IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Това,което казва Ангел Петков за цените и "майсторите" много ме кефи.
    Миналата седмица спазарих подмяната на дограмата - около 2300 лв.Доведоха ми един смешник за измазването след това- гледа, сумтя, чуди се, ама как да кажа цена сега, ама то догоре ли ще искаш да ти качвам материалите!!!/ е не, до средата малоумник/и накрая вика еми около 800 лв.Ама без боядисването. хахах.А, и плюс материалите.
    Едва не го изгоних....

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      Не ми се занимава с глупави спорове , като се вложат материалите има и такива които не се виждат ..може от тях да се прави по ниска цена.Качеството ти го гарнитира добрата воля на този който строи , ако някой строи качествено то го прави за да има добро име. Нищо друго , но ти все ги разбираш много нещата. Не съм строил, достроявал съм.
      Ъмм,

сорка, че не ти отговорих вчера.

Иначе опять двойка, т.е. качествени материали не е равно на качествен строеж!

Тук едно бебе, което е решило да прайка къща за гости, започнало е с голям ентусиазъм, а се получава пълен фарс

http://forum.imoti.net/read.php?17,295601,page=4

Попрегледай темата от началото, има и снимки качени ( 5 мин. работа е ) и аз наистина му съчувствам.

Хубавото е, че им виси на главата и вижда какво се случва преди да са замаскирали нещата. Но тия кавали ( пишман "строителите" ) са за разстрел, т'ва са убийци от това, което виждам по снимките, а в правото казваха, че незнанието за извършване на престъпление не е презумция за оневиняване на извършителя ( да ме прощават юристите, за "селския" ми изказ по тяхната материя - нещо такова беше ).

Стискам палци на бебето макс. бързо да вземе мерки и да спре т'ва безумие. На всичкото отгоре ще му искат и пари?? Къде бе, те трябва да му плащат, че се учат на негов гръб.

Та, Трейдъров, коригирай си малко идеалите за родното строителство и последното нещо, което прави един строеж качествен са материалите. До преди 20 години как са строили като ги е нямало "модерните" матр'иали, а преди 100 години, а преди 1000 ....?

П.П. Брат ми изрита една такава бригада на последната си къща над Евсиноград, щото му праснаха първа плоча с денивелация 5 см, а става въпрос за 3 етажа по 150 кв., демек на 150 кв. 5 санта, ония му казали то това ще го оправим със замаската. Брат ги накара да съборят плочата, наново да я направят и ги орита. Вика ми, аз тия кинти за крива плоча ли ги плащам?? Ама, и той вече 2 години им виси на главите почти всеки ден, щото, ако го няма ония си правят, както им е най-лесно и после ще "маскирваме". Къде, бе ..?
      Last edited by marandi; 24.08.2010, 12:16.

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнение
        Съжалявам, че може би ще трябва да пошестиш за по-тъпите ама без да се съмнявам в посочените числа за строителството, искам да ми кажеш само проекта колко ти струваше?
        Парцелът е в село,купен отдавна. Не съм се занимавал с конкретните цени на плочи, основи,проекти и т.н. Знам само,че баща ми купуваше само качествени материали и снижаваше допълнителните разходи доколкото може. Строежа е ръководен от него с мои пари итези на брат ми. През повечето време не бях в БГ.
        Давам реални цифри и резултат. Толкова се получи. Фактът че използвахме познати и минимални цени за проекти и.т.н. си е само наш плюс.
        Липсата на маза,намалява стойността на строежа с около 30%,това си е общоизвестен факт

Коментар

• Първоначално изпратено от ангел петков Разгледай мнение
          Маранди,понеже си голям разбирач ще ти дам следния пример ако искаш го коментирай: Туристическия бранш и по точно туроператорския(за несведущите пояснявам продажба на самолетни билети и туристически пакети) в този бизнес с 1 милка нетни приходи от продажби на година си до никъде.
          А, бря бебе Ейнджъл,

