IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 5

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Чета последния пост на Неграмотен и пак този на Начефф. Виждам, че имаме доста допирни точки Поздрави.

П.С. Цената на работната ръка наистина е поскъпнала драстично в строителството за последните години. И това е сред причините за ръста в цените на имотите... Някой има ли данни за дневните надници на различните категории строителни работници, примерно преди 3-4 години и сега?

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff
      Моето лично предпочитание е, в рамките на постигнатите цени да започне предлагането на едно драстично повишено качество. Открито не вярвам да се случи. Сега се случват непонятни, направо отвратителти неща! Ама - пусти интерес.
      Предполагам говориш за повишаване на качеството на новото строителство. А какво ще се случи с цената на вече построеното по-некачествено. Например аз сега съм купил някакво жилище, догодина започват да строят много качествено и аз продавам моето и купувам качественото на същата цена?

Първоначално изпратено от nacheff
      Цените в Сф няма да стигнат 200 Е кв. Предполагам, използвал си го на шега. Това би било белег на някаква дълбока и продължителна стагдефлация. Не вярвам в тази хипотеза.
      Няма да станат и 400 Е. Отделни, калпави имоти с лоша локация - може би!
      Характерна черта на българите е късопаметността. За 8 години забравихме Виденовата зима и пак избрахме Р.Овч. сега за 3-4 години забравихме, че центе бяха 300-400 Е/м2 и вече и 1000 ни се струват малко. А не се замисляме, че със 100 000 евро и преди 4 години и сега може и е можело да се купи същото жилище в Германия или 2 добри нови коли. Все пак инфлацията в еврозоната за този период е 2% годишно. Или тези 100 000 са се обезценили със 7%.

Първоначално изпратено от nacheff
      На прага сме на една корекция. Времето и дълбочината и са неясни.
      А дори с тези "толкова поскъпнали строителни материали" (вижте например желязото, което слиза от върха и вече е по-евтино отколкото през септември 2006-та) кооперация се строи за 250-350Е без земята, а когато за земята има обезщетение 30%, то вдига цената до 325-455Е.
      Тези 455Е са за наистина луксозна сграда. И цените са за София, в по-малките градове работната ръка е по-евтина и може да се слезе и по-ниско.

Това показва, до колко може да намалят цените строителите, преди да излязат на загуба. (Да, възможно е и строителите да са на загуба, оспбено тези с кредитите. Надявам се няма хора, които си мислят, че 30% печалба за строителя са някакъв минимум Както при всеки бизнес, така и при строителството може да се понесат загуби).

А при старото строителство, цените могат да отидат доста по-надолу.

За да се стигне до такъв спад, то трябва народа да обеднее (инфлация), спекулантите да изсипят много жилища (много са), кредитите да поскъпнат (вече е факт), дългосрочната преспектива да е лоша (имаме демографска криза, да не кажа срив).

Коментар

• nassky - защо беше този зор, да се регистрираш с нов ник, само за да пействаш странни текстове с неясен произход, единственото достойнство на които е че подкрепят някаква твоя неясна теза??

Начефф - току-виж излязло, че с теб сме на едно мнение Да, имотите не се поевтинели. Напротив... Е, има доста калпави при които поевтиняването е неизбежно. Също така никога под никаква форма (или ник) не съм бил въодушевен специално от ваканционните имоти.

Корекцията е неизбежна, съгласен и тук. Но след години на ръст, една корекция от около 5% е нищо. Плюс това имам сериозни очаквания, че няма да се случи тази година.... Но за тези, които от 2005 г (и по-рано дори) пророкуват НЕМИНУЕМ СРИВ, ще кажа пак: гладна кокошка просо сънува

НСИ не е съвършен, разбира се. Сигурно затова управляващите наскоро уволниха шефа му Хе хе... шегичка.

Ръстът на имотите се забавя и това е нормално. Времето на големите печалби отмина. Но това съвсем не значи че хубавите жилища ще станат достъпни

Коментар

• nassky :

Дата: February 13, 2008 10:56AM

Гледа ли някой снощи новините в 23.00 по Канал1 ?

Гост беше някакъв спец по НИ.Не казваше нещата в прав текст, но каза,че цените на офис строителството са провал, а целта в жилищното било да не се допуска рязък спад на цените.Каза ,че отминало времето на голямите печалби в НИ, а който очаква такава - по-скоро ще бъде разорен.

marin1 :

Човека беше тотално Out of space.
          Основната тема беше че миналата година с 36% ръст на цените на имотите БГ се нарежда на 3-то место в света.
          След което горкия каза "че е отминало времето на голямите печалби в НИ"
          Мился че първото противоречи на второто ако се очаква същият (или поне подобен) ръст и тази година.
          И след като завъвърши - мисля нещата се поизясниха - накрая каза: "надявам се да няма рязък спад"
          Хорицата занимаващи се с НИ усещат че "нещо става" - ама както и в др. случаи просто не искат да приемат това което се случва - ще има съпротива - то е ясно и нормално.

