IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 5

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Здравейте,

може да се каже , че всички сте прави - защо?

- само в един от сайтовете за имоти се предлагат 214000 оферти...
    - кризата на ипотеките и борсите ограничава купувачите от Европа
    - строителството, а оттам и предлагането се увеличава

и въпреки това:

- цената на луксозните жилища расте - на 2800Е е продаден на зелено блок на военна академия..
    - който е купил скъпо, няма да продаде на загуба, освен ако не го продава съдия- изпълнител
    -манталитета на българина е скотски - той ще има 3 апартамента , но ще брои стотинките и ще ги пази за внуци и правнуци
    -себестойността на НИ се повиши от 200-220Е на 300-350Е

Стратегията на купувачите трябва да е арабска - ЯКО ПАЗАРЕНЕ, и който го може, ще спечели с цена до 500Е в кварталите и панелите.

успехи

Коментар

• За една година членство в ЕС е наивно някой дори да си е мислил, че ще достигнем заплатите или цените на имотите в ЕС.

Но който е мислел, че влизането ни в ЕС няма да окаже влияние на поскъпването на имотите е време да признае грешката си!!! За справка - писаниците във форума през 2006 г. Разровете архивите

Коментар

• Първоначално изпратено от Пепи
        Нали не си мислите , че за една година членство в ЕС ,

ще достигнем европейските заплати и европейски цени на НИ-ти,

ако някои си го е помослил е смешно с тази производителност на труда

в BG , верно със спекулации и манипулативни стаии в пресата

донякъде успяха мутренските политици, ама това е до време и ще

последва ЯКО СРИВ, защото те не се интересуват от икономическият

ръст, а от състоянието и на собствените джобове, така че ТВЪРДОТО

ПРИЗЕМЯВАНЕ
        е неизбежно, поради простата причина на ПАЗАРА-

няма кой да купува на тези БАЛОНЕРСКИ ЦЕНИ! ;-))

Толкова БАЛМУРНИЦИ на едно място , както в БГ няма никъде по света,

в UK 20 000 ипотеки предизвикаха спад в ценитр на НИ,

а при нас е СМЕХ, СМЕХ, ГОЛЕМ СМЕХ и ни очаква накрая рев и

поголовен плач!:-))))))))))))
        А така, истина е. Въпросът е дали въобще ще има някакво приземяване, да не стане като Алиса в страната на чудесата

Коментар

• Нали не си мислите , че за една година членство в ЕС ,

ще достигнем европейските заплати и европейски цени на НИ-ти,

ако някои си го е помослил е смешно с тази производителност на труда

в BG , верно със спекулации и манипулативни стаии в пресата

донякъде успяха мутренските политици, ама това е до време и ще

последва ЯКО СРИВ, защото те не се интересуват от икономическият

ръст, а от състоянието и на собствените джобове, така че ТВЪРДОТО

ПРИЗЕМЯВАНЕ е неизбежно, поради простата причина на ПАЗАРА-

няма кой да купува на тези БАЛОНЕРСКИ ЦЕНИ! ;-))

Толкова БАЛМУРНИЦИ на едно място , както в БГ няма никъде по света,

в UK 20 000 ипотеки предизвикаха спад в ценитр на НИ,

а при нас е СМЕХ, СМЕХ, ГОЛЕМ СМЕХ и ни очаква накрая рев и

поголовен плач!:-))))))))))))

Коментар

• Първоначално изпратено от Профит
            Не само не съм се набутал, но съм спечелил от имоти. Нещо повече - искрено съжалявам, че навремето не купих още!

В този смисъл съм по-искрен от сривльовците тук - които също мечтаят за евтино, но не си го признават.

Както и не си признават нещо, което е публична тайна във форума - ползването на повече от 1 ника Ето, Лубойл пак се логна с друг ник. После ще ме убеждава, че е с малко постинги, но следи форума отдавна и едва сега е решил да изкаже мнение :
            Хи-хи-хи,
            блажени са верующите...

Коментар

• Начефф - наистина май допирните ни точки са повече, отколкото сривльовците (с постоянно опроверганите си мечти за евтино жилище в последните години) предполагат... Да, разбира се няма "имоти" изобщо. И няма достоверна и обобщаваща статистическа информация. Тук обаче чоплим идеи за тренда.... и няма нито едно доказателство (желанието за евтин имот не е доказателство) за СРРРив на имотите ни. Нито през 2007 (както се очакваше), нито задаващ се сега.

