IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ипотечен кредит - да го върна ли предсрочно или не?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• за съжаление ако иде да троши да пали пред банката никоя няма да го съжали и да му опрости половината като на гърците... отделно че 97 договорите за кредити са били други и това е разликата с тогава

Иначе друго имах на предвид с кредита, ако сега си остане с този персонален кредит и ситуацията в БГ се скофти и реши да се махне с парите кеш които е имал да се устрои някъде другаде и да хариже апартамента на банката, ще го гонят за кредита със всякакво друго имущество ако не събере достатъчно от апартамента...

Сега като си е негов, действа като фирма с един апартамент за залог, тегли колкото може (от където дадът най много - може даже и оценката да понадуе - където мине този номер) без да го интересува лихвата и се маха с парите като обявява фалит и историята свършва по добре...
    mWPCloud.com

Коментар

• ок, имаш логика, съгласен съм, че може да се получи двойна преебавка - факт. Доколкото разбрах от заволаираните му писания, кредита му е от ПИБ, нали така? Тъй че какво е подписвал и как, не мога да съм убеден, но фактите са си факти -ако е редовен платец, никой не може да го пипне с пръст. Никой не е казал, че кредитът му ще бъде опростен, но всички помним 97-ма, нали? Да, сега реалностите са други, но и примерът с Гърция, колкото и да е неудачен, все още е пред очите ни и т.н. и т.н.

Просто винаги хората с депозитите са го духали - и това не еот вчера, а от поне 100 години. Както и да е, всеки си има теза и си смята, че е прав. дано да е направил вярното решение - аз лчино в неговото положение, нямаше да избера същото. А когато на малка, прохождаща фирма, успее да вземе кредит на 8%, ела ми се обади пак
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
        aз пък ще съм на точно обратното мнение - трябваше да си запазиш кредита и паричките, които имаш. Щом досега не си имал проблеми да го обслужваш, че да же и да заделяш, то не виждам защо да не продължиш със същата традиция. Да не говорим, че в лонг търм винаги са го духали хората с депозитите, а не тези с кредитите, но сега ще лавнат против мен

Да ама при договорите с бг банките го духат тези с кредитите и веднага обяснявам защо... В средносрочен план, при лош сценарии с банката кредита, не се губи а се препродава на който е навит да го купи на търг... За да бъде защитен кредитополучателя новия собственик е длъжен да запази оригиналните условия по договра... дотук добре ще каже някой... ама проблема е че доста от оригиналните договори с бг банките са такива че в малкия текст едниствено не пише само това че си длъжен всеки месец да се явяваш в банката да те клатят... демек новия собственик на кредита може пре спокойно да прави квото си иска по оригинален договор и на някои да им излезе през но са това че са теглили...

Има сценарий (според мен с много малка вероятност но все пак го има - а и ти нали казваш че тези с депозитите го духат лонг търм) в който да се получи двойно духане от d333 нали 30 к вместо да си върне кредита му се мотаеха в главата идеи да ги държи на депозит... да прави арбитражи понеже по голямата част от лихвата вече я е платил през първите 5 години.... Сценария да го издуха с депозита е това че депозита се изплаща в лева... и паралелно с това кредита му да бъде продаден на някои по процедурата от предния абзац който започне голямото клатене по оригинален договор... а d333 сам каза че чак сега като го е изплатил кредита е открил че в договора му има заложени подводни камъни... е то оставаше да няма бг банка нормално...

@ d333 честито от мен чак сега вече си собственик

Ако в бъдеще нещо със ситуацията се обърка и ти потрябва кеш може да го прехвърлиш на фирма и през фирмата да изтеглиш каквото можеш и да фалираш и да не дължиш нищо повече .. докато като физическо лице фалит няма...
        mWPCloud.com

Коментар

• aз пък ще съм на точно обратното мнение - трябваше да си запазиш кредита и паричките, които имаш. Щом досега не си имал проблеми да го обслужваш, че да же и да заделяш, то не виждам защо да не продължиш със същата традиция. Да не говорим, че в лонг търм винаги са го духали хората с депозитите, а не тези с кредитите, но сега ще лавнат против мен
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
            ..... И така... чувството, че не дължиш пари на никой е незаменимо. .
            Това е ИСТИНАТА....!
            "Свободата "Санчо" е да те няма в листата на длъжниците.....

