Първоначално изпратено от Zashtontcho
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 1
Collapse
Заключена.
X
X
-
Last edited by X_Y; 04.07.2011, 10:57.
-
Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнениеТа какво имам предвид катоказвам че българина не се ръководи от пазарни принципи - в България цените на недвижимите имоти никога не са съответствали на приетите коефициенити за възвръщаемост на инвестицията, за цена спрямо брой наеми, за цена спрямо брой заплати. Налице е характерната за българина психология да издигат жилищата в култ и да купуват жилища за бъдещи поколения(същият синдром го има и във Великобритания). Налице е и силно засиленото стадно чувство - една жена купи апартамент и цената му е скочила 5 пъти... Иначе показателите които търсиш (или поне част от тях, защото някои не се изчисляват от отризирани организации) спокойно можеж да ги извадиш от гугъл и га ги сравниш с учебниците и с пазарите в развитите държави. За да не се тормозиш ще ти кажа какво ще получиш (аз съм го правил при дипломни и курсови работи) - че средната цена на недвижим имот в София трябва да е около 100 евро на кв.м... Тя очевидно не е... Именно за това твърдя, че цените на НИ имоти в БГ не се влияе от общоприетите икономически показатели.
запазва се тенденцията за повишаване на безработните и съкратените
продължава спада на потреблението
има ръст на основни храни, стоки и услуги
Какви, според теб, са очакванията на икономически активното население - оптимистични и с поглед за нови покупки ли?!
Коментар
-
Асене, ще се опитам да синтезирам "летящата" ти мисъл. Ако съм те разбрала правилно:
калпави преподаватели <-> калпаво образование => калпави завършващи специалисти => калпава бюрократична машина + калпава икономика
Така ли е?
Това е едностранен поглед на проблемите.
По-голямата част от уни-тата са държавни - т.е. държавна издръжка, но и задължения и норми, които следва да покрива.
Точно както при частните университети, така и тук, който плаща, трябва да залага съвременни методи на обучение и ясни критерии кой как да покрива преподаването им и оценяването им.
Нещата са тясно свързани.
Има много добри преподаватели, има и много умни деца, но заложената система е скапана - без реална връзка със съвременните нужди на бизнес, технологии и промишленост.
Като добавиш и ролята на мотивацията в цялата тази верига става ясно защо е такова нивото.
Поддържане на едно статукво на масовост и мизерия. Мизерно разпиляване на едни мизерни около 3% от БВП за мизерни резултати без критерии за възвращаемост!
Та, кажи ми сега виновна ли е Държавата за ниското ниво на образование?
Коментар
-
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениеАко въпроса ти е към мен, не се скатавам.Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениепазарните механизми формирани от моментната снимка на икономиката и достъпността до привлечен ресурс
Цената на ресурса се вдига, както бях казал на всички в тоя форум, и ще продължава да се вдига. ЕЦБ ще продължи да вдига лихвени проценти и оттам повлича всичко. Вече се видяха последици и в БГ, ипотечните заеми отново почнаха да поскъпват. Не ти е силната страна да правиш икономически прогнози, по-добре не се и опитвай Ланлор
Коментар
-
Асене за образУванието си прав.Ние сме страната с места във уНИВЕРСИТЕТИТЕ повече от броя на завършващите средно.Всички са висшисти а на връзано куче леб не могат да дадат.Иначе претенциите големи.И все някой друг им длъжен и виновен.
Няма смисъл да си губиш времето да спориш с болни мозъци.Когато осъзнаят че нивото на образованието зависи от качеството студентите а не от преподавателите ще разберат много истини.
Коментар
-
Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнениена тоя сайт определено му требе малко писане на "код" .
Коментар
-
на тоя сайт определено му требе малко писане на "код" . я да пробам пак да си пльокна постинга, с "надеждата" да е сполочливо този път
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеЗа Образование!
Асен се е опитал да каже нещо, но съвсем едностранно, почти като теб - каквото ви отърва.
