If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2
Първоначално изпратено от master of the seven seasРазгледай мнение
Попетвам,за НЕПРОЧЕЛИТЕ :
Вила 130м2,на два етажа,на 20км от Варна,започната пролетта на 2008 излезе 50 000лв. Това е с изолации отвън(Фибран), гипсокартон на мазилката отвътре, ламинат, мивки, плочки,завършени бани и тоалетни.
Съжалявам, че може би ще трябва да пошестиш за по-тъпите ама без да се съмнявам в посочените числа за строителството, искам да ми кажеш само проекта колко ти струваше?
Това че не си ми чел предишните постове не те оневинява. Не виждам защо трябва да нападаш всеки със различно мнение във форума. Попетвам,за НЕПРОЧЕЛИТЕ : Вила 130м2,на два етажа,на 20км от Варна,започната пролетта на 2008 излезе 50 000лв. Това е с изолации отвън(Фибран), гипсокартон на мазилката отвътре, ламинат, мивки, плочки,завършени бани и тоалетни.
За по-голяма квадратура,сигурно е по-малко
той покривът си е една цена,независимо от етажите.
Като сложиш и обезщетение за собствениците от 30%,по-големи разходи за разрешителни(и по-малки за некачествени материали) излиза около 250. Строителят има разходи за кредити,комисии(на село е лесно) така че със печалба от поне 20%,МОЖЕ да продава на 500е/м2. Това че не го правят,не означава че не могат
Глей са и аз съм сривльо, ама твоите цени са нереални, шъ мъ прущааш
Така сметнато, по твоите цени, излиза някъде около 160 евро без ДДС и това с довършителните работи, хайде моля ти се...
Веднага давам 2 примера:
- аз правих ремонт на баните - само те ми излязоха около 10 К левчета, като имаш предвид, че не съм купувал нови вани и т.н.
- сестра ми стрят в Пловдив - тяхната къща е около 150 квадрата (на 2 етажа), без мазе и досега (само грубите неща+ток и вода) им излиза някъде около 60 К - пак повтарям без довършването - само външната изолация им е над 10К левчета
П.С. Сега кажи, че в 50-те бинки си включил и 2 дка земя и че земята е на първа линия на морето или поне с морска гледка и съвсем ще утрепеш рибата, това де чайките
П.П.С. Не казвам, че строителите не печелят много - напротив, щом гъски за скубане, ще се намери и кой да ги оскубе ( и те ще са горди от този факт, даже ще тръгне и нова мода под надслов - гъзарско е да си оскубан, само балъците ходят нескубани), но това, което ти казваш е печалба от порядъка на 500-600%, а досега говорехме за "кожодерските" 300%.....
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Вила 130м2,на два етажа,на 20км от Варна,започната пролетта на 2008 излезе 50 000лв. Това е с изолации отвън(Фибран), гипсокартон на мазилката отвътре, ламинат, мивки, плочки,завършени бани и тоалетни.
За по-голяма квадратура,сигурно е по-малко той покривът си е една цена,независимо от етажите.
Толкова излиза някъде, +/- 10 000. Изкопната работа колко ти излезе? Колко кубика бетон сложи за плоча и колони? Тухлите колко ти излязоха? Бригадата за груб строеж?
Иначе когато се прави блокче, по-високо от 4-5 етажа, нещата малко се усложняват. И идва по-скъпо май Ако има строителни инженери, да кажат
Не ми се занимава с глупави спорове , като се вложат материалите има и такива които не се виждат ..може от тях да се прави по ниска цена.Качеството ти го гарнитира добрата воля на този който строи , ако някой строи качествено то го прави за да има добро име. Нищо друго , но ти все ги разбираш много нещата. Не съм строил, достроявал съм.
Въобще не си усетил в каква посока бия - ниската цена задължително върви с ниско качество на матепиалите. Строят на 300 евро на куково лято , и какво ще построи с тези пари ?Аз съм щял да премятам...там има сграда с адски некачествен бетон и хората се познавали..какво ще им помогне че се познават като онзи за да постигне ниска цена е ползвал такъм материал.И още нещо - много ги използват тези хватки , включително и различно качество бетон за функционално различаващи се части от конструкцията , а така по става. Ниски цени ! Просто забрави и бягай от тях , ако питаш мен. Ама сме се навили че ще стане..е няма да стане.
Мхм,
а на високата цена кое гарантира високо качество? Щото така ти се иска ли?
Т.нар. БДС за зло или добро е стандартизиран и е евтин тип "строителство", ако може така да се нарече, щото аз не се сещам как някой ще живее в "жилище", издадено по БДС. Ще хърка на замаска и ще пишка в тапа може би ...?
Има много методи за оценка на активи, и в момента доближаването към този за себестойност е предизвикан от ликвидационния метод, и е просто съвпадение.
Трейдъров, ако беше строил наистина, както се праскаш, щеше да знаеш, че няма как да се даде цена на строителство на всьо и все, а за всяко нещо е конкретно и затова си има и 'орица, които се занимават само с това срещу някоя кинта.
