Първоначално изпратено от supertrader
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2
Collapse
Заключена.
X
X
-
Мнението не е препоръка за сделки с ценни книжа.
-
No money, no credit
Защо разсъждаваш така , няма как да имат системен доход хората. Ако нямат никакъв доход как въобще ще преживеят ? То им е все тази дали ще загубят от кредита..и залога по него или ще си загубят дохода. Все за загуби си говорим и когато дохода който губиш е сериозен това са си загуби и то добри. Проблема е липсата на смисъл в цялото това упражнение , трябва икономиката да се управлява така че да няма загубени доходи. Не търси дисциплиниращ ефект от загубите , по скоро ефекта се свежда до още обществена деградация , демогравски упадък..ниска раждаемост и недъгаво поколение , което ще си издуха наследството без да се замисли дори. Ама как забравили хората ! Да живеят с лошите спомени ли ? За мизерията...D.Y.F-091066
Коментар
-
Още нещо искам да добавя, как не им стана ясно на хората желаещи да теглят кредит, че няма как да имат системни доходи в 30-35 години от живота си и то в размер на 1000-1500Е, така че да покриват 1000-1200лв ипотека ежемесечно. Да не забравяме, че сме хора и се разболяваме и сме смъртни и може ако решим да се нашием с такъв кредит да има риск, дори децата ни да го изплащат. Колко къса е паметта на българина и забрави виденовата зима, глада и безработицата и взе да харчи десетки хиляди евра, като баш европеец!? А отрицателния прираст на населението някой мислил ли го или миграцията на хора към по-богати държави. По една статистика, която излезе наскоро в България на човек му трябва най-дълго време от за да си изплати жилището в сравнение с другите европейски държави. Тогава дали са ни евтини имотите или са ни високи заплатите или хората ще им е по лесно и бързо да си уредът живота в чужбина?Мнението не е препоръка за сделки с ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнениеБе време когато всеки който има пари и който няма, който има нужда и който няма се хвърляше. Признавам си,тогава трудно намирах готови апартаменти .Кеша бе винаги у мен.
Сега не е по-различно.Всеки си има поне 5-6 критерия на които да отговаря един НИ за да инвестира.Един от тях да не отговаря и сделка няма. Пак има глад за хубави апартаменти. Останали са само куците,недостроените и продавачите се дърпат от продажби на реална стойност.Но ще клекнат.
По-долу в темата се дебатираше колко добри са нашите архитекти, а от друга страна се говори, че няма качествени имоти, от трета страна всичко качествено си държало цената и се купувало, но да питам от кой? Тези които купиха по 5-6 апартамента дали продължават да купуват? Тези с лошите ипотеки дали смятат да продават, а банките на каква стойност ще оцени качественият апартамент и на колко хора ще дадат кредити? Колко апартамента са обявени за продажба и те качествени ли са или скъпи? Дали всичко, което е завършено до ключ е ЛУКС и на комуникативно място в близост до спирка на и училище? Ето такива въпроси ме вълнуват, как не видях една обява за завършен апартамент нов, който да не е лукс и на комуникативно място. Вярно е че българина има култ към имотите и децата си, затова децата ни са глезли и глезльовци и живеят с родителите си до 30-40год. възраст и чак бабата и дядото като предадат Богу дух продават каквото имат и купуват самостоятелно апартаментче.Мнението не е препоръка за сделки с ценни книжа.
Коментар
-
Zashtontcho
ха,ха,ха
Zashtontcho, ти не разбра ли за картела между строители, инвеститори и брокери дето вдигнаха НИ?
Къде слагаш куповачите? цените се вдигнаха защото се купуваше яко, като топъл хляб.
Кажи сега кой вдигна цената?
Това не е стока от първа необходимост.
ще ти отговоря-куповачите.
Бе време когато всеки който има пари и който няма, който има нужда и който няма се хвърляше. Признавам си,тогава трудно намирах готови апартаменти .Кеша бе винаги у мен.
Сега не е по-различно.Всеки си има поне 5-6 критерия на които да отговаря един НИ за да инвестира.Един от тях да не отговаря и сделка няма. Пак има глад за хубави апартаменти. Останали са само куците,недостроените и продавачите се дърпат от продажби на реална стойност.Но ще клекнат.Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнениеДобре, ще си излея мъката, ама първо ми отговори на въпроса, дето те питах 20-30 поста назад - аджеба, защо ти е бе Онуфри плоча дебела 1м? Нали ти беше инвеститора-приятел на Бонвиваньо, дето налял 100 кубика за плоча на къща 100 кв.м?
