If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 5
Специално за Байбрадърите да допълня - цената която обявих не е толкова надута - по техния начин на смятане са 1000 - 1100 евро/кв с общите части. Абе предлагаха ми 950 евро на зелено центъра да купувам, правете му сметката. Смятам даже, че там наистина си струва тия пари. Абе, дето вика Пепи - метър, че и КВАДРАТЕН!
Redman, ne znam seriozno li mislish da prodavash, no shte ti kava, che momenta ne e podhodiasht /imam predvid situaciiata v Kosovo/ 1999-ta biah obiavil za prodajba apartament. Burzah, poneje veche biah kupil drug po-goliam i mi triabvaha parite. V nachaloto na mart imashe ogromen interes /po niakolko ogleda na den i povecheto s konkretni predloveniia/. Az izchakvah, za da polucha max. cena. Togava obiaviha nachalo na voennite deistviia v Ugoslaviia..... Ciala sedmica - nikakuv interes, horata se zapasiavaha s konservi..... S trista zora go prodadoh na niakakva chalgadjiika, koiato veroiatno ne beshe chula za voinata
Dosta vreme mina, dokato horata se zainteresuvaha otnovo ot nedvijimi imoti.....
Коментар
Negramoten
Първоначално изпратено от Human
Първоначално изпратено от redman
Специално за Байбрадърите да допълня - цената която обявих не е толкова надута - по техния начин на смятане са 1000 - 1100 евро/кв с общите части. Абе предлагаха ми 950 евро на зелено центъра да купувам, правете му сметката. Смятам даже, че там наистина си струва тия пари. Абе, дето вика Пепи - метър, че и КВАДРАТЕН!
Щом смяташ, че ипотекираните кимизарници струват по 1300 евро метъра, представяш ли си колко струват тухлените апартаменти в хубавите квартали?
Щом смяташ, че ипотекираните кимизарници струват по 1300 евро метъра, представяш ли си колко струват тухлените апартаменти в хубавите квартали?
redman, като гледам как се радват байбрадърите за ръста на НИ
на база оферти ми стават смешни, представям си ги как блаженно
смятат с елките всяка вечер измислен ръст и се радват, като деца в
сладкарница, ноооо реалността е друга, реалните цени на които се
сключват сделките са други! ;-))
Отрезвяването идва, когато някои реши да продава и тогава разбира
за какво иде реч............, след като обикаля и продава месеци наред
и нищо не се получава, няма кой да му даде пари за измислените ,
манипулируеми цени на НИ, е-ееее по някой и друг рибок се закачва
на въдицата, но това си е в реда на нещата!:-)))
Редман нали сега продава, той ще каже колко огледа има за седмица
и какви цени се коментират...................хахахахахахах........ ..!:-))
Никой не е по-голям от НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ПАЗАРА! ;-))
Шнур! Пробвах на 1300, при това без включени общи части го смятам, засега нито един реален заинтересован. Налазиха ме агенциите, искрено съжалявам че си дадох личния телефон. Поне 10 брокери се обадиха, един вика и още да съм качвал. Абе простотия.
Чета последния пост на Неграмотен и пак този на Начефф. Виждам, че имаме доста допирни точки Поздрави.
П.С. Цената на работната ръка наистина е поскъпнала драстично в строителството за последните години. И това е сред причините за ръста в цените на имотите... Някой има ли данни за дневните надници на различните категории строителни работници, примерно преди 3-4 години и сега?
От 2003-та до сега ръста на надниците за София е около 100%. Както е факт, че всички хора без образование станаха строители. Ако има стагнация на сектора, то доста бързо липсата на работна ръка ще се обърне във свръхпредлагане на таква. Което освен че ще свали надниците, ще доведе до сериозни икономически проблеми.
Ако например големите строежи в София в момента са 1200 и на всеки строеж работят по 50 души, то това са 60 000 строителни работници. Ако 50% от тях останат без работа, то безработицата в София от 2% ще отиде до над 5%.
Не забравяй големите инфраструктурни проекти, те ще глътнат много повече хора.
Понеже имам уникалния щанс да попитам 22 = WS = profit = Профит
Защо бе, 22, си сменяш никовете постоянно и отгоре на всичко си го признаваш? Заради срива по ваканционните ли дето сбърка за тях? Заради борсата ли?
Как е как е, допълваш ли още имоти, а? Щото доколкото разбирам чакаш да се понижат че чак тогава да допълниш :-) В Косово и Прищина са по-скъпи, пък в Берлин по-евтини, а? В Магдебург 450 евро ЧИСТИ, хехе! В Истанбул 600 евро... У Банишора 1400, като сметнем с общите части. Хоу хоу хоу! Вясвай се честичко че Афтъра нещо изчезна и ми е скучно, няма с кого да се бъзикам :-)
По принцип такъв може да има на чисто спекулативни пазари като в определени курорти вече с лоша слава и име. Там продавачите много бързо могат да вземат превес над купувачите, и обратно, поради най-различни фактори. И съответно цените са по-податливи на резки движения.
Но в София, макар и на мен да ми се иска евтинийка, едва ли ще се случи рязък срив. За радост или тъга хора от всички краища на България все още прииждат към софийското поле. Аз лично от 2001 г. съм "посрещнал" поне десетина мои приятели и съученици. Повечето вече са тук, купиха си жилища, виждам и по-младото поколение върви по-същия път.
Европейският съюз отвори вратите за инвестиции - първи дом, второ жилище, трета панелка и т.н. - и от страна на по-консервативните чужденци.