Конкретно за блокчето с цена 250 евро/кв., което се предлагаше, тази цена "на ухо" се получи, понеже просрочията към баМката набъбнаха и накрая му го взеха даже.
Т.е. не можа да се продаде нищо и на 250 евро/кв. освен 2 магазина. С акт 16 беше да те успокоя.
Ся, к'во ще го прави баМката - не знам?
Пак повтарям, че нещо не ме четеш май, че кахърите започват, когато строители тръгнат да се правят на инвеститори и слабата брънка във веригата са им продажбите. Тогава е нормално да се стигне и до цени под себестойност
Ама, понеже както винаги си по-запознат от реалните случаи, за които аз шпрехам, предполагам, че съм изтрещял и май ще ходя да се изрусявам на розови кичури.
[FONT="Lucida Sans Unicode"]Аз много добре правя разлика, ти и твоите форумни приятелчета не знам що се пънете и спорите. Чети внимателно к`во съм писал за нормата на печалба и реалната ситуация в България ....
Именно, 200 чиляка казаха, че 300% печалба на строителите ( счетоводно ) е пълен мит.
Никой не е луд да декларира подобни нива, освен ако не е решил да завлече някоя баМка с тлъст кредит
Затова се намесих, да престане Трейдъров да баламосва за великите печалби в сектора, щото ги "няма".
Аз много добре правя разлика, ти и твоите форумни приятелчета не знам що се пънете и спорите. Чети внимателно к`во съм писал за нормата на печалба и реалната ситуация в България.
Темата пак се разводни с глупости, но винаги става така, когато покажа колко струва реално един апартамент и колко двойно и тройно е надута цената му от брокерите и сайтовете за имоти. Бързо се появат кухи коментари и се гледа да се сложи баластра във форума.
Затова искам да попитам: Знае ли някой колко ще излезе груб строеж на двуетажна къща с площ на етаж около 150 кв.? И колко ще струва след това да се докара до ключ?
Айде кажете какви са реалните цени според вас, форумни брокерчета. Аз ще постна цени, които считам за реални и ще сверим кой е спекулант и кой казва истината.
Това че не си ми чел предишните постове не те оневинява. Не виждам защо трябва да нападаш всеки със различно мнение във форума. Попетвам,за НЕПРОЧЕЛИТЕ :
За по-голяма квадратура,сигурно е по-малко
той покривът си е една цена,независимо от етажите.
Като сложиш и обезщетение за собствениците от 30%,по-големи разходи за разрешителни(и по-малки за некачествени материали) излиза около 250. Строителят има разходи за кредити,комисии(на село е лесно) така че със печалба от поне 20%,МОЖЕ да продава на 500е/м2. Това че не го правят,не означава че не могат
Първоначално изпратено от master of the seven seas a.k.a Surcouf, a.k.a Сандокан с двата ножа :)Разгледай мнение
А бе ти, правиш ли разлика между РЕАЛНА и счетоводна печалба
Аз много добре правя разлика, ти и твоите форумни приятелчета не знам що се пънете и спорите. Чети внимателно к`во съм писал за нормата на печалба и реалната ситуация в България.
Темата пак се разводни с глупости, но винаги става така, когато покажа колко струва реално един апартамент и колко двойно и тройно е надута цената му от брокерите и сайтовете за имоти. Бързо се появат кухи коментари и се гледа да се сложи баластра във форума.
Затова искам да попитам: Знае ли някой колко ще излезе груб строеж на двуетажна къща с площ на етаж около 150 кв.? И колко ще струва след това да се докара до ключ?
Айде кажете какви са реалните цени според вас, форумни брокерчета. Аз ще постна цени, които считам за реални и ще сверим кой е спекулант и кой казва истината.
Въобще не си усетил в каква посока бия - ниската цена задължително върви с ниско качество на матепиалите. Строят на 300 евро на куково лято , и какво ще построи с тези пари ?Аз съм щял да премятам...там има сграда с адски некачествен бетон и хората се познавали..какво ще им помогне че се познават като онзи за да постигне ниска цена е ползвал такъм материал.И още нещо - много ги използват тези хватки , включително и различно качество бетон за функционално различаващи се части от конструкцията , а така по става. Ниски цени ! Просто забрави и бягай от тях , ако питаш мен. Ама сме се навили че ще стане..е няма да стане.
Стойлчо, на тоя бонус ще му платиш ли данък, а? То хватката е да направиш така, че на разходите да не плащаш данък бре, Стоилчо...
Еми толкова е бил печеливш, щом си го продал... вместо да печелиш от него
Пеалба едва ли ще науча как се смята, аз даже не знам какво е това пеалба, може би брокерите знаят.
Пак прочети предишния ми пост и се опитай да разбереш какво се казва в него. Направи си един прост баланс на тези предприятия е ще видиш каква им е реалната норма на печалба. И после виж колко декларират и колко данъци си спестяват.
