IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
    Защо разсъждаваш така , няма как да имат системен доход хората. Ако нямат никакъв доход как въобще ще преживеят ? То им е все тази дали ще загубят от кредита..и залога по него или ще си загубят дохода. Все за загуби си говорим и когато дохода който губиш е сериозен това са си загуби и то добри. Проблема е липсата на смисъл в цялото това упражнение , трябва икономиката да се управлява така че да няма загубени доходи. Не търси дисциплиниращ ефект от загубите , по скоро ефекта се свежда до още обществена деградация , демогравски упадък..ниска раждаемост и недъгаво поколение , което ще си издуха наследството без да се замисли дори. Ама как забравили хората ! Да живеят с лошите спомени ли ? За мизерията...
    Абе човек, ти да виждаш добро управление, просперираща икономика или само кражби? Ако човек не познава миналото, няма да познава и бъдещето, т.е. ако няма устойчиво политическо и икономическо развитие, то нямаш и стабилни доходи в бъдещето. Ако говорим за устойчива политика, то виждаме че само БСП и ДПС са устойчиви, а те не носят потенциал за икономическо развитие. Останалите са партии еднодневки, НДСВ, ССД, РЗС, Атака, ГЕРБ, те се раждат и отмират за 1-2 мандата. Така че няма никакво устойчиво развитие, имаше добри ходове от десните правителства, но и те бяха компрометирани, да не кажа корумпирани. Потенциала за растеж на икономиката в частност НИ и демографията е много по-малък, от вероятността за спад.
    Мнението не е препоръка за сделки с ценни книжа.

Коментар

• No money, no credit

Защо разсъждаваш така , няма как да имат системен доход хората. Ако нямат никакъв доход как въобще ще преживеят ? То им е все тази дали ще загубят от кредита..и залога по него или ще си загубят дохода. Все за загуби си говорим и когато дохода който губиш е сериозен това са си загуби и то добри. Проблема е липсата на смисъл в цялото това упражнение , трябва икономиката да се управлява така че да няма загубени доходи. Не търси дисциплиниращ ефект от загубите , по скоро ефекта се свежда до още обществена деградация , демогравски упадък..ниска раждаемост и недъгаво поколение , което ще си издуха наследството без да се замисли дори. Ама как забравили хората ! Да живеят с лошите спомени ли ? За мизерията...
      D.Y.F-091066

Коментар

• Още нещо искам да добавя, как не им стана ясно на хората желаещи да теглят кредит, че няма как да имат системни доходи в 30-35 години от живота си и то в размер на 1000-1500Е, така че да покриват 1000-1200лв ипотека ежемесечно. Да не забравяме, че сме хора и се разболяваме и сме смъртни и може ако решим да се нашием с такъв кредит да има риск, дори децата ни да го изплащат. Колко къса е паметта на българина и забрави виденовата зима, глада и безработицата и взе да харчи десетки хиляди евра, като баш европеец!? А отрицателния прираст на населението някой мислил ли го или миграцията на хора към по-богати държави. По една статистика, която излезе наскоро в България на човек му трябва най-дълго време от за да си изплати жилището в сравнение с другите европейски държави. Тогава дали са ни евтини имотите или са ни високи заплатите или хората ще им е по лесно и бързо да си уредът живота в чужбина?

Коментар

• Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение
          Бе време когато всеки който има пари и който няма, който има нужда и който няма се хвърляше. Признавам си,тогава трудно намирах готови апартаменти .Кеша бе винаги у мен.
          Сега не е по-различно.Всеки си има поне 5-6 критерия на които да отговаря един НИ за да инвестира.Един от тях да не отговаря и сделка няма. Пак има глад за хубави апартаменти. Останали са само куците,недостроените и продавачите се дърпат от продажби на реална стойност.Но ще клекнат.
          Може ли да се включа във вашата дискусиея?
          По-долу в темата се дебатираше колко добри са нашите архитекти, а от друга страна се говори, че няма качествени имоти, от трета страна всичко качествено си държало цената и се купувало, но да питам от кой? Тези които купиха по 5-6 апартамента дали продължават да купуват? Тези с лошите ипотеки дали смятат да продават, а банките на каква стойност ще оцени качественият апартамент и на колко хора ще дадат кредити? Колко апартамента са обявени за продажба и те качествени ли са или скъпи? Дали всичко, което е завършено до ключ е ЛУКС и на комуникативно място в близост до спирка на и училище? Ето такива въпроси ме вълнуват, как не видях една обява за завършен апартамент нов, който да не е лукс и на комуникативно място. Вярно е че българина има култ към имотите и децата си, затова децата ни са глезли и глезльовци и живеят с родителите си до 30-40год. възраст и чак бабата и дядото като предадат Богу дух продават каквото имат и купуват самостоятелно апартаментче.

