IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, телевизия!!!
    Според икономисти, според експерти, според брокери - само клишета бълват тези журналя

    Коментар


    • Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
      Ха ха ха,

      това е класика в жанра!!!

      http://www.novatv.bg/news/view/2011/...згодно/
      Медиите ПУНДЯСАХА :-). Всеки месец прогназа на нов UP.

      Коментар


      • Че то останаха ли хора да гледат БТВ и НОВА?И то пък новини.Че това не са никакви новини това е някакъв блъвоч.Никой не съобщава факти и събития а директно ни учи какво да правим.Жалки негодни минетчии са това журналистите.Предполагам че се и поебват с политиците.Та гледането на такива неща си е загуба на време.

        Коментар


        • Нещо стана ли, че ми изчезна послеписа на долния пост?

          Та казах, че тези платени репортажи разсмиват аудиторията, надали са останали балъци, дето се хващат на такива сладки приказки. А и казах, че го гледах целия репортаж - там имаше едно девойче, което говореше много "убедително" как нямало вече сметка от това да държи пари на депозит, а трябвало да си купи имотец, щото цените били на дъното.

          Ехееее, то това дъно от 2 години го целят брокерите, ама все не могат да го оцелят.

          Коментар


          • Ха ха ха,

            това е класика в жанра!!!

            http://www.novatv.bg/news/view/2011/...згодно/

            Тези журналя не разбраха ли, че вече хората не им вярват. Пуснали пропаганда като новина и се мислят за журналисти.

            П.П. Репортажът не е пълен. Гледах го по телевизията целия - там имаше едно девойче, което обясняваше как не и било изгодно да си държи парите на депозит, а как било изгодно да си купи имотец сега. Смях голям...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
              Чакай сега, ако някой не си е направил добре сметката, защо смята, че крайният потребител е толкова глупав и ще я плати цялата сам? Значи, според твоята схема, прдприемачът цака за земята по 400 Евро на квадрат РЗП, след това строи за 300 Евро квадрата себестойност, слага си 50% печалба и продава на 1000 Евро? Това към днешна дата може да се случи само и единствено в мокрите му сънища.

              Не, не.. Просто обяснявам как се получава цената на крайният продукт в строителството. Естествено при новите условия даденият от мен пример, няма как да стане реалност. Но и сега има начин да се печели от строителство, дори и при тези цени в големите градове. Вече има по евтина земя на нелоши локации (и банките изкараха доста парцели) и строителството падна и рушветите не са толкова големи и надзора е по изгоден, та сметката пак излиза с 20 - 30% печалба, което за 18 месеца (горе долу това е срока за строителство и реализация на един проект) си е нелоша доходност. Въпроса е че в бг строителите и инвеститорите станаха алчни и това ги подведе.

              Коментар


              • Строеж № 6 http://forum.imoti.net/read.php?17,171046,page=62

                Скали - 5 дни по 600 лв смяна на голямото жълто багер идва 3 000 лв + 500 лв. транспорт - 3 500 лв.
                Бетон - 285 м3. Ако е Б20 идва 285 х 110 = 31 350 лв.
                Армировка - 28 000 кг. 28 000 х 1,3 идва = 36 500 лв
                Тухлите не ги е дал, обаче ще дойдат колкото армировката или бетона, слагаме ги 35 000 лв
                Покрив - 420 м2 Скъпите керемиди по 80 ст., 12 броя за кв.м идва 9,6. Има и специални скъпи керемиди, затова 420 м2 х 10 идва 4 200 лв. покрива
                Човекодни - 840. 840 х 40 идва 33 600 лв.

                Общо за грубия строеж 144 150 лв. за триетажно хотелче китно или вила с гараж кацнала на готино било, площ на етажа 400 м2. Оттука си смятайте нататък

                Строеж № 7 http://forum.imoti.net/read.php?17,171046,page=63

                армировка - 5 400 кг. Идва 5 400 х 1,3 = 7 000 лв.
                Бетон - 85 м3. 85 х 110 = 9 400 лв.
                Тухли отново не е дал, сложи ги и тях колкото бетона или армировката, 9 000 лв.
                Покрива да дойде 1 000 лв.
                Човекодни - 190. 190 х 40 = 7 600 лв.

                Общо тотал: 34 000 лв. Една жена го е питала на фаза шпакловка и замазка вътре колко е станало, някъде окото 55-60 000 лв. Това е готово демек. РЗП - 192 м2. Някой хитър брокер като ги продаде за 2 000 лв. метъра, ще дойдат точно 384 000 лв. Айде, 384 000 - 60 000 или 324 000 лв. горница за хитрите брокери. На печелившите честито.

