IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 5

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от gadjimoto
    Един от най-важните (ако не и най-важният) параметър който би трябвало да определя цената на стока (в реална пазарна икономика) ползвана от цялото общество (10% бедни, 80% средни, 10% богати) това е покупвателната способност на същото това общество, при това не покупвателната способност само на бедните или само на богатите!
    ...
    Въпреки че си малко далеч от темата и някои те обвиниха в мрънкане, аз ще добавя:
    Сляпата алчност не е довела до нещо добро. Свестните хора - голямата част вече ги няма тук. Кой ще опъва каиша, Манго ли ще плаща евроцени? За какво ще ти служи твоята собственост - цяла кооперация - ако е насред гето? Вече продават къщи за по 35000 лева или евро беше, двуетажна, 300 квадрата с двор в Красна Поляна до циганията. Питайте Импа как е хавата там. Защо гръмнаха "пирамидата" - един огромен комплекс до магистралата в посока Правец? В момента се продава бъдещето на тази държава за маниста и дрънкулки. Косово вече е държава, мислете откъде и как ще се казва нашата нова държава... Такива като БобиБ с големите заплати са супер малцинство дори и в София.

====================
    http://prostacite.blogspot.com/2008/...g-post_12.html
    ПРОСТОТИЯТА Е НАВСЯКЪДЕ!!!ВИЖ Я!!! ПОЧУВСТВАЙ Я!!!

Вторник, 2008, Февруари 12
    Циганска държава!!!

Циганска държава сме майка му стара. Българите са оцеляващи, циганите на почит. Дават им се социални помощи, пари от всякакви фондове, сметките за токове и какви ли не оше неща им се опрощават, че и блокове им се строят. Че за какво му е на циганина да работи. Ами не му трябва. Ако работи ще взима точно толкова пари колкото и ако не работи. Пък ако междувременно му падне нещо да открадне - добре дошло. Някоя далаверка да завърти, да излъже някого - важното е някой лев да падне. Най на почит са най-мошениците от тях. Евала се вика на този, който на убедително може да те завърти. Всичките дребни мошенгии са все измислени от тях. Купуваха и продаваха ремъци, лагери, колети се пращаха от чужбина, роднини катастрофираха, ваучери им трябваха. Няма хванати и осъдени и туй то. Тормоз над хората, обири, изнасилвания, убийства. И всичко това е защото никой не се намери да им измисли някакво занимание. Няма го Тодор Живков, няма я и дисциплината им. Сигурно се обръща в гроба горкият, като гледа какво става. Къде по негово време ще се случват такива работи. Сигурно е щял да ги затрие като Хитлер евреите, ако знаеше какво ще стане.
    Сега пък къщи им строят. Къщи и блокове като картинки. Игри се играят от строителни предприемачи и общини. Цялата далавера е за мястото под така наречените "бараки". Ще го вземем, понеже е общинско, но първо трябва да им измисли къде да ги настаним. Построй един блок, той ще е общински, и там ще е. По-високичък ако може, за да се настанят повечко от тях вътре. А на мястото където са живели, понеже са едноетажни бараките, ще се вдигнат поне 6 блока и 5-6 еднофамилни къщички. Може и повече, ако се наблъскат по-близичко. И всичко е възможно с подходящите хора.
    Тези общински жилища пък от своя страна ще изкарат 2-3 години. После циганина ще им разкаже играта. Прозорците ще почупи, тръбите ще продаде, мед ако има ще извади отнякъде, боклука защо да го хвърля. Пък като вземе да прелива през прозорците, все около блока ще пада. До терасата на първия етаж докато вземе да влиза има време.
    После идват избори. Те са една от най-многобройните прослойки в обществото. Множат се като микроби. Може да са всякакви, но гласуването им е организирано. Всичките ще направят каквото им се нареди от тартора на махалата. Все някоя партия ще се опита да извлече дивиденти от циганските гласове. Пък междувременно ако се пусне и един платен репортаж от някоя телевизия как в мизерия живеят, колко нямат за ядене, още по-добре. Властта не се грижи за тях. Не ги е интегрирала в живота. А това е лошо за управляващите и добро за опозицията. Добро е и за циганина. После комисии се свикват, решения се взимат. Айде пак социални програми и какви ли не глупости още, насочени за благоденствието на циганина.
    И как да иска да работи този човек. Как да не е като кърлеж. Ми то ние сме си виновни за това. Ние сме го научили да е това каквото е. Даваме му всичко на готово и си мислим че ще се оправи. Никога няма да стане. Просто на него му е в природата вече.
    Решение за справяне с проблема нямам. Поне не и разумно такова. (Иначе ми се въртят някои идеи, но не са за споделяне. Във вашите глави също се въртят такива може би.) Лошото е, че и никой от управляващите няма такова решение. Но те не се и опитват да направят нещо. Нали ако те боли пръста и се удариш с чука по крака, вече няма да мислиш за пръста. Кой мисли за тях като си има къде-къде по-важни неща за решаване. Пък и да мисли, ще е сам. Българина рядко се вдига на група да прави нещо. Защо да се страхуват?
    Точно затова си мисля и че никога няма да се реши този проблем. С тези темпове на намаляване на населението (българският етнос основно - циганският нараства), и на напускане на България на младите хора, скоро в България българите ще станат малцинство. Малцинство, което ще бъде приобщено към тях, и ще се изгуби нанякъде.
    Това ни е бъдещето колкото и да не ни се иска ако някой от висините не се хване да направи нещо. А това май никога няма да стане!!!