усещам ти "тънката" мисъл, че искаш да ме ловнеш в крачка, ама няма как да ти се отвори парашута

"ТОП-100"

Българската търговско-промишлена палата (БТТП) представи за 11-и пореден път класацията си на водещи фирми и холдинги в икономиката на България "Топ-100" - 2009. През тази година са били проучени 3880 фирми. В официалното представяне на класацията взеха участие Цветан Симеонов, председател на БТТП, Александър Димитров, експерт в БТТП, Александър Бакалов, н-к отдел "Регионално сътрудничество" в Министерството на външните работи и др. Фирмите, участващи в категориите на класацията, формират 76% от Брутния вътрешен продукт на страната ...

http://www.econ.bg/news/article17170...garskite_firmi

Тази е последната класация, иначе също е забавна и тази от 2004 г. по региони, където се вижда защо е толкова западнала Северо-западна България. Там в топ 10 влизат нЕк'ви фирмици с 5 милки нетни приходи от продажби:

http://www.bcci.bg/bulgarian/top100_...100_comp_4.htm

П.П. Относно питанката ти не съм спец в туризма, ама там за нетни приходи от продажби май се гледаха общоприетите такива, а не маржа за регването по ДДС.

Продължавам да твърдя, че нетни приходи от продажби над 1 милка прайкат по-малко от 1% от фирмиците в БГ, ти си мисли много ли е, малко ли е

Чиърс!
          Last edited by marandi; 24.08.2010, 04:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
            Бетонът съм го сложил по 200 лв., но е по 130 лв. реално, трудът на бригадата е 50 лв. квадрат, общо с бетона излизат 9 000 лв. 2 тона арматура са ти грубо 1 800 лв., така че като си сложиш малко по-евтино бетона или пък бригадата, и си излиза всичко в рамките на 9 000 лв.

Сложил съм 2 000 лв. за изкопни работи, чак вертикална планировка на вила 100 кв. да смятам. Т`ва не е някое 3д проектче да зарибяваш балъчоците Добре уе БобиБи, я разпиши тия допълнителни 60 000 лв. за какво ще отидат? Пиши тука, стъпка по стъпка, с цени.
            Сам ще си го съставиш списъка като (ако) почнеш да строиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
              Това си е груб строеж с 1-2 неща добавени от довършителните. А дори и от грубия си пропуснал арматурното желязо например, изолациите, присъединяване на комуникациите, вертикална планировка. И това е само началото.
              Бетонът съм го сложил по 200 лв., но е по 130 лв. реално, трудът на бригадата е 50 лв. квадрат, общо с бетона излизат 9 000 лв. 2 тона арматура са ти грубо 1 800 лв., така че като си сложиш малко по-евтино бетона или пък бригадата, и си излиза всичко в рамките на 9 000 лв.

Сложил съм 2 000 лв. за изкопни работи, чак вертикална планировка на вила 100 кв. да смятам. Т`ва не е някое 3д проектче да зарибяваш балъчоците
              Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
              Ако стъпиш на 150 евро груб строеж, после сметни още 250-300 довършителни и си готов.
              Добре уе БобиБи, я разпиши тия допълнителни 60 000 лв. за какво ще отидат? Пиши тука, стъпка по стъпка, с цени.

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                Бебе Stoilov, не се занимавай, бря

Аз на Вяско мога да му докарам норма на печалба 100%, просто ще наглася нетните приходи от продажби да са чиста печалба и готово.

И дали няма да съм прост тогава? Ърмм ..?

И за к'во им светваш ламБите с годишните бонуси? Нека сменят 3-4 счетоводители и тогава да хортуват кой бил на заплата и кой - не

Чиърс!