към ПРОФИТ : това е малък подарък за теб

Коментар

• Първоначално изпратено от Профит
            Ясно, Начефф и компания. Разбираме, че всъщност имотите вече са поевтинели въпреки че наши познати купуват на по-скъпи цени отпреди година. И въпреки че и НСИ отчита поскъпване.

Добра новина - ще купуваме евтино!!!!!!!!! Колко очаквате да стигнат апартаментите в София - 200 евро квадрата? Или 800? И кога?
            Профит,
            Ще игнорирам обстоятелството, че има коментари по персонификацията ти. До момента, до който има нормален разговор, за мене ти си Профит (един появил се неотдавна колега) и според възможности и време ще водя приказка.

Не вярвам имотите да са поевтинели. Поне няма достатъчно количество и достоверна информация, която да позволи да се твърди категорично подобно нещо. Пазарът на имоти у нас е твърде непрозрачен и категоричните твърдения са .... не винаги удачни.
            Предполагам знаеш, как НСИ събира информацията си за цените.
            Моето становище е, че предоставяната на НСИ информация (респективно, която ние получаваме подходящо опакована) има за цел да обслужва интереси. Апропо, с всичко е така. Всичко е интереси.
            Поради масовото практикуване на изповядване на данъчна оценка е имало и продължава да има възможности да се отчита статистически продължаващо поскъпване, дори когато цената е вече тръгнала надолу. Просто "се изкарва на светло" все по-голяма част от цената на сключваните сделки. Ако предприемачите се съгласяват да поемат поне част от разходите по прехвърлянето - клиентите, особено тези, които плащат с кредит, няма да възразяват. Биха възразявали тези с мръсните пари, но и там има лек.
            Други способи са описани от Джино.

Да се формират твърдения за цените на пазара в момента на база цените на НСИ е неподходящо. Независимо от това, ако се окаже, че цените за март не са мръднали дори и малко надолу според НСИ, то аз съм готов да кажа, че една прогноза, която съм дал преди около половин година, не се е реализирала. Не бих имал никакъв проблем с това.
            Единственото, което би ме ползвало в този момент е да имам достоверна информация за броя на сделките и натуралните показатели (прим. бр. жилища, квадратури) с динамика и структура по локациите.

Цените в Сф няма да стигнат 200 Е кв. Предполагам, използвал си го на шега. Това би било белег на някаква дълбока и продължителна стагдефлация. Не вярвам в тази хипотеза.
            Няма да станат и 400 Е. Отделни, калпави имоти с лоша локация - може би!

Моето лично предпочитание е, в рамките на постигнатите цени да започне предлагането на едно драстично повишено качество. Открито не вярвам да се случи. Сега се случват непонятни, направо отвратителти неща! Ама - пусти интерес.

На прага сме на една корекция. Времето и дълбочината и са неясни.
            Накратко :-))), толкова!

Коментар

• [quote="Профит"]Не само не съм се набутал, но съм спечелил от имоти. Нещо повече - искрено съжалявам, че навремето не купих още!

Коментар

• Профит,
                след като ще има още ръст защо не купуваш сега?

Коментар

• Първоначално изпратено от sunlight
                  Няма да има спад в цените в София като цяло, това е почти сигурно. Най-вероятно консолидация на средно добрите жилища, леко поскъпване на добрите и спад в лошите. От последните в София има много - панелки в гето-квартали, без метро. Но техния спад ще се компенсира от новото стрйтелство, което ще поскъпва. Просто обитателите на кофти апартаменти ще се изнасят в нови, или поне децата им.
                  И аз така мисля. Консолидация на поскъпването от последните години, и още малко нагоре - за хубавите жилища.
                  Извод: трябва повече да се работи, за да си позволи човек хубаво жилище.

Коментар

• Newly-built and pre-sale property prices are not included. Buyers should expect the prices of new properties to be higher than house prices published by the Global Property Guide.
                    http://www.globalpropertyguide.com/E...-meter-prices/

Значи поскъпването е било закономерно, според мен.

Но за инвестиция с цел отдаване под наем не ми се струва, че е хубав момента. От тук личи:

http://www.globalpropertyguide.com/Europe/rent-yields/

Няма да има спад в цените в София като цяло, това е почти сигурно. Най-вероятно консолидация на средно добрите жилища, леко поскъпване на добрите и спад в лошите. От последните в София има много - панелки в гето-квартали, без метро. Но техния спад ще се компенсира от новото стрйтелство, което ще поскъпва. Просто обитателите на кофти апартаменти ще се изнасят в нови, или поне децата им.

Коментар

• Ясно, Начефф и компания. Разбираме, че всъщност имотите вече са поевтинели въпреки че наши познати купуват на по-скъпи цени отпреди година. И въпреки че и НСИ отчита поскъпване.

