IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ixeos Разгледай мнение
    Значи, 1500 евро в DE чисто на месец ми се вижда малко. По-скоро средният работник прибира около 1800-1900, но от познати немци знам, че 2000 евра чисто е тавана, ако не си висшист с читава специалност. Затова и на колеги в ИТ с 3000 лева заплата в София и собствено жилище им обяснявам, че от чисто финансова гледна точка с 2500 евро в Мюнхен ще могат да си позволяват по-малко. Сега, ако си с перфектен немски, да живееш в Мюнхен си има ред културни и други предимства. Адски ми е смешно, обаче, като чувам разни разбирачи как в чужбина със сеене на картофи вадели по 2000 евро, как шофьорите карали за по 3000 евра, след като в Испания знам, че им дават 1200. Как немските програмисти тракат за по 5000 евра, след като имам колеги завършили немски вузове и работещи за по 2000 евро начално. Въобще в БГ има много митове за благоденствието на западните народи. Не че не са далеч по-добре от нас. Напротив, ще ни трябва сигурно половин век да ги настигнем, но и там не е само рози и щастие. И там придобиването на "добро" жилище си остава твърде дългосрочно и сериозно начинание.
    Пак ще повторя : при 2304 Евро средномесечна брутна заплата, нетото е към 1500 евро, както и да го въртиш. Има си brutto netto калкулатори в нета, колкото щеш и сам можеш да си сметнеш нетото. А ако и неговите данни не ти харесат, си свали актуалното Lohnsteuertabelle и си сметни ДОД. Вече споменах , колко здравни и пенсионни плаща работника.

Ето официалното съобщение на Statistischen Bundesamtes

Pressemitteilung Nr.074 vom 03.03.2010

2009: Bruttoverdienste sinken erstmals seit Gründung der Bundesrepublik

WIESBADEN – Nach ersten Ergebnissen der Volkswirtschaftlichen Gesamtrechnungen des Statistischen Bundesamtes (Destatis) sind die durchschnittlichen Bruttoverdienste aller Arbeitnehmerinnen und Arbeitnehmer in Deutschland im Jahr 2009 um – 0,4% auf rund 27 648 Euro gesunken.
    http://http://www.destatis.de/jetspe...nderPrint.psml

Ако средно статистическия немец иска да си докарва 1800-1900 евро чисто на месец, то той трябва да работи втора работа.
    Разбира се едно е да взимаш 2300 евро в Мюнхен , съвсем друго е в Берлин, а да не говорим за Саксония и Тюрингия, където с такава охота мастер winner рекламира имоти. 2300 Евро са там едва ли не синоним на истинско богатство.

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнение
      На прадядо ми през 30те са били необходими 2 години гурбет да си построи къща, а на мен сега 5 години. Сам си прецени дали е поскъпнал имота.
      Второ отговора се съдържа във вапроса ти. По-добре ли е да къташ няколко пъти девалвирани пари от това да си имаш дом???
      Веско, вескоо, през 30те швейцарците са идвали на Гурбет в България - прави сметка за какви времена говорим

От Алпите, с Бухчите и адеее в БГ да жънат жито и да берат домати.

По същото време моя прабаба е учила гърците на земеделие....

Коментар

• Първоначално изпратено от ixeos Разгледай мнение
        Значи, 1500 евро в DE чисто на месец ми се вижда малко. По-скоро средният работник прибира около 1800-1900, но от познати немци знам, че 2000 евра чисто е тавана, ако не си висшист с читава специалност. Затова и на колеги в ИТ с 3000 лева заплата в София и собствено жилище им обяснявам, че от чисто финансова гледна точка с 2500 евро в Мюнхен ще могат да си позволяват по-малко. Сега, ако си с перфектен немски, да живееш в Мюнхен си има ред културни и други предимства. Адски ми е смешно, обаче, като чувам разни разбирачи как в чужбина със сеене на картофи вадели по 2000 евро, как шофьорите карали за по 3000 евра, след като в Испания знам, че им дават 1200. Как немските програмисти тракат за по 5000 евра, след като имам колеги завършили немски вузове и работещи за по 2000 евро начално. Въобще в БГ има много митове за благоденствието на западните народи. Не че не са далеч по-добре от нас. Напротив, ще ни трябва сигурно половин век да ги настигнем, но и там не е само рози и щастие. И там придобиването на "добро" жилище си остава твърде дългосрочно и сериозно начинание.
        Има значение в коя провинция си, дали си в голям град или в малък и куп други неща. Но иначе си абсолютно прав - в България се носят митове и легенди за огромните заплати и пенсии, които получавали на Запад, но действителността е доста по-различна.
        Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от Petar
          здравна вноска от 7,9%, т.е 180 евро и куп още гадорийки, за които по-добре изобщо да не отваряме приказка и тези 2304 бруто отиват на 1500 Евро нето.

