IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 5

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Профит
    Малко уточнение за някои от сривльовците долу:
    1. Никой пазар не върви само нагоре. Корекцията и при НИ е неминуема, но
    2. Няма да е СРРив
    3. Най-вероятно няма да е тази година (аз бих се изненадал от противното). Както не беше и през изминалите 3 години, въпреки тоновете сълзи в този форум.
    4. Ако има СРРРив, и на него чакате евтини жилища, въоръжете се с търпение.

Друга заблуда от по-долу - милиардите евро от чужбина в наши имоти почти никога не са за сметка на кредити. Време е да се научите на методологията на платежния баланс. Кредитите, които има да връщаме ("ние"!), са по-другаде.

И поздравления за онези, които не се свенят да споделят за високите софийски доходи Тези хора определят пазара, а не чоплещите по 500 лв с Кобоса.
    Профите,

Индиректно милиардите Евро от чужбина (доколкото изобщо ги има) са точно за сметка на кредити. Малък пример:
    Англичанин (А) купува през 2004-а апартамент в София за 30 000 Евро. Така той вкарва 30 000 Евро в българската икономика. Супер, всичко е наред, това е Пряка Чуждестранна Инвестиция (ПЧИ), с каквито поне до 2006-а се покриваше дефицитът по търговския баланс. Чудесно. Обаче сега А решава да продава. Цените са се удвоили за 3 години, той иска вече 60 000 Евро за апартамента. Появява се Младо Българско Семейство (МБС) с нетен месечен доход 2000 лева. МБС, което няма спестени пари, тегли 60К Евро ипотечен заем + 10К Евро потребителски заем, за да могат да платят апартамента и да им остане нещичко за обзавеждане. На месец при 20 годишен срок и лихва 8% САМО за ипотеката отиват 500 Евро или половината от дохода на МБС, но нищо, те имат ДОМ!!!
    А си тръгва доволен с 60К Евро. Тоест, той е вкарал в България 30К Евро, а си тръгва с 60К. На практика той ИЗНАСЯ пари от България, вместо да внася, а МБС задлъжнява за 20 години на банката, която в общия случай също е клон на чуждестранна банка :-)
    Та ето ти един нагледен пример защо ПЧИ в имоти всъщност не са никакви ПЧИ. За инвестиция според мен може да мине това, което генерира приходи във времето, например да започнеш производство и то да ти носи приходи, а не еднократно плащане, което на всичкото отгоре се връща с лихвите, както посочва примерът по-горе.

Коментар

• gadjimoto,
      ако това което си писал е истина е въпрос на време или фирмата да вдигне заплатите до едни нормални нива, или да остане без персонал. Управител под 2000лв.? Ами ще поседи още малко човека и ще отиде при конкуренцията.

Коментар

• Първоначално изпратено от PIMP
        Първоначално изпратено от Radoslava
        val/she Защото ако имаха вече щеше да има достатъчно имоти за разпродажба от банките, а такива почти няма. Това ознаава, че имотите са си на пазарната си цена, не мисля че са надценен.
        Няма и да видиш. Всички банки си имат пропъртита, които поемат жилищата.
        Изключително некомпететно изказване!!! или с други думи пълни глупости говориш

Коментар

• Първоначално изпратено от redman
          Първоначално изпратено от Профит

Редман - не разбрах къде съм давал прогноза за ваканционните имоти?!
          Сигурен съм, че защитаваше някаква статия "балони има само в лунапарка" и беше за морето май.
          Специално за захарчето :

