се обаждаш на тоя брокер .
Аз не казвам, че няма нужда от АНИ или от брокери, проблема е че няма как да си купиш жилище без да попаднеш на брокер, който моментално те прави свой клиент и трябва да му платиш комисионна искаш или не. Това е проблема, че просто купувача не може да избира иска ли брокер или не, защото над 90% от обявите са на брокитата, а като им се обадиш вече моментално ставаш техен клиент. Първо питат колега ли сте и след това ти обясняват за имота да не говориме че повечето от тях вообще не са го виждали и ти обясняват някакви заучени фрази, но това е друга тема.
Ей точно това болднатото е извращението. Никакъв начин няма едно обаждане на подадена обява да те направи клиент на някого. Отново повтарям, че трябва да се спазват следните принципи:
1. Купувачът(наемателят) дължи комисионна САМО ако е сключил договор с АНИ да му ТЪРСИ имот.
2. Продавачът (наемодателят) дължи комисионна САМО ако е сключил договор с АНИ да му НАМЕРИ купувач(наемател).
3. Обаждането по обява, пусната от АНИ НЕ ПРАВИ обадилият се клиент на агенцията, респективно НЕ ДЪЛЖИ комисионна.
4. Обаждането от страна на АНИ по обява, пусната от частно лице, НЕ ПРАВИ това лице клиент на агенцията, респективно НЕ ДЪЛЖИ комисионна.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Това малко, като спора за това дали има нужда от архитекти....
Където имаше един пич, който обясняваше че няма нужда от архитекти... Просто викаш една бригада строители и им казваш какво да ти направят... Оххх... Ганьо, Ганьо... Тъжна история.
Факта, че брокерите съществуват означава, че има нужда от тях... Иначе просто щяха да изчезнат.
В момента в период на криза се получава нещо много интересно. Качествените имоти - проектирани от добър архитект с добро решение относно разпределение, ситуиране, градоустройство, визия на сградата и т.н. се продават добре при това на високи цени...
А копторите, където "предприемача" намира нЕкъв архитект за да му проектира за без пари сградата, а след това икономисва от строителни материали и довършителни работи в момента стоят непродаваеми, а лихвите по заема си текът... А и няма кой да купи такъв имот, който за нищо не става при такъв голям избор на пазара. С брокер, без брокер коптора ще стои празен. Фалита на такива предприемачи е гарантиран в дългосрочен план.
Там където ми е офиса има много интересен пример. В две съседни нови кооперации разликата в цените е около 50%. В едната е около 1300 Е в другата е около 900 Е. Тази сграда с по-евтините апартаменти е абсолютно празна, защото просто е малоумна във всяко едно отношение. А другата за 3 години мисля, че вече е пълна на 100%.... Дай на финансист да се занимава със строителсвто... Не всичко е цифри в тая сфера...
Давам си аз помещения под наем. Пуснал съм си обява на мои разноски. Обаждат се от АНИ и ми казват, че работели със 75% от първия наем. Аз им казвам тва хубаво, ама аз давам 30%. Много от тях изобщо не идват да видят за какво става въпрос. А това че имам помещения и от 1000 и от 2000 кв.м няма никакво значение за тях
да бе прасе можеш да си купиш , но не си спрял да ходиш по магазините нали.... и като те слушам какви ги приказваш ти си бил пътешественик от класа .... Това ,че НИКЪДЕ по света го няма това нещо ( не разбрах точно кое , но нейсе ) означава ,че си живял във всичките почти 200 държави на света...бравос...И къде живота е най-лесен....
Другото което е много глупаво мнение... да те юридически може и да нямат основание..но от морално-етична гледна точка са си в правото да си търсят комисиона...А това за лелките в къщи е някакъв образ създаден в твоята главица , но не е общовалидно за всички "лоши" брокери като ти ги приемаш...
В конкретния случай може да се приеме, че купувачът е постъпил некоректно, доколкото е възложил устно на АНИ да му търси имот. Но по отношение на принципите на работа, колегата ivoo е прав. Нормалната логика изисква да се спазват следните правила:
Всичко останало е гнусна непочтена практика на родните АНИ.
Да но ако искам мога да отида и да си купя едно прасе или каквото и да е от производителя на място, но при имотите не е така, шанса да намериш реален продавач е почти нулев. Това е на все едно да тръгнеш да си купуваш кола и на всяка обява на която звъниш да ти вдига някой брокер да ти обяснява как щял си ти да му дадеш комисионна + незнам си колко лева за оглед щото и той имал разходи. И че без него нямало как да си купиш кола или апартамент. Това никъде по света го няма.
AVALON абсолютно нищо не могат да ти направят просто те нямат законово основание за каквото и да е, просто защото работата им не е регулирана в нито един нормативен акт. Ако те притеснява тази лелка (а тя най-вероятно го прави докато си готви в къщи), както правят повечето „БРОКЕРИ” просто подал жалба за психически тормоз.
да бе прасе можеш да си купиш , но не си спрял да ходиш по магазините нали.... и като те слушам какви ги приказваш ти си бил пътешественик от класа .... Това ,че НИКЪДЕ по света го няма това нещо ( не разбрах точно кое , но нейсе ) означава ,че си живял във всичките почти 200 държави на света...бравос...И къде живота е най-лесен....
Другото което е много глупаво мнение... да те юридически може и да нямат основание..но от морално-етична гледна точка са си в правото да си търсят комисиона...А това за лелките в къщи е някакъв образ създаден в твоята главица , но не е общовалидно за всички "лоши" брокери като ти ги приемаш...
Коментар