Коментар

• Zashtontcho

ха,ха,ха
            Zashtontcho, ти не разбра ли за картела между строители, инвеститори и брокери дето вдигнаха НИ?

Къде слагаш куповачите? цените се вдигнаха защото се купуваше яко, като топъл хляб.
            Кажи сега кой вдигна цената?
            Това не е стока от първа необходимост.

ще ти отговоря-куповачите.

Бе време когато всеки който има пари и който няма, който има нужда и който няма се хвърляше. Признавам си,тогава трудно намирах готови апартаменти .Кеша бе винаги у мен.
            Сега не е по-различно.Всеки си има поне 5-6 критерия на които да отговаря един НИ за да инвестира.Един от тях да не отговаря и сделка няма. Пак има глад за хубави апартаменти. Останали са само куците,недостроените и продавачите се дърпат от продажби на реална стойност.Но ще клекнат.
            Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
              Добре, ще си излея мъката, ама първо ми отговори на въпроса, дето те питах 20-30 поста назад - аджеба, защо ти е бе Онуфри плоча дебела 1м? Нали ти беше инвеститора-приятел на Бонвиваньо, дето налял 100 кубика за плоча на къща 100 кв.м?

Значи аз мразя избирателно брокерите. Не мразя момчето/момичето, дошло от провинцията в големия град (София, Варна, Бургас например), което ходи се блъска по транспорти насам-натам и показва квартири или обекти за продан. Това са намерили - трябва някой да я върши и тази работа, и от това взимат някой лев. Даже им съчувствам.

Аз мразя по-големите брокери, големите и не толкова големите агенции, които си правят шмекериите заедно със строителите и нарочно надуват цените. Мразя тези брокери, които всяка година се наговаряха и вдигаха цените с 20-30%, мразя тези брокери, които почнаха да искат по-високи цени за южно изложение, гледка към Витоша, по-висок етаж или луксозно строителство с ламинат, шпакловка и ПВЦ дограма Заради тях и заради алчните строители скачаха цените, хората се набутаха с ипотеки и сега ще плачат и ще плащат (и така 25 години . Брокерите и строителите си делкаха помежду си надутите цени, банките си папкаха от лихвите, а големия го изяде купувача. Ей затова ме е яд, щото брокерите излъгаха народа и забогатяха на негова сметка.

Добре, забравих, че ти беше инвеститора с плочата дебела 1 м.
              На мен пък изобщо не ми е жал за купувачите. Никой никого не е карал насила да купува. От години в този и в други форуми разумните хора предупреждавахме, че на пазара на имоти се надува огромен балон, че цените са нереално високи, а ръстове от 30-40% годишно - невъзможни за нормален пазар. И какво следваше от страна на ипотекарите? Снизходителни подсмихвания и лафове от рода на "Гроздето е кисело, защото е високо! и "Някой май не е бил одобрен за кредит, а?". Легендите за инфлацията, дето била по-висока от лихвите и "ядяла" кредита и химерите за вечно падащи лихви и вечно растящи заплати също бяха масово явление.
              И сега тия многознайковци и тарикати реват. Банката ги била подвела, брокерът ги бил излъгал. Ми това им е работата, бе - да печелят на гърба на глупака! Ако утре обявиш твоя апартамент за продажба и очакваш 50 000, но някой ти предложи 100 000, ти какво - ще го върнеш ли??? Щото апартаментът не струва 100 000 и не е честно???
              Глупостта винаги се наказва. А в България тя е дълбока и всепроникваща.
              Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                Уинърът е прав, но неможе достатъчно добре да артикулира тезата си.
                В голямата си част пазара на НИ бе воден НЕ токова от реални жилищни потребности колкото от чувството да си част от всички тези "успешни" люде "инвестиращи" в НИ. ИМаше мода и тя бе прокарана именно чрез маркетингови стратегии. Да не влизам в подробности, но имаше цели телевизионни предавания (доста скъпо нещо) действащи на подсъзнателно ниво с призив "Купи имот!".
                п.п.Защо бе аланколу не купувахте 2001г когато кв.м беше под 200$ в Сф и Вн?Ами не беше актуално/модно.
                Не съм съгласен!
                Огромната част от пазара на НИ беше (и все още е, и ще бъде) движен от хората, които купуват жилище с цел да си го ползват. Така наречените First Home Buyers, за да използваме английската терминология, която в случая е точна.
                Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
                  П.П.С.Въпреки всичко смятам,че купувачите набутали се със скъпи имоти и скъпи кредити са си виновни сами!Въпреки всички реклами и промивания на мозъци,всеки си има глава на раменете и трябва да носи отговорност за собствените си решения!
                  И си прав, и не си прав. В правото има едни неща като подвеждаща реклама, има и склоняване - и са все наказуеми. В така даваната за пример Англия в момента съдят дори журналистите, пускали балони-статии за имоти