Коментар

• Ако вземем един доста дълъг период от няколко века може да се каже че имотите поскъпват. Тоест все по-голяма част от дохода отива за покупка на жилище.
            Има и друго обаче. В днешно време много по-малка част от доходите се харчат за облекло, храна,техника, комуникация, транспорт отколкото в миналото.
            А има и по-малки периоди на спад в цените на имотите.
            Та в тоя ред на мисли по-добре да се съобразяваш с тези малките периоди на спад и покачване. Тези които са купили и на върха на балона пак ще казват сигурно че са купили евтино, ама след 15 -20- 30 год., не и сега.

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
              Зависи какъв е гурбетът. Един далечен познат работи 2 години на нефтена платформа и се върна с над 100 000 долара. Ако пък отидеш да береш портокали в Испания, и 20 години няма да ти стигнат.
              Ми то зависи и каква е къщата и къде се строи или купува и още маса други фактори естествено. Маринчо сигурно очаква статистики и графики и определено ще го разочаровам, но казах наблюдения в рода за няколко поколения и всеки път са били необходими повече усилия.

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнение
                На прадядо ми през 30те са били необходими 2 години гурбет да си построи къща, а на мен сега 5 години. Сам си прецени дали е поскъпнал имота.
                Зависи какъв е гурбетът. Един далечен познат работи 2 години на нефтена платформа и се върна с над 100 000 долара. Ако пък отидеш да береш портокали в Испания, и 20 години няма да ти стигнат.

Коментар

• Първоначално изпратено от toto Разгледай мнение
                  и през 1950 му я взимат за площад комунистите (както на моя дядо) и сега за да си я върнеш трябва да платиш сградата построена след това върху терена ... абе с минала дата всички могат да смятат, особенно с ракийка и салатка на масата
                  наздраве!
                  че са му взеха имотите комитата - взеха ги ама това е друга бира
                  Веско сподели че е имал наблюдения за цените на имотите от 1908 г насам - ама май нищо няма
                  Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнение
                  ............ На прадядо ми през 30те са били необходими 2 години гурбет да си построи къща, ............
                  това наистина не върши никаква работа - както бе писано и по-долу
                  Ако може да се събере някаква база данни за цените на имотите когато БГ обществото е било нормално - т.е. пазарна икономика и без изкривявания каквито е имало по времето на войните и след 09.09.44 - мисля ще бъде полезно - ама май няма как да стане
                  remember remember the fifth of november

Коментар

• Първоначално изпратено от Peter(Petar) Разгледай мнение
                    Понеже виждам, че пак хвърчат пари из Германия, си рекох да драсна два реда.
                    Средното брутно възнаграждение на всички осигурени в Германия за цялата 2009 година е 27.648 Евро, тоест месечно 2304 Евро. Това е по официална статистика в Германия.
                    В тях влизат и всякакви добавки за извънреден труд, нощна работа, почивни и празднични дни.

В сметката са включени и 400 Евро-базисите, и заплатите на чиновниците (най-сладко е да си чиновник) и заплатите на висшите менажери, т.е. и 9,5 млн.евро на Акерман, 7 млн. евро на Льошер и Гросман.

От тези 2304 евро бруто на месец само
                    за ДОД ще идат 300 евро
                    за пенсия ще се отчислят към 230 евро (9,95%).
                    здравна вноска от 7,9%, т.е 180 евро и куп още гадорийки, за които по-добре изобщо да не отваряме приказка и тези 2304 бруто отиват на 1500 Евро нето.
                    В Германия съм живял и не ми харесаха хората като грогирани бяха вси4ки инъ4е беше хубаво тишината и 4е няма престъпност...а най ми хареса ,4е в града в който живеех 140 000 беше имаше магазини само с два мола на центъра а по кварталите нямаше магазини и шерании като в бг

И според теб кво цялата държава трябва да се изсипе в Софиа?!
                    Last edited by zalagania; 09.08.2010, 08:05.

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                      Момко,
                      Личи си, че никога не си си подавал носа извън България - може би си прескачал до Гърция или Турция, но не си живял никога на Запад, щом пишеш подобни глупости. Конкретно за Германия - там масово хората работят за около 2 000 Евро месечно, както забеляза Маранди. Заплата от 5 000 Евро е доста висока и е изключение, а не правило. В Словения заплатите са още по-ниски.
                      Предлагам ти да спреш да се излагаш. То не бяха картини за продан, не бяха фирми за спортни залагания в Малта, не бяха къщи в Бояна, дето им искат 3 милиона, а ти си давал "само" два - най-добре продължавай да дерзаеш с дюнерите и Еврофутбола и престани да пишеш щуротии по форумите.
                      Понеже виждам, че пак хвърчат пари из Германия, си рекох да драсна два реда.
                      Средното брутно възнаграждение на всички осигурени в Германия за цялата 2009 година е 27.648 Евро, тоест месечно 2304 Евро. Това е по официална статистика в Германия.
                      В тях влизат и всякакви добавки за извънреден труд, нощна работа, почивни и празднични дни.

