Като си говорим за пари и жилища, искам да ви кажа още един парадокс. Моятя фирма е малка и наброява около 30 души "жива сила". От тези 30 половината имат жилищен кредит, чиято месечна вноска сериозно се доближава до размера на доходите им, а 10 човека имат по-малки задължения към банки /под по-малки разбирам под половината от нетния месечен приход/. Тази тенденция приема размера на епидемия. В последните 18 месеца поне по един човек месечно ми е искал бележка за доходите, за да тегли кредит и всичките тези кредити са с цел закупуване на жилища. Несъответствието между приход и заем започва да става толкова фрапиращо, че поставя мен в дискомфорно положение, защото ми става все по-трудно да освободя служител, който плаща 80% от приходите на банката, а тях направо ги заробва. Мислите ли, че това е нормална ситуация. Наблюденията ми показват, че служителите с най-големите кредити са поставени под невероятен стрес и рязко влошават качеството си на работа. Това не е само мое наблюдение. Така че в съвсем скоро време самите работодатели ще започнат да оказват натиск върху хора, които теглят несъразмерни кредити.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 5
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от redmanСамо да задам риторичен въпрос в днешния ден - какво ли би казал Апостола на Свободата ако види докъде сме я докарали със свободата си... Циганска държава!
Коментар
-
Първоначално изпратено от yerdnaИсторията на Радослава доста ми напомня историята на една моя позната. Тя е собственик на магазин за авточасти (може и вече да са повече от един) и изкарва доста добри пари. И естествено се бие в гърдите, че всичко в тоя живот е постигнала сама, борила се е, не е спала по цели нощи, за да и потръгне бизнесът. И пропуска малката подробност, че баща и, дърт комуняга с високи постове във външната търговия преди 10 ноември, е кихнал едни 100 000 Евро, за да купи, обзаведе и зареди магазина. А да - и като сватбен подарък е получила огромен, луксозно обзаведен апартамент в центъра плюс гараж с чисто нов джип в него. Та така, с летящ старт с 200 000 Евро, всеки знае "да се бори с живота":-) Иначе и тя разправя, че тия със заплати под 2К лева чисто са грозни мизерници, некадърници и лентяи, което пък не и пречи да дава на продавачите в магазина по 500 лева заплата (без осигуровки, разбира се) и да ги кара да седят по 12 часа на ден. :-DИстината е винаги някъде по средата
Коментар
-
ПАРИТЕ
Статия в швейцарското списание Zeit Punkt, N39 – 1998г.
от главния редактор Кристов Пфлугер.
С настоящия текст бих желал да ви докажа, че положението ни вече е доста неуютно. Обаче при крах на финансовата ни система загубата са само Пари. И друго: Който е подготвен, предвидливия, ще спечели, даже и краха да не настъпи.
Парите са толкова стабилен фактор в живота ни, че ние не можем да си представим много резки изменения, свързани с тях. При това до Втората световна война крахове на парите съпътствуваха икономическата история. Това, че от тогава финансовата ни система изглежда много стабилна се дължи преди всичко на икономическия растеж, който до преди време беше постоянен, благодарение на новите технологии и присъединяването на нови пазари в развиващите се страни и тези от третия свят. Растежът е жизнено важен за финансовата ни система, защото парите във вид на натоварен с лихва дълг се задвижват: За всеки милион, който се влива в икономиката трябва да се изплати обратно един милион + лихвите. Тази игра е успешна до тогава, докато растежът убеждава все нови и нови предприемачи да си включват в задлъжняването без особен риск за себе си. Новите длъжници обезпечават системата със средства за да могат тези, които са задлъжнели преди тях да посрещат падежа на полиците си. Общият дълг междувременно непрекъснато расте, ако няма опрощаване или фалити. Вследствие на нарастващия дълг, в най задлъжнялата страна на света – САЩ – нето лихвите, изплащани годишно са нарастнали от 1% през 1950 г. на 8-10% от брутния продукт днес. (Десетократно!) Като директен резултат на лихвената спирала и предизвиканото от нея екпоненциaлно увеличение на дълговете касите по целия свят са празни, и жизнения стандарт от известно време почти не се увеличава, независимо, че ние всички все така старателно се трудим. Лихвата се грижи за едно гигантско преразпределение на парите от работещите към владеещите (парите): немският финансов експерт Хелмут Кройц го е изчислил за Германия на 500 милиона марки за ден!! Резултата: борба за работа, нужда и унищожаване на природата от едната страна, огромни непродуктивни парични маси, разточителство и монополизиране от другата страна.
Трагично е, че в политиката и икономиката практически не се анализира разрушителното действие на основаната върху лихвата парична система. Все едно във Ватикана би се поставила на дискусия безгрешността на Папата. При това на всеки човек извън стените на Ватикана му е ясно, че няма безгрешни хора.