                И като заключение: сума прост народ е теглил кредити да купува апартаменти на балонирани цени, сега лошите кредити отиват към 20%. Така трябва, на добитъка теглил кредити да храни и строители, и банка заслужава сега да му взимат и апартамента, дето е купил, и да го разорят както си трябва. А останалите дето са теглили кредит, да им дигат лихвите и да плащат още и така още 25 - 30 години. Докато им дойде акъла в главата и не вярват повече на брокери и не купуват на балон

                Коментар


                • Първоначално изпратено от rano.stanal Разгледай мнение
                  Той Лорда друго има пред вид, но не може да го обясни. Наистина себестойността на строителство от типа жилищно, на степен на завършеност български стандарт (шпакловка и замазка) излиза 230 - 280 евро на кв.м. Отклоненията са в зависимост от местоположението на строежа, извозването на сметта, местни ограничения и такси свързани със забрани на строителството в определни периоди от годината итн. Сега малко да е паднало, но пак е в тези граници.

                  В тази сума обаче не се включват разходите по закупуване на земя, промяна на устройствени показатели, събаряне на съществуващо строителство, изваждане на разрешение за строеж. вкл проектиране, строителен надзор, външни връзки - ел и вода, канал итн. В пика 2008 един кв м. земя в София (и Варна беше така) се продаваше, като функция на бъдещото РЗП на сградата (например на пацела може да се построят 1 000 кв.м. РЗП, цената му е по 400 евро на кв. от РЗП то (толкова беше във търсените квартали на София) тс. 400 000 евро). И от там донаждаш описаните по горе разходи още по около 50 евро на кв. и сметката излиза примерно: 250 евро на кв. строителство + 400 евро земя и регулация и разрешение за строеж + 50 евро други = 700 евро стойност на кв м. върху която инвеститора си добавя печалба. Цените във визираните райони на София, бяха стигнали 1 500 евро кв.м или над 100% печалба. Сега са по около 900, но и земята падна, та печалбата е около 30-40%.

                  Казусите с преотстъпениправа на строеж намалят печалбаат на инвеститора със съответният % (бяха стигнали до 50% в центъра на София и Варна, сега е около 15%).

                  Естествено в твоят случай с къщата най вероятно се касае за собствен парцел, къщата е ниско строителство и не изисква особенни разходи изключае проектите и е нормално разхода ти да е равен на разхода за себестойност на строителството.
                  Чакай сега, ако някой не си е направил добре сметката, защо смята, че крайният потребител е толкова глупав и ще я плати цялата сам? Значи, според твоята схема, прдприемачът цака за земята по 400 Евро на квадрат РЗП, след това строи за 300 Евро квадрата себестойност, слага си 50% печалба и продава на 1000 Евро? Това към днешна дата може да се случи само и единствено в мокрите му сънища.
                  Never underestimate the predictability of stupidity

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от disciple-tony Разгледай мнение
                    ееее вие пък не слагате ли процент качество
                    Качеството е супер !!!!
                    Плющиш итонги посред зима.
                    Дадо боже праща снежец, дъждец
                    а отгоре слагаш изолациики,
                    и получаваш вечно мухлясъла
                    и миризлива дупка на престижна
                    локация естествено.
                    Е сега кажи 1000 евра квадрата
                    не са ли му малко ????
                    --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
                    http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
                      Малиййй, малийййй,

                      ама за6тон4о наистина ли?

                      Цените на имотята имат още много дълъг път надолу. Ммммм дааааа, спокойно цената на новото може да е към 100-150 евра
                      ееее вие пък не слагате ли процент качество

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
                        Темата отново се разводнява, исках да се получи дискусия за това колко е себестойността на новите жилища и каква надценка си прибират реално строителите. Няма да влизам в дребни заяждания, а ще изложа факти. Всеки може да си направи сметката.

                        Във форума за имоти на имоти.нет има няколко строителя, които си публикуват снимки на обектите. Един от тях си дава груба сметка на това колко матриал и труд му е излязъл грубия строеж, аз просто добавям и една груба сметка колко пари идват тия неща.
                        • Строеж № 4 - http://forum.imoti.net/read.php?17,171046,page=43
                          - армировка - 6 390 кг. Арматурното желязо е към 1 лв - 1,30 лв. за кг. Идва 6 390 х 1,3 = 8 400 лв.
                          - Бетон - 96 м3. Б20 го сложи 110 лв. (което е много скъпо Б20). Идва 96 х 110 = 10 600 лв.
                          - тухли - тук не са четворки, а газобетонни блокчета Итонг. 50 палета по 200 лв. палета идва 50 х 200 = 10 000
                          - човекодни - 205. Един дневен надник сега е 40 лв, 205 х 40 идва 8 200 лв.
                          Общо за строежа - 37 200 лв. Не са сметнати изолации на основата (да не се бърка с топлоизолации), изкопни работи и някои други допълнителни неща, но големия разход е това - арматура, бетон, тухли и надници. Реално се строи и на по-ниски цени, но тоя пич това е публикувал, по него ще смятаме.
                        • Строеж № 5 - http://forum.imoti.net/read.php?17,171046,page=60
                          - армировка - 44 000 кг. Идва 44 000 х 1,3 = 57 200 лв.
                          - Бетон - 520 м3. Идва 520 х 110 = 57 200 лв.
                          - човекодни - 1380. Идва 1380 х 40 = 55 200 лв.
                          Тухли и зидарии още не са сложени, но ще му дойдат към 60 000 лв.
                          Общата сметка за груб строеж идва 230 000 лв. С довършителните работи да дойде двойно, до 460 000 лв. РЗП-то на обекта е 1 766 м2. Ако се продаде както хортуват брокерите по 700 евро за м2, ще дойде всичко 1766 х 1 370 или 2 420 000 лв. 2 000 000 в джоба на инвеститора, 2 000 0000 горница. Айде честито на печелившите
                        Малиййй, малийййй,