Като не са научили нищо студентите, защо са завършили?
за мен не студентите са виновни,че не си учат уроците,а вината е в преподавателите,че преподават невярна или исторически изостанала материя!
според мен студентите колкото по НЕ учат ,толкова по НЕ затъпяват.ако ти преподават "затъпяване" ,следва,че колкото по малко си учил,толкова по малко са успели да те промият. на пръв поглед звучи абсурдно,но за мен е така,ако трябва да тъсиме логика:
колкото по "зле" си се представил в университета,толкова по голям шанс има да израстнеш интелекруално в обществото и да се развиеш.точно пълните "отличиници" според мен са НАЙ ОБРЕЧЕНИ в реализацията си в РЕАЛНИЯ ЖИВОТ.колкото и странно да звучи.
доказателството ще ти го представя по " друг " ъгъл :
някои ще ти кажат,парите се правят от наука , други ще ги контрят- трябва пари , за да има наука.
ами и едните и другите са еднакво прави, и едните и другите са еднакво грешни! истината е,че парите и науката са изкючително свързани-едното води до другото и другото води до едното.
за да имаш тотално колабиране на индустриялния , технологичния и антропънюърски сектори , трябва да има ЛИПСА на пари и на наука ЗАЕДНО.
а сега ще ти докажа,че и самите пари по себе си са наука:
тва са икономистите - в бг имаше рекорден за целия свят наплив на инвестиции спрямо БВП в продължение на близо ПЕТИЛЕТКА!
къде са тия пари? в тухли и бетон ! защо?
ами защото УНСС и сие университети НЕ СА УНИВЕРИСТЕТИ,А ПОТОЧНА ЛИНИЯ ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ , с преподаване на няква полупланова икономика,омешана с неразбиране на пазарната икономика и грешна терминология от "академичните тела"
кво следва- парите като се управляват от аборигени,кво може да стане? ами аборигенщина,кво друго!
после инжИнерите - другата част от прогреса в следствие на рейшиото пари / наука :
ми те като са също аборигени,как ще привлекат капитал към тях?нали трябва да донесат с ЗНАНИЯТА СИ продуктивност,надхъвляща цената на парите ? ти готова ли си да финансираш абориген? науката е едно от най избиващите се в пъти инвестиции,като лотариен билет е ! ами защо в бг НЕ Е ? ами защото имаш история на физиката,а не последни технологии във физиката-кой ще ти преподаде последните развития,като тия дето пишат учебиците,дори английски не знаят и пишат " история " ? също и с химията и т . н . в БГ НЯМАШ ИНЖЕНЕРИ , имаш ИСТОРИЦИ ПО ИНЖЕНЕРНИТЕ НАУКИ !
ама те не го знаят и за тва държавата им е виновна,че не ги дооценявала .
а тези,които виждат кьопавостта на днешните "инженери" не могат да видят истината-не осъзнават,че университетите са поточна линия за промиване на мозъци.
не могат да възприемат,че човек може да затъпее от 5 години учене,следователно търсят причината другаде-казват,че ОНИЯ са МЪРЗЕЛИВИ .нещели да работят ..
а "държавата или мързела" -бг дилемата на тва, кой е виновен, всъщност са СЛЕДСТВИЯ НА ВИНАТА, А НЕ ПРИЧИНА! бърка се причинно следствената връзка-при отричане на причината като възможна,търси се вина в следствието-а причината е БГ ОБРАЗУВАНИЕТО!
кво се получава когато икономисти,прависти и инженери са всичките взети заедно промити мозъци?
ами получава се това,което виждаш в бг- вместо прогрес и индустриялен и технически напредък , имаш БЮРОКРАЦИЯ .
един недъгав висшист къде е единственото място,където може да се " ЛАНСИРА " ?
ами като номенклатурчик, бюрократ, преподавател, или абсурдни държавно финансирани институции, като БАН (българска академия по недоумението)
тва са единствените места,където можеш да прогресираш с НЕКАДЪРНОСТ!!!!!!!
