IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Заштонтчо, тези цени от "Цени и норми в строителството" ли ги извади.
    Има актуални цени, които са с 30% по-ниски.
    Големият спор за архитекта - има млади, супер способни арх., които за 1000 лв ще ви направят проект за 100м2 къща.
    Така и не е ясно за какво се води спора...
    Нали преди 30 поста съм ви писал - продажба на нови апартаменти по 250Е на м2.
    Там е всичката калкулация, документация, презентация, подкупвация и даже комисионната на брокерката !!!
    Тука се пише за къща на един етаж.Ако е без мазета и подземни гаражи не виждам за какво се дардори....Сложи по 120Е и действай..

Коментар

• Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
      Както и предполагах, като станаха конкретни нещата, и ти изчезнаха аргументите. Недей да повтаряш като мантра някакви брокерски цени за квадрат, смешно е! Не сме 2007 и 2008, нито пък поредната платена статия да си плямпате в нея каквото ви отърва.
      Разбира се, ей сега ще си извадя сметките да гледат всичките форумни идиоти. Ако щеш вярвай, ако не - събираш си по 100 евра на квадрат и строиш смело.

Коментар

• Първоначално изпратено от БобиБиБиБи Разгледай мнение
        ...Ако стъпиш на 150 евро груб строеж, после сметни още 250-300 довършителни и си готов.
        Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
        ...Добре уе БобиБи, я разпиши тия допълнителни 60 000 лв. за какво ще отидат? Пиши тука, стъпка по стъпка, с цени. ...
        Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
        Сам ще си го съставиш списъка като (ако) почнеш да строиш.
        Както и предполагах, като станаха конкретни нещата, и ти изчезнаха аргументите. Недей да повтаряш като мантра някакви брокерски цени за квадрат, смешно е! Не сме 2007 и 2008, нито пък поредната платена статия да си плямпате в нея каквото ви отърва.
        Първоначално изпратено от Жимии Разгледай мнение
        Като гледам точките, явно като казва "за архтект" - има предвид "за проект".
        Така че това никак, ама никак не е много 4000лв.! ...
        Така, а сега нека кажем, че за изготвянето на проект на една обикновена къща е нужен поне 1 месец!
        И като разделим тия мизерни 4000 грубо на 10 какво се получава?!?!?!?!?
        Жимии, много се впрягаш. Какви 10 специалиста, какви чистачки, какъв 1 месец за обикновена къща? Повечето от по-старите архитекти са червени дядковци, дето цъкат уискита и си живеят живота и само се подписват на проектите. Хващат някое студентче да препише и това е. Говорим за къща 100 кв.м, не говорим за архитектурни чудеса, небостъргачи или олимпийски стадиони
        Първоначално изпратено от Жимии Разгледай мнение
        Ей това подценяване на качествения, специализиран, интелектуален труд ни коства много.
        А после ревем защо имам колона в средата на спалнята, защо ми тече покрива, защо дадох толкова много пари за арматура, защо никой не иска да ми даде добри пари като прадавам тая къща и пр.
        А отговорът е прост - ами Байно, защото си бил евтин на брашното (качествения проект) и скъп на триците (пишман-майстори, който викат - дай тук ше го направим както аз си знам)!
        Тия проекти са само щото ги изисква закона, иначе са абсолютно безсмислени. За къща 100 кв.м тоя проект е предимно загуба на пари. За по-големи жилищни сгради има смисъл, за вили и еднофамилни къщи не
        Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
        ...докато за еднофамилна жилищна сграда под 200 кв.м. цената стига до 25-30 Евро на кв.м. дори повече. Това са цени при серизони архитекти и архитектурни бюра.
        Какви сериозни архитекти и архитектурни бюра за еднофамилна сграда или вила 100 кв.м е? Ето го и тоя бърборанец да се изкаже. Един брад`чед да хванеш по-оправен и ще ти направи идеално виличката или къщата, ако пък е някой от нашите гурбетчии по-оправни, още по-добре. И всичко ще ти влиза в цената на изработката.