Корекцийка ще има. Някога. Лично мнение

Наски - който се интересува от ваканционни имоти, да си коментира.

Неграмотен - и ти имаш слабост към мрачните сценарии. Но това, че нещо си го описал като възможно, не значи че ще се случи... И числото за 1200 "големи" строежи в София ми изглежда завишено. На една нормална кооперация ново строителство среднодневно едва ли работят повече от 20 души.

И да - апартаментите строят празни. Но непродадени ли са??? Хората имат пари, които се чудят какво да правят.... Има и сива икономика. Вече ви обърнах внимание на разликите с БФБ

Коментар

• http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=14&id=14161
                Гледам и не вярвам на очите си това е един от факторите които според някои брадъри ще стимулират покупките на жилища през 2008г. ........

Коментар

• Неграмотен,
                  Иска ми се да ти отговоря малко по-подробно. Все не успяваме да "поговорим", а ми прави впечатление, че напоследък постовите ти са спечелили откъм качество. Наистина го мисля.

Първоначално изпратено от Negramoten
                  Предполагам говориш за повишаване на качеството на новото строителство. А какво ще се случи с цената на вече построеното по-некачествено. Например аз сега съм купил някакво жилище, догодина започват да строят много качествено и аз продавам моето и купувам качественото на същата цена?
                  Да, прав си, основно за новото говоря. "Търся" някакъв изход от създалото се положение. Значителна корекция надолу няма да е просто един механичен акт, отнасящ се само за строителния бранш. Би имало сериозни, общи последици. Нямам ни желание, ни мерак да тествам, какво ще се случи при реализиране на една такава хипотеза.
                  Питаш за налични, вече постоени жилища. Ами те си имат собственици, които да им берат гайлето. Имат си локация, потребителна стойност и някаква биография.Според даденостите на пазара (и при хипотеза, че излезат на него) - да си търсят мястото.

Характерна черта на българите е късопаметността. За 8 години забравихме Виденовата зима и пак избрахме Р.Овч. сега за 3-4 години забравихме, че центе бяха 300-400 Е/м2 и вече и 1000 ни се струват малко. А не се замисляме, че със 100 000 евро и преди 4 години и сега може и е можело да се купи същото жилище в Германия или 2 добри нови коли. Все пак инфлацията в еврозоната за този период е 2% годишно. Или тези 100 000 са се обезценили със 7%.
                  Ние с тебе никога не забравяме, че истинската цена не е 1000, а цената на имота, разделена на светлата площ (както в цитираната Германия). Не знам, защо да е малко ?! Фундаметът според даденостите в Бг, показва, че е много.
                  Темата с инфлацията е много дълбока. Ще ми е интересна, но просто нямам време. Останах малко повече само за да ти отговоря.
                  Аз само вярвам, че ако в икономическата система се създаде много непочистен боклук, в един момент пазарът взима нещата "в свои ръце" и доста категорично разчиства сметта. Знаеш, че проф. Кр. Петров дори говореше за над 30 % инфлация при нас - измерена чрез М3. Но при ползване на М3 - инфлацията в Еврозоната далеч не е 2 %, а многократно повече.

А дори с тези "толкова поскъпнали строителни материали" (вижте например желязото, което слиза от върха и вече е по-евтино отколкото през септември 2006-та) кооперация се строи за 250-350Е без земята, а когато за земята има обезщетение 30%, то вдига цената до 325-455Е.
                  Тези 455Е са за наистина луксозна сграда. И цените са за София, в по-малките градове работната ръка е по-евтина и може да се слезе и по-ниско.

Това показва, до колко може да намалят цените строителите, преди да излязат на загуба. (Да, възможно е и строителите да са на загуба, оспбено тези с кредитите. Надявам се няма хора, които си мислят, че 30% печалба за строителя са някакъв минимум Както при всеки бизнес, така и при строителството може да се понесат загуби).

А при старото строителство, цените могат да отидат доста по-надолу.