Публикуван от Mariana в 8:33

Коментар

• здр

май всички малко се отнесохте от темата ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Radoslava
        Добро утро. Много народ се е изредил да ме коментира
        Не знам кой какво точно е смятал, но преди 4-5г. средната заплата ЗА СОФИЯ (за пореден път повтарям че говоря за София, а не за друг град или село), беше около 1000лв. +/-200лв. Казвам го от опит и от приятели. По това време едно семейство можеше да спестява реално едната заплата че и отгоре (пак собствен опит). Но разбира се трябва да има желание да се пести, а не само да се казва колко било трудно и т.н. Истината е, че малко хора реално се опитват наистина да пестят. Ако трябва да коментирам към момента, едно средно СОФИЙСКО семейство може да отделя по 1500-2000лв. на месец, но трябва да има и желанието да го прави.
        Добре , ти не разбра ли , че ти и твоите приятели не сте средна класа в София, или поне сте най-горе в средната класа, ама толкова нагоре че сте не повече от 10 %?
        Преди 4-5 години вземах 500 лв, с висше образование работейки по специалността си, мойте приятели вземаха 300-400.
        А много други хора вземаха по 200-300. Разбира се и тогава имаще хора с по над 1000-5000...
        Сега ще напишеш ,че не сме били попаднали на работодател,... ама как пък така 80 % от хората все не попадат на работодател?
        Когато няма къде да отидеш - ела на себе си!

Коментар

• Вижте сега,

По въпроса за заплатите - има едно изследване на Hewitt - публикувано в 24 часа от 23.01.2008. Стана огромен скандал с това изследване, защото уж беше конфиденциално и не биваше да се разгласяват резултатите, но някой ги е изтропал на вестника. Според мен е доста обективно. Та там за длъжности, каквито посочва Радослава, заплатите са доста далеч от 1500-2000 лева нето - варират около 1000 лева.

Коментар

• Добро утро. Много народ се е изредил да ме коментира
            Не знам кой какво точно е смятал, но преди 4-5г. средната заплата ЗА СОФИЯ (за пореден път повтарям че говоря за София, а не за друг град или село), беше около 1000лв. +/-200лв. Казвам го от опит и от приятели. По това време едно семейство можеше да спестява реално едната заплата че и отгоре (пак собствен опит). Но разбира се трябва да има желание да се пести, а не само да се казва колко било трудно и т.н. Истината е, че малко хора реално се опитват наистина да пестят. Ако трябва да коментирам към момента, едно средно СОФИЙСКО семейство може да отделя по 1500-2000лв. на месец, но трябва да има и желанието да го прави.