Коментар

Добре, ще си излея мъката, ама първо ми отговори на въпроса, дето те питах 20-30 поста назад - аджеба, защо ти е бе Онуфри плоча дебела 1м? Нали ти беше инвеститора-приятел на Бонвиваньо, дето налял 100 кубика за плоча на къща 100 кв.м?

.
                    Не,не съм!Прочети ми внимателно постовете и ще видиш,че никъде не съм писал,че съм инвеститор,нито,че искам 1 метър дебела плоча.Затова и не съм ти отговорил на този въпрос - просто не се отнася до мен. Колко да е дебела една плоча би трябвало да го каже строителния инженер - аз няма как да знам,защото се занимавам с други неща и смятам,че всеки трябва да си гледа това,от което разбира

П.С.Този ти пост е доста по аргументиран и на негова база може да се води нормален разговор.С някои от нещата съм много съгласен с тебНо мнението ти,че брокера прибира почти полвината от цената на един имот смятам за пълна глупост!Дано пък да е само опит да дразниш брокерите по този начин
                    П.П.С.Въпреки всичко смятам,че купувачите набутали се със скъпи имоти и скъпи кредити са си виновни сами!Въпреки всички реклами и промивания на мозъци,всеки си има глава на раменете и трябва да носи отговорност за собствените си решения!
                    Last edited by onufri; 03.09.2010, 18:38.
                    Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• По-добре не може да се напише !!!
                      +1

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
                        Въпросчо,приятелю,не е ли крайно време да изплюеш камъчето защо толкова много мразиш брокерите - някой брокер те видя,че си балък и те излъга, или някоя брокерка ти завъртя главата и след това те изостави,или просто завиждаш на инициативните хора,които, според теб ,правят по 60-70к на сделка?Айде,излей си мъката най-накрая

Значи аз мразя избирателно брокерите. Не мразя момчето/момичето, дошло от провинцията в големия град (София, Варна, Бургас например), което ходи се блъска по транспорти насам-натам и показва квартири или обекти за продан. Това са намерили - трябва някой да я върши и тази работа, и от това взимат някой лев. Даже им съчувствам.

Аз мразя по-големите брокери, големите и не толкова големите агенции, които си правят шмекериите заедно със строителите и нарочно надуват цените. Мразя тези брокери, които всяка година се наговаряха и вдигаха цените с 20-30%, мразя тези брокери, които почнаха да искат по-високи цени за южно изложение, гледка към Витоша, по-висок етаж или луксозно строителство с ламинат, шпакловка и ПВЦ дограма Заради тях и заради алчните строители скачаха цените, хората се набутаха с ипотеки и сега ще плачат и ще плащат (и така 25 години . Брокерите и строителите си делкаха помежду си надутите цени, банките си папкаха от лихвите, а големия го изяде купувача. Ей затова ме е яд, щото брокерите излъгаха народа и забогатяха на негова сметка.

Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
                        П.С.Да ти обяснявам,че не съм брокер няма абсолютно никакъв смисъл,щото ти си рядко "праволинеен" човек и по далеч от собствените си паранои не виждаш.
                        Добре, забравих, че ти беше инвеститора с плочата дебела 1 м.