П.П. Тоже продължава да ме е смях, че над 1 милка годишно нетни приходи от продажби било малко ... но комент просто. То затова и огънаха кълките строителите, дет' тръгнаха да се правят на инвеститори, щото 'убау си смятаха печалбата, ама забравиха, че трябва и продажби да има.
                Маранди,понеже си голям разбирач ще ти дам следния пример ако искаш го коментирай: Туристическия бранш и по точно туроператорския(за несведущите пояснявам продажба на самолетни билети и туристически пакети) в този бизнес с 1 милка нетни приходи от продажби на година си до никъде.

Коментар

Ти си от най-подлите скрити ъпъри, с твоите истории от сорта на "един приятел купи за 2000 евро квадрата, обаче супер изгодно".

Груюв, сега аз ще ти кажа кое колко излиза за едноетажна къща, с площ около 100 кв.м. На мен подобна сметка ми направиха, в интернет като гледам, има и други такива.

1. Изкопни работи с извозване на земната маса - 2 000 лв.
                  2. Бригада за груб строеж само за труд 40-50 лв. на квадрат, 100 кв.м - 5 000 лв.
                  3. Бетонни работи (изливането на бетона) - 140 - 200 лв. е кубика (даже има и по-евтино) с кофраж и полагане
                  плочата 100 кв.м по 10 см - 10 кубика, още 10 кубика за греди, колони - грубо идва 20 кубика по 200 лв. - 4 000 лв.
                  4. Тухлите - за 1 кв.м отиват 32 тухли четворки, едната тухла ти е 0,70 лв., за 100 квадрата околна повърхнина ще дадеш 2 240 лв. Има врати, прозорци, излиза ти по-малко. Ще можеш да купиш вар, пясък. Сложи тука 2 500 лв.
                  5. Измазване на стените - замазка 10 лв./кв. + шпакловка 5 лв./кв, общо 15 лв. - 300 кв.м заедно с тавана - ето ти 4 500 лв.
                  6. Дървен материал - 10 кубика - 2 000 - 2 500 лв.
                  7. Керемиди - 1 000 лв.
                  8. Дограма - около 4 000 - 5 000 лв.
                  9. Под - 2 000 лв.
                  10. Ел. инсталация - 1 000 лв.
                  11. ВиК работи - 2 000 лв.

Добавяш ся още 5 000- 6 000 лв. за непредвидени работи и готово. Общо излиза около 36 000 лв., демек към 180 евро. Може и по-евтино, може и по-скъпо да се прави.

Сложи за архитект още 4 000 и ти идва на 40 000 лв., демек 200 евро/кв.м.

къде ги виждаш тия 500 евро на квадрат бре ГРУЮВ?
                  Явно дойде време да се съглася с теб Само ще си позволя да отбележа няколко грешки в сметките ти.
                  1) 40-50 лв/м2 за труд за груб строеж е множко в момента
                  2) Дал си цена 200 лв/м3 за бетон с кофража и наливането и това е много нали плащаш работа 40-50 лв какъв кофраж ще им плащаш тогава?
                  3)Дограмата и дървения мат. са ти много за 100 кв.м
                  4) Забравил си изолация!!!
                  5) За архитект е много 4000 лв това са 40 лв/м2 !!!
                  Но общо взето това са цените- около 200-250 евро/м2.Ако някой не вярва съм готов на тлъст бас и тъй като скоро чакам количествена сметка за един проект от няколко къщи и оферти към нея съм готов да го докажа. Скоро си говорихме с един човек който отдавна е в строителния бранш и коментирахме,че най-хубавото нещо в строителството е,че хората които не разбират си мислят,че е страшно сложно и много скъпо нещо и затова са готови да плащат луди пари като например 10 х. за ремонт на баня!!! Винаги съм се чудил как хора които в ежедневието си са готови да цепят стотинката и да правят сметка на това колко струва хляба или сиренето и как "гадните" прекупвачи завишават цените на заленчука са готови да повярват и да изсипат една торба пари на първия омайник "майстор" и после да разправят наляво и на дясно колко скъпо нещо било строителството.
                  Last edited by ангел петков; 23.08.2010, 22:33.