Добра новина - ще купуваме евтино!!!!!!!!! Колко очаквате да стигнат апартаментите в София - 200 евро квадрата? Или 800? И кога?

Коментар

• Първоначално изпратено от gino
                        V USA statistikata ulovi to4no cifrite no problema be6e 4e ne be byaha obektivni.
                        ....
                        i se otpuskat po-malko zaemi za po-malki stoinosti.
                        Благодаря! Ясна е картината.
                        В мене расте една убеденост, че този процес вече е в ход и тук.
                        "Признание" ще дойде, обаче, след ожесточена съпротива и след изчерпването на всички номера и трикове.
                        Арсеналът в тази посока е сериозен и не трябва да се подценява.
                        Любопитен съм, как ще го отиграят.

Коментар

• Не само не съм се набутал, но съм спечелил от имоти. Нещо повече - искрено съжалявам, че навремето не купих още!

В този смисъл съм по-искрен от сривльовците тук - които също мечтаят за евтино, но не си го признават.

Както и не си признават нещо, което е публична тайна във форума - ползването на повече от 1 ника Ето, Лубойл пак се логна с друг ник. После ще ме убеждава, че е с малко постинги, но следи форума отдавна и едва сега е решил да изкаже мнение :

Коментар

• Първоначално изпратено от Профит
                            nassky - да знаеш, всички ти повярвахме че си само с един никнейм А мен лично ме трогна изповедта ти на какво се крепяла българската държава 1300 години.

Очевидно е, че шепата сривльовци тук се клонирате и предъвквате мечтите си за евтино апартаментче. Но защо не отговорихте:

Първоначално изпратено от Профит
                            И защо казвате се провалиха прогнозите на сривльовците за 2005, 2006, 2007 година?

И защо примерно Петър от Мюнхен смята, че цените ще продължат да растат и през 2008 година, а някои тук извивате на умряло, че сте изпуснали евтините имоти и сега се самонавивате че щяло да има нечуван СРРРИв?

Към изброените вчера от мен разлики между поскъпващите имоти и сриващата се БФБ сега добавям още една - сивата икономика. Тя играе мощно на имотния пазар, но не на "Три уши".
                            А дали София е скапана за живот е отделна тема - в Скопие цените на жилищата са дори по-високи
                            От всичко казано от теб става ясно, че си се набутал с някое имотче и сега се чудиш как да го шитнеш без загуба. Ама късно.

Я кажи, защо в целия свят падат лихвите, а в Бългаеия се вдигат?

В света има криза и хората се мъчат да я избегнат.

В България има балон, който банките, чрез вдигането на лихвите го притискат като в менгеме, и в крайна сметка той изгърмява.
                            Ще попиташ защо така.
                            Ами много просто, който трябваше да забогатее, забогатя, направи жилища, продаде на наивници като теб, изсмука парите(все още незаработени) на българските наивници и ги зароби за по 20-30 години, и дим да го няма като се насочва съвсем в друга посока.
                            Проблема ти е, че наивниците в България са на привършване

Цялата тази ситуация ми напомня за едно време, малко след 10 ноември, когато се пръкнаха едни игри-пирамиди. Купуваш 10 талона за по 10 лв и ги продаваш за по 50 лв, като от спечелените пари даваш дял на този от когото си купил, а този който купи от теб, ти дава дял от това което продаде. Ама то това не е безкрайно. Някои от вас може да си спомнят тези времена, че дори по телевизията ги рекламираха.
                            Сега с имотите ми звучи съвсем същото. Купи си от мен 5 апартамента, после ги продай на двойна цена и т.н.

Коментар

• Индианец - и ти ли се ядосваш на "скъпите" апартаменти в София? Я виж собствения си линк - каква евтиния е още тук!!

120-квадратните апартаменти в София може да са със 150 евро по-скъпи от тези в Скопие. Няма да споря.... Чудя се само защо ли в последните години доста сърби и македонци също почнаха да купуват в София?

Подсети ме за Прищина. Да, в този оазис на градската среда, при това невероятно качество на живота там, при изобилието на инвестиции и работа - апартаментите там са по-скъпи от тези в София! (Не гарантирам само за 120-квадратните ) И честита им независимост днес. Поскъпването им ще продължи явно.

Коментар

• http://www.globalpropertyguide.com/E...-meter-prices/

Europe: Square metre prices, premier city centre, US$.

Average per square metre (sq. m.) prices in US$/? of 120-sq. m. apartments located in the centre of the most important city of each country, either the:

* Administrative capital; and/or
                                * Financial capital; and/or
                                * The centre of the rental market

Hungary ?1,792
                                Bulgaria ?1,487
                                Slovak Rep. ?1,292
                                Macedonia ?1,133
                                Moldova ?902

Последните 5 в класацията. Скопие е СЛЕД София.
                                Заправи да добавиш, че в Прищина е по-скъпо., което разбира се само ти знаеш!

Коментар

Working...
                                X