IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнение
    няма проблем някой път да го изпием . не че червеното Джони ми е любимо ,но ще се прежаля 1 път .
    значи вижа сега - тези неща , които си ги написал по -принцип са си точно така само че изводът ,че има дефлация не знам от къде го взе . аз също не вяврвам на българските политици и НСИ обаче имам реален поглед над нещата тъй като съм в БГ в момента и виждам какво се случва . няма нужда от НСИ да обяввяват статистиката за да ми е ясно ,че инфлация има . бтв , според тях тя е на 3,9% на годишна база . нищо чудно и да е по висока.
    и сега стигаме до най-интерсната част . инфлацията се усеща и удря джоба на всеки гражданин по следният начин( никой досега не го обясни просто, се ползват разни терминологии ,коит са напълно излишни в случая):

1. Цените на енергоносителите се покачват
    2. Цените на хранителните продукти се покачват
    3. Общо цената на живота се покачва .
    ето от къде идва деструктивното влияние на високата инфлация . ха сега да видим дали това нещо се случва в БГ в момента? отговорът е да - категорично . и пак ще потретя защото почти никой явно не иска да разбере - БГ не се намира нито в дефлационен период нито в инфлационен , а в стагфлационен. а при стагфлация има инфлация .
    Ех, бебе, бебе ....

Не знам дали се усети, но този проблем какво ще се случи с икономиката в БГ-стан го изследвах преди повече от годинка време и го има отрезено в една статия за имотките, които съм писал. Там също коментирам темата стагфлация ( още преди повече от година и накратко съм обяснил защо няма да се случи ).

От една страна казваш, че всичко, което съм описал като процеси е вярно, а накрая ми отричаш крайния извод? Мноу интересно - хихи

Понеже не си ме чел Фнимателската преди време ще ти припомня, че за да има стагфлация на икономиката трябва да има нулев или близо до него РЪСТ.

Аз тоя ръст в икономиката не го виждам вече доста тримесечия да се случва и добре, че промениха методологията на НСИ да вкарат и сивата икономика, че БаМкоФф да ни "успокои", че спада в икономиката е приключил. Т.е. тук ти е първата грешка и то основна - бъркаш ръст и спад.

Втората е, че стагфлация се е случвала досега 1 път като икономическо явление, поне откакто е открито това понятие и ти веднага се набиваш там, но липсва форс-мажора, който да я причини. Ако въобще си изследвал кога се е случило подобно нещо.

Мога да те "замярям" до утре с примери какво включва/изключва т.нар. потребителска кошница и ще изумиш от безумието на методологията им ( като да кажем, че до 2008 г. в нея се включваха само нощувките в хотели 2 звезди, а после добавиха 3 и 4 ). Ся, аз като спинкам само в 4 и 5 дзвИзди излиза, че мен ме отсвирва, така ли? После включваше цените само на 2 марки най-продавани автомобили, а отскоро са "цели" 5? Т'ва обективно ли е? Пак ти казвам, че НСИ измерва политически поръчки, а не реални неща. За тях си има дефлатори по цял свят, ама в БГ-то няма данни за тях и затова като искаш данни за номинален БВП, може да гледаш прогнозни данни, но не и реални, освен ако не те интересуват цифрички от преди най-малко 24 месеца назад.

Относно цените на монополистите ти казах, че правителството няма друг ход освен да ги вдига, както се и вижда, защото в противен случай трябваше да окъпи ДДС-то нагоре + корпоративния данък и плоския, което е непопулярно. Затова привидно бучат, че ще ги "борят", но тайно се сръгват с БаМкоФф колко ще се компенсира приходната част на бюджета, която няма откъде да дойде освен от стоки и услуги от първа необходимост.

За храните пак не си прав, те не са книжни пари, че да ги измерваш с инфлация/дефлация, а по-скоро стокови. Затова и има индекси за инфлация, които изключват fresh foods да кажем.

Като цяло темата е огромна и затова се псувах защо поех този ангажимент като ми е ясно, че ще остана неразбран

П.П. Благодаря за милите думи, които чух по свой адрес, а също и за офертите да сръбнем с някои съфорумци. Винаги съм "отворен" за подобни идеи ( може и да не си лафкаме за икономика хич ) - хихи

Чиърс на бебетата сладки!
    Last edited by marandi; 24.11.2010, 10:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение

7. Появата на сносен вторичен пазар. Търговете на ЧСИ показват нагледно и болезнено на брокерите какви са реалностите на пазара. Имотите се реализират на минимум 80% по-ниски цени от офертните по имотните сайтове, често 2 и 3 пъти по-евтино. ЧСИ гледат да реализират повече имоти, не да оферират баснословни цени и да дебнат за ипотечни балъци и развалят хубавата картинка, която са си спретнали имотните брокери. Търговете натискат цените яко надолу. Засяга групи І и ІІ.