Коментар

• Вие пък понижение, да бе да на мене една брокерка ми каза, че предстои голямо повишение на цените на жилищните имоти

Коментар

Ти си от най-подлите скрити ъпъри, с твоите истории от сорта на "един приятел купи за 2000 евро квадрата, обаче супер изгодно".

Груюв, сега аз ще ти кажа кое колко излиза за едноетажна къща, с площ около 100 кв.м. На мен подобна сметка ми направиха, в интернет като гледам, има и други такива.

2. Бригада за груб строеж само за труд 40-50 лв. на квадрат, 100 кв.м - 5 000 лв.
                      3. Бетонни работи (изливането на бетона) - 140 - 200 лв. е кубика (даже има и по-евтино) с кофраж и полагане
                      плочата 100 кв.м по 10 см - 10 кубика, още 10 кубика за греди, колони - грубо идва 20 кубика по 200 лв. - 4 000 лв.
                      4. Тухлите - за 1 кв.м отиват 32 тухли четворки, едната тухла ти е 0,70 лв., за 100 квадрата околна повърхнина ще дадеш 2 240 лв. Има врати, прозорци, излиза ти по-малко. Ще можеш да купиш вар, пясък. Сложи тука 2 500 лв.
                      5. Измазване на стените - замазка 10 лв./кв. + шпакловка 5 лв./кв, общо 15 лв. - 300 кв.м заедно с тавана - ето ти 4 500 лв.
                      7. Керемиди - 1 000 лв.
                      9. Под - 2 000 лв.

Добавяш ся още 5 000- 6 000 лв. за непредвидени работи и готово. Общо излиза около 36 000 лв., демек към 180 евро. Може и по-евтино, може и по-скъпо да се прави.

Това си е груб строеж с 1-2 неща добавени от довършителните. А дори и от грубия си пропуснал арматурното желязо например, изолациите, присъединяване на комуникациите, вертикална планировка. И това е само началото. Ако стъпиш на 150 евро груб строеж, после сметни още 250-300 довършителни и си готов.

Коментар

• защоточно,

+сложи цена на парцела.
                        +сложи доста по-сериозен фундамент, ако ще вдигаш етажи нагоре.
                        +сложи свързване към енергото
                        +сложи асансьор - хич не са евтини
                        +сложи парно (било на газ или централно)

сигурно пролускам още
                        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                          Глей са и аз съм сривльо
                          Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                          Така сметнато, по твоите цени, излиза някъде около 160 евро без ДДС и това с довършителните работи, хайде моля ти се...

7. Керемиди - 1 000 лв.
                          9. Под - 2 000 лв.

Last edited by Zashtontcho; 23.08.2010, 22:00.

Коментар

• Грую е прав.
                            В момента на пазара масово се предлагат такива 'боклуци', че може свят да ти се завие.

160 квадрата над партер само за 70К. - оказва се 60 кв. апп със странно разпределение +60 кв тераса+ някакви 'изгодно' изчислени общи части.

и ми обеснява брокерката как нямало 8-те етажа над мен да си хвърлят фасовете в моята 'уникална тераса с градинка'

и такива ми ти работи.
                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Грую, сравнявал ли си цените на имотите в западна Европа с цените на имотите при нас, а самите имоти? Ако си го правил не ти ли се струва, че и в момента балона е голям ?
                              Гледам, че си нямаш компания, та рекох малко да те компроментирам