Коментар

• ...

грешка 1, 5 милиона

изпуснах запетаята

Коментар

• Първоначално изпратено от zloblivi_podritvaniq Разгледай мнение
            пхаха

сащ изкарака със 150 милиона по малко продадени жилища сравнено с миналия месец

да ви е 4естито на ъперите
            Милиона

Коментар

• ...

пхаха

сащ изкарака със 150 милиона по малко продадени жилища сравнено с миналия месец

да ви е 4естито на ъперите

Коментар

• Поне за нещата, които мога да оправя сам, гледам да са без майстори, понеже нямам нерви да ги търпя.

/Това се и е мое мнение, де/

Коментар

• Е, изгоних го ама културноСега ще ми го направят за 300, а аз въобще не мога да се занимавам с такива неща.Много се изнервям

Коментар

• ...

с майсторите а и принципно когато въпросът опре до пари ,4овек трябва да е безмилостен
                    Last edited by zloblivi_podritvaniq; 24.08.2010, 13:45.

Коментар

• marandi

Не твърдя че с качественни материали не може да се строи некачественно. Не може да се строи качественно с некачественни материали ! Подобно качество на работата като по тези снимки не е рядкост и няма и да стане защото пък качественната работна ръка ходи там където плащат в чужбина. Още по зле ще стане положението.
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
                        Ти си от най-подлите скрити ъпъри, с твоите истории от сорта на "един приятел купи за 2000 евро квадрата, обаче супер изгодно".

Груюв, сега аз ще ти кажа кое колко излиза за едноетажна къща, с площ около 100 кв.м. На мен подобна сметка ми направиха, в интернет като гледам, има и други такива.

1. Изкопни работи с извозване на земната маса - 2 000 лв.
                        2. Бригада за груб строеж само за труд 40-50 лв. на квадрат, 100 кв.м - 5 000 лв.
                        3. Бетонни работи (изливането на бетона) - 140 - 200 лв. е кубика (даже има и по-евтино) с кофраж и полагане
                        плочата 100 кв.м по 10 см - 10 кубика, още 10 кубика за греди, колони - грубо идва 20 кубика по 200 лв. - 4 000 лв.
                        4. Тухлите - за 1 кв.м отиват 32 тухли четворки, едната тухла ти е 0,70 лв., за 100 квадрата околна повърхнина ще дадеш 2 240 лв. Има врати, прозорци, излиза ти по-малко. Ще можеш да купиш вар, пясък. Сложи тука 2 500 лв.
                        5. Измазване на стените - замазка 10 лв./кв. + шпакловка 5 лв./кв, общо 15 лв. - 300 кв.м заедно с тавана - ето ти 4 500 лв.
                        6. Дървен материал - 10 кубика - 2 000 - 2 500 лв.
                        7. Керемиди - 1 000 лв.
                        8. Дограма - около 4 000 - 5 000 лв.
                        9. Под - 2 000 лв.
                        10. Ел. инсталация - 1 000 лв.
                        11. ВиК работи - 2 000 лв.

Добавяш ся още 5 000- 6 000 лв. за непредвидени работи и готово. Общо излиза около 36 000 лв., демек към 180 евро. Може и по-евтино, може и по-скъпо да се прави.

Сложи за архитект още 4 000 и ти идва на 40 000 лв., демек 200 евро/кв.м.

къде ги виждаш тия 500 евро на квадрат бре ГРУЮВ?
                        Типична бакалска сметка . Ще правите къща, а архитекта го слагате между другото и на последно място. За туй сме на тоя хал... Щото масовката оре и прави сметки ама не мисли грам...
                        Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                          Сметката не се прави точно така.
                          Знам много добре , дадох най-груб пример за да е ясно какво са 4000 за един такъв проект.
                          Иначе много точно си го казал всичко.
                          Don't work hard, work smart!