Коментар

• Пиите по едно и за мен... Това е чудесно, което сте направили !
              Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

Здравейте отново. След голямото мислене и чудене отидохме с жената и го погасихме. Кредитния инспектор гледа, смята, смята... и от промяната на EURIBOR-а, там по две годишни вноски, които трябва да са с по 2% вместо с по 5% наказателна лихва, разни други "натамънявания" на главницата спрямо надвнесените лихви и се получи, че всъщност първоначалните 1500 евро наказанателна лихва се редуцираха до едни 200 евро само. И така всичко е платено, чакаме сега банката да прати на нотариуса разрешение за заличаване на ипотеката. И така... чувството, че не дължиш пари на никой е незаменимо. Пожелавам на всички длъжници да имат възможно най-скоро тоя късмет да се отърват също от това тегло заемите си.

Това, което разбрах в крайна сметка е, че всъщност погасителния план е бил само "примерен"(валиден към датата на сключване на договора) и така внасяш си през годините спрямо него, накрая всичко се преизчислява и може да излезе, че или имат да ти връщат някоя и друга хилядарка, или имаш да им даваш още някоя и друга хилядарка. Всичко това заради промяната на EURIBOR-a през годините. Така, че си четете хубаво договорите и имайте едно на ум.
                Честито и от мен! Наистина си е за празнуване.
                Определено банките не искат лесно да пуснат, добрите си кредитополучатели. Това си е директна загуба за тях и като пари и като други ползи. За това в началото плашат с големи суми, които ще дължиш при ликвидиране на кредита.
                Като опре работата до документи обаче излиза че не е чак толкоз много

Коментар

• Първоначално изпратено от marinbg Разгледай мнение
                  На една "престижна" бг банка олигофрениите. Помогнал си им определено. Поздрави! Според мен сега му е времето да се задлъжнява, но... всеки сам си преценява...
                  Би ли се аргументирал и обяснил по - подробно ? Какво очакваш да се случи ? Може и на ЛС.

Коментар

Здравейте отново. След голямото мислене и чудене отидохме с жената и го погасихме. Кредитния инспектор гледа, смята, смята... и от промяната на EURIBOR-а, там по две годишни вноски, които трябва да са с по 2% вместо с по 5% наказателна лихва, разни други "натамънявания" на главницата спрямо надвнесените лихви и се получи, че всъщност първоначалните 1500 евро наказанателна лихва се редуцираха до едни 200 евро само. И така всичко е платено, чакаме сега банката да прати на нотариуса разрешение за заличаване на ипотеката. И така... чувството, че не дължиш пари на никой е незаменимо. Пожелавам на всички длъжници да имат възможно най-скоро тоя късмет да се отърват също от това тегло заемите си.

Това, което разбрах в крайна сметка е, че всъщност погасителния план е бил само "примерен"(валиден към датата на сключване на договора) и така внасяш си през годините спрямо него, накрая всичко се преизчислява и може да излезе, че или имат да ти връщат някоя и друга хилядарка, или имаш да им даваш още някоя и друга хилядарка. Всичко това заради промяната на EURIBOR-a през годините. Така, че си четете хубаво договорите и имайте едно на ум.
                    Честито! Така си е най добре. Спокойният сън си е спокоен сън

Коментар

На една "престижна" бг банка олигофрениите. Помогнал си им определено. Поздрави! Според мен сега му е времето да се задлъжнява, но... всеки сам си преценява...

Коментар

• Здравейте отново. След голямото мислене и чудене отидохме с жената и го погасихме. Кредитния инспектор гледа, смята, смята... и от промяната на EURIBOR-а, там по две годишни вноски, които трябва да са с по 2% вместо с по 5% наказателна лихва, разни други "натамънявания" на главницата спрямо надвнесените лихви и се получи, че всъщност първоначалните 1500 евро наказанателна лихва се редуцираха до едни 200 евро само. И така всичко е платено, чакаме сега банката да прати на нотариуса разрешение за заличаване на ипотеката. И така... чувството, че не дължиш пари на никой е незаменимо. Пожелавам на всички длъжници да имат възможно най-скоро тоя късмет да се отърват също от това тегло заемите си.

Last edited by d333; 31.10.2011, 11:51.