Значи аз мразя избирателно брокерите. Не мразя момчето/момичето, дошло от провинцията в големия град (София, Варна, Бургас например), което ходи се блъска по транспорти насам-натам и показва квартири или обекти за продан. Това са намерили - трябва някой да я върши и тази работа, и от това взимат някой лев. Даже им съчувствам.
Аз мразя по-големите брокери, големите и не толкова големите агенции, които си правят шмекериите заедно със строителите и нарочно надуват цените. Мразя тези брокери, които всяка година се наговаряха и вдигаха цените с 20-30%, мразя тези брокери, които почнаха да искат по-високи цени за южно изложение, гледка към Витоша, по-висок етаж или луксозно строителство с ламинат, шпакловка и ПВЦ дограмаЗаради тях и заради алчните строители скачаха цените, хората се набутаха с ипотеки и сега ще плачат и ще плащат (и така 25 години
. Брокерите и строителите си делкаха помежду си надутите цени, банките си папкаха от лихвите, а големия го изяде купувача. Ей затова ме е яд, щото брокерите излъгаха народа и забогатяха на негова сметка.
Добре, забравих, че ти беше инвеститора с плочата дебела 1 м.
И сега тия многознайковци и тарикати реват. Банката ги била подвела, брокерът ги бил излъгал. Ми това им е работата, бе - да печелят на гърба на глупака! Ако утре обявиш твоя апартамент за продажба и очакваш 50 000, но някой ти предложи 100 000, ти какво - ще го върнеш ли??? Щото апартаментът не струва 100 000 и не е честно???
Глупостта винаги се наказва. А в България тя е дълбока и всепроникваща.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнениеУинърът е прав, но неможе достатъчно добре да артикулира тезата си.
В голямата си част пазара на НИ бе воден НЕ токова от реални жилищни потребности колкото от чувството да си част от всички тези "успешни" люде "инвестиращи" в НИ. ИМаше мода и тя бе прокарана именно чрез маркетингови стратегии. Да не влизам в подробности, но имаше цели телевизионни предавания (доста скъпо нещо) действащи на подсъзнателно ниво с призив "Купи имот!".
п.п.Защо бе аланколу не купувахте 2001г когато кв.м беше под 200$ в Сф и Вн?Ами не беше актуално/модно.
Огромната част от пазара на НИ беше (и все още е, и ще бъде) движен от хората, които купуват жилище с цел да си го ползват. Така наречените First Home Buyers, за да използваме английската терминология, която в случая е точна.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнениеП.П.С.Въпреки всичко смятам,че купувачите набутали се със скъпи имоти и скъпи кредити са си виновни сами!Въпреки всички реклами и промивания на мозъци,всеки си има глава на раменете и трябва да носи отговорност за собствените си решения!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнениеДобре, ще си излея мъката, ама първо ми отговори на въпроса, дето те питах 20-30 поста назад - аджеба, защо ти е бе Онуфри плоча дебела 1м? Нали ти беше инвеститора-приятел на Бонвиваньо, дето налял 100 кубика за плоча на къща 100 кв.м?
.Колко да е дебела една плоча би трябвало да го каже строителния инженер - аз няма как да знам,защото се занимавам с други неща и смятам,че всеки трябва да си гледа това,от което разбира
П.С.Този ти пост е доста по аргументиран и на негова база може да се води нормален разговор.С някои от нещата съм много съгласен с тебНо мнението ти,че брокера прибира почти полвината от цената на един имот смятам за пълна глупост!Дано пък да е само опит да дразниш брокерите по този начин
П.П.С.Въпреки всичко смятам,че купувачите набутали се със скъпи имоти и скъпи кредити са си виновни сами!Въпреки всички реклами и промивания на мозъци,всеки си има глава на раменете и трябва да носи отговорност за собствените си решения!Last edited by onufri; 03.09.2010, 18:38.Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнениеВъпросчо,приятелю,не е ли крайно време да изплюеш камъчето защо толкова много мразиш брокерите - някой брокер те видя,че си балък и те излъга, или някоя брокерка ти завъртя главата и след това те изостави,или просто завиждаш на инициативните хора,които, според теб ,правят по 60-70к на сделка?Айде,излей си мъката най-накрая
Значи аз мразя избирателно брокерите. Не мразя момчето/момичето, дошло от провинцията в големия град (София, Варна, Бургас например), което ходи се блъска по транспорти насам-натам и показва квартири или обекти за продан. Това са намерили - трябва някой да я върши и тази работа, и от това взимат някой лев. Даже им съчувствам.