Има все още много активни поколения, за които имотът ще си остане най-сигурната инвестиция и те няма да спрат да затварят пари там.
Големият въпрос за София е кога ще има достатъчно предлагане, което да обърне тренда. Може би това време идва...
Засега по лични наблюдения в моя район - карето "Васил Левски"-"Дондуков"-"Будапеща"- "Сливница", каквото и да излезе, се продава за седмици "на зелено" и затова новите обекти са на все по-високи цени. Не знам при вас как е. Преди 2 години можех да купя "на зелено" на ул. "Будапеща" и "Екзарх Йосиф" за 700-750 евро на кв. м. Сега наблизо продадоха друга сграда за 1400-1600.
Очаквам спадът (не срив) да се случи, когато се появят наистина мащабни проекти в София, които ще извадят по над 1000-1500 жилища на пазара. Очаквам това да се случи в края на тази година, началото на 2009 г. Тогава идва проекта на литовците върху "Балканкар 6-и септември" - забележете с 273 000 кв. м жилищна площ (РЗП)!!! Другият бивш каров завод "Средец" - и там ще излязат голям брой апартаменти и то изглежда по същото време.
Да не говорим, че сега тече окрупняване на големи парцели от по над 1000 дка в покрайнините на града, които ще предложат по-приемлив вариант на термините "затворен комплекс" и "сателитно селище".
Планира се дори и селище на 2000 декара. Плюс още 5-6 на по 500-1000 дка, правете му сметката....
На всички купувачи бих препоръчал да се пазарят, особено иде ли реч за строители. Те са в по-лоша позиция, щото вече са теглили кредита, на вас ви предстои.
И умната - не теглете заем, който надвишава 50-60% от доходите ви (на домакинство). Ясно е, че в някои западни страни се препоръчва това съотношение да е не повече от 35-40%, но все пак там сивата икономика не е толкова голяма.
Успешни сделки!!!
Искам да ти съобщя че един познат капарира на 1200 на Тодор Александров и Средна Гора - апартамент и магазин да наистина и мазе има към двете ама на тебе ще ти оставя да си правиш калкулациите кое колко струва и дали според някои надъхани участници като тебе в Младост новото строителство не е евтино на 1100........
И преди писах на подобен пазар винаги офертите продава тръгват надолу последни - първо започва да расте размера на отстъпката при договаряне на сделка. Тук някой даде пример със САЩ където набутват какво ли не в сделката.
В никакъв случай не говоря за понижение (не ми се изпада в слабоумни спорове с някои бай брадъри), просто исках да покажа на г-н вълк какви са нивата на реалните сделки
По принцип такъв може да има на чисто спекулативни пазари като в определени курорти вече с лоша слава и име. Там продавачите много бързо могат да вземат превес над купувачите, и обратно, поради най-различни фактори. И съответно цените са по-податливи на резки движения.
Но в София, макар и на мен да ми се иска евтинийка, едва ли ще се случи рязък срив. За радост или тъга хора от всички краища на България все още прииждат към софийското поле. Аз лично от 2001 г. съм "посрещнал" поне десетина мои приятели и съученици. Повечето вече са тук, купиха си жилища, виждам и по-младото поколение върви по-същия път.
Европейският съюз отвори вратите за инвестиции - първи дом, второ жилище, трета панелка и т.н. - и от страна на по-консервативните чужденци.
Има все още много активни поколения, за които имотът ще си остане най-сигурната инвестиция и те няма да спрат да затварят пари там.
Големият въпрос за София е кога ще има достатъчно предлагане, което да обърне тренда. Може би това време идва...
Засега по лични наблюдения в моя район - карето "Васил Левски"-"Дондуков"-"Будапеща"- "Сливница", каквото и да излезе, се продава за седмици "на зелено" и затова новите обекти са на все по-високи цени. Не знам при вас как е. Преди 2 години можех да купя "на зелено" на ул. "Будапеща" и "Екзарх Йосиф" за 700-750 евро на кв. м. Сега наблизо продадоха друга сграда за 1400-1600.
Очаквам спадът (не срив) да се случи, когато се появят наистина мащабни проекти в София, които ще извадят по над 1000-1500 жилища на пазара. Очаквам това да се случи в края на тази година, началото на 2009 г. Тогава идва проекта на литовците върху "Балканкар 6-и септември" - забележете с 273 000 кв. м жилищна площ (РЗП)!!! Другият бивш каров завод "Средец" - и там ще излязат голям брой апартаменти и то изглежда по същото време.
Да не говорим, че сега тече окрупняване на големи парцели от по над 1000 дка в покрайнините на града, които ще предложат по-приемлив вариант на термините "затворен комплекс" и "сателитно селище".
Планира се дори и селище на 2000 декара. Плюс още 5-6 на по 500-1000 дка, правете му сметката....
На всички купувачи бих препоръчал да се пазарят, особено иде ли реч за строители. Те са в по-лоша позиция, щото вече са теглили кредита, на вас ви предстои.
И умната - не теглете заем, който надвишава 50-60% от доходите ви (на домакинство). Ясно е, че в някои западни страни се препоръчва това съотношение да е не повече от 35-40%, но все пак там сивата икономика не е толкова голяма.
Успешни сделки!!!
4i4o - само едно леееекичко уточнение. В сайтовете за имоти не е проблем да се пусне обява за продажба на едно и също жилище 2, 3 или 20 пъти. Или повече.
Рядко от друга страна се пускат обяви "купува". Причините мисля са известни.
Коментар