Коментар

• хайде и още едно докато чакам ракията да се изстуди - всички говорят за това колко много имоти има за продан, подхващат се и теми за ЧСИ (където много народ въобще не е в час, ама нейсе) и как всичко ще рухне и имотиту ще е 2 за левче. Сега, ако следваме нормалната логика, то - да, имотите в Бг са надценени и да, реално е те да падат. Само дето тази логика не работи много-много - защо ли? - ами ако работеше уса-то примерно щяха отдавна да са фалирали - ама на, не са, че даже са и световен хегемон.
                                Така, гледаме имотиту у Софето - поне аз имам наблюдения само за този пазар - имаме едно 100К апартаменти за продан - как се е стигнало до тази цифра никой не знае, но тя се върти и е приета като аксиома, това че 100К апаратаменти са около 25% от всички хапартаменти у Софето никой не го притеснява - важното е да се праскат бомбастични цифри (то и селяниту у Софето така смяташе с бомбастични цифри - на село вземах 200 кинта, тук вземам 600 - 3 пъти увеличение за 1 година, ами по-догодина - 2 бинки, а по-по-догодина - 6 бинки, а после - уф заболя ме главата да смятам). Та въпросът ми е - колко имоти са т.нар. стандартни имоти и какви са им цените?

Веднага давам пример за стандартен имот:
                                - 3 стаен (все пак ще имаш деца, ако вече нямаш),
                                - ново строителство (щото на старото, било то тухла или панелка, като ти избие ВиК или електрото или ви протече покрива - ела и глей сеир, как никой не ще да дава кинта и прекрасния ремонт дето си направил отива на кино за секунди)
                                - квартал с прилични улици (т.е. Ливадите на манастира, Вадата на Кръстьо, Долината на малините и прочие "престижни локации" автоматично отпадат)
                                - на нормален етаж (не на партер или надпартер)
                                - без артистизъм (т.е. без скосявания)
                                - с горе-долу нормално разпределение (т.е. кенефа ти да не излиза на терасата или пък спалнята да е навряна до асансьорната шахта)
                                - без да можеш да плеснеш комшийката от другия блок по дупето, само като се протегнеш от твоя балкон (т.е, поне 15 метра отстояние от съседните блокове)

Това зелени площи, изложения, комуникации, училища и т.н. ще го подмина, като маловажно. Та колко стотици хиляди апартамента отговарят на тези критерии в Сф и на какви цени и колко да ги чакам да паднат???

А че строителите мамят и лъжат колкото могат и са гнусна пасмина, която когато и да изтребиш все ще е късно, както и че има много неграмотни хора в този бизнес - това е повече от ясно - веднага пускам 2 примера с опарили се мои познати - комплекса Редута Ин и един друг комплекс с къщички в Бистрица - голяма мъка - просто строителя си събра парите, вдигна си капата и ходи го търси, ама като има бунаци да купуват на зелено, щот е по-тънко и така "печелиш гарантирани 20% от въздуха, щот си тарикат, ще има и теми - "помощ, къде е държавата, не искат да ми завършат блока"

Та моето лично мнение е, че стандарните (поне според моите стандарти) имоти ще си стоят на 700-1000 евро, за борсуците, които смятат, че стандартен апартамент е гарсониера в Люлин или Обеля - ми ок, чакайте си там 400 евро, аз ари за подобно нещо, ако ми трябва имот, не бих дал, но всеки си има вкус. Също така смятам, че дъното още не е достигнато и не знам кога и как ще бъде достигнато (много сме зависими отвън, а аз не знам кога ще се оправи ЕС), но смятам, че ако човек няма кинти и разчита на кредит сега е добър момент, ако има кинтата - ами никой не му пречи да изчака, със сигурност ще има някой закъсал за кеш - за едни сватба, за други брадва, нали

И последно - за спада. Тъй като имаше една бомбасична статия за това как цените в Букурещ били паднали с 40% (на база на един апартамент), то аз обявявам, че цените в Сф са паднали с около 50% и веднага давам пример:
                                Имотът, който описвах преди 3-4 месеца (стандартен по моите представи) е струвал 1 500 евро - 2008, на зелено(един етаж по-нагоре, но сравнително еднакъв апаратмент), после е бил 1 200 - 2009, на груб строеж (един етаж по-надолу, но пак сравним), а този стандартен апаратмент беше закупен за 800 евро (вярно от закъсал човечец, без обява), през 2010, с акт 16 и т.н. - е, колко е спада в Сф и колко да чакаме още застандартните имоти
                                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Working...
                                X