В сметката са включени и 400 Евро-базисите, и заплатите на чиновниците (най-сладко е да си чиновник) и заплатите на висшите менажери, т.е. и 9,5 млн.евро на Акерман, 7 млн. евро на Льошер и Гросман.

От тези 2304 евро бруто на месец само
                      за ДОД ще идат 300 евро
                      за пенсия ще се отчислят към 230 евро (9,95%).

Коментар

• Тото, и Асен Агов ли си убеждавал през '97-а?
                        Пък само той да беше - с мед да го помажеш:
                        http://www.karakachanov.bg/index.php...d=49&Itemid=54

http://forum.segabg.com/topic.asp?wh...opic_id=101466

Коментар

• Първоначално изпратено от marin1 Разгледай мнение
                          Това е много ценна информация - би ли я споделил с нас?
                          Или поне част.
                          И аз имам подобни "фамилни" наблюдения - дядо ми купува 1930 г. двуфамилна къща с 1 декар двор в центъра (до църквата) на околийски град за 100.000 тогавашни лева.
                          и през 1950 му я взимат за площад комунистите (както на моя дядо) и сега за да си я върнеш трябва да платиш сградата построена след това върху терена ... абе с минала дата всички могат да смятат, особенно с ракийка и салатка на масата
                          наздраве!

Коментар

• Първоначално изпратено от investor77 Разгледай мнение
                            Не само че беше модерно, а имаше и няколко мита за НИ, които ги правеха много атрактивни:

1. Цените на НИ ще растат винаги с темп по-висок от този на инфлацията. Който не купи сега след две години ще купи двойно.

2. Доходите ще продължават да растат с по 20% на година. Ще взема голям кредит сега, а после ще надвнасям и ще върна кредита по-бързо от предвидените 25-30 години.

3. [B]Инфлацията е 12-15%, а лихвата по кредита само 7-8% - прецакал съм банката (това е най-забавното)[/B]
                            4. На Запад (основно САЩ) всички хора живеят на кредит и при нас съвсем скоро ще е така. Няма нищо лошо да тегля една ипотека за 30 години. (С малката разлика, че в САЩ като ти вземат имота отношенията ти с банката приключват, а у нас ако продажбата не покрие кредита продължаваш да плащаш).

Много хора са ми ги казвали тези неща до 2008-а и само ми затвърждаваха мнението да не ходя със стадото (да си купя апартамент) а в обратната посока (да живея под наем).
                            Наистина с точка 3. най-много съм се забавлявал

3 години съм убеждавал хората, че банка няма да прецакат, те всички не вярваха ... !!

Коментар

• Първоначално изпратено от zalagania Разгледай мнение
                              дай ми промери на хора,които печелят пари в София със професии със средно образование с по 5 000 лева на месец ,колко е както ти казах в Словения и Германия и хора с вишо за по 5000 евро на месец
                              Момко,
                              Личи си, че никога не си си подавал носа извън България - може би си прескачал до Гърция или Турция, но не си живял никога на Запад, щом пишеш подобни глупости. Конкретно за Германия - там масово хората работят за около 2 000 Евро месечно, както забеляза Маранди. Заплата от 5 000 Евро е доста висока и е изключение, а не правило. В Словения заплатите са още по-ниски.
                              Предлагам ти да спреш да се излагаш. То не бяха картини за продан, не бяха фирми за спортни залагания в Малта, не бяха къщи в Бояна, дето им искат 3 милиона, а ти си давал "само" два - най-добре продължавай да дерзаеш с дюнерите и Еврофутбола и престани да пишеш щуротии по форумите.

Коментар

• Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Първоначално изпратено от valio1900 Разгледай мнение
                                Не мога да се сдържа. Двата най-гголеми града да няма бизнес? Дай да яя затваряме тогава тази държава. Ако там няма къде ще има? И въртиш сучиш освен строителство друг бизнес няма за теб. Да не говорим, че София смуче от цялата страна.
                                За съжаление Залаганията е прав по отношение на Варна. Освен бюджетна/адм. работа, моряци, казина и такива, които са се вредили с обществени поръчки комай друг бизнес няма.
                                Голяма част от бизнеса по един или друг начин обслубваше/обслужва строителството.

Коментар

Working...
                                X