IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 5

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Или ако си учил ето тук:
    http://www.nvu.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от Radoslava
      Ех JJMax, че какво му е средното на заплатата или на работата на млад офицер? Че той изобщо работи ли нещо, или просто седи по цял ден (виждала съм достатъчно военни) ?
      Може би трябваше да доуточня че говорех за средна заплата на хора с висше образование, не за среднисти.
      ъъъъ, аз пък защо ли си мислех, че е висшист ...

например ако си учил ето тук:
      http://rdsc.md.government.bg/BG/About/Akademi/welk.php

Коментар

• Първоначално изпратено от Профит
        Втори въпрос: според данните на БНБ, колко милиарда евро са наляти в сектора на НИ през 2007 г? А през 2006?
        ПРОФИТ, да си се замислял случайно , че тези милиарди наляти евро в НИ всъщност са кредит който сме взели? И който трябва да се връща?
        Естествено няма да го връщаш ти , защото си от "успелите" и трупаш профит от наеми и спекулация.
        А дали знаеш ,че кредитът неминуемо води до инфлация, а огромните кредити водят до хиперинфлация?
        И след като (не ако) се случи "все по-богатите" българи които взимат тези кредити ще бъдат принудени да свият до минимум разходите си за да могат да изплащат тези милиарди евро.И вместо да ходят през ден на ресторант (примерно) ще си хапват в къщи, а ресторантьора ще намали заплатите на служителите си ако не фалира. А служителите му също имат да изплащат ипотеки.
        И тук не става дума за това че мрънкам щото ми било скъпо да си купя жилище (живея под наем и не се оплаквам)
        Става дума за хилядите "видяли се в пари" българи и решили да сложат поредния ред в/у пирамидата вземайки заем за да купят нещо което ще ги разори.
        Не ми пука за спекулантите от рода на Профит (едни от тях са спечелили и ще спечелят, други ще го издухат).
        Пука ми за сънародниците ми ,които са имали неблагоразумието ,подмамени от всички тия Up-ъри(платени лакей анализатори,брокери и кой ли не), опитвайки се да водят нормален живот осигурявайки жилище в което да ЖИВЕЯТ, заробвайки се с дългогодишни кредити, и не виждайки как пълнят гушите на същите тези спекуланти.
        Пазарна икономика - дрън дрън.
        Може да ви изглеждам като Сривльо, но разбирам ,че сривът няма да доведе до нищо хубаво, дори и за мен (да си купя по-евтино жилище например), защото пукането на НИ балона няма да се изолира само в НИ...той ще засегне всички аспекти на живота ни.
        По принцип съм оптимист за бъдещето ...но в случая не виждам нищо добро за цялото.
        Когато няма къде да отидеш - ела на себе си!

Коментар

• Първоначално изпратено от JJMax
          Хора, вие какво работите бре?
          Аз все си мислех 2000 лв месечно е висока заплата... Явно са оправили заплащането и у Кремиковци...
          Моля ви огледайте се преди да пишете глупусти.
          мани мани ... Радослава се изказа особено неподготвена ...

2000 бил средния доход на човек в София

сега остава да каже, че говори и за нето и ще я призная

Коментар

• Първоначално изпратено от JJMax
            Ами може би защото имате сходни позиции и заплащане, което със сигурност не е средно. За справка - млад офицер взима чисто около 850 лв.
            Ех JJMax, че какво му е средното на заплатата или на работата на млад офицер? Че той изобщо работи ли нещо, или просто седи по цял ден (виждала съм достатъчно военни) ?
            Може би трябваше да доуточня че говорех за средна заплата на хора с висше образование, не за среднисти.

Коментар

• До Профит и всички други up-ери.
              Не разбирате ли, че колкото и да "обяснявате" колко много и дълго ще се качват цените на НИ, НЯМА ПАЗАР КОЙТО ДА ВЪРВИ САМО В ЕДНА ПОСОКА (това от опит ти го казвам, и то не на БФБ) и това правило ще намери потвърждение рано или късно. На мен ми се струва че пазарът е стигнал предела си за момента.
              Нека заинтересованите да почнат да си чертаят Fibonacci Retracements вече. Няма да сбъркат
              А за последните закупили: well, shit happens... не се паникьосвайте - след 15ина години (дай боже по-скоро) пак ще излезете на кирия
              Айде умната :-D

Коментар

• Radoslava
                странно, как така познаваме главно хора с заплати 1500-2000лв., а смятаме че средната заплата в София е 1000лв.?

Нищо странно няма - моите познати не работят в "Кремиковци", нито във "Волф, Дитц, Чистота", нито като продавачи на принцеси или сервитьори в квартални кръчми.
                Като дойдох в София преди 10 години и 1 месец, почнах със 100 лв. заплата. Този фактор отчиташ ли го.
                Новобранците в моята професия сега тръгват от 500 лв., а съм 3 пъти над тях. А младите прииждат постояннно и вече са мнозинство при мен.

Коментар

Karpatski vulk,
                  странно, как така познаваме главно хора с заплати 1500-2000лв., а смятаме че средната заплата в София е 1000лв.?
                  Не е странно. И аз не познавам хора без интернет вкъщи, но представителните изследвания показрат, че 81% от домакинствата в България нямат достъп до интернет.
                  Личните познати не са представителна извадка за положението в страната.