Коментар

• Сметката не се прави точно така. От всички специалности архитекта взима най-много около 45-50% от общия хонорар. Освен това цените са различни. Ако се проектира жилищна кооперация кв.м. излиза много по малко от на еднофамилна къща (за проект). За сграда 500-1000 м2 кв.м. е около 16-20 Евро, докато за еднофамилна жилищна сграда под 200 кв.м. цената стига до 25-30 Евро на кв.м. дори повече. Това са цени при серизони архитекти и архитектурни бюра. Но и при най големия баламурник да отидеш ще иска 18-20 Евро, но струва ли си. На запад за еднофамилна къща цената стига до 100-120Е на кв.м. така че тук си ни е добре все още.

Тук е мястото да отбележа, че за мен проблема с презастрояването на България и особено черноморието е не толкова в това, че е много, колкото че липсват качествени архитектурни проекти и решения.
                            Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• А защо не го изгони?

Това е работа за 2-3 часа. Сам ще си я свършиш.

Първоначално изпратено от Oscar de la Hoya Разгледай мнение
                              Това,което казва Ангел Петков за цените и "майсторите" много ме кефи.
                              Миналата седмица спазарих подмяната на дограмата - около 2300 лв.Доведоха ми един смешник за измазването след това- гледа, сумтя, чуди се, ама как да кажа цена сега, ама то догоре ли ще искаш да ти качвам материалите!!!/ е не, до средата малоумник/и накрая вика еми около 800 лв.Ама без боядисването. хахах.А, и плюс материалите.
                              Едва не го изгоних....

Коментар

• Първоначално изпратено от ангел петков Разгледай мнение
                                5) За архитект е много 4000 лв това са 40 лв/м2 !!!
                                Като гледам точките, явно като казва "за архтект" - има предвид "за проект".
                                Така че това никак, ама никак не е много 4000лв.!
                                А иначе много точно си посочил, как българинът е готов да даде торба пари на някой пишман-майстор, но ... но много му се свиди да даде пари за качествен проект!
                                А качественият проект може да ти спести много пари (например за бетон и желязо, например за ремонти при неподходящо избрани решения и пр.) , може да ти спести много функционални неудобства, които ще установиш при лош проект, може да ти осигури добри условия и добра цена когато и ако решиш да продаваш и пр. и пр.
                                Не дай боже и да ти падне на главата, при грешно проектирана конструкция ....

И като се каже "проект", имайте предвид, че един проект съдържа много части:
                                1. Архитектурна
                                2. Конструктивна
                                3. Геодезична
                                4. ВиК
                                5. ОВК
                                6. Електро
                                7. Инженерно-геоложки доклад
                                8. Организация и изпълнение на строителството
                                9. Паркоустройство и благоустройство
                                10. Топлотехническа ефективност
                                И това е за обикновена къща, за по-сложни обекти са нужни още части на проекта.
                                Така, а сега нека кажем, че за изготвянето на проект на една обикновена къща е нужен поне 1 месец!
                                И като разделим тия мизерни 4000 грубо на 10 какво се получава?!?!?!?!?
                                Че висококвалифицирани специалисти архитекти и инженери трябва да работят 1 месец за средно по 400лв?!?!? Че то една чистачка в банка взима толкова.
                                А допълнително има и разходи за консумативи! Отделно общите текущи разходи на една фирма!
                                Още ли твърдиш, че 4000лв. били много?????????

Ей това подценяване на качествения, специализиран, интелектуален труд ни коства много.
                                А после ревем защо имам колона в средата на спалнята, защо ми тече покрива, защо дадох толкова много пари за арматура, защо никой не иска да ми даде добри пари като прадавам тая къща и пр.
                                А отговорът е прост - ами Байно, защото си бил евтин на брашното (качествения проект) и скъп на триците (пишман-майстори, който викат - дай тук ше го направим както аз си знам)!
                                Last edited by Jimmy; 24.08.2010, 12:44.
                                Don't work hard, work smart!

Коментар

Working...
                                X