http://www.capital.bg/show.php?storyid=315945

Статията е от Калин Христов, нарича се "Балони има само в лунапарка" и няма нищо общо с морето , защото разглежда НИ изобщо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Radoslava
            Първоначално изпратено от gadjimoto
            Извинявам се че се намесвам, но ако става дума за среден семеен доход 2000лв. е сравнително нисък. От началото на годината, повечето ми познати и аз включително) получихме увеличения. Е не е кой знае какво, но като гледам средна заплата за София вече е между 1500лв. и 2000лв. Вярно че миналата пролет нивото беше между 1000лв. и 1500лв., но нещата се променят, имаме и 12% инфлация (само да я компенсираме означава още 100-150лв. увеличение).
            Така че според мен средния семеен доход за София се движи между 3000лв. и 4000лв. Не искам да обидя gadjimoto, но семеен доход от 2000лв. е нисък за София и не е репрезентативен.
            Радослава, колко според теб взима упревител, помощник управител и продавач в Мултирама?
            Колко според теб взема служител в офиса на една от най-големите фирми за дограма в момента в София, от проектант през логистика до счетоводство?
            Аз знам колко вземат и ще ти напиша след като дадеш твоето предположение
            gadjimoto,
            чувала съм фирмата, но само толкова. Доколкото имам представа, Мултирама е модерна и известна, наложила се вече фирма.
            Затова мисля, че нивата са приблизително: управител ~ 3000-4000лв.; помощник-управител ~ 2500-3000лв.; търговци, счетита, и др. от офиса между 1500 и 2500лв. Разбира се, имам предвид офиса в София.
            Познах ли?

Ето виждаш ли...не само не позна ами си голяма оптимистка по отношение на дохдите в София
            Да, Мултирама е модерна и управителя взема под 2000, помощник управител - 1200.
            За другата фирма от 800 до 1500 (разбира се баш шефовете са над 2000)
            И те така...
            Когато няма къде да отидеш - ела на себе си!

Коментар

• Малко уточнение за някои от сривльовците долу:
              1. Никой пазар не върви само нагоре. Корекцията и при НИ е неминуема, но
              2. Няма да е СРРив
              3. Най-вероятно няма да е тази година (аз бих се изненадал от противното). Както не беше и през изминалите 3 години, въпреки тоновете сълзи в този форум.
              4. Ако има СРРРив, и на него чакате евтини жилища, въоръжете се с търпение.

Друга заблуда от по-долу - милиардите евро от чужбина в наши имоти почти никога не са за сметка на кредити. Време е да се научите на методологията на платежния баланс. Кредитите, които има да връщаме ("ние"!), са по-другаде.

И поздравления за онези, които не се свенят да споделят за високите софийски доходи Тези хора определят пазара, а не чоплещите по 500 лв с Кобоса.

Коментар

Първоначално изпратено от gadjimoto
                Извинявам се че се намесвам, но ако става дума за среден семеен доход 2000лв. е сравнително нисък. От началото на годината, повечето ми познати и аз включително) получихме увеличения. Е не е кой знае какво, но като гледам средна заплата за София вече е между 1500лв. и 2000лв. Вярно че миналата пролет нивото беше между 1000лв. и 1500лв., но нещата се променят, имаме и 12% инфлация (само да я компенсираме означава още 100-150лв. увеличение).
                Така че според мен средния семеен доход за София се движи между 3000лв. и 4000лв. Не искам да обидя gadjimoto, но семеен доход от 2000лв. е нисък за София и не е репрезентативен.
                Радослава, колко според теб взима упревител, помощник управител и продавач в Мултирама?
                Колко според теб взема служител в офиса на една от най-големите фирми за дограма в момента в София, от проектант през логистика до счетоводство?
                gadjimoto,
                чувала съм фирмата, но само толкова. Доколкото имам представа, Мултирама е модерна и известна, наложила се вече фирма.
                Затова мисле, че нивата са приблизително: управител ~ 3000-4000лв.; помощник-управител ~ 2500-3000лв.; търговци, счетита, и др. от офиса между 1500 и 2500лв. Разбира се, имам предвид офиса в София.
                Познах ли?
                Ей говорите колкото да не заспите 3000-4000 лв ! да има но повечето семейства имат доходи около 1500 лв ! ако се съди по 1 друга тема ако и 2 мата работят в ДСК :-) общ доход 560 лв , не гледайте само познантите си , и приятелите .. те са 1 малка част от 3 мил. население на Сф !