В този отказ да се обсъждат последиците от лихвата влияние имат и различни договорни съглашения, центриращи Швейцария във финансовата система. Аз предполагам, че всички ние, които сме разбрали антисоциалната и природоразрушаващата същност на системата с лихвите, често се възползваме от нея. Бъдещето плаща сметката. На мен, за да илюстрирам конфликта между индивидуалното поведение и разрушаваната среда не ми иде в представата по добра картина от тази: На океански кораб, който се движи в погрешна посока е възможно само за много къс период да се движиш в правилната посока. След това падаш във водата.
Този, който наблюдава внимателно, не може да не забележи, че нестабилността, вградена в паричната ни система започва да се показва на повърхността й. Главните актьори започват видимо да нервничат и утвържденията, че системата е много сигурна се увеличават от ден на ден. Международните противопожарни упражнения, като смяната на индонезийския президент Сухарто, се изпълняват на високо професионално ниво и то само заради чистата необходимост. Международният финансов елит не може да си позволи, една сравнително маловажна в световен икономически план страна като Индонезия да се изплъзне от "благотворното", "спасително" влияние на МВФ. Мразеният от населението, но десетки години поддържан от банките Сухарто, при осъществяване на реформите създаваше опасност от гражданска война и евентуално цялостен срив. Той трябваше да си отиде. Само преди една-две години най вероятно щяха да го оставят да си действа, както мексиканския режим, който сега в кризисната област Чиапас провежда "ниско интензивна война" с американска помощ. Ужасно е какви неща се правят в името на парите.
Тотално прогнилият фундамент на глобалната финансова система се дестабилизира допълнително от три съществени фактора: Японската криза, надутите фондови пазари и Еврото.
ФАКТОР НА НЕСИГУРНОСТ ЯПОНИЯ
При добро желание Япония може да се оприличи на Титаник, чиято палуба не е още достатъчно наклонена, за да се уверят пътниците, че кораба няма да потъне. Външността лъже. Наблюдаваната от 7 години криза в Япония започна в същност през 80-те години, когато обемът на Токийската борса се увеличи шестократно за периода 1982 – 1989 г. Тъй като по японските закони нереализираните печалби на банките могат да се запишат като собствен капитал, това стана. Чрез леко получаемите кредити се създаде бум на недвижимите имоти. В центъра на Токио месечните наеми за апартамент достигнаха 25 000 шв. франка (няма печатна грешка). Една корекция беше непредотвратима. Последвалата криза свали цените в някои случаи с 80%, което доведе някои финансови институции до ръба на фалита, че и оттатък.
Опасността в случая с Япония не толкова в размерите-все още Япония е втората икономическа сила в света-колкото плътното й свързване със световните валутни пазари. Япония притежава около 40% от американските ценни книжа – базата на световната валута – долара, а и по данни на списание "Икономически инвестиции" притежава около една трета от всички спестявания в света. Ако Япония, за да поправи финансовото си положение започне да продава Американски ценни книжа, което рано или късно може да се очаква, то тогава ще се покаже на дневна светлина истинската цена на тези хартии. Имайки предвид високата задлъжнялост на САЩ като държава и ката икономика тази цена не би трябвало да е твърде висока. Япония има потенциала да потопи и най-големите кораби като Титаник.
ФАКТОР НА НЕСИГУРНОСТ ЕВРО
Сега да се обсъжда Еврото е безсмислено – съюзът е сключен. Може да се критикува, ако имаме практически резултати, първи факти. Това, че големите надежди са попарени е очевидно. Но кои глобални икономически надежди не се провалиха, като оставим настрана курса на акциите на борсите? Стабилността е по принцип една много добра идея, обаче в два пункта измамна: Първо, отделни страни направиха чувствителни нагаждания на балансите си за да изпълнят критериите на Маастрихт. Всяка маска пада рано или късно, а в нашето забързано време това ще стане по скоро рано. Второ, стабилността като критерий не е достатъчна, когато отделните части трябва да бъдат съединени в едно цяло. Тежестите трябва да се разпределят хармонично, пропорционално, а не само стабилно. Един бегъл поглед назад към историята ни е достатъчен за да хвърлим светлина върху надеждите, свързани със създаването на нов съюз. Съединяването на Италия преди 130 години увеличи разликата между богатия Север и бедния Юг, напук на всичките напъни към стабилност. В Югославия избухнаха войни, тутакси след като бе спряно кранчето, от което течеше паричният поток от вън, крепящ съюза на народите. Също в Европия парите ще текат натам, където те си са в големи количества, но дали това ще помогне за отстраняването на надигащият се национализъм е повече от съмнително.
Погрешно конструираното Евро би могло при цъфтящо икономическо и политическо обкръжение да просъществува известно време. Обаче по време на криза нестабилността ще се увеличи, защото отделните държави нямат собствени финансови инструменти, с които да правят корекции при изменения в икономиката.