тва са местата с "общ" капитал от данъците на хората. тва е държавността!
и те ти накрая цяла българия ,където сигурно има най големия процент на ДИПЛОМИРАНИ ВИСШИСТИ В ЦЕЛИЯ СВЯТ , се е превърнала в една абсурдна бюрократична структура.
не ти ли се струва поне мааааалко ПАРОДОКСАЛНО , че в бг всички са висшисти ,а държавата е в пълен колапс ?
как така държавата с най много висшисти от глава на населението ще е най деградиращата държава ? дори и на румънците вече им дишаме прахта ,е как така,нали сме много УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ?
извода е само един: висшето образУвание произвежда некадърници със самочувствие,вместо реални кадри!!!!!
а некой,който "случайно" е бил прекалено "резистентен" към произвеждането му в некадърник,първото нещо,което ще направи като завърши е да щипне в чужбина,където рейшиото ПАРИ/НАУКА е проферсионално!
и добрия икономист има къде да се лансира в структури,където се търси финансиране на науки с цел печалба,а и бг НЕпромития инженер пък ще си намери работа,която е финансирана от професионали икономисти!!!!!
в бг остава плявата-бурените,дето поради некадърността немогат да създадат нещо в стил пари/наука ,нито пък някой на запад иска промити мозъци .
и кво става с най промитите мозъци от бг образуванието? ами стават ПРЕПОДАВАТЕЛИ ,УЧЕНИ В БАН или НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ .
ако нещо не си съгласна с мен,моля сподели, че мен "логиката" ми до тук ме отвежда , в бг няма образование има образУвание ... децата не ги образоват,а ги образУват
Коментар
-
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениеАз приемам обратната тактика. Първо пиша по темата. Та много си прав, че българина в народопсихологията му е залегнало, че трябва да построи дом или да придобие с началото на създаването на семейство. Този психологически факт ако се отчита, много дървени философи-катастрофици ще останат без аргументи.
По спама. Смешен гастарбайтер-невъзвращенец никога не търкал банка в аудитория или разглезена кифла, мислеща се за вездесъща едва ли могат да дадат стойностни мисли за образованието. Пицаря говори за парите влагани в образованието , но той лично никога не е влагал пари в образование. Не мож вдене такъв дървеняк защо безплатното образование в Хайделберг е по-стойностно от престижното /заблуда/ в Харвард. И двете са с Х но първото е с нищожно финансиране спрямо второто, но все пак със стотици години традиции които докато са се формарали, на мястото на второто е имало индианци от племето "Алгонка" гонещи бизони
Народопсихологията е изключително важен фактор. Тя е е например фактора, който доведе стотици ирландци да инвестират в БГ (това им е заложено, като нация в гена).
Българина живее за имота си. Бях ти мказвал за едно проучване при което 90% от българите на въпроса "Какво ще направите ако проимате много пари?" Отговарят "Ще купя имот". Същият процент в останалите държави от ЕС варира между 30 и 40%, а в САЩ е 15%..... Както добавим и липсата на инвестиционни знания у българина (единици въобще знаят какво е акция или стоков пазар) и имотите си остават основният фактор. Колкото и да пада пазара, добрата локация и качественото строителство винаги ще си държи висока (спрямо средната, и пиковите стойности) цена.... Е ония ден гледам едно строежче до Руски паметник (надолу в карето под МВР болница), до края на годината ще го завършат и строителя има финансиране от банка (един колега ходил за ипотечен кредит в проекта, и от банката му казали) тс. завършването е гарантирано. Бая ме засърбяха ръцете да бодна две гарсониери на по 800 евра на зелено и да ги шитна след 6 месеца (точно по Нова година кога се раздвижи пазара) по 1200 евро, ама жена ми ще ме изгони от нас, ако домъкна още някой нотариален акт (нали ни е семейна собственост та я уведомявам)...........