Коментар

• Леле, ама какви "професионалисти" има тука. Не могат да решат задача, която се учи в основния курс по финанси. Mutually exclusive projects - лека подсказка.

Коментар

Така. И какво е интересното... Интересното е че, "сума 2" е по-голяма от "сума 1" с около 10 000 евро.
                            На пръв поглед "изглежда" невероятно..
                            бил съм близо с моите 7-8000 на плюс,

ако имаш дисциплина, какво можеш да направиш

има такива депозити които можеш по всяко време да теглиш - свободен на пиб,

или слагаш сума 1 на примерно двугодишен евров - 6.5% и всеки месец на точната дата си теглиш вноската от сума 1/лихвата ти се начислява ежедневно на действителната сума към момента, но лихвата ще получиш на края на периода /,

поиграй си и посмятай - може да се окаже точната цифра доста добра, за ужас на преобладаващата аудитория

и задължително желязна дисциплина,

ти решаваш,

успех
                            Last edited by Каммен; 27.10.2011, 16:20.

Коментар

• Здравейте отново. Радвам се, че толкова много сте писали.
                              Това, за което спорите дали с равни вноски или намаляващи ще има разлика.... Няма значение кой е прав и кой крив. Положнието е "заварено" и няма как да променя миналото.

Иначе да кажа какво "изсмятах" снощи с конкретните суми като съм гледал точно в погасителни план за оставащите ми 10 години, месец по месец(има го сметнато в таблицата) колко е точно лихвата и плюс оставащата главница. И получих една сума(да я наречем "сума 1").
                              После, пресметнах колко "далавера" ще стане да сложа сума(колкото е оставащата ми главница, тази която реално имам да плащам към днешна дата) на срочен депозит за 10 години(с натрупване) - така получих другата сума(да я наречен "сума 2")

Така. И какво е интересното... Интересното е че, "сума 2" е по-голяма от "сума 1" с около 10 000 евро.
                              На пръв поглед "изглежда" невероятно. Как така по заема лихвата е по-голяма, а по депозита по-малка... няма начин банката да губи...
                              Малката "подробност" е, че ако сложа парите(колкото сега остава главница) на депозит за 10 години то обаче ще трябва да вадя едни други пари, от друго място за да мога през това време да плащам месечните вноски за оставащите 10 години.
                              Но, ако избера варианта за предсрочно погасяване, тези пари които щях да давам за месечни вноски ще си останат за мен, а няма да ги давам на банката. Т.е. все едно аз да си открия мой срочен депозит и всеки месец да добавям към него колкото е месечната такса + лихвите и с натрупване се получава една не малка сума за 10 години. И накрая резултата става почти незначителен. А и след 10 години инфлацията ще е изяла сигурно едно 30-50% от тази "печалба".
                              С една дума не си заслужава да чакам да не го погася веднага. Разбира се, освен ако не инвестирам сега парите в нещо по-доходно от колкото ако са на депозит. Но пък ще има и по-голям риск. Така, че май ще го платя за да ми е спокойно и сигурно. Аз ценя това. И благодаря за съвета да пробвам да искам "опрощение" или отстъпка на тези 5% наказателна лихва. Ще пиша после какво е станало.
                              Last edited by d333; 27.10.2011, 16:04.

Коментар

• ...
                                Лелейй тука много емоциЙ се изляли, зарад неква импотека бе ...
                                Чичка, върни си кредита (пожелавам да запазиш положението, при което си успял да събереш парите ...)
                                и спестявай ...
                                НЯМА ПО-ДОБРО ОТ ТОВА ДА НЕ ДЪЛЖИШ НИКОМУ ... (мое и да има некъв вариант да спестиш илядо лева.. ама хоризонта е прекалено дълъг, за да са от значение... А па и НЕ ЗНАЕШ, какво ти гласи бъдещето... Вервай ми, спокойствието е БЕЗЦЕННО и "спечелените" от евентуална операция пъри, просто не си струват усилието .. )
                                Пробай се, да спазариш наказателната лихва, ама дори и да не стане, затвори задължението...
                                Живей си живота, носи си новите дреи и спестявай ...
                                Здрав бъди ..
                                Last edited by Колчо Слепеца; 27.10.2011, 14:52.
                                Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

Working...
                                X