Коментар

• Един от най-важните (ако не и най-важният) параметър който би трябвало да определя цената на стока (в реална пазарна икономика) ползвана от цялото общество (10% бедни, 80% средни, 10% богати) това е покупвателната способност на същото това общество, при това не покупвателната способност само на бедните или само на богатите!
              Това ,че на богатите им е евтино да си вземат панелка ,
              означава ли ,че трябва да си вземат 10 панелки, след което да започнат да тръбят наляво и надясно колко били евтини панелките, и как сте толкова прости и мързеливи че не може да си купите, и трябва да им се вдигне цената, и ако на някой мухльо му се види скъпа- няма страшно ще му дадем кредит за да си го позволи.
              или означава ,че трябва да си вземе къща с басейн в покрайнините или апартамент на пъпа на големия град и да се радва на живота?

Сега Up-ърите ще контрират с аргумента,че не покупвателната способност, а търсенето и предлагането били водещи,
              и това би било вярно ако не се манипулираха много лесно именно от богатите.
              И тук не става дума , че злобея защото и аз не съм богат, а става дума за човещина, морал, достойнство и други човешки качества който са чужди на много голяма част от хората (не само в БГ).
              Ние тук се джафкаме дали щял да се пука балона, ама то имало ли балон...ала-бала...и никой не се замисля защо се случва всичко това и как да промениш себе си (защото никой не е в състояни да промени нещо извън себе си) за да не допуснеш да участваш в общата манипулация на пазара. Разбира се това не се отнася за хората който дърпат конците (било то умишлено , било то несъзнателно, но имащи огромна изгода), така или иначе те са само 5%.
              Ама така ще бъде докато не променим себе си, все някой ще ни е виновен и все ще си издуваме балони, защото когато алчноста ни вкара в тия 5%, всичко се променя и започваме да хулим останалите...много сте тъпи , много сте мързеливи, да го духат бедните, аз съм ПРЕУСПЯЛ. И всички овце надуваме балони с едничката надежа един ден и ние да можем да кажем " Аз съм ПРЕУСПЯЛ"
              Когато няма къде да отидеш - ела на себе си!

Коментар

• Не говорим за тебе, а за нея !
                Хората от ИТ бранша преди живяха много по-добре от колкото сега. Много по-трудно ще качиш от 2000 на 8000 лв, отколкото от 500 на 2000.

Коментар

• Първоначално изпратено от индианец
                  Първоначално изпратено от BobyB
                  Бях редови програмист по това време
                  Боби, съвсем си се отплеснал.
                  Госпожата написа, че работата и е нищо особено. Такива получаваха около 500 лв мах. преди 7 години.
                  Не мисля. Тогава наистина беше рядкост, но следващите няколко години нашия бранш беше позастигнат от много други. Относително повечето хора забогатяха повече от ИТ бранша. ИТ бранша просто по-рано дръпна, тогава все още беше безумно евтино всичко. 2002-ра някъде един колега си купи двустаен в Изгрев с едногодишна заплата... Това не е нормално и скоро след това нещата се нормализираха - останалите дръпнаха а оттам и цените.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB
                    Боби, съвсем си се отплеснал.
                    Госпожата написа, че работата и е нищо особено. Такива получаваха около 500 лв мах. преди 7 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от индианец
                      Първоначално изпратено от The Banker
                      В повечето случай това е сбора на главницата по кредита плюс дължимите редовни лихви на банката за целия период на кредита /което в повечето случай са цените на два апартамента/.
                      Трябва още някоя "клауза" да включите. Малко е това и не покрива големия риск, които сте поели !
                      Аз съм само един обикновен служител

Коментар

• Първоначално изпратено от Bouns
                        Първоначално изпратено от Karpatski vulk
                        Bouns,
                        да питам