                        ама за6тон4о наистина ли?

                        Цените на имотята имат още много дълъг път надолу. Ммммм дааааа, спокойно цената на новото може да е към 100-150 евра

                        Коментар


                        • Темата отново се разводнява, исках да се получи дискусия за това колко е себестойността на новите жилища и каква надценка си прибират реално строителите. Няма да влизам в дребни заяждания, а ще изложа факти. Всеки може да си направи сметката.

                          Във форума за имоти на имоти.нет има няколко строителя, които си публикуват снимки на обектите. Един от тях си дава груба сметка на това колко матриал и труд му е излязъл грубия строеж, аз просто добавям и една груба сметка колко пари идват тия неща.
                          • Строеж № 4 - http://forum.imoti.net/read.php?17,171046,page=43
                            - армировка - 6 390 кг. Арматурното желязо е към 1 лв - 1,30 лв. за кг. Идва 6 390 х 1,3 = 8 400 лв.
                            - Бетон - 96 м3. Б20 го сложи 110 лв. (което е много скъпо Б20). Идва 96 х 110 = 10 600 лв.
                            - тухли - тук не са четворки, а газобетонни блокчета Итонг. 50 палета по 200 лв. палета идва 50 х 200 = 10 000
                            - човекодни - 205. Един дневен надник сега е 40 лв, 205 х 40 идва 8 200 лв.
                            Общо за строежа - 37 200 лв. Не са сметнати изолации на основата (да не се бърка с топлоизолации), изкопни работи и някои други допълнителни неща, но големия разход е това - арматура, бетон, тухли и надници. Реално се строи и на по-ниски цени, но тоя пич това е публикувал, по него ще смятаме.
                          • Строеж № 5 - http://forum.imoti.net/read.php?17,171046,page=60
                            - армировка - 44 000 кг. Идва 44 000 х 1,3 = 57 200 лв.
                            - Бетон - 520 м3. Идва 520 х 110 = 57 200 лв.
                            - човекодни - 1380. Идва 1380 х 40 = 55 200 лв.
                            Тухли и зидарии още не са сложени, но ще му дойдат към 60 000 лв.
                            Общата сметка за груб строеж идва 230 000 лв. С довършителните работи да дойде двойно, до 460 000 лв. РЗП-то на обекта е 1 766 м2. Ако се продаде както хортуват брокерите по 700 евро за м2, ще дойде всичко 1766 х 1 370 или 2 420 000 лв. 2 000 000 в джоба на инвеститора, 2 000 0000 горница. Айде честито на печелившите

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от NYSERookie Разгледай мнение
                            не ми е ясно кво още се занимавате с този?
                            много ясно , че след като се е набутал, всячески ще се опитва да убеди себе си и другите , че е на далавера
                            Да бе, както ми обясняваше и на мен един "предприемач" за цената на земята...(повечето я окрадоха на безценица от общините), а аз казвам, че като калкулирам 1 000 000 от цената на парцела в 2 етажна или в 7ет.кооперация се получава огромна разлика, той ми отговаря - не е вярно.Признавам си - не му казах да се връща във втори клас! Смешни лендлордове.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от master of the seven seas Разгледай мнение
                              Лордче или чукче,не читател,а писател. Уморих се да повтарям,ама май ако споря с радиото,по ще ме разбере от тебе.
                              Вила,без маза,строена 2007-2008,на наша земя,със всички разрешителни и присъединявания,в ЗАВЪРШЕН вид(без мебелите), ни излезе 250 евро/м2. Двуетажна.
                              Това е в пика на цените на материали, проекти и.т.н.
                              Коментарите са излишни
                              не ми е ясно кво още се занимавате с този?
                              много ясно , че след като се е набутал, всячески ще се опитва да убеди себе си и другите , че е на далавера
                              Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

                              Коментар


                              • ....

                                току що направих сметката

                                нормалното за бг е 3400 уволнени или наети на месец за да са счита че икономиката върви нагоре или надолу


                                пожелавам ви успех

                                Коментар

                                Working...
                                X