ФАКТОР НА НЕСИГУРНОСТ ФОНДОВА БОРСА
Фондовите борси отдавна не се занимават с това, за което бяха създадени: обезпечаване на средства за предприятия. "Фондовата борса от общостопанска гледна точка не служи за финансиране на инвестицията, а за изплащане на част от направената от фирмите печалба", съобщава във Weltwoche икономистът от Сен Гален Матияс Бисвангер. Проучвания в САЩ и Швейцария показват, че цъфтящите фондови борси не съживяват нито инвестициите, нито консумацията. Огромните на книга печалби – от 1990 до 1997 г. борсовият индекс на Швейцария се е увеличил 4,3 пъти! – остават като мерило за успех само между стените на борсата. Това, че фондовите борси не са свързани с реалната икономика, както твърдят някои критично настроени журналисти и икономисти, не винаги се потвърждава. Борсите изсмукват често средства от реалната икономика, а за инвестиции пари липсват. Индустриалният концерн Сименс, например, спекулира по световните борси с 25 милиарда марки, защото по този начин "печели" повече, отколкото ако инвестира тези пари в собствени проекти. И не само това: Сименс е съкратил в последните години повече от 10 000 работни места. Пол Мартин, автор на няколко книги за икономиката на задлъжнелите, остроумно пише, че Сименс е "индустриален музей в мазето на една банка".
За световната финансова система най-същественият фактор е нечуваната подвижност на фондовите борси. Големите колебания на борсовите индекси могат да сменят основно оценката на акциите в реални икономически субекти за секунди, докато в същност нищо в тях не се променя – само цифрите върху компютърните екрани. Фондовите борси са според мен единственият фактор в икономиката, който просто плаче за изменение от типа на Берлинската стена. Всички други фактори като труд, консумация, инфраструктура или образование са сравнително стабилни. Един борсов срив не може да унищожи финансовата система, но може да я вкара в релсите на дерайлирането и да засили въздействието на други рискови фактори.
ТРЯБВА ЛИ НИЕ, С НАШИТЕ
ограничени възможности да се стъписваме от страх, гледайки втренчено към приближаващото се? В никакъв случай! Аз мисля, че основните елементи на устойчивия начин на живеене са една здрава основа при допира ни с прогнилата финансова система. Използването на възобновими енергийни източници, придвижване с мускулна сила, дългосрочност на стоките и тясно социално сплотяване са добри като жизнени принципи и сега, макар, че изглеждат по скъпи във време или пари по сравнение с един лекомислен начин на живот. При един крах на финансовата система тези принципи ще станат абсолютен императив за всички. За да се измени финансовата система е възможен както срив, така и еволюционно изменение: това зависи от нашето колективно решение. Към средствата, които обаче чак при краха на финансовата система най-пълноценно се проявяват, водейки към "устойчив" начин на живот принадлежи нашето присъединяване към един локален бартерен кръг като "талант" в Швейцария, "grаins de sel" във Франция, LETs във Великобритания. Повечето от тези експерименти приличат на "направи си сам" във финансово – социалната област. Най-добрите от тях показват, че те са едно добро допълнение към "официалните" пари. И ако парите си загубят стойността, възможно е ние да се радваме на нашите "таланти" (талант – единица за бартерно обменяне на стоки и услуги в Швейцария – бел. пр.).
Струва ми се важно да се разбере, че описаните по горе неща не са прогнози, а само възможности. Съществен при това е само фактът, че финансовата ни система е неустойчива и има нужда от корекция. Дали тази корекция ще бъде срив или еволюционно изменение зависи от колективните ни усилия.
Когато няма къде да отидеш - ела на себе си!
Коментар
-
harpoon
Историята на Радослава доста ми напомня историята на една моя позната. Тя е собственик на магазин за авточасти (може и вече да са повече от един) и изкарва доста добри пари. И естествено се бие в гърдите, че всичко в тоя живот е постигнала сама, борила се е, не е спала по цели нощи, за да и потръгне бизнесът. И пропуска малката подробност, че баща и, дърт комуняга с високи постове във външната търговия преди 10 ноември, е кихнал едни 100 000 Евро, за да купи, обзаведе и зареди магазина. А да - и като сватбен подарък е получила огромен, луксозно обзаведен апартамент в центъра плюс гараж с чисто нов джип в него. Та така, с летящ старт с 200 000 Евро, всеки знае "да се бори с живота":-) Иначе и тя разправя, че тия със заплати под 2К лева чисто са грозни мизерници, некадърници и лентяи, което пък не и пречи да дава на продавачите в магазина по 500 лева заплата (без осигуровки, разбира се) и да ги кара да седят по 12 часа на ден. :-D
Коментар
-
Радослава, тук говорим за жилища, закупуването на които опира САМО до пари. Ако не си съгласна - опитай с желание и усмивка да ме убедиш да ти продам апартамента си на половин цена. По форумите глупостта и явната дезинформация не се толерира, ако наистина отскоро пишеш - да знаеш занапред! Дори и Профит=22 си го отнесе справедливо, ако не знаеш кой е той поинтересувай се :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от redmanПървоначално изпратено от vajvajПървоначално изпратено от nasskyРадослава, много те моля, смени плочата. Не си ли гледала филма Усещане. Недей с това високомерие,че в живота е така - днес се надсмиваш на тези под тебе , но утре като слизаш - пак тях ще срещнеш.