Малиииииииииииииииии,80% сконто на апартаментче!Отивам да си взема цяло блокче
      Попитков,ЧСИ-то гледа да продаде имота,че да си вземе кинтите.Не го интересува цената,не го интересува длъжника,не го интересува,че после купувача може вместо имот да получи съдебни дела.Та ЧСИ-то не е много по-различен от брокитата.Ти би трябвало да го знаеш като виден ЧСИ
      Иначе си написал и доста верни неща,ама в бързината да си наложиш мнението си понаписал и някои глупости....като това за 80-те%
      Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение

Имотите се реализират на минимум 80% по-ниски цени от офертните по имотните сайтове...

Коментар

• http://dnes.dir.bg/news/boyko-boriso...a-7490343?nt=9

Айде и ББ да си каже неговите глупости по темата.

Коментар

• От няколко дни във форума разни знайни и незнайни експерти спорят дали има инфлация или дефлация или стагфлация. Тези които искат имотите да поскъпват, настояват, че има инфлация, тези които искат обратното, настояват за дефлация, а хора като Мажоритаря, Себулба и други броковци просто си плямпат и спамят темата.

Да си изясним някои неща. Хората, които купуват имоти са три групи:

І такива, които купуват жилище за лично ползване;
            ІІ такива, които имат спестявания и купуват второ/трето/четвърто жилище с допълнителни доходи и защита от инфлацията;
            ІІІ и такива, които имат много пари и купуват/строят/инвестират в имоти с цел спекулативна печалба.

А факторите, които определят цените на НИ са:

1. Положителна Миграция към София. Това създава търсене на имоти, оттам и повишение в цената им. Засяга групи І,ІІ и ІІІ. Up

2. Достъпност на имотите. През годините на бума банковият кредит беше лесен, евтин и модерен. Сега е труден, скъп и демоде. Това води до понижение на цената на НИ. Засяга група І. Down

3. Обществената нагласа, че имотите винаги поскъпват. През годините на бума се положиха усилия да се насади вярването, че трябва да се действа сега и да се купува имот днес, вместо да се действа разумно и да се купува имот изгодно. Сега нещата се промениха, видя се, че имотите могат и да поевтиняват. Това води до понижение. Засяга групи І и ІІ. Down

4. Различното влияние на кризата. За част от хората кризата не повлия въобще, техните доходи останаха същите или се повишиха. За друга част от хората кризата донесе спад в доходите и намаляване на покупателната способност. Група ІІ търси НИ и оттам вдига цената им, група І не може да търси имоти и оттам намалява цената им. Down Small Up

5. Сривът в обемите и цените, започнал през 2008 г. НИ не са горещата инвестиция, която бяха. Цените им падат от пиковите стойности. Дори и качествен имот на добра локация се реализира много по-бавно от преди. Парите, вложени в НИ стоят и бездействат. Ако са чужди пари, освен че бездействат, генерират задължения. Затова се пренасочват към други, по-нови и перспективни дейности - винарни, фабрики за екологични храни и други Парите излизат (които могат, тези, които са загробени не) от НИ, съответно търсенето пада, както и цените. Засяга група ІІІ. Down

6. Дългото време за продажба и намалелите маржове за брокерите. Важен фактор за поскъпването на НИ от 2002 до 2008 бяха големите брокери. Методично успяха да избутат всички дребни конкуренти и да вземат добрия дял от продажбите на НИ. Това беше зле за купувачите, защото малко хора държаха пазара, което винаги води до спекулативно покачване на цените. Сега ситуацията е друга, имотите се реализират по-трудно и по-бавно. Разходите за дейността са си същите, наемът на офиса и заплатите си идват както и преди кризата. Затова се закриват агенции, махат се хора. От това пък ще се правят по-малко продажби. От там цените падат. Важи за група І и ІІ. Down

7. Появата на сносен вторичен пазар. Търговете на ЧСИ показват нагледно и болезнено на брокерите какви са реалностите на пазара. Имотите се реализират на минимум 80% по-ниски цени от офертните по имотните сайтове, често 2 и 3 пъти по-евтино. ЧСИ гледат да реализират повече имоти, не да оферират баснословни цени и да дебнат за ипотечни балъци и развалят хубавата картинка, която са си спретнали имотните брокери. Търговете натискат цените яко надолу. Засяга групи І и ІІ. Down

8. Банките. Банките имат интерес имотите да са скъпи и ликвидни. През периода 2002 и 2008 те ставаха все по-скъпи и по-ликвидни благодарение и на банките. Само броковците надуваха балона повече от банките. Колкото е по-скъп имота, толкова по-голям кредит ще отпусне банката. Толкова по-голяма лихва и по-големи такси ще прилапа. Колкото е по-ликвиден пазара, толкова по-лесно ще си реализира обезпеченията, ако нещо се случи с кредитополучателя. Нещата се обърнаха в другата посока след 2008. Имотите са по-малко скъпи и по-малко ликвидни и ще стават още по-евтини. Хората, отказващи да плащат лихвите стават все повече, а обезпеченията им се обезценяват с всеки изминал ден. Затова банките имат интерес тази тенденция да бъде спряна. Те полагат усилия да запазят пазара в статуквото му от 2008 г., доколкото могат - продължават да кредитират, макар и с по-малки маржове на печалба, за да държат пазара. Прилагат хитрини и пускат малка част от проблемните си имоти за реализация, отново за да държат пазара. Банките вдигат цените на НИ. Засяга групи І, ІІ и ІІІ. Up:

9. Строители-инвеститори (алчни строители). И те като банките имат интерес имотите да са скъпи и ликвидни. Колкото са по-скъпи имотите, толкова повече горница над разходите ще взимат. Сега и те като банките имат интерес имотите да си запазят цената, но да се продават повече, което няма как да стане. Всячески тези хора ще се стремят да вдигат цените. Засяга групи І, ІІ и ІІІ. Up:

10. Строители. Тези строители само строят, не се лакомят за печалбите от продажбите на надути цени. Но не носят и риска от непродадени имоти. Те имат интерес пазарът да върви, да се строят нови и нови жилища. Така си използват машините и работниците и си печелят стабилно. Те имат интерес пазарът да тръгне по-бързо, или цените да спаднат малко. Засягат групи І и ІІ. Down

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
              ...7,5 трилиона юана или 1,1 трилиона долара за тази 2010.....

Нищо работа.....
              1млрд работещи китайци по 1000долара....даже са малко....
              Да де, ама БВП за 2009 им е 33,5 трилиона юана. Не те ли притеснява съотношението БВП/кредити?

П.П. И ако прочетеш статията, обърни внимание, че това са НОВИ кредити. Само за тази година.
              Last edited by anon6706; 23.11.2010, 23:48.

Коментар

• Първоначално изпратено от bgg_red Разгледай мнение
                anon6706, какви са тез заеми????
                Държавни ли са????
                По принцип знам , че нажабват населението
                с 120-130 млрд $ месечно ,
                но за тях ли говориш ???
                Там е централизирана икономика - Компартия.
                Ето ти да прочетеш:
                China's Biggest Banks Said to Approach Full-Year Loan Quotas, Halt Growth
                http://www.bloomberg.com/news/2010-1...lt-growth.html

Коментар

• anon6706, какви са тез заеми????
                  Държавни ли са????
                  По принцип знам , че нажабват населението
                  с 120-130 млрд $ месечно ,
                  но за тях ли говориш ???
                  --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
                  http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

Коментар

• ...7,5 трилиона юана или 1,1 трилиона долара за тази 2010.....

Нищо работа.....
                    1млрд работещи китайци по 1000долара....даже са малко....

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                      1. Ще може да разбереш колко струва сега едва след като го продадеш сега!
                      2. Не е важно колко струва в долари. Важно е какво можеш да си купиш с тези долари тогава и сега! Така например, през 1998 година 1 барел нефт е бил 17 долара а сега е 82 долара... а беше и 140 и посоката е само нагоре!!!
                      Майсторе, пак казваш половината истина в долните си постове. Да, централните банки на развитите икономики печатат и най-вече ФЕД, но не това печатане повишава в основна степен цените на суровините. Защо не кажеш на уважаемата публика тук колко е лимита на новите заеми в любимия ти Китай?
                      Ето колко е: 7,5 трилиона юана или 1,1 трилиона долара за тази 2010 година и вече е почти изпълнен. Докато Любимата ти Китайска компартия толерира подобни размери на кредитиране, то и ФЕД ще печата нови долари и ще ги изсипва в Китай и съответно ще се надува балона в суровините.
                      Нататък ще се сетиш какво ще става.....
                      Last edited by anon6706; 23.11.2010, 23:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                        Леле леле малката секира май ще излезе прав.Накъде отиваме?Да се застуди малко че да гътна прасето и едно теле да има сух сейджук и да сядам да гледам мача.Какъв ли мач ще е??????????!!!!!!!!!!
                        И аз изоставам със сушените меса заради тези жеги по никое време. Да вземе Бат Бойко да пуска зимата, стига ни е пазил от Топлофикация.

Мачът ще бъде интересен, с продължения и дузпи, а билетите ще бъдат евтини..... заради дефлацията.

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                          "А бате Гойко е индиянец, но от ромски произход.
                          Може и да няма ланец, но е кръгъл идиот.
                          А бате Гойко има мирис на изпуснат пор вдовец.
                          Но в неговия ирис гние дух на зъл боец"
                          Това химна на ландлорда ли е?

Коментар

• Хе-хе, любима песничка

Коментар

• "А бате Гойко е индиянец, но от ромски произход.
                              Може и да няма ланец, но е кръгъл идиот.
                              А бате Гойко има мирис на изпуснат пор вдовец.
                              Но в неговия ирис гние дух на зъл боец"

Из известна българска песен.

Коментар

• .....никога цените на гарсионерите по това време не са били под 10 000$....
                                Абе мушморок, я кажи ти на колко годинки си ? През 1997-98 г. най-хубавите гарсониери в крайни квартали на София като например люлин,обеля и тн. бяха по 8-9000 $. По долнопробните бяха по 6000 $.
                                Last edited by bate Goiko; 23.11.2010, 22:44.

Коментар

Working...
                                X