Как ще реагираш в следната ситуация:
                        Взел си ипотека, обаче след 2-3-4 вноски започва имотна криза.
                        Ще спреш ли да обслужваш заема си, ако си почти сигурен, че след още някой месец ще можеш да купиш същото жилище на 15-20% по-ниска цена?
                        Виж сега това е една много сериозна тема
                        Спора е воден тука доста обширно есента, аз също съм на мнение че при спад на цените и очакване за продължаване на този спад последните които са се качили на влака ( купили НИ) с кредит просто ще "върнат ключовете". Бай брадърите отричат по какъв ли не начин този вариант на развитие, единственото което е факт - има клиенти на ДСК които освен ипотеката на жилището са подписали и запис на заповед за сумата (което наистина прави отказването от изплащането на кредит губещо). Казано честно съм говорил с 6-ма мои познати които изплащат ипотечни кредити и никой от тях не е подписвал ЗЗ. Но няма да се учудя ако има хора които са го правили - глупостта няма почивен ден. Щом някой е имал желанието да се задължи за една и съща сума два пъти, то той заслужава награда за смелостта
                        Тук във форума е лесно да си чешем езиците, но като опре ножа в кокала да изплащаш нещо което вече е по-евтино, а перспективите са да се обезцени с още 10-15% процента, не съм много сигурен как ще реагира човек.

BobyB - няма да те цитирам във бисери и вицове, обаче ти обещай да коментираш заплатите във България , а за да не си голословен може ли да споделиш за кой сектор или каква длъжност си смятал тази заплата за "добра" ..... Или да перефразирам колко процента от работещите в България през 2001г. са взимали 2000 лв. ?

Коментар

• Първоначално изпратено от The Banker
                          В повечето случай това е сбора на главницата по кредита плюс дължимите редовни лихви на банката за целия период на кредита /което в повечето случай са цените на два апартамента/.
                          Трябва още някоя "клауза" да включите. Малко е това и не покрива големия риск, които сте поели !

Коментар

• Записа на заповед е практика в почти банки в Бг /освен в Експресбанк, а за друга не ми е известно/. Тя си върви с всички видове кредитни продукти, друг обаче е въпросът върху каква сума се подписва. В повечето случай това е сбора на главницата по кредита плюс дължимите редовни лихви на банката за целия период на кредита /което в повечето случай са цените на два апартамента/.
                            Не знам за твоите 6 приятели от къде са теглили кредити, че не са подписвали или може би са служители на някоя фин. институция? Няма значение в случая това е добре за тях, че са взели парите без да подписват този документ.
                            По въпроса за това дали при евентуална имотна криза след направени няколко вноски ще се откажеш от кредита, аз смятам че доста хора няма да се откажат, по-скоро ще продадат колата си, ще се откажат от хляба си но не и от ипотеката.

Коментар

• Първоначално изпратено от Karpatski vulk
                              Bouns,
                              да питам

Как ще реагираш в следната ситуация:
                              Взел си ипотека, обаче след 2-3-4 вноски започва имотна криза.
                              Ще спреш ли да обслужваш заема си, ако си почти сигурен, че след още някой месец ще можеш да купиш същото жилище на 15-20% по-ниска цена?
                              Виж сега това е една много сериозна тема
                              Спора е воден тука доста обширно есента, аз също съм на мнение че при спад на цените и очакване за продължаване на този спад последните които са се качили на влака ( купили НИ) с кредит просто ще "върнат ключовете". Бай брадърите отричат по какъв ли не начин този вариант на развитие, единственото което е факт - има клиенти на ДСК които освен ипотеката на жилището са подписали и запис на заповед за сумата (което наистина прави отказването от изплащането на кредит губещо). Казано честно съм говорил с 6-ма мои познати които изплащат ипотечни кредити и никой от тях не е подписвал ЗЗ. Но няма да се учудя ако има хора които са го правили - глупостта няма почивен ден. Щом някой е имал желанието да се задължи за една и съща сума два пъти, то той заслужава награда за смелостта
                              Тук във форума е лесно да си чешем езиците, но като опре ножа в кокала да изплащаш нещо което вече е по-евтино, а перспективите са да се обезцени с още 10-15% процента, не съм много сигурен как ще реагира човек.

BobyB - няма да те цитирам във бисери и вицове, обаче ти обещай да коментираш заплатите във България , а за да не си голословен може ли да споделиш за кой сектор или каква длъжност си смятал тази заплата за "добра" ..... Или да перефразирам колко процента от работещите в България през 2001г. са взимали 2000 лв. ?

Коментар

Working...
                              X