Повече няма да коментирам по тази тема.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vajvajПървоначално изпратено от nasskyРадослава, много те моля, смени плочата. Не си ли гледала филма Усещане. Недей с това високомерие,че в живота е така - днес се надсмиваш на тези под тебе , но утре като слизаш - пак тях ще срещнеш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nasskyРадослава, много те моля, смени плочата. Не си ли гледала филма Усещане. Недей с това високомерие,че в живота е така - днес се надсмиваш на тези под тебе , но утре като слизаш - пак тях ще срещнеш.
P.S. Тези 40-те със заплати на 1500 лв са юристи, главни счетоводители и управители на фирми. 100-те са незаменими хора със стаж във фирмите минимум 6 години.При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура
Коментар
-
Радослава , не ме съжалявай само, защото съм горд и удовлетворен от работата , която работя.Но аз и съпругата ми сме с висше образование и чистия ни доход е 1600 лв. Как да ги спестим всичките пари.Ние към коя прослойка се водим? Малката подробност , че живеем в София.А министър Масларова каза,че средната заплата за страната е малко над 500 лв. Стига моля ти се с тая София.И с нейните неограничени възможности.Голями хора сме.Играя отдавна и отблизо в цирка.Само тесен и избран кръг хора могат да спестяват по 1500 - 2000 лв на месец.Затова да спрем дотук с доходите и това колко е лесно да се купи с тях нова кола или апартамент.
Коментар
-
Banks "quietly" borrow $50 billion from Fed:
Тия фенове съвсем се умълчаха. Взеха тихомълком да правят алъш-вериша.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gadjimotoНие тук се джафкаме дали щял да се пука балона, ама то имало ли балон...ала-бала...и никой не се замисля защо се случва всичко това и как да промениш себе си (защото никой не е в състояни да промени нещо извън себе си) за да не допуснеш да участваш в общата манипулация на пазара. Разбира се това не се отнася за хората който дърпат конците (било то умишлено , било то несъзнателно, но имащи огромна изгода), така или иначе те са само 5%.
Ама така ще бъде докато не променим себе си, все някой ще ни е виновен и все ще си издуваме балони, защото когато алчноста ни вкара в тия 5%, всичко се променя и започваме да хулим останалите...много сте тъпи , много сте мързеливи, да го духат бедните, аз съм ПРЕУСПЯЛ. И всички овце надуваме балони с едничката надежа един ден и ние да можем да кажем " Аз съм ПРЕУСПЯЛ"
Цялата тази надпревара, освен всичко останало, е довела и до сериозни екологични проблеми, до толкова че можем да унищожим голяма част от биосферата. Това е само един пример. Не може печалбата да се поставя над това, което поддържа живота на планетата, но това непрекъснато се случва, защото хората не мислят, а и не търсят информация. Но когато всичко бъде унищожено тези апартаменти, предприятия и т.н. няма да имат никаква стойност.
По същия начин, когато едни управляващи лумпенизират народа си и го крадат и не мислят за общото благо, накрая ще създадат лоши условия не само за този народ, но и за себе си като част от него, а и ще затрият рода си.
Тези неща, колкото и гръмко да звучат се налице.Мнението е лично - не препоръчвам нищо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nasskyРадослава, много те моля, смени плочата. Не си ли гледала филма Усещане. Недей с това високомерие,че в живота е така - днес се надсмиваш на тези под тебе , но утре като слизаш - пак тях ще срещнеш.
не мисля че съм се държала високомерно или съм се надсмивала над някого. Исках просто да споделя и моето мнение. Когато си избирахме апартамента положението беше много зле, в смисъл че предлагане почти нямаше. Имаше главно или остатъци (апартаменти по над 150квадрата, или боксониери, или само на първи и последен етаж), или трябваше да си вземеш нещо на зелено за да имаш някакъв избор. Като гледам в момента положението с предлагането се е подобрило, но въпреки всичко мисля че то все още не е успяло да задоволи търсенето. Реално мисля че първо трябва да има достатъчно предлагане на готови апартаменти (не на зелено с пуск след 2г.), за да се посрещне търсенето и едва после може да се говори за спад на цените.
Коментар
Коментар