IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ипотечен кредит - да го върна ли предсрочно или не?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Покриваш си кредита с наказателната лихва и си свиркаш...
    Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от batko Разгледай мнение
      виж си при какви условия става предсрочно изискуем...тест спри да плащаш и да ти го направят предсрочно изискуем/тоест ще си спестиш 5% върху остатъка/, а ще се натовариш малко с наказателна лихва за периода....ама прецени си! ако можеш говори с кредитния инспектор дали можете да минете по този начин!
      Яко! Много елегантен начин Само трябва да се внимава да не би банката да е въвела тихомълком някакви големи такси за просрочия, освен наказателните лихви. Типичен пример за това е гръцката Пощенска банка (Eurobank EFG). Но трябва да се внимава за "репутацията" в кредитния регистър, щото едно такова неплащане може да ти докара ядове в бъдеще при друг кредит или при кредитни карти.
      He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от batko Разгледай мнение
        виж си при какви условия става предсрочно изискуем...
        Не прави тази глупост! Клаузата за предсрочна изискуемост винаги се оформя като право но не и задължение на банката да го изиска предсрочно! Така че, още повече ако си говорил с тях преди това, ще те оставят да ти текат наказателните лихви докато ти изкарат през носа не един а няколко пъти от по 5%!
        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• виж си при какви условия става предсрочно изискуем...тест спри да плащаш и да ти го направят предсрочно изискуем/тоест ще си спестиш 5% върху остатъка/, а ще се натовариш малко с наказателна лихва за периода....ама прецени си! ако можеш говори с кредитния инспектор дали можете да минете по този начин!

Коментар

• Фори, чети докрая преди да пишеш. Ясно казвам, че баМките няма да се навият на този иначе най-благоприятен вариянт за него. Но си прав, че иска четене ПРЕДИ да се подпише договора. Сега вече просто се търси най-евтиния начин за "излизане" от положението. И ТОЙ НЕ Е ЧРЕЗ ПРЕДСРОЧНО ПОГАСЯВАНЕ СЪС СИГУРНОСТ!
            Но пък винаго го има - "ще спим спокойно и няма да се кахърим с валутен и лихвен риск през остатъка от времето" - което ако погледнеш малко по-реално на нещата е пълна глупост, щото бягане от тях няма, дори и като теб да си държи парите на депозит.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
              а щом имаш парите да успееш да убедиш баМката да ти "престуктурира" кредита на такъв с равни вноски ПО ГЛАВНИЦАТА, до пълното и погасяване.
              Да де, те банките хрупат трева и хич не са наясно какво е от интерес за тях и какво не....

Погасявай всичко и бЕгай! И след този случай трябва да си наясно да не вземаш кредит от банка, която ти начислява наказателна лихва за предсрочно погасяване.
              Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Пич, щом кредитът ти е с анюитетни вноски (равни месечни вноски), ако сега погасиш кредита, реално ще си платил ГПР за тези 5-6 години, които си плащал, сигурно над 25% (и това без тези 5% "наказателна лихва" на баМката), което поне за мен е страшна набутвация.
                Лошото е, че "надбавката" ти върху Юрибора (предполагам е 6МEURIBOR) е доста висока (май 700 пункта) нали?
                Най-добрият вариант за теб, би бил, не да погасиш предсрочно (щото сега вече в месечната ти вноска. ще става все по-голям делът на главницата и все по-малък делът на лихвата и дефакто ще си намаляваш годишната цена на кредита), а щом имаш парите да успееш да убедиш баМката да ти "престуктурира" кредита на такъв с равни вноски ПО ГЛАВНИЦАТА, до пълното и погасяване. Това ще ти вдигне моментно общата вноска на месец, но тя ще намалява прогресивно с "изяждането" на главницата.
                Много се съмнявам обаче, че баМката така лесно ще се лиши от тези вече "бюджетирани" в нейните бъдещи приходи лихви, които ти би избегнал при подобно престуктуриране и съм сигурен, че ако изобщо се навият на този сценарий, ще ти вдигнат още надбавката върху 6м Юрибора, което ще ти обезсмисли начинанието.
                Аз мисля, че най-добрият начин да "убиеш" негативното влияние на анюитетния кредит е да си инвестираш/депозираш тези пари на сходна до ГПРто ти доходност. Къде и как зависи от степента на риск, която си готов да поемеш разбира се.
                Един прост пример - ако ги сложиш на годишен депозит в някоя по-сносна БГ НЕгръцка баМка, можеш да им докараш към 5-6%, което реално ще означава за теб, че плащаш ГПР на баМката към 3-3.5%, което хич не е зле. Разбира се неудобството е, че парите ти (тези с които би погасил) ще "замръзнат" до изплащането на кредита ти, но хей ти и без това си се "замразил" преди 5 години, като си теглил такъв кредит. Още повече, че все пак ще можеш да разполагаш с тях всяка година на края на депозита си и така избягваш (или носиш новия) риск от реинвестиция . Можеш да ги сложиш естествено и на много други места, но личното ми мнение е, че ще се прецакаш, ако погасиш предсрочно. Единственото положително там е, че ще спиш по-спокойно следващите 10 години (доколкото може да спиш спокойно, след като ще си се разделил още сега с всичките си спестявания във вихъра на шибаната криза).
                О и пак да кажа - това е само ЛИЧНО МОЕ мнение и изобщо не държа да го налагам, като най-правилно за теб. Успех.