За да се стигне до такъв спад, то трябва народа да обеднее (инфлация), спекулантите да изсипят много жилища (много са), кредитите да поскъпнат (вече е факт), дългосрочната преспектива да е лоша (имаме демографска криза, да не кажа срив).
                  Тук съм съгласен по принцип без да влизам в детайли по числата. Пазарът може да ти "уважи" себестойността, но може и да не и обърне никакво внимание, какво ти е струвало за да изнесеш нещо за продан. Такъв си е той - своенравен. :-)))

Коментар

П.С. Цената на работната ръка наистина е поскъпнала драстично в строителството за последните години. И това е сред причините за ръста в цените на имотите...
                    Голям майтап Повишаването на надниците довело до повишаване на цените...
                    Надниците са следствие на повишаването на цените, не причина.
                    Като видя далаверта в строежите кьораво, куцо и сакато тръгна да строи и няма работници. Затова се повишиха надниците.

Коментар

nassky - да знаеш, всички ти повярвахме че си само с един никнейм А мен лично ме трогна изповедта ти на какво се крепяла българската държава 1300 години.

Очевидно е, че шепата сривльовци тук се клонирате и предъвквате мечтите си за евтино апартаментче. Но защо не отговорихте:

Първоначално изпратено от Профит
                      И защо казвате се провалиха прогнозите на сривльовците за 2005, 2006, 2007 година?

И защо примерно Петър от Мюнхен смята, че цените ще продължат да растат и през 2008 година, а някои тук извивате на умряло, че сте изпуснали евтините имоти и сега се самонавивате че щяло да има нечуван СРРРИв?

Към изброените вчера от мен разлики между поскъпващите имоти и сриващата се БФБ сега добавям още една - сивата икономика. Тя играе мощно на имотния пазар, но не на "Три уши".
                      А дали София е скапана за живот е отделна тема - в Скопие цените на жилищата са дори по-високи
                      Петър от Мюнхен вероятно е дал по-голяма тежест на факторите глу-
                      пост и стадни нагласи.Някой беше дал и пример с Е.Минчев -купуване
                      на апартаменти като "гарантирана инвестиция".Мнозинството се влияе от такива "новини" (вкл. умни хора),а и има известни илюзии,че държа
                      вата няма да позволи този път активите им да поевтинеят.

Коментар

• Дори и сред голямото презастрояване на места имотите на първа линия до морето остават най-търсени и скъпи.С 25% пада цената на квадрат за неатрактивните ваканционни имоти. Липсата на търсене сваля нивата им от 700-800 евро на кв. м до близо 500 евро. В същото време проекти, които преди година са се търгували за 1300-1400 евро на кв. м, сега се оферират на цена от 1800 евро", каза пред в. "Кеш" Добромир Ганев, изпълнителен директор на "Форос".
                        Тенденциите показват, че има имоти, които са изключително успешни. Най-често при тях концепцията е предварително замислена, а нерядко те предлагат и уникални предимства. Има и обаче съвсем обикновени кооперации, без особени екстри, при които се отчита най-голямо понижение на цените, посочи Добромир Ганев. Като цяло "ценовата ножица", на която се сключват сделки за ваканционни жилища, е голяма -от 500 до над 2000 евро. Прогнозите на Добромир Ганев са, че тя няма да се свие, защото предлаганите имоти са в двете крайности - или перспективни за инвестиция, или слаби като концепция и изграждане. Към успешните проекти има интерес, който ще продължава да нараства. Дори и сред голямото презастрояване на места имотите на първа линия до морето остават най-търсени и скъпи, уточни Добромир Ганев. И в момента в к.к. "Слънчев бряг", един от най-често посочваните примери за безразборно и неконтролируемо строителство, апартаментите на първа линия се продават във високия ценови диапазон. През 2007 г. качествените ваканционни проекти са реализирали доходност от около 25%. В същото време се очаква цената им да се повиши с още 15% и през тази година, което ги прави привлекателни за инвестиция.
                        Геометричната прогресия, с която се увеличава предлагането в сектора, неминуемо ще доведе до средно намаление на цените с до 15%, потвърди и Милен Марков (Settel Real Estate). He трябва да се забравя обаче, че цените на българските имоти все още са атрактивна инвестиция за чужденците. Те са по-евтини от техни аналози в други страни със сходни природни и икономически условия, а по-ниската цена в моменПрез 2007 г. каче» ствените Ваканционни проекти-са реализирали доходност от около 25%. В същото Време се очаква цената им да се повиши с още 15% и през тази година, което ги прави привлекателни за инвестиция. Мотиви за покупка, обясни Марков. Все по-голямо влияние започва да оказват фактори като качеството на сградите, съседи, както и заобикалящата среда, без значение дали става въпрос за имот на морето или в планината. Инвеститори, които са построили обект, без да се съобразят с базовите данни за развитие на района и стратегията на местната община, без да са взели предвид съчетаването на архитектурната стойност с функционалността на сградите, ще бъдат обречени да продават с много малка печалба, посочи Милен Марков. Според него така по естествен път ще се отсеят инвеститорите с качествените идеи и проекти, от онези, които искат само бърза печалба