Коментар

• Без да знам отговора, продавачът в Мултирама едва ли взема повече от 1000 лв. Че с какво е заслужил по-големи суми, в пъти над докторите и учителите?!?
                  При този наем на площад "Славейков", разходите за заплати няма как да не се свият

Коментар

• Първоначално изпратено от gadjimoto
                    gadjimoto,
                    Затова мисля, че нивата са приблизително: управител ~ 3000-4000лв.; помощник-управител ~ 2500-3000лв.; търговци, счетита, и др. от офиса между 1500 и 2500лв. Разбира се, имам предвид офиса в София.
                    Познах ли?

Коментар

• Извинявам се че се намесвам, но ако става дума за среден семеен доход 2000лв. е сравнително нисък. От началото на годината, повечето ми познати и аз включително) получихме увеличения. Е не е кой знае какво, но като гледам средна заплата за София вече е между 1500лв. и 2000лв. Вярно че миналата пролет нивото беше между 1000лв. и 1500лв., но нещата се променят, имаме и 12% инфлация (само да я компенсираме означава още 100-150лв. увеличение).
                      Когато няма къде да отидеш - ела на себе си!

Коментар

• Без излишни драми, дами и господа!

Радослава загатна проблема, заради който много хора се самозаблуждават за едно или друго нещо: Липсата на достоверна статистика за месечните заплати/доходи.
                        В съчетание с липсата на статистика за реалните цени на жилищата (на които се сключват сделките), това придава на размишленията ни поетичен отенък.

Затова тази тема е изключително подходяща за спекуланти, капацитети и всякакви образи с мнение в живота....

Коментар

• Добре казано Gadjimoto. Аз също споделям твоята загриженост за бъдещето на БГ.
                          btw, сигурно бих се водил като потенциален купувач на НИ, но решил съм да емигрирам и в момента работя по въпроса - толкова по въпроса за незадоволеното търсене на жилищни НИ

Коментар

• Може би и заплатите на редовите учители и лекари не са показателни... Радославените средни заплати ще се окажат май... А сигурно среднистите не заслужават да си купят собствено жилище... К'во пък важното е да се строи - поне може да се бута след това - не е като да не се прави нищо - като офицер

Коментар

Ех JJMax, че какво му е средното на заплатата или на работата на млад офицер? Че той изобщо работи ли нещо, или просто седи по цял ден (виждала съм достатъчно военни) ?
                              Може би трябваше да доуточня че говорех за средна заплата на хора с висше образование, не за среднисти.
                              Кой колко работи е дълга тема. Чуждата работа винаги изглежда много лесна. В темата говорехме за средните доходи.

Сигурно над 95% от офицерите са висшисти. Висшисти има съшо така в здравеопазването и в образованието. Висшисти има доста и в държавната и в общинските администрации.
                              Тези хора според теб имат средна заплата 2000лв ли?
                              Малка добавка - изброените по-горе 100% си декларират доходите така че за тях официалната статистика е достоверна (за разлика от частните фирми).
                              Ти май наистина на някаква друга планета живееш.

Коментар

• gadjimoto,
                                повечето млади хора у нас си купуват апартамент за да живеят в него, а не със спекулативна или инвестиционна цел. Аз самата съм живяла откакто се омъжих: 6г. на наем, преди това още 1г. с родители. Ами не ми хареса, особено варианта с родителите. А под наем не ми хареса защото повечето квартири в Бг са пълна скръб, а ако не са им искат майка си и баща си. А другото е, че човек не може да си ремонтира и обзаведе квартирата както си иска: я хазяина не бил съгласен, я не иска дори да подели инвестицията, и т.н. Ами накрая ти писва от разправии и живееш в квартирата както си е, само правиш един козметичен ремонт, и дотам. Е това ми бяха стимулите да събираме пари със съпруга ми за да си купим нещо наше.

Боримечката,
                                добре де, ама е висше военно. А и работата една...

Коментар

Working...
                                X