Коментар

Karpatski vulk,
                    Иначе, за да съм честна трябва да кажа че и аз (семейно разбира се) се здобих с нов апартамент миналата пролет, но без да тегля заем. Просто смятам че е много рисково и неопределено да изтеглиш дори и 50% от стойността на имота. По-разумния подход тогава беше просто да изчакаш момента когато ще си спестил необходимите средства (вкл. и за обзавеждане, много хора просто забравят и недооценяват това перо).
                    При сегашната инфлация е по-добре да се използва и кредит, защото реално ти идва без пари.
                    Е сред моите познати няма нито един, който да няма висше образование, да не знае английски (при това доста добре) и да не ползва компютър - значи ли това, че ВСИЧКИ в София са висшисти, знаят английски и имат отлична компютърна грамотност? :-D

Коментар

• Ами може би защото имате сходни позиции и заплащане, което със сигурност не е средно. За справка - млад офицер взима чисто около 850 лв.

Коментар

• Karpatski vulk,
                        Иначе, за да съм честна трябва да кажа че и аз (семейно разбира се) се здобих с нов апартамент миналата пролет, но без да тегля заем. Просто смятам че е много рисково и неопределено да изтеглиш дори и 50% от стойността на имота. По-разумния подход тогава беше просто да изчакаш момента когато ще си спестил необходимите средства (вкл. и за обзавеждане, много хора просто забравят и недооценяват това перо).
                        При сегашната инфлация е по-добре да се използва и кредит, защото реално ти идва без пари.

Коментар

• Aбе гледам и не вярвам на ушите си. Вие на коя планета живеете с 4000 лева среден доход? ЗНачи на всеки вземащ по 1000 лева има по един вземащ 3000. Глупости на търкалета. Вие надминахте и развитите страни бре! Байбрадъри - чалгиджии :-)

Коментар

• Радослава,
                            не споделям мнението ти за средната заплата в София (прави разграничение със средни доходи).
                            1500-2000 лв. е множко, недей гледа само твоите приятели и познати. И моите ако ги включа - да, няма човек с под 1000 лв. заплата. И с под 1500 лв. доходи на месец.
                            В много браншове заплатата стигна и леко мина 1000 лв.
                            Ама в града има и много нископлатени професии, не забравяй това. А евентуално бъдеща криза на имотния пазар може да бъде предизвикана точно от по-неплатежоспособните (както стана в САЩ).
                            Ако, не дай си Боже, те започнат да изпитват трудности в плащането на ипотеките, тежко му и горко на пазара.
                            Ще пише после инвестора "Жилищата поевтиняват с 10 лв. на час", ама ще е късно.
                            (в този смисъл бедните уж не определят пазара, ама те го свалиха в USA)

И друго - не си прави сметките така, че вноската по кредита да е горе-долу равна на месечния ти доход. Така си загинала.
                            Разходите на едно семейство не са само за жилищен кредит.
                            Имам познати с частен бизнес и сравнително голям апартамент (140 кв. м), на които от миналата есен, при първото повишаване на лихвите, ипотеката им се оскъпи със 150 лв. на месец.
                            Сега като слушам май ще ги зашлевят с още 100-150 лв. А бизнесът им не върви особено добре напоследък и те изпитват затруднения. А те са можи би с една степен по-нагоре от т.нар. средна класа.
                            Така че всеки човек - богат или беден, първо трябва да мисли и тогава да взема кредити.

Как ще се радвам, ако моят работодател ми вдигне заплатата заради инфлацията. Еххх!
                            Обикновено става обратното - след като я е вдигнал, иде инфлация...

Коментар

val/she Защото ако имаха вече щеше да има достатъчно имоти за разпродажба от банките, а такива почти няма. Това ознаава, че имотите са си на пазарната си цена, не мисля че са надценен.
                              Няма и да видиш. Всички банки си имат пропъртита, които поемат жилищата.

Коментар

• Първоначално изпратено от gadjimoto
                                Щом твърдиш че семейство в София с доход 2000лв. е БЕДНО и не определя пазара, би ли ми казал какъв е средния доход на семейство от средната класа (т.е. поне 70 % от хората) в София ?
                                Ами точно тези семейства с доход около 2000 лева определят пазара, като теглят ипотека с месечна вноска 1000-1200 лева и живеят с твърдото убеждение, че цените на жилищата ще скачат, лихвите ще падат, а заплатите ще се вдигат...
                                A propos, аз също смятам, че средният доход на семейство в София е някъде около 2000 лева, малко по-малко може би - като искам да уточня, че тук става дума за младо семейство, в което и двамата работят, или точно тази класа, която е най-големият потенциален купувач на апартаменти. Както се знае, пазарът на апартаменти в големите градове, се движи изключително от т. нар. first buyers - хора, които купуват първо жилище с цел да го ползват те самите, а не като инвестиция.
                                Разбира се, това с 2-те хиляди лева не важи за семейство от двама пенсионери или двама по-възрастни, все още работещи. Но такива семейства не са интересни като евентуални купувачи на апартамент.

Коментар

Working...
                                X