С 25% поевтиняват неатрактивните ваканционни имоти
                        www.aimoti.com

Коментар

Начефф - току-виж излязло, че с теб сме на едно мнение Да, имотите не се поевтинели. Напротив...
                          Необходимо е пояснение. Без да влагам никаква емоция, но от немногото прочетено от тебе, оствам с впечатление, че не сме на едно мнение.
                          Често и популярно казваме - имотите това, имотите онова! При наличие на много подробна инфо, обработена добросъвестно, без намеса на интереси, при използването на някакви консенсусно приети методики - би могло да се говори за имоти въобще.
                          Очевидно това горното е невъзможно. В някакви други времена и на някакво друго място - може би.

По тази и причина казвам, че не вярвам цените на имотите да са паднали. Първо - няма такова нещо като имот въобще. Второ - аз не разполагам с убедителна и всеобхватна информация, с която да си докажа тезата.

Дотук с приликите в мненията :-))))

Имам хипотеза, че и в момента в много локации и сегменти вече има сделки на цени, които са по-ниски от достигнатите в предходния период.

Най-голямата ни разлика е, че вярвам, че това, което се предлага на пазара в момента, масово не си "заслужава" цената и една значителна корекция надолу при преобладаваща част имоти е необходима и ще е здравословна.
                          Ако съм те разбрал правилно, ти гледаш на намаленията като на някакво възможно, но само изолирано явление.

Коментар

Не само не съм се набутал, но съм спечелил от имоти. Нещо повече - искрено съжалявам, че навремето не купих още!

В този смисъл съм по-искрен от сривльовците тук - които също мечтаят за евтино, но не си го признават.

Както и не си признават нещо, което е публична тайна във форума - ползването на повече от 1 ника Ето, Лубойл пак се логна с друг ник. После ще ме убеждава, че е с малко постинги, но следи форума отдавна и едва сега е решил да изкаже мнение :
                            Написах ти вече да не се държиш като мажоретка но или не си ме разбрал или ти харесва......
                            Само да те питам нещо - чета форума от скоро, но доколкото знам си бил толкова уверен за цените на ваканционните имоти преди време. Понеже гледам имаш някакви частични знания, но абсолютна липса на аналитичност, мога да те насоча - това свърхпредлагането което се наблюдава при ваканционните имоти вече го има и при жилищните.
                            За това седят празни новопостроените сгради.

Коментар

Чета последния пост на Неграмотен и пак този на Начефф. Виждам, че имаме доста допирни точки Поздрави.

П.С. Цената на работната ръка наистина е поскъпнала драстично в строителството за последните години. И това е сред причините за ръста в цените на имотите... Някой има ли данни за дневните надници на различните категории строителни работници, примерно преди 3-4 години и сега?
                              От 2003-та до сега ръста на надниците за София е около 100%. Както е факт, че всички хора без образование станаха строители. Ако има стагнация на сектора, то доста бързо липсата на работна ръка ще се обърне във свръхпредлагане на таква. Което освен че ще свали надниците, ще доведе до сериозни икономически проблеми.

Ако например големите строежи в София в момента са 1200 и на всеки строеж работят по 50 души, то това са 60 000 строителни работници. Ако 50% от тях останат без работа, то безработицата в София от 2% ще отиде до над 5%.

Коментар

• към Профит :

Съжалявам, ти наистина ме бъркаш с някой, но пък съфорумците тебе те познаха.Няма значение - това няма да промени нещата.
                                Важното , че започваме да имаме допирни точки.

Коментар

Working...
                                X