Аз мразя по-големите брокери, големите и не толкова големите агенции, които си правят шмекериите заедно със строителите и нарочно надуват цените. Мразя тези брокери, които всяка година се наговаряха и вдигаха цените с 20-30%, мразя тези брокери, които почнаха да искат по-високи цени за южно изложение, гледка към Витоша, по-висок етаж или луксозно строителство с ламинат, шпакловка и ПВЦ дограмаЗаради тях и заради алчните строители скачаха цените, хората се набутаха с ипотеки и сега ще плачат и ще плащат (и така 25 години
. Брокерите и строителите си делкаха помежду си надутите цени, банките си папкаха от лихвите, а големия го изяде купувача. Ей затова ме е яд, щото брокерите излъгаха народа и забогатяха на негова сметка.
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнениеП.С.Да ти обяснявам,че не съм брокер няма абсолютно никакъв смисъл,щото ти си рядко "праволинеен" човек и по далеч от собствените си паранои не виждаш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от winner Разгледай мнениеБлагодаря за подкрепата, но това за „модата” не го споделям особено. Всъщност към 2004-2005 имахме съвсем реален жилищен проблем във Варна. Много млади семейства живееха при родителите си, нямаше много голямо предлагане на квартири и наемите бяха сравнително скъпи спрямо доходите. „Модата” я създадоха английските брокери, тъй като там вече имаха евтино кредитиране и буквално произведоха пазари като България, Египет, Турция, Кипър ... Имаха опит в това от Испания. България се рекламираше като страхотно място, където можеш да купиш имот „без пари”. В резултат изкупиха селските имоти и много терени, а това вкара пари директно в ръцете на българите по градовете. До оня ден бабината къщурка не е струвала и 2000 лева и изведнъж идват ония рижавите и ти дават 20 000 €. Същото и с разни запустяли ниви край морето. Много семейства по градовете си решиха жилищните проблеми. Други, които нямаха жилищен проблем, купуваха имоти, просто защото 90% от хората не си представят нищо друго, в което си струва да си сложиш парите. Това не е за подценяване, защото парите бяха много и се изсипаха в кратко време. После и банките се включиха с лесни кредити през 2006-2008 г. През 2001 „аланкоолу” не купуваше не защото не искаше, а защото нямаше пари, а кредитите бяха все още скъпа екзотика.
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнениеУинърът е прав, но неможе достатъчно добре да артикулира тезата си.
В голямата си част пазара на НИ бе воден НЕ токова от реални жилищни потребности колкото от чувството да си част от всички тези "успешни" люде "инвестиращи" в НИ. ИМаше мода и тя бе прокарана именно чрез маркетингови стратегии. Да не влизам в подробности, но имаше цели телевизионни предавания (доста скъпо нещо) действащи на подсъзнателно ниво с призив "Купи имот!".
п.п.Защо бе аланколу не купувахте 2001г когато кв.м беше под 200$ в Сф и Вн?Ами не беше актуално/модно.Last edited by winner; 03.09.2010, 17:48.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
Кажи Винер, този твой колега, който е бил нает като посредник да търси купувачи, къде е блял и не е проверил имота? Една полза има от свестния брокер - да предотврати измама, и в този случай и това не е станало. Как искаш хората да уважават брокерите, като стават такива неща?
Да не говорим за обявяване на сделки в нотариата на данъчна оценка - което директно е съучастие за брокера в данъчна измама.
Коментар
-
Въпросчо,приятелю,не е ли крайно време да изплюеш камъчето защо толкова много мразиш брокерите - някой брокер те видя,че си балък и те излъга, или някоя брокерка ти завъртя главата и след това те изостави,или просто завиждаш на инициативните хора,които, според теб ,правят по 60-70к на сделка?Айде,излей си мъката най-накрая
П.С.Да ти обяснявам,че не съм брокер няма абсолютно никакъв смисъл,щото ти си рядко "праволинеен" човек и по далеч от собствените си паранои не виждаш.Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
Коментар