Коментар

• Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
                  ....
                  Имам ли някакъв шанс да излеза "печеливш"(евентуално), ако не го върна предсрочно и "нещата" в европа се развият в моя полза.
                  Също така обмислям и "междинен" вариант. Да си държа спестяванията в същата банка, в евро и ако евентуално нещо "изгърмят" банките, просто да не се редя на касата за пари, ами да прехвърля от едната сметка в другата и да минимизирам риска за спестяванията си.
                  Не съм икономист или финансист и затова се обръщам за съвет от вас как да постъпя.
                  Благодаря ви.
                  за да излезеш "печеливш", трябва да го играеш валутен спекулант и да разчиташ, че предпочетената от теб валута ще поскъпне спрямо еврото,
                  другият ти вариант да държиш на депозит - ще губиш на година около 1200евро /остатък 30к/ от разликите в процентите - ти реално, всеки ден губиш от тази разлика,

не е за пренебрегване и че винаги ще съществува вариант, да ги издухаш парите някъде,

аз щях по най-бързия начин да го изчистя

Коментар

• Раздели ги на 2, погаси половината другите на влог и си дай срог до 1г. примерно ако не ти доиде на акъла нищо да ги правиш ги плащаш и тях. Хубаво е да са в същата банка та може и малко да ги по натиснеш с лихвата да ти я намалят нахалниците.
                    Та при равни вноски можеш да си намалиш времето (остава същата вноска) или вноската( запазваш оставащите месеци ).
                    Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Разгледай внимателно погасителния план, който е част от договора. Виж какви са ти вноските за лихва и главница през следващите две години и си направи сметката.
                      He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Покривай си кредита, плати си наказателната лихва и спи спокойно...

А тая работа с девалвацията на еврото, на лева или хиперинфлация и т.н. просто забрави. Всеки човек, който дори бегло се интересува от тия неща знае, че нищо "страшно" няма да стане. Просто нашите медии са малоумници и всяват безпочвена паника...
                        Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Мен ако питаш - имаш ли парите, чисти дълговете и си свиркай.
                          Утре не се знае кое как ще те изклати.

Коментар

• Ипотечен кредит - да го върна ли предсрочно или не?

Здравейте всички. Много ви моля за съвет как да постъпя...
                            Имам ипотечен кредит от банка в ЕВРО. За покупка на жилището, в което сега живеем с жена ми. За 15 години е кредита и вече минаха 5, т.е. изплатили сме към 1/4 от него(на равни вноски, лихвите в началото са по-големи).
                            Лихвения процент процент е 8.8% и е калкулиран като EURIBOR+твърда надбавка(и става 8.8%). При предсрочно погасяване има наказателна лихва от 5%. Не е някаква страшна сума, в моя случай се явяват някъде около 1500 евро при предсрочно погасяване.
                            "Проблема" ми е, че имаме събрани вече сумата и реално можем да върнем кредита предсрочно и въпроса ми е дали да го върна предсрочно или не с оглед на задаващите се "интересни" събития в Европа.
                            Разбира се има, много възможни сценарии за предстоящия събития и е възможно както да има девалвация на еврото, така и изобщо да изчезне като валута.
                            В договора ми нищо не пише за възможно прекалкулиране към друга валута, но разбира се винаги както всяка банка са добавили една клауза, че винаги могат да предявят претенции за незабавно изискуем.
                            Имам ли някакъв шанс да излеза "печеливш"(евентуално), ако не го върна предсрочно и "нещата" в европа се развият в моя полза.
                            Също така обмислям и "междинен" вариант. Да си държа спестяванията в същата банка, в евро и ако евентуално нещо "изгърмят" банките, просто да не се редя на касата за пари, ами да прехвърля от едната сметка в другата и да минимизирам риска за спестяванията си.
                            Не съм икономист или финансист и затова се обръщам за съвет от вас как да постъпя.
                            Благодаря ви.
                            Last edited by d333; 26.10.2011, 13:07.
                          Working...
                          X