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
                          Благодаря за подкрепата, но това за „модата” не го споделям особено. Всъщност към 2004-2005 имахме съвсем реален жилищен проблем във Варна. Много млади семейства живееха при родителите си, нямаше много голямо предлагане на квартири и наемите бяха сравнително скъпи спрямо доходите. „Модата” я създадоха английските брокери, тъй като там вече имаха евтино кредитиране и буквално произведоха пазари като България, Египет, Турция, Кипър ... Имаха опит в това от Испания. България се рекламираше като страхотно място, където можеш да купиш имот „без пари”. В резултат изкупиха селските имоти и много терени, а това вкара пари директно в ръцете на българите по градовете. До оня ден бабината къщурка не е струвала и 2000 лева и изведнъж идват ония рижавите и ти дават 20 000 €. Същото и с разни запустяли ниви край морето. Много семейства по градовете си решиха жилищните проблеми. Други, които нямаха жилищен проблем, купуваха имоти, просто защото 90% от хората не си представят нищо друго, в което си струва да си сложиш парите. Това не е за подценяване, защото парите бяха много и се изсипаха в кратко време. После и банките се включиха с лесни кредити през 2006-2008 г. През 2001 „аланкоолу” не купуваше не защото не искаше, а защото нямаше пари, а кредитите бяха все още скъпа екзотика.
                          Стига си говорил глупости, английските купувачи са мижав процент и като брой, и като капитали в сектора

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                            Уинърът е прав, но неможе достатъчно добре да артикулира тезата си.
                            В голямата си част пазара на НИ бе воден НЕ токова от реални жилищни потребности колкото от чувството да си част от всички тези "успешни" люде "инвестиращи" в НИ. ИМаше мода и тя бе прокарана именно чрез маркетингови стратегии. Да не влизам в подробности, но имаше цели телевизионни предавания (доста скъпо нещо) действащи на подсъзнателно ниво с призив "Купи имот!".
                            п.п.Защо бе аланколу не купувахте 2001г когато кв.м беше под 200$ в Сф и Вн?Ами не беше актуално/модно.
                            Благодаря за подкрепата, но това за „модата” не го споделям особено. Всъщност към 2004-2005 имахме съвсем реален жилищен проблем във Варна. Много млади семейства живееха при родителите си, нямаше много голямо предлагане на квартири и наемите бяха сравнително скъпи спрямо доходите. „Модата” я създадоха английските брокери, тъй като там вече имаха евтино кредитиране и буквално произведоха пазари като България, Египет, Турция, Кипър ... Имаха опит в това от Испания. България се рекламираше като страхотно място, където можеш да купиш имот „без пари”. В резултат изкупиха селските имоти и много терени, а това вкара пари директно в ръцете на българите по градовете. До оня ден бабината къщурка не е струвала и 2000 лева и изведнъж идват ония рижавите и ти дават 20 000 €. Същото и с разни запустяли ниви край морето. Много семейства по градовете си решиха жилищните проблеми. Други, които нямаха жилищен проблем, купуваха имоти, просто защото 90% от хората не си представят нищо друго, в което си струва да си сложиш парите. Това не е за подценяване, защото парите бяха много и се изсипаха в кратко време. После и банките се включиха с лесни кредити през 2006-2008 г. През 2001 „аланкоолу” не купуваше не защото не искаше, а защото нямаше пари, а кредитите бяха все още скъпа екзотика.
                            Last edited by winner; 03.09.2010, 17:48.

Коментар

Кажи Винер, този твой колега, който е бил нает като посредник да търси купувачи, къде е блял и не е проверил имота? Една полза има от свестния брокер - да предотврати измама, и в този случай и това не е станало. Как искаш хората да уважават брокерите, като стават такива неща?
                              Няма брокер НИ в България който да е поел отговорност по сделка. Кьорфишек е цялата пасмина - те ценз нямат ти очакваш да са свестни и коректни.
                              Да не говорим за обявяване на сделки в нотариата на данъчна оценка - което директно е съучастие за брокера в данъчна измама.

Коментар

• Въпросчо,приятелю,не е ли крайно време да изплюеш камъчето защо толкова много мразиш брокерите - някой брокер те видя,че си балък и те излъга, или някоя брокерка ти завъртя главата и след това те изостави,или просто завиждаш на инициативните хора,които, според теб ,правят по 60-70к на сделка?Айде,излей си мъката най-накрая

П.С.Да ти обяснявам,че не съм брокер няма абсолютно никакъв смисъл,щото ти си рядко "праволинеен" човек и по далеч от собствените си паранои не виждаш.
                                Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

Working...
                                X