Коментар
-
Интересно, че понижението на цените на НИ, не вълнува разни бекове от село или странство. Вече и те осъзнаха, че няма да се състои за дълго и спамят яко.
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеСъни засега разбрах че съм тъп.Какво да ти обяснявам повече.Ти изобщо хал хабер си нямаш какво пишеш.Ако ти дам само един учебник от това което съм учил ти гарантирам че не можеш дори и едно изречение да осмислиш и да разбереш физическия смисъл.Камо ли да работиш това което работя аз.Земята и животните са за свободното време и си има работници.Та чакам да разбера какво трябва да направи държавата?Какви условия да осигури?И с какво точно на теб ти пречат Дянков Трайков и Борисов които според теб са лицето на държавата?Питаш какво съм направил.Ами заедно с един друг арендатор сме си наели охрана и никой не влиза щото яко бият.Първата година опитаха но много бой изядоха.В интерес на истината колегата нае охраната а аз от срам се присъединих на следващата година.Човека не искаше пари но съм се стремял да помагам с друго.А от Борисов няма да се оплакваш щото софиянците ни го натресохте.
Коментар
-
Съни засега разбрах че съм тъп.Какво да ти обяснявам повече.Ти изобщо хал хабер си нямаш какво пишеш.Ако ти дам само един учебник от това което съм учил ти гарантирам че не можеш дори и едно изречение да осмислиш и да разбереш физическия смисъл.Камо ли да работиш това което работя аз.Земята и животните са за свободното време и си има работници.Та чакам да разбера какво трябва да направи държавата?Какви условия да осигури?И с какво точно на теб ти пречат Дянков Трайков и Борисов които според теб са лицето на държавата?Питаш какво съм направил.Ами заедно с един друг арендатор сме си наели охрана и никой не влиза щото яко бият.Първата година опитаха но много бой изядоха.В интерес на истината колегата нае охраната а аз от срам се присъединих на следващата година.Човека не искаше пари но съм се стремял да помагам с друго.А от Борисов няма да се оплакваш щото софиянците ни го натресохте.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнениеОпределено не ми е приятно като реша да оспамя някой форум и да видя че вече са го направили. Това е като да идеш за гъби и да остановиш че кравите са минали преди теб (стадата с крави изяждат ядливите гъби за тези които не са гъбари).
Та какво имам предвид катоказвам че българина не се ръководи от пазарни принципи - в България цените на недвижимите имоти никога не са съответствали на приетите коефициенити за възвръщаемост на инвестицията, за цена спрямо брой наеми, за цена спрямо брой заплати. Налице е характерната за българина психология да издигат жилищата в култ и да купуват жилища за бъдещи поколения(същият синдром го има и във Великобритания). Налице е и силно засиленото стадно чувство - една жена купи апартамент и цената му е скочила 5 пъти... Иначе показателите които търсиш (или поне част от тях, защото някои не се изчисляват от отризирани организации) спокойно можеж да ги извадиш от гугъл и га ги сравниш с учебниците и с пазарите в развитите държави. За да не се тормозиш ще ти кажа какво ще получиш (аз съм го правил при дипломни и курсови работи) - че средната цена на недвижим имот в София трябва да е около 100 евро на кв.м... Тя очевидно не е... Именно за това твърдя, че цените на НИ имоти в БГ не се влияе от общоприетите икономически показатели.
ПС. Нали на мен няма да ми се обидиш и имаш чувство за хумор?
По спама. Смешен гастарбайтер-невъзвращенец никога не търкал банка в аудитория или разглезена кифла, мислеща се за вездесъща едва ли могат да дадат стойностни мисли за образованието. Пицаря говори за парите влагани в образованието , но той лично никога не е влагал пари в образование. Не мож вдене такъв дървеняк защо безплатното образование в Хайделберг е по-стойностно от престижното /заблуда/ в Харвард. И двете са с Х но първото е с нищожно финансиране спрямо второто, но все пак със стотици години традиции които докато са се формарали, на мястото на второто е имало индианци от племето "Алгонка" гонещи бизони
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеKосмонавта леко си се пообъркал.Нито спя с овце нито се ядосвам на висшистите нито пък си продавам къщата.Купувачи не липсват нито за нея нито за земята а животните ако реша за два часа съм ги дал на кланицата.За разлика от теб не чукам 60г счетоводителки и педераси.
Пешка изгубил си си чувството за хумор... Явно някакви странични проблеми те мъчат и си го изкарваш на близките си хора (нормално). Извинявай ако съм те засегнал... Не съм целял да влизаме в спор или да си вадим кирливи ризи извън контекста (в случая със счетоводителката бях пиян като животно, на поне литър ракия на едно събиране на Градският транспорт в София, а с педераса само се хваля, но не ми стана и се бяхме хванали на бас с едни идиоти в казармата....) На мен поне трябва да ми се извиниш, ако си все още мъж...
Коментар
-
Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнениеей тук НЕ съм съгласен с теб.....
за мен не студентите са виновни,че не си учат уроците,а вината е в преподавателите,че преподават невярна или исторически изостанала материя!
според мен студентите колкото по НЕ учат ,толкова по НЕ затъпяват.ако ти преподават "затъпяване" ,следва,че колкото по малко си учил,толкова по малко са успели да те промият......
на пръв поглед звучи абсурдно,но за мен е така,ако трябва да тъсиме логика:
колкото по "зле" си се представил в университета,толкова по голям шанс има да израстнеш интелекруално в обществото и да се развиеш.точно пълните "отличиници" според мен са НАЙ ОБРЕЧЕНИ в реализацията си в РЕАЛНИЯ ЖИВОТ......колкото и странно да звучи.
доказателството ще ти го представя по "друг" ъгъл:
някои ще ти кажат,наука се прави с пари,други ще ги контрят- трябва пари,за да има наука...... ами и единте и другите са еднакво прави, и едните и другите са еднакво грешни!!!! истината е,че парите и науката са изкючително свързани-едното води до другото и другото води до едното....
за да имаш тотално колабиране на индустриялния,технологичния и антропънюърски сектори,трябва да има ЛИПСА на пари и на наука ЗАЕДНО...
а сега ще ти докажа,че и самите пари по себе си са наука:
тва са икономистите-в бг инаше рекордно за целия свят наплив на инвестиции спрямо БВП в продължение на близо ПЕТИЛЕТКА!
къде са тия пари? в тухли и бетон!защо?
ами защото УНСС и сие университети НЕ СА УНИВЕРИСТЕТИ,А ПОТОЧНА ЛИНИЯ ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ,с преподаване на няква полупланова икономика,омешана с неразбиране на пазарната икономика и грешна терминология от "академичните тела" ...... кво следва- парите като се управляват от аборигени,кво може да стане? ами аборигенщина,кво друго!
после инжИнерите-гругата част от прогреса в следствие на рейшиото пари/наука:
ми те като са също аборигени,как ще привлекат капитал към тях?нали трябва да донесат с ЗНАНИЯТА СИ продуктивност,надхъвляща цената на парите?науката е едно от най избиващите се в пъти инвестиции,като лотариен билет е!ами защо в бг НЕ Е?ами защото имаш история на физиката,а не последни технологии във физиката-кой ще ти преподаде последните развития,като тия дето пишат учебиците,дори английски не знаят и пишат "история" ? също и с химията и т.н. в БГ НЯМАШ ИНЖЕНЕРИ,имаш ИСТОРИЦИ ПО ИНЖЕНЕРСТВАНЕ!!!!!!ама те не го знаят и за тва държавата им е виновна,че не ги дооценявала..... а тези,които виждат кьопавостта на днешните "инженери" не могат да видят истината-не осъзнават,че университетите са поточна линия за промиване на мозъци.... не могат да възприемат,че човек може да затъпее от 5 години учене,следователно търсят причината другаде-казват,че ОНИЯ са МЪРЗЕЛИВИ .....
а вържавата и мързела-бг дилемата на кой е виновен,всъщност са СЛЕДСТВИЯ НА ВИНАТА,А НЕЙНА ПРИЧИНА!!!! бирка се причинно следствената връзка-отричане на причината като възможна,търси се вина в следствието-а причината е БГ ОБРАЗУВАНИЕТО!
кво се получава когато икономисти,прависти и инженери са всичките взети заедно промити мозъци?
ами получава се това,което виждаш в бг- вместо прогрес и индустриялен и технически напредък,имаш БЮРОКРАЦИЯ .... един недъгав висшист къде е единственото място,където може да се "ЛАНСИРА" ?
ами като номенклатурчик,бюрократ,преподавател,или абсурдни държавно финансирани институции,като БАН (българска академия по недоумението) .....
тва са единствените места,където можеш да прогресираш с НЕКАДЪРНОСТ!!!!!!!
тва са местата с "общ" капитал от данъците на хората.... тва е държавността!
и те ти накрая цяла българия ,където сигурно има най големия процент на ДИПЛОМИРАНИ ВИСШИСТИ В ЦЕЛИЯ СВЯТ,се е превърнала в една абсурдна бюрократична структура......
не ти ли се струва поне мааааалко ПАРОДОКСАЛНО,че в бг всички са висшисти ,а държавата е в пълен колапс?
как така държавата с най много висшисти от глава на населението ще е най деградиращата държава?дори и на румънците вече им дишаме прахта ,е как така,нали сме много УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ?????
извода е само един: висшето образУвание произвежда некадърници със самочувствие,вместо реални кадри!!!!!
а некой,който "случайно" е бил прекалено "резистентен" към произвеждането му в некадърник,първото нещо,което ще направи като завърши е да щипне в чужбина,където рейшиото ПАРИ/НАУКА е проферсионално!
и добрия икономист има къде да се лансира в структури,където се търси финансиране на науки с цел печалба,а и бг НЕпромития инженер пък ще си намери работа,която е финансирана от професионали икономисти!!!!!
в бг остава плявата-бурените,дето поради некадърността немогат да създадат нещо в стил пари/наука ,нито пък някой на запад иска промити мозъци ...... и кво става с най промитите мозъци от бг образуванието? ами стават ПРЕПОДАВАТЕЛИ ,УЧЕНИ В БАН или НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ ....
ако нещо не си съгласна с мен,моля сподели
Що да звучи странно? Реалният живот показва, че си прав в общият случай. Естествено има и изключения, които идват да потвърдят тезата ти, че българските "отличници" не са пригодени за реалният сектор.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеНапоследък има доста веселба в тзи тема и покрай откровените обиди и простотии има и доста интересни неща (даже българомразеца и хамериканомист хасенси 12345 се е включил, което е доста показтелно). Пускам ви един линк, който наскоро прочетох: Тъжният залез на Европа - авторът пише за Германия и нейните проблеми - демографски, образователни, етнически, наложените клишета и стереотипи и т.н., но статията спокойно може да се пренасочи и за България, като само се сменят малцинствата и името на държавата, като се отчетат и някои специфични факти.
Статичта с дълга, но според мен си заслужава 10-те минути четене. Само да добавя, че авторът на книгта Тило Сарацин е бил уволнен от добре платената си банкерска службичка заради тази книга. какво свобода на словото, а - наш Бойко има бая да се учи от европейските си партньори в тази сфера
Разбира се нямаше да има проблем ако всеки спазваше правилото "Като си в Рим, прави като римляните". Явно обаче между някои общества има просто непреодолими различия. И защо един германец не може да каже - мюсюлманите не възприемат нашето поведение и не искат "да правят като римляните", а се капсулират в собствено общество, а трябва да се чувства виновен за това.
За нещастие управляващите вместо да си вземат поука от историята се водят от правила противоречащи на човешката природа и наивно смятат, че те могат да се следват. Идеалите са идеали именно защото са достъпни за малцина.
Коментар
Коментар