Или може би недей, нали трябва да има освен балъчоци дето купуват НИ с 30 годишни ипотеки и такива, дето купуват кухи акции и се мъчат да спекулират
А бе ти, правиш ли разлика между РЕАЛНА и счетоводна печалба
как с 10% фирмата била на умирачка. Я виж набързо каква е печалбата на АД-тата на БФБ.
Пак прочети предишния ми пост и се опитай да разбереш какво се казва в него. Направи си един прост баланс на тези предприятия е ще видиш каква им е реалната норма на печалба. И после виж колко декларират и колко данъци си спестяват.
Или може би недей, нали трябва да има освен балъчоци дето купуват НИ с 30 годишни ипотеки и такива, дето купуват кухи акции и се мъчат да спекулират
Аз на Вяско мога да му докарам норма на печалба 100%, просто ще наглася нетните приходи от продажби да са чиста печалба и готово.
И дали няма да съм прост тогава? Ърмм ..?
И за к'во им светваш ламБите с годишните бонуси? Нека сменят 3-4 счетоводители и тогава да хортуват кой бил на заплата и кой - не
Чиърс!
П.П. Тоже продължава да ме е смях, че над 1 милка годишно нетни приходи от продажби било малко ... но комент просто. То затова и огънаха кълките строителите, дет' тръгнаха да се правят на инвеститори, щото 'убау си смятаха печалбата, ама забравиха, че трябва и продажби да има.
Защончо ,
акъл от хора дето не правят разлика между :
печалба
и
Заплата на собственика (или свързани лица) , която е разход и намалява печалбата
не искам.
Ами аз мога да взема в края на годината бонус от 100к лева и да обява дори загуба. И според теб това, че съм на загуба ми пречи ? .Хехе.
Относно бизнеса , не само че съм имал такъв, ами и го продадох точно 2008-ма за пари, каквито сега може само да се сънуват.
А ти земи първо научи как се смята пеалба , как (и какво включват) разходи и т.н. и после пиши глупости как с 10% фирмата била на умирачка. Я виж набързо каква е печалбата на АД-тата на БФБ.
Са да не земеш да ми развивах хуморески как имало "огромна"разлика между АД и ООД
marandi, личи че си учил някъв винс, ама явно си бил на заплатка цял живот Пробвай няква търговийка или още по-добре производство, и тогава сподели как върви с 10% печалба
Веско може да не е прав за цените на НИ и за други работи, но тук е прав. При търговия и още повече при производство ако си правиш планове за 10% печалба, по-добре не почвай. Едно-две плащания като ти забавят, една-две сметки като се окаже, че си объркал и си вече потопен и назад с парите. От 30-40% нагоре е минимума при който се тръгва в България.
Не се лъжете по разни книжки и интернет статийки, че норма на печалба от 10% е ОК. ОК може да е в Дания или Франция като пример, защото там ти съдират кожата от данъци и осигуровки и да останеш накрая с 10% си е супер. там обаче рисковете са много по-малко, нещата са много спокойни и като цяло един път тръгне ли, са ОК нещата.
Аз пък бих ти казал, че търговийката , та дори и производството са си супер дори с 5% печалба. Да не кажа и с 0% , ама не е хубаво да подяждаш бюджета.
Печалбата в БГ се "натамянява" дори от малки фирми , да не говорим пък за големите. И простата причина е, че е по изгодно тя (печалбата) да се разпределя като заплатА (разход) , отколкото като печалба. В първия случай данъка е 10% (и малко, заради осигуровките) , а във втория - 15%
Стойлчо, почни една търговийка с 5% брутна печалба и виж как е
И печалбата се "натъманява" навсякъде, дори в САЩ се натъманява повече, отколкото в БГ. Тези, които не могат да си "натаманят" печалбата, те плащат данъците. Започни свой бизнес и си прецени дали искаш парите да остават за теб и ти да си решаваш за какво да ги харчиш или да плащаш 13 и 14-та заплата на съдийски синчета и дъщерички и на полицейски служителки на раздут щат.
Личи си че и ти като мене не си икономист
Човекът ти каза КРАЙНА печалба,преди облагане с данъци. Ако вложиш 1млн излизат 100к. Махаш данъци и става 90к. Ти да не си БГ строител,че при вложен 1млн да искаш печалба поне 3млн,както беше до сега
маРанди не е казвал КРАЙНА печалба, каза норма на печалба 10%. С брутна печалба 10% в България си зле. Две-три забавени плащания и си аут. Чети к`во съм писал по-горе, ако не можеш да докараш поне 30-40% отгоре, хич не се и хващай Ако имаш работещ бизнес, може да си караш и с 0% печалба, стига да се задържаш и да не си аут (което ако караш по-дълго време с 0%, рано или късно ще стане), ако ще започваш нов и ще инвестираш - 